-HIS JOURNEY (& MINE TOO)-


tsenyum mama masa baca entry mommy lyna pasal pilihan breastpump.. nie mama quote entry dia...

Selain dari itu, walaupun tidak menggunakan pam, ramai jugak yang dah sukses menyusu anak masing2 dengan hanya hand expressing (perah pakai tangan). Antaranya Mama Emma. Rilekkk je. Takde masalah pon.
yes! mmg betul ryan smp la nie minum hand-pressed ebm mama aje... mmg ada la pakai mesin, tp yg cikai + ada la x smp 1bln kot pakai (or mayb more mths, tp x lebih dr 3bln)... x larat la pulak nak buat link, just click kat label bf, sure kluar semua related entry...

actually, bukan mama nak cite pasal hand-pressed nie, tp pasal journey mama & ryan dlm dunia bf nie...

syukur alhamdulillah, ptama kali ryan diletakkan kat dada mama utk 1st bf session, dia dah pandai cari puting mama... pandai latch-on... mmg terasa susu mama mengalir keluar masuk ke mulut dia... spjg tempoh bpantang, mama mmg xde masalah ape2.... cuma mama silap sbb buat lambat stok... masa tu, mama bajet tlalu awal utk buat stok... hmmm....

tp susu mama xde la putus, cuma kurang... nak2 pulak perah pakai tgn, confirm la lg sikit... kwn2 yg mengikuti pkembangan stok ebm mama sure ingat mama penah tempeh gambar 0.5oz ebm mama... masa memula masuk keje, dlm 0.5oz tu kira dah cukup baik la.... nasib baik mama dpt petua (yg semua org dah tau, tp mama lambat tau) minum air masak byk².. so mama pun bedal la... bgelen² mama minum, & bgelen2 la jugak yg kuar... haha... masa tu, 5oz paling max yg mama penah dpt... sikit??? hehe.. mmg sikit, tp alhamdulillah, masih boleh cater kehendak ryan...

then masuk ramadhan 2008.... 1st few days, ebm mama still ok lg... tp masuk minggu ke2 dah terasa susut... makin lama ramadhan, makin susut production mama... mama mula cuak sikit, tp mama pikir positif, insya allah lepas syawal up balik production mama....

syawal 2009 dah blalu... mama tgk production mama masih mcm tu je.. xde peningkatan... then mama perasan, kantung susu mama rasa ringan.. rasa kosong je... tp bila perah still ada susu yg kuar... cuma x byk... mama continue minum air bgelen²... mkn jantung pisang, mkn biskut oat, milkmaidtea (ehsan kwn ofis - haha, save bajet sbb kongsi free dgn dia), barli.. hmm ape lg ek? lupa la.. tp mmg byk la... then masa sembang2 kosong dgn mommy lyna, baru mama tau ksilapan mama pasal overdose ayaq masak nie.. nak menyesal pun dah guna kan? so mama just pikir +ve je...

smp la 1 hari yg mana ryan dah dsuap dgn isomil (tp dia tolak)... masa nie ryan 1Y6M... maka pecah la rekod mama nak fully bf ryan hanya dgn susu mama + solid food yg lain... mmg mama tanam niat nak kasi susu mama je tanpa bantuan other substitute milk.. tp mama hanya merancang.... so, lepas tu mama fikir nak supply ryan dgn fresh milk, tp kat mana pulak nak cari lembu utk dperah? even kalau kat kg pun belum tentu dpt... so, lepas research, mama opt for another choice, susu uht... after trial & error, ryan suka dgn DL coklat...

kenapa mama pilih susu uht? main reason mama sbb senang sgt nak dptkan uht milk nie kat mana2... x payah bancuh... just beli kotak, cucuk straw, kasi kat ryan... nalla dia sedut smp habis (- yg dia tonggeng2kan kotak tu sbb nak main2 dgn straw).. walaupun tokmama bising sbb x sama dgn formula milk, tp mama buat pekak je.. tokmama ckp khasiat x sama... hmmm... mama mmg malas nak argue, lebih2 lg dgn ahli keluarga sdiri, so mama just smile je...
kenapa formula milk xmjd pilihan mama? mama malasssss sgt nak bancuh2 bagai... + nnt tin2 susu tu sure byk kat rumah... mmg boleh recycle utk buh kuih muih raya, but still... malasssssssssssss.... hehe... ye ryan, mama nie mmg pemalas ye... pengakuan ikhlas...

1lg, mama takut.. perut ryan x serasi dgn formula milk nie.. mana la nak tau kan? kot² lepas nie ttiba ryan berak keras ke... ada ruam² ke... x ke haru??

tp, memandangkan ryan djaga oleh nenda... & nenda selalu risau ttg quantity susu yg masuk kedlm badan ryan, maka mama tpaksa jugak supply ryan dgn formula milk... nenda x pcaya sgt dgn uht milk nie... nak² perasa coklat... mama x salahkan dia, nie salah mama sdiri sbb x pandai nak educate nenda.. bukan, bukan nenda x pandai, cuma information tu mama xtau nak smpkan mcm mana....

ebm mama mcm mana pulak? hmmm.... paling max- 2oz, paling teruk- 0.5oz... sikit kan??? mana la nenda x risau... walaupun mama dah bekalkan makanan kalsium lain mcm uht milk, & nutrigen/vitagen, tp still x sama dgn formula milk dmata nenda... nak2 bila memikirkan ramadhan 2009 yg bakal mjelang, mama takut sgt susu mama jd kering terus.. ya allah, kuatkanlah semangatku..

formula milk ada, ebm nak buat ape? hmmm... utk x mbazirkan ebm tu, nenda dah mcampurkan ebm dgn formula milk... hmmm.... pikir positif mama emma!!! bukan x penah larang... tp mungkin nenda ingat xde ape²... mama cuma pikir tindakan nenda tu utk mengingatkan ryan kat ebm mama je... mama tau akan ramai yg mengutuk pkara nie, tp sesungguhnya mama tjerat... dtelan mati bapak, dluak mati mak...

so bila mama dijadikan rujukan, sorg mama yg kononnya bjaya supply ebm hanya dgn perahan tgn, mama rasa benda nie dah dbesar²kan.. kalau 1Y6M yg lepas, ya... mungkin mama akan mdabik dada kembang lobang idung mengatakan mama mmg hebat.. tp la nie, mama rasa malu sgt nak mengaku yg ryan masih lg sorg anak hasil khasiat susuibunye...

adakah pilihan mama utk hand-pressed tu salah? mungkin ya, mungkin x...
.. ya, sbb kalau pakai electric pump, sure leh kumpul ebm dlm masa yg singkat.. lgpun electric pump nie menyenangkan...
.. tidak, sbb selama 1Y6M mama mampu supply ebm walaupun ada lobang2 gak... geeeeee

mama betul bharap agak mama mampu supply ebm utk cater keperluan ryan selama mungkin.. sehingga ryan bsedia utk dweankan...

agak2 bila ryan nak pisah susu ek???


26 comments:

Dayah said...

mamaemma..memmag suspek la..eh respek la lat mamaemma ni...handexpres..saya ade spectra, tapi lepas gadget tu tak mau berfungsi dgnbaik dan sy pun malas nak hantar repair, saya buat hand express jugak...dalam 7 bulan jugak la..tapi dulu memula sblm ada spectra tu mmg handexprss jugak..cuma saja nak rasa pakai gadget canggih skit..heheh

jgn la malu..saya pun dah tak 100%lately..tapi sekurang2nya kita dah mencuba kan..Allah bukan saja tengok hasilnya yg lebih penting Dia lihat akan usaha kita dlm mencapai aim..

SOHO Mama said...

Biar lah apa org nak kata kan. Kalau I dlm situasi you, mmg kemungkinan besar I bagi dia UHT milk jugak. Dia dh makan, so dpt jugak khasiat2 lain dari makanan tu.
Hmmm..entahlah..mgkn I pun malas jugak ha haa..! Yg pentingnya, kalau tumbesaran anak I etc nampak ok..I tak sedih sgt pun kalau dia taknak minum FM :P

Ummi Salsabila said...

akak..salutela dgn akak.cmne akk pam gune tgn..bole ke..xpnh cube..actually,kite lg mls kak..mls nk pam..pmalas yg amat...tu yg ssh tu.aufa xle tinggal.. kuikui..

precious innocent said...

dayah: practice make perfect.. ecece... kes xnak beli electic pump, nak xnak kene la jugas master the skill.. haha.. nasib baik dah terror.. tp bila dah terror, production makin kurang la pulak.. haih!!!


soho mama: i mmg nak ajar ryan minum uht milk je, tp frust sikit sbb xdpt sambutan... hehe... la nie pun i perasan yg poo² ryan makin busuk.. errrkkk!!! adakah ini hasil tindakabalas formula milk??? hmmm


ummi salsabila: boleh... ikut teknik nie.. insya allah, kalau kene cara, byk jugak yg kluar...

Rai said...

hehe..mama emma, poo aqil chan pun busuk sangat2.. even masih breastfeed..tapi makan macam2.. hasilnya poo teramat busuk sampai lekat kat tangan tamau ilang..

mama emma, saya rasa awak da cuba yang terbaik untuk ryan. memang tentukan rezeki dia setakat tu. kita cuma berusaha..

precious innocent said...

rai: hooo... bau masih melekat??glup!!!!
tu la.. nak buat mcm mana, kekadang kita kene redha dgn ketentuan allah....

lia said...

err nenda nyer cmpur ebm ngan fm ker? y not ko ckp,ko da rujuk doc psl ni n doc xbagi cmpur ebm n fm coz ada -ve effect pd ryan nnt... + ko ckp la, doc suggest bg uht rather then fm coz ryan da mkn smua bnda so xperlu fm da.. (ni aku ngajor tipu da nih.. aishhh)

btw, wat per nka malu... ko da try your best apa... caya la kat ko...

precious innocent said...

lia: aku dah ckp mcm tu dah... tp susah, kang aku ckp lebih, kecikkan hati dia pulak... aku betul2 terikat... aku cuma bharap ryan xde kene keracunan mknan je...

kekadang, senang cari org lain utk jaga anak kita dr darah daging kita sdiri... huhu

green apple said...

betul.
pakai tangan je perah berdesup-desup kuar, tapi melecet la nipple.

precious innocent said...

green apple: pergh!!! celebrity blogger kasi komen kat blog sy...

uh, xtau pulak u pun bf hero u... lama x?

Farah said...

saya masih lagi tak pandai nak perah ngan tangan ni..end up mmg dpt sikit sgt..

precious innocent said...

farah: hehe... perah pakai tgn mmg sikit.. tu x campur lenguh.. hehe

.small shoes. said...

hihih...ala mama emma.. saya plak malas nk bc article yg pjg berjela itu.. but sy pon dok fikir.. mana xtra nutritient yg mmg dh specify utk babies yg slalu nya dlm FM diorg dh specify accordingly for each age..?? talking bout nutritient mcm DHA,ARA, SA, etc? (dh fikir mcm nenda)

for now, i bg FM but all those fresh milk sy bg as supplement.

apa kata buat 1 post psl nie?? ringkas but padat. heheheh..

precious innocent said...

small shoes: sila la buat post ye, i sedia mbaca... hehe

Mommy Lyna said...

sudahlah jgn duk ckp saya exaggerate lagi. huhu.

precious innocent said...

mommy lyna: kene adik manesss... sbb spetot yg tkoyak hari tu pun x bganti... gagaga

yaya said...

emma, i sampai skrg memang kagum dengan u yang hanya perah pakai jari, cos i dah cuba byk kali pakai jari tapi gagal. so pump avent jugaklah yg melekat... anyway congrat dear!

precious innocent said...

yaya: mmg lenguh perah pakai tgn nie.. tp sbb nak save bajet i gagahkan jugek... ngeh ngeh

kakyong said...

tahniah.. u all memang hebat.. anak 1st pun dah bagi yg terbaik... ;)

mama emma,
layout tu kakyong tweak sikit jer html kod nyer...
:D

precious innocent said...

kakyong: insya allah utk 2nd nnt nak buat lebih dr nie... amin....

ngeh ngeh.. xnak buat biz mekap2 blog ke???

kakyong said...

mama emma,
kakyong reti sket2 jer.. tu pun jenuh nak faham kod html tu... lagipun mama lagi terer..

precious innocent said...

kakyong: mane ade terror.... html tu boleh la paham sikit2... design² tu ayahnye yg terror...

so kombinasi antara terror dgn x terror maka lahir la MBP

Fid said...

hahahahaaa
poo mmg busuk la wei..apa da
kahkahkahkahkah

anak aku le ni suka hati dia mau minum susu apa...
yg pasti BF tetap BF...yang tambahan susu tu ada masa dia sendiri yang pi beli (dah tua dah kan...dah nak 4 tahun)
bagi rm10
pepandai le dia pilih nak susu cap apa..flavour apa....

precious innocent said...

fid: mmg la poo busuk, tp aku rasa xtra busuk lepas dia consume fm la.. huhu...

wah wah!! terror tu akif beli suppliment milk sdiri... syabas beteh!!!

Anonymous said...

Wow.. thanx.. now nic baru tau boleh je bagi uht ya (kes malas nak manage FM juga). Nic pun tak plan nak wean anak, tp kebetulan nic preggy (anak now 1y 8m) kena pulak alahan sangat teruk dan tak larat langsung nak pump. In fact, kalau anak bf pun sakitnnnya.. tapi biarlah tak fikir utk wean off ke apa..

precious innocent said...

anon: kalau ikut bf mother yg tegar, most of them lebih rela kasi uht milk than fm.. kekeke.. tp kalau consult doc, mayb depa akan suruh kasi fm jugak (dha bla bla tu)..

eh, anak u sama age dgn mine la...