-I'M OKAY NOW...-

... alhamdulillah...

masa mama create posting nie, mmg mama tension sgt2... mata bengkak je mai ofis....

nak2 pulak ttiba keje btimbun, tp xleh la nak ignore, sbb nak kejar tender closing date.. so redah je la...

nasib baik sgt mommy lyna online.. tanya khabar fahry serba sikit, then trus straight cerita prob mama kat dia.. walaupun mama tau dia masih risaukan fahry, tp dia baik hati sgt sbb sudi layan masalah mama...

opps.. rupanya mommy lyna pun ada buat entry kat sini.. ngeh ngeh

& dia ada jugak mention, antara drugs or supplement yg boleh kita amalkan, antaranya..

drugs
  • maxolon-kat sini ada dibincangkan pros & cons
  • perimperan-sila baca kat sini
supplement
  • fenugreek-ramai yg kata brand nie ok
  • alfalfa-brand nie pun dpt good review
& rupanya... benda yg selama nie mama amalkan, mjadi penyebabnye...
drinking enough fluids
Part of the healthy diet for breastfeeding mother includes drinking enough water and other fluids. Breastfeeding mothers should drink to satisfy thirst. It's recommended that a breastfeeding mother drink at least 8 cups of water per day however fluid intake should be regulated by an individual's thirst.

A good way to remember to drink enough is to take a few sips every time you sit down to nurse your baby. Grab something to drink while nursing or keep a water bottle near your favorite breastfeeding chair.

Constipation may be a sign that you're not drinking enough fluids. If you're experiencing hard, dry stools, increase fluids and try to increase your fiber intake (fresh fruits and raw vegetables, and whole grains). A natural way to relieve severe constipation is drinking Senna Leaf Tea and make sure to drink a lot of fluids!

There is no proof that drinking more fluids will increase milk supply. Drinking huge amounts will actually cause you to produce less milk.

Women who are trying to lower their milk supply should not lower their fluid intake as that will cause less urine output NOT less milk flow.

credits here.

nampak x yg mama boldkan tu?? kalau nak tau, selama nie mama telan more than 9l air masak everyday!! no wonder la urine mama smp jernih... so starting yesterday, mama dah kurangkan consume air masak, xmo dah minum byk2...

hopefully ada la sinar ya.... doakan mama... amin....


17 comments:

lia said...

lia da penin ni... sbb ada sumber lisan bgtau soh minum atleast 3l insteed of 2l... so lia da biasa mnum byk... adakah itu salah?

-lia yg konpius-

mommylyssa said...

hopefully production akan meningkat semula k ;-) jgn sedey2 lagi k dear...

precious innocent said...

lia: 3l tu kira ok lg... sbb patutnya kita kan kene minum at least 8l.. huhu... mommy lyna pun consume 3l je...

mommylyssa: kalau x meningkat pun, cukup utk keperluan ryan pun i dah cukup happy...huhu

supermummy said...

emma for me yg paling berkesan sgt nak increase milk adalah minum air horlicks. lepas tu makan obimin + vitamin c + kalsium..dan minum jugak low fat milk tu every morning. mmg berkesan lah..kehkeh..tp sekarang ni husayn dah nak 2 years pon dia still fully breastfeeding on weekend ataupon time kita coti..cuma kt rumah babysitter je la dia susu tin sebab maknya ni pon dah bersara dari operasi memerah..haha..anyway semoga berjaya dan jangan berputus asa ya!

precious innocent said...

supermummy: huh, obimin bukan mkn time prerggy ke? ho.. i x penah lak cuba low fat milk tu.. eee thanx ye, nnt nak cuba lah!!

Mommy Lyna said...

gimana resultnya buk?

Akak,

air kene minum at least 8 GELAS sehari, bersamaan 1.5L sehari (botol sit mineral besar), bukan 8L sehari. padanlaa dia pi bantai sampai 9L.

Liz said...

9 liter? byknye! saya minum 2 liter je

Zuhaini said...

oh ye ke..? i thought the same thing to! ingtkan air masak leh tambah susu... :(

all the best!

Mummy HnH@arnie said...

wahhhn NEWS to me too.. ingatkan lagi b agus laa kalau minum lbh byk air...

ehh, tapi byk betul laa minum sampai 9L... kiter minum 3L jer sehari (2L kat opis, selebihnya di rumah)...

anyway, hopefully production makin OK...

precious innocent said...

mommy lyna: xleh nak kata ape2 lg.. sbb baru lg akak kurangkan kuantiti air tu... nak buat mcm mana, akak dah tsalah paham ilmu.. lain kali nak minum air, kene sukat dulu le.. huhu

liz: haha... tau xpe.. jgn ikut ajaran sesat akak nie tau!!

zuhaini: kan kan? xpe la, pelajaran baru utk semua..

mummy hnh@arnie: same here... kalau x sembang dgn mommy lyna, mmg i pun xtau benda nie.. tu sbb i kerap p shi2... ngeh ngeh... tp kat rumah kite jarang minum air masak la pulak.. huhu

laila said...

mama emma,
1st time tau pasal ni..
tp i pun tak pernah try minum berliter2 sehingga 9l... 2liter kot paling banyak...

i pernah try fenugreek tp tak berapa membantu-boleh maintain kan supply tapi tak increase, mungkin tgk kesesuaian ngan badan kita jugak kot.
i pernah gak try pil ASI, ok jugak tuh... tp sekrg ni mcm susah sket nk dpt supply..(lunatots.com ada jual)
tp taktau laa kot2 u tak biasa ngan herba2 ni...
pil lain, RTC-dr homoepati...

yg paling penting jangan tensen2 kay.. insyaallah ada rezeki ryan...

laila said...

tambahan... br ternampak mini updates... pil2 yg pernah saye cuba...
-fenugreek (farmasi GNC/charantyastore.com):rm60++
-pil ASI:rm20 (dlu rm15 je, skrg dh naik rege)
-pil RTC :rm22

Intan @ mama ammar said...

9 liters? mana emma letak banyak2 tu. Ops sorry.

Just dunt stress out ok! Best of luck.

Intan @ mama ammar said...

Eh Emma, I tag you boleh ye? http://intanjameel.com/?p=2212

precious innocent said...

laila: ho, byknye supplement yg laila dah penah cube... la nie ape yg paling serasi dgn laila?

intan @ mama ammar: air byk2 tu x sempat simpan, sbb every 10 min i akan jumpe mr tan(das).. kekeke... nnt i jengah ur tag tu ye...

lelosani said...

huhu... mcm2 sudah kucoba demi hasil tenusu...:)
plg berkesan pil ASI.. ms mula2 mkn dulu, siap bengkak2 tu... tp lame2 immune ngan badan.. die buleh maintain kan je laa..

precious innocent said...

lelosani: gitu ek? nnt aaa nak try pil ASI tu.. maintain pun xkisah la.. janji susuku ado!!!