-RENDAH DIRI-

kekadang kalau sembang2 dgn org, mama rasa rendah diri.... (bukan merendahkan diri ye, sbb mama nie tinggi mgalah utk size2 org mesia nie... senang ckp, stok model2 tu... hopefully ryan pun tinggi la jugak, so leh jadi model.. kekeke)

bukannye ape... kekadang kalau sentuh part parenting nie... bila kita cite yg kita bsalin kat hosp gomen, nnt ade org akan kata...
"oh, i p private... senang kat situ.. bla bla bla..."
"selesa tau dok wad kat situ... ada org leh teman.. bla bla bla"
"eh, gomen xde class ante-natal ke?" (tp kita leh byr utk kelas nie...)
then, kalau cite pasal baju2 anak pulak...
"smlm i tgk kat butik ***, lawa2 giler baju..."
"oh, u beli online? leh pcaya ke ketulenannye???"
"brand outlets?" (tonasi suara tu mcm menyindir...)
tu x sentuh pasal bf lg tu...
"beli pump online? x minat lah..... bla bla bla... murah??? x caya lah??"
bukan mama x mampu nak beli baju mahal2, gadget mahal, mainan mahal utk ryan... tp mama being a practical + kedekut, mama kene pikir pjg... tp mama ada la jugak beli baju mahal2 utk ryan kan... branded lg.. walaupun dr brands outlet.. ala.. bukannye org kg tau pun kan.. hehe...

same goes kalau time mama kasi comments kat blog org... ada some blog yg mama jadi silent reader je.. sbb tau diri nie x setaraf utk kasi comments... tp tu la, ilmu... kalau x kongsi, x guna kan?? tp xpe la... mama leh kasi comments kat org lain..

ape yg mama merapu nie???


37 comments:

erlyda said...

yer larr..merendah diri tu lagi bagus kan kak emma.. kiter serupaa ;D

mommylyssa said...

alamakk... i pun suker jer shopping kat brands outlet!!! online shopping pun suker gak!!! hahahahaha...

btw...there's a parcel on the way to your house dear!

Mommy Lyna said...

saya g private sbb kompeni baya je hahahaha.

anak2ku tak penah pakai baju branded (kecuali yg orang kasik present). baju2 derang borong kat Giant atau Pasaraya Sukaramai je.

mainan mahal? mainan pun takdeeeee. hua hua hua.

takde maknanya K Emma... kita semua sama je. sama de nak show off atau tak je. kahkahkah.

tp.. merendah diri adelah sifat yg mulia. sebab tu saya merendah diri. hehe. tak caya? saya kan rendah je orangnya. :P

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

mama shazzy said...

mama emma..kite pun selalu rasa camtu esp bila pas bace blog2 org2 yg mampu beli brg mahal2 kt baby dia..kadang2 rasa cam, shian my baby Mama x beli pun kt dia..tp bila pikir2 balik, bukan dia tau pun..hihihi...kadang2 beli gak brg branded (tp within budget lor), for personal satisfaction..tp lately dah x beli..hahaha..tibe2 mendapat seru supaya berjimat-cermat dlm kegawatan ekonomi skang..eceh~

cheers Mama Emma.~.dont compare urself to others..YOu are a great mother to Ryan and thats all that matters! :)

happy2gether said...

Hi Emma, sama lah Mai selalu gak rasa rendah diri ni, tapi selalu kita kena compare ngan org yg kurang dari kita, kalo kita compare ngan org yg lebih tu yg makin rasa inferior...mai penah besalin kat govt gak for my 1st child kat putrajaya, 2nd time kat private tu pon sbb Co. hubby cover pas kami complete degree...brands outlet?mai pon selalu beli kat situ, ok per...bila ada duit lebih bolelah beli yg mahal2 utk anak kita, tapi itu semua x penting sbb kasih sayang kita yg x berbelah bahagi utk dia lebih penting kan?take care...

Aida Narina said...

Hi there :)
Nice knowing you. I found your blog from one of your friends. :)

Btw, whenever you have the time, do visit my sales blog okay darling ;p

This is So Fashion

IbuKauthar@Salwa said...

mama emma, saya first time datang sini.
saya paham apa yang mama emma rasa.saya selalu rasa camtu di alam blogging da juga di alam nyata.
bila saya citer bersalin kat gomen, ade je yang kutuk terang2.
padahal saya bersalin kat spital serdang,pengalaman paling manis yang saya pernah rasa.
mama emma tinggal di kota kemuning ye..dekat dgn umah besfren sy kat sana.
sy tahu golongan elute je yg mampu beli umah kat situ..huhuhu

IbuKauthar@Salwa said...

nak tambah...ada lagi la sesetengah mommy yg gelakkan sy beli stroller sweet cherry
diorg guna quinni, stokke, peg perego lagi..huhu
kdg2 rasa sian kat anak2 sy..
anak org lain duk dlm stroller mewah
anakku duk dlm stroller murah

Liz said...

kak emma..

psl bersalin kat hosp gomen tu, sy pun ada kena. siap org memperlekehkan lagi. hosp gomen utk org xde duit. hosp gomen ni bad service. hosp gomen ni nyusahkan. ah, pedulik! mak saya, adik saya, makcik2 saya bersalin kat hosp gomen, okay je. ala, kdg2 diorg nie action je lebey sedangkan company yg bayar. piiraaah!

brand outlets? sy pun suka beli baju anak kat sana. as a mom, kita kena pandai. sama je kan baju tu? org pun xtau kita beli dr brand outlets. ala, org kalau rasa kita tak mampu, kita pakaikan anak kita baju ori Baby Guess pun org ingat kita beli yg x ori punye. hikhik.

yg penting, kita sayang anak kita sepenuh hati!

Zety Zin said...

Kak Emma...

Saya pulak kesnya, nak bersalin kat hosp gomen tapi suami pulak suruh pi private. Alah bukan hosp pun, poliklinik aje. Bersalin kat mana2 pun sama je. Kalo kat private, kalu ada complication apa2, diorang suruh ke gomen jugak, ye tak?

Saya pun pernah jugak beli kat brand outlets. Beli baju raya lagik! Alah bukan orang tau pon. Asal anakku nampak comel dan hensem memakainya, udah. Haha.

Salwa, awak pakai Sweet Cherry, ok le tu. Ku pakai stroller Anakku harga RM100++ aje. Itupun rasa membazir sebab anak tak berapa suka nak naik. Cadang nak guna sling aje lagi senang. Murah pon murah. Heheh.

::Umi Sufira:: said...

Kedua2 sufia dan Syaura saya bersalin di hospital kerajaan...biarlah emma mulut orang tuh...

lia said...

lia baru belikan amsyar adiah utk besday dia mcm kereta... terasa la mhl sgt ni utk kami tp utk amsyar, dia lagi suka main bekas dadih, botol bedak, tin ubat.... aci???

hangin jer....

lia penah kena sound dgn adik ipar 'kak lia ni kedekut nyer, amsyar main dgn bekas dadih jer' sbb siap bawak p umh org kenduri.... bkn nk menunjuk anak aku ni cikai tp bila nak amik dari dia, meraung mcm nk rampas emas... apakah???

mulut org ni, kalau d pk, mmg teringin sgt nak cili tp saper la aku....

ujee said...

to me...baju branded ke x branded ..the most important thing...kalo pkai nampak cantik..ensem..cun..bersih..kemas...& mahal...
itu le baru dikatakan alah membeli..menang memakai...kalo beli memahal pun..bukan org nak belek...alahai...bebudak..pakai apepun kiut...ahaksss...
p/s: its better dr beli memahal bagai nak rak...pastu bile pkai..biase je..nothing interesting...hehehehee...

Jade said...

mama emma, biar ape they all nk kata..
beli mahal or murah tu hak individu..
kalau mampu, beli...xyh duk ikut style diaorg sume..
mase dulu2 jade pun ade sindrom mcm ni.. tetiba rasa rendah diri tak tentu pasal... tp last2 buat x lyn dgn suma tu.. bukan they all yg tlg byrkn pun kalau kita beli mahal or murah...


p/s : benci bile tgk setengah2 parents ni pandang kita paisey bile tau anak kita pakai baju yg murah..

precious innocent said...

erlyda: tp awat kita je yg nak kene merendah diri? tp org lain x ek? huhu

mommylyssa: i dah lama stop online shop nie.. tp nie nak mgila balik.. sbb nak mjebakkan diri dlm dunia CD..

ada parcel? ngeh ngeh :P

mommy lyna: kalau company akak cover medical anak2, akak pun p private hosp jugak kot.. kekeke... tp sedaq diri yg duit x byk sgt, tu yg bsalin kat hosp putrajaya..

akak xde beli sgt pun mainan ryan.. yg dok belambak kat rumah tu pun ihsan kwn2 masa mai bday ryan dulu.. tmasuk yg lyna kasi tu.. hehe

mama shazzy: ya! betui2.. zaman gawat nie kene bbelanja dgn bhemah.. tu yg masuk BO than butik *tut*... kekeke

happy2gether: mai nak tau, kalau emma x baca story yg mai bsalin kat hosp putrajaya dulu, emma pun rasanya mayb bsalin kat private... sbb hosp gomen yg ok pun kat ppum.. tp bila dgr kes seluk menyeluk tu, ngeriiiiiiiiii...

kasih syg yg penting!!! setuju 2000x hehe

aida narina: eh eh.. nama awak mcm pelakon ida nerina tu lah!!! nice collection of tie rack scarf...

ibukauthar@salwa: sy tgk org2 yg tulih blog nie ramai yg bharta.. tu yg ttiba rasa rendah diri tu... nak2 bila depa bandingkan brg2 kepunyaan anak depa, sambil tunjuk anak depa happy... sedih.. anak sy kat rumah main baldi je.. tp tu pun dah ngekek gelak.. kekeke
sy bsalin kat hosp putrajaya tu mmg best giler... nurse/doc situ ok2.. muda2 lg.. so xde la rasa takut2 kan..

eh.. kite dok umah flat kat k.kemuning je la... kwn u tu dok area elite.. kite dok area suburb je..
kalau cite pasal stroller lg best.. stroller kite, hadiah dr tok daddynye walaupun brand anakku.. kekeke.. save duit!!!

liz: tu la... hosp gomen bukan mcm dulu, dah moden giler... biasak la.. mentaliti some ppl.. kalau hosp gomen, sure kata kampung... masa 1st time jejak kaki kat hosp putrajaya, akak ala2 tkejut, sbb mcm hosp pantai putri ipoh. (akak jarang masuk hosp private nie).. clean je...

zety zin: tu yg akak setuju tu... kalau ada patient depa yg kronik, depa akan refer kat hosp gomen, kan? bukan mantan pm kita pun buat bypass kat ijn ke??

cite pasal sling.. rasanya mei tai lg ok kot.. kalau baby kecik ok la pakai sling.. kalau dah besar, jatuh bahu kita tu... huhu

umi sufira: insya allah adik2 ryan nak bsalin lg kat hosp putrajaya...

jeng jeng jeng!!!!!!!!!!!!!!

precious innocent said...

*wah wah!! ramai rupanya mama2 beli baju anak2 kat brands outlet ni ek? ingatkan mama sorg je.. kekeke...

kalau mcm nie, brands outlet kene tambah caw lg lah... tp kalau dah byk kang, dah jadi common la pulak... tp, org bukannye tau pun kita beli kat mana kan? kalau byk songeh, kata je la kita beli dr overc.. kekeke :P*

precious innocent said...

lia: haha... jgn x tau, mainan ryan kat rumah... baldi la.. mlo storage bottle la... remote astro la.. bekas dadih tu pun antaranya...

bukan anak2 kita pandai ke? sbb kecik2 dah pandai improvise?? :P

ujee: tul2... budak kecik, bugil pun comel kan???

jade: tang ps tu yg buat i ttiba meroyan tu... dah kita kurang duit, so kita beli la ikut kemampuan kita kan? tp kalau kita beli brg2 yg mahal sikit tu, xkan kita nak menunjuk kat org kan??

i x kisah dgn org yg byk duit, nak beli brg2 yg branded utk anak dia... or bsalin kat private.. tp pls, jgn pandang i dgn sebelah mata aaaaaaaaaa.. i pun ada perasaan tau!!!! cewah!!!

Mrs Noba said...

emma,
don't put urself too low.
Kita ada cara kita masing2 untuk didik dan besarkan anak2 kita.
tak semestinya orang besarkan anak dia dengan barang2 mewah, anak2 dia CONFIRM akan jadi orang yg berjaya.

mak saya selalu kata, jangan asyik pandang ke atas. Pandang jugak ke bawah kepada orang yang lebih susah dari kita.

jangan asyik kita bandingkan diri dengan org yg pakai baju guess, gap and whatnot. What about those yang nak tukar baju tiap2 hari pun kadang tak lepas.

My 2 cents :)

Cheer up dear...

precious innocent said...

mrs noba: all this while i'm ok with this matter, tp tu la... ofismate i yg bakal bsalin kat hosp putrajaya came to me, asking related q on this hosp.. then come another 1, yg i pernah mention dulu kat sini, sibuk2 cite pasal private hosp... dia xde la ckp terus terang, tp we can sense it in her voice.. errr.. leh paham ke? :P

i know my level * i sedaq diri.. tp bila dah selalu sgt org provoke kita, sure blood kita pun go upstairs kan??

but being me, i just keep quiet & pour everything here... kekeke...

supermummy said...

emma i pulak kalau la ada rezeki dpt 2nd one nanti plan nak bersalin kat gomen je, sebab percuma..hahah..alang2 dah jadi pekerja gomen bersalin je la kat gomen. masa first dulu bersalin kat private, tapi time tu tak keje gomen lagi..5 ribu duitku terbang! semata2 sebab kena csect la..adoii..dah boleh buat gi umrah dah duit 5 ribu tu patutnya..kehkeh

Miss Moon said...

Moon 2 2 anak moon bersalin kat hosp gomen . Tak kira la kat mana mana pun janji kiter dapat lahirkan n sambut anak kiter . Kalau dapat benefit kat swasta alhamdulillah ...kalau tak hosp biasa pun ok . Im very satisfied ngan servis hosp putrajaya despite what others have said . 2 kali bersalin kat sana ....beshhhhhh. NUrse pun baik baik

Pasal baju n toys branded tew kiter tepuk dada n tanya selera . Some berfikiran yg mahal lagi bagus yang murah sangat cikai ..but for me i always tgk harga dulu then quality . If its affordable n nice then i will buy if not hai hai bye bye la akakkaka

precious innocent said...

supermummy: rm5k? giler mahal!!! i pun bharap nak dpt keje gomen.. kwn i bsalin kat hosp putrajaya tu, charge rm18 hengget je... murah giler.. kekeke...

miss moon: u pun geng mai kan? bsalin kat hosp putrajaya tu... i agreed, hosp putrajaya nie servis tip top sbb that's d 1 & only 1st gred gomen hosp.. i nak xplain pun xtau mcm mana.. tp depa mmg xdak 2nd or 3rd gred.. huhu... even masa kitaorg p check up kat situ, cha ya nun alif check kat situ, keta memasing dasat2.. huhu...

pasal baju lak, kalau baju dok rumah, i mmg sarung je baju tesco/giant/mydin.. siap cari yg betul2 murah...kekeke... x malu nak ngaku.. sbb baju basahan kan... nak ke warehouse sale, ayahnye lak x suka bsesak2.. hehe...

littlemama said...

hot topic ya.. jangan peduliks apa orang kata..itu prinsip saya la..saya pun mak non-branded.. guna suma barang sweet cherry.. bersalin pun gomen...shopping online..tesco/jusco tempat main nyoping.. baju? buat apa beli mahal2..baby pakai sekejap je kan.. drp beli brg branded just to show-off kalau hutang keliling pinggang what the point.. better invest insurance/savings pendidikan anak..ka..ka..ka.. yg suka brg branded jgn marah saya.. saya ni akauntan yg sangat berkira pasal duit.. maklumla.. asik tengok company report untung juta2.. duk fikir bila la nak ada saving juta-juta juga..maka kedekut la jadiknya... cabut!!

precious innocent said...

littlemama: kekeke... nak tgelak la baca ur komen nie.. smpkan i pun xtau nak reply mcm mana... haha...

tp semua point u betul.. nak2 dlm keadaan gawat skrg nie... baik invest kan??

Mama Adib said...

nak komen gak

saya memang kedekut dan berkira.
peduli lak kat orang nak bagi aka nak pakai branded-branded, kita buat cara kita je laaa

apa yang penting konfident keh keh
satu g kalau kita takde pitis ada diarog akan tolong kita. jadi buat apa nak susahkan diri beli barang branded semata2 nak masuk dalam golongan mereka.

baju anak aku paling gah cuma brand baby kiko or miki kids kah kah paling banyak baju cap jusco ler.baju pakai hari2 cap k4.
peduli apa, diaorg cepat besar, beli mahal2 buat bazir jer.

kasut sek anak aku, ku beli kasut rega 5 inggit kat tesco, tengok kasut kawan2 kawan school dia, mak aih nike, segala benda laa (maaf ku tak hafal laa nama brand ni)

my adib ok je, bangga dengan kasut dia, hari2 nak basuh

mak aih panjang sudah. salam kenal tuan rumah he he

precious innocent said...

mama adib: wah!! betul2 hot topic nih!! smp ramai betul pengunjung baru...

masyehhhhhhhhh...

actually, selama nie sy mmg x kisah sgt tentang branded.. tp lepas ofismate sy nie dpt new baby.. maka btambah2 la dia upkan diri dia... which i x kisah pd mula.. tp bila nada suara dia mcm mpkotak-katikkan brgan yg x brp branded + hosp gomen, tu yg buat sy mula meroyan tu...

tp suprisingly.. lately byk pulak dia purchase online... ludah, then jilat sdiri.. huhu

ujee said...

about private hosp. dieorg ni nak untung je...
kalo bersalin confirm boley normal dieorg ckp kena operate...heheheee..
pastu ntah hape2 charge la yg dikenakan...
ubat yg x sepatutnye pun die suruh amik..
kite kalo dah sakit semua ubat nak...kan?

one more thing...kalo gomen dieorg check detail tau...cume dah gomen msti ramai org...
sanggup & x sanggup je le tunggu masa nak check up...heheheheee...

Anasfadilah said...

membeli biar mengukur wallet sendiri ye...biarlah orang nak sendir,bukan diorangnak tolong bayar pun

orang kerek memang tak boleh tolong.semua nak branded...tak semestinya branded tu bagus

barang menan lamaze tu pun made in china gak...huahuahua!

precious innocent said...

ujee: tul2!! private=nak untung... hehe... tp org byk duit sure x kisah kan??

mmg kalau check up kat gomen, tunggu lama.. tp detail giler.. in fact, kat ofis lama i dulu, my preggy friend nie p check kat gomen+private.. sbb mcm x complete je kat private tu...

*nie tolak yg company cover ye.. sbb kalau company i cover, i pun nak p private :P*

anasfadilah: kekeke.... minah tu mmg kerek.. dia perasan dia la yg paling bagus.. tp xpe la.. akak lg terror dr dia, sbb beli brg yg branded, tp murah.. huhu

achee_b165 said...

huhuh... sy pn merendah diri yg sedia ada rendah ini...kekeke!

sy pn salin hspital gomen maa... tp layanan ok jer... 1st class gak per... gomen pn bkn cm dlu dh...skit2 maki2 org...

sy pn suker shop online + BO... hidup BO!! yeyehh!!

precious innocent said...

achee_b165: kekeke.... bukan akak ke yg intoduce BO kat pina?? ke pina mmg dah tau?? akak pun dah lupes... brp hengget ek pina bsalin kat hosp kedah tu ek?

mommysarah said...

beb, aku kata dah aku org terakhir komen. aku deliver kat gomen gak. amik 2nd class, okey apa.. 1 bilik 2 org. ada hekon..doktor2 nya pun baik belaka. bayar pun tak mahal. kalo aku masuk prebet..kompem kena bayar lebih. baik yang lebih tue aku simpan untuk makan sedap2. huahuahua... tak payah membazir..kat akhirat nanti, sumer perbelanjaan kita kena hisab tau... tue mak aku ler kata.. (tp mmg betul)

lantak pi lah ngan org lain..yer tak? beli kat BO pun, kalo pandai gayakan baju tu, kompem org kata beli kat boutique...

precious innocent said...

mommysarah: eh, sapa kata ko comment last? ramai lg yg baca blog haku x komen lg la.. (wakaka!! gelak evil+perasan!)

lepas bsalinkan ryan, mmg ttiba tukau fikiran nak masuk bilik utk 2org tu. tp sbb depa kata takut xdak kosong sbb ckp lambat, tu yg aku stay kat bilik 4org tu.. tp ok la bilik tu, ada hekon mcm ko ckp.. takut kalau aku masuk bilik 2org, partner aku dah discharge, aku pulak sorg2 dlm bilik tu.. scary!!!!

kalau aku x pecah rahsia, sure semua org ingat aku beli baju ryan kat butik.. almaklum la, dia kat stailo, mcm mama dia jugak!!! kekeke..

Anonymous said...

Hi!!! precious-innocent.blogspot.com is one of the most excellent informational websites of its kind. I enjoy reading it every day. precious-innocent.blogspot.com rocks!

precious innocent said...

anon: now this is weird!!

Anonymous said...

The author of precious-innocent.blogspot.com has written an excellent article. You have made your point and there is not much to argue about. It is like the following universal truth that you can not argue with: You always feel a bit scared when stroking horses. Thanks for the info.

precious innocent said...

anon: is this some kind of spam?