-CLOTH DIAPERS-

2 3 hari nie, mama kerap terjah blog org yg bcerita pasal cd.. bukan cd lagu tu... tp cloth diapers.. b4 nie, mama ada gak tgerak nak mcuba... tp bila tgk 1biji rege ada yg smp rm80, mama surrender...

tp this time mama nekad nak cuba... cuma, adakah mama dah tlambat? ye la.. sbb ryan la nie pun dah 1thn 4bln (16bln)... hopefully x la kan... mama pun blum start lg potty train utk dia... kali nie mama dah nekad (insya allah) tuk cuba cd nie lepas mama mengalami kesukaran utk mdptkan stok huggies a few weeks ago... selain mami poko, huggies je yg serasi dgn ryan... dulu, masa ummi noor tulih entry nie, mama ada gak bcita2 nak kongsi pasal dd (disposable diapers) tp smp kesudah tlupa... bukannye xnak cuba brand lain, tp takut ryan x serasi, then tbiar x pakai... even stok pampers pun dok ada lg (hmm, bila la mama nak buang?)

masa memula baca blog yg cite pasal cd nie, mama pun pening part byk benor shortformnye... tp pelan2 mama dah paham... nasib baik jugak la, dlm list mama, ada 2 3 geng yg dah terror pasal cd nie... thanx ya to ibu adi & ibu lia sbb sudi kongsi ilmu cd dgn mama... x lupa jugak kat mummy jade sbb jadi geng baru dlm proses nak mrabakkan poket mbeli cd nie... he he..
mama ada la usha 2 3 online shop, antaranya kedai mama sue yg famous dgn lunatots cdnya.. walaupun mama dah penah ym & talk face-to-face dgn dia masa beli bottle mam, tp this time mama nak kaji betul2 b4 mbeli cd nie... & sbg pbeli yg bijak, mama harus la buat kajian tperinci ttg kualiti & harganya.. hehe... so, insya allah, kalau kene dgn reviewnya, ada la rezeki mama sue...

kalau ikut otai2 cd, most of then beli yg maha branded punye... mcm happy heinys (hh) & bum genius (bg)... tp sah2 tu mmg out of bajet mama... kang beli mahal2, ryan pakai kejap je.. rugi la pulak walaupun adik2nya boleh pakai :P.. kalau boleh, buat pmulaan mama nak beli yg murah2 sikit sbb kedekut.. yg mcm lunatots cd tu within bajet mama la... ks punya pun dpt review yg bagus... masa ym dgn mummy jade, dia kasi link nie.. not bad jugak regenye.. siap ada shipping free lg... tp mama still dok review2 lg...

isk... nak xnak bln depan kene gak beli.. sbb dah x cukup bajet utk bln nie... huhu...

kalau ada antara otai2 yg nak kasi komen pasal cd & recommended brand, dpersilakan.. mmg mama harapkan more xplaination pasal cd nie...

eee, bayangkan kalau ryan yg pakai cd nie... harus mama nyam2 bum2 dia...


17 comments:

jua said...

i pun teringin dgn cd. tp nak pakai kat anak n02 kot. sbb skang ni macam tak tersanggup lak nak menghadapi poo-poo faris kalau dia pakai cd. sbb dah terbiasa dgn diaper pakaibuang.

Mrs Noba said...

dah beli ke blom ni emma?

precious innocent said...

jua: kalau teringat pasal bau 'harum' poo2 ryan, mmg leh patah semangat tu.. kekeke.. tp sbb lately susah tul nak dpt stok huggies L72, tu yg buat i nekad nak try cd nie..

mrs noba: hehehe.. lum lg..... :P

Mommy Lyna said...

hehe.

tibe2 rasa segan plak nak wat entry pasal CD hafiy. hahahahaha.

biar je orang lain cover. layannn.

DYLA said...

teringin gak nak guna CD...

TAPI....

ibu inas tak tahan 'keharuman' tu nanti...

serius comel la CD kuning tu.

precious innocent said...

mommy lyna: le... awat nak rasa segan lak? akak ada gak tfikir nak pakai lampin tradisional tu.. tp mcm mana tang kebocoran tu nnt? nak pakai plastic pink tu, takut ryan x rasi la pulak.. so, jgn la malu2.. ngade!!

dyla: kekeke... jgn la pikir pasal 'keharuman' tu.. mmg leh bunuh keazaman tau.. :P

littlemama said...

welcome to cd club mama emma..:)..tak kisah la bila kita start.. as long as kita cuba CD and tengok camaner hasilnya.. CD moden mmg pricey..so nak start CD kena plan betui2.. nak jimat..try pakai 2ndhand dulu... biasa dijual half price for gently worn CD.. i suka pocket diapers.. Happy Heinys and Bum Genius.. harum memang harum..disposables pun harum kalau peram lama2.. sebab tu CD mommies biasa wash everyday..

precious innocent said...

littlemama: eh, i lum beli lg la.. tp mmg dah pasang niat nak beli... hopefully ujung bln nie leh beli.. i pun ada usha 2nd punya.. tp price <> sama dgn 1st hand yg made in china punya.. tu yg dok pikir2 lg... lgpun byk lg terms yg x paham lg nie...

pocket diapers? alamak... xleh nak recall la pulak... isk, nak kene buat entry sdiri pasal jenis2 diapers nih!!

Zureen said...

Teringin jugalah nak cuba pakai CD ni..

::Umi Sufira:: said...

Mama Emma ada entry khas untuk Mama..sila lawat sini ek..
http://kawaii-wakaii.blogspot.com/2009/03/khas-buat-mama-emma.html

Zuhaini said...

hihi.. so sweet! :)

err... alia x tau lagi bila nak pakai cd ni. hihi..

lia said...

apakah kaitan ryan dgn lion? sbb byk sgt 'barang' ryan ada kaitan dgn lion.... kek besday la, baju ryan la....

ohh adakah lia ter-off topic? keh3...

kalau ada yg konpius g, ym la kita ek... btw, coolababy velcro 2 menarik la.... x try kah?

precious innocent said...

zureen: jom aa try... then leh tukar2 cite.. hehe

umi sufira: huh, siap ada special entry.. segannye... :P

zuhaini: kite bukannye ape.. sbb lately susah tul nak cari stok huggies L70, tu sbb tfikir nak try cd nie...

lia: haha... sebutan ryan=lion.. tu yg lion nie ala2 sinonim dgn ryan je.. lgpun hopefully nnt bila dia dah besar lrh jd pemimpin, mcm simba lion king.. hoho.. berangan!!

coolababy tu mmg ada usha gak.. nnt la kita ym aa... tukar2 info lg...

Hanz said...

Mama Emma, camner boleh ter-coincidence ni? I pun slalu associate my baby with lion..dia ada favourite stuff lion & starbunz yg u posted kat atas nun, is one of wish cd in my list, besides blueberry minky & gelato, itti bitti d'lish & so on.

I think you were referring to the brand coolababy, right? Memang cheap but I tak pernah try lagi but if you refer kat Malaysian Babywearer Forum under topic CD, some said it's worth it.

If u want to learn more about Cd, can learn in Diaperasia Forum & MiaBambina Blog.

My CD stash pun still little & still need sposies for night time. Currently surveying fitted for night time use.

precious innocent said...

hanz: kekeke.. sama ke? haha... eee mesti hambali cute dgn printed lion cd.. nyum2 bam2 dia...

bukan coolababy je.. ada 2 3 cheaper brand lg yg i dok usha.. kekeke...ada jugak i usha kat forum tu.. tp rasanya baca blog org lagi best.. sbb byk gambo... kekekeke....

huhu... juling2 dgn cd's terms nie... stash, hemp.. dah la english i lobang2.. weng weng...

paNavia said...

salam,

saya pun masih lagi tahap beginner.. hihi..
sama gak tak mampu nak beli CD yg mahal2 tu..
so saya try guna KS + coolababy (CB) je dulu..
but i prefer CB sebab sizing dia elok je dgn my son.. yg KS apesal tah mcm ketat sket..
oh btw saya guna one-size je sbb senang kalo anak membesar boleh pakai lg CD tu..
and currently pakai time malam je sbb baru ada 5 pieces...

good luck ok! :)

precious innocent said...

panavia: ho.. ada geng baru nie.. hehe... sy baru ada satu.. esok lusa kot baru sy buat review.. hehe