-LG2 CHECK-UPS-

udah2 la entry pasal production susu kan? sure la nie dah muak baca... lgpun mama x cite lg pasal check-up ryan yg paling latest.. kang jadi basi.. lg boring... huhu

19 Mac 09 lepas ryan punya check up utk 1yr 5mth... wah2.. ttiba mama rasa ryan dah makin mbesar... (errr.. abaikan statement poyo mama nih)..

well, malas la nak ulang cerita benda yg sama kan.. cuma hari nie xtra lain sikit... masa dok tunggu number ryan naik utk dtimbang, out of sudden, ramai lak org yg dress smart2 menyesakkan area counter 25.. mama ckp kat ayahnye, nie sure ada ape2 nie.. sbb ada lelaki yg pakai baju batik.. pompuan biasa la.. baju kebangsaan la...

then number ryan kene panggil.. so mama bwk la ryan utk dtimbang.. mama tgk buku biru ryan kene pegang dgn sorg lelaki bbaju batik nie.. tp mama buat biasa je la.. lepas timbang tu, ada this lady suruh kami follow lelaki bbaju batik tu naik ke conference room depa.. depa kata kejap je.. so, mama x kisah la.. sbb kalau dok bwh pun mmg kene tunggu jugak... so kami pun naik la ke atas...

rupanya, ryan nie antara yg selected utk djadikan case study.. rupanya, yg ramai2 tu doctor.. depa ada kursus pg tu kat kk sek7.. hmm.. mama x kisah je.... trus duduk depan doc tu... tp, ampun.. mama lupa nama doktor tu...

doc tu pakar pmknan... memula dia isi berat ryan kat carta denver dlm buku biru & sikit sesi q&a pasal cara pmknan ryan... adadada soalan itu, soalan ini... ini rumusan dia...

btw, berat ryan 9.8kg...

walaupun berat ryan normal (still dlm line putih), tp ada menunjukkan pattern penurunan berat badan... waaaaa.. nie yg mama lemah nih.... tp mama ada bgtau yg ryan baru je baik demam.. & doc setuju dgn alasan tu.. sbb masa demam tu, mmg ryan kurang mkn... doc tu pun suggest la new ways... memandangkan ryan suka join kami mkn, so next time, walaupun ryan more to mmain with his food, tp meletakkan dia 1 meja dgn kami tu 1 cara yg bagus.. la nie pun mama ada je suap dia nasi or ape2 yg kitaorg mkn, walaupun b4 tu dia dah kenyang.. saje je, so that dia rasa he's part of d family too.. (apa punya ideologi nih?)

then, doc tu minta juga mama kasi dia minyak.. bukan la suap 1 gelen minyak.. tp includekan sikit minyak dlm sup ke.. benda yg grg2 ke... hoooo.. yg nie mama ingatkan nak kurangkan, tp dah doc suruh tambah, kita ikut je la kata doc kan? nak buh olive oil, mcm tlalu mahal (eee kedekutnye!!), so mama buh minyak jagung.. pun healthy kan??

lg ape ek? oh ye.. mama leh bykkan lg snack dia... kasi tempe grg ke (sah2 cucu jawa, uhuks!!!, tp xpe.. nnt sure muka ryan lawa mcm ape yg dato khir toyo amailkan.. huhu..), buah2 ke... biskut ke.. ape2 yg healthy la...

ingatkan sekejap, rupanya lama jugak la sesi q&a kami nie.. smpkan ryan pun dah guling2 nangis atas carpet.. ye la.. time tido dia.. mmg dok cari port nak lena la.. sesi kami tu ada la dekat 45min... doc tu pun lepaskan kami... mintak2 la next check-up kami (21 may 09), berat ryan naik...

20 comments:

intan mama ammar said...

makan minyak? mmg selalu dengar tu. tapi bunyinya mcm nak suruh bagi makan begitu sahaja. scaryyy

**berat wafiy pun tatau berapa. last hari tu 9.6kg.

UmmiKhayra said...

Makan 1 meja untuk rasa part of the family.. yes.. saya sokong tu.. mama sy pun cakap macam tu, bia dia rs macam part of the family... so, kalau Khayra bgn, Khayra akan join bila time kitorang makan.. walaupun tak makan, tp seem like, Khayra enjoys.. :)

a wife, mother and an employee said...

mama emma, bila doc ckp suh 'makan minyak' tu, how often? hari2 ke? saje nak tau sebab tak pernah dgr pun pasal ni.
-mama asrar-

precious innocent said...

intan mama ammar: hehe... dgr mcm byk beno nak kene kasi kan? hehe... actually, just includekan sikit je minyak masa nak prepare tu... kalau buat sup, buh sikit je minyak, kasi sup tu oily sikit..

ummi khayra: hehe... memula nie, bukan xnak includekan ryan, tp tgn dia tu suka merayap sgt... takut ada yg pecah je.. tp la nie tgn dia dah kurang mjalar, so ok la.. huhu

a wife, mother and an employee: kalau boleh hari2.. tp make sure dlm kuantiti yg sikit la.. kang lebih, obes lak.. tp asrar rasanya xyah byk2 minyak nie.. pipi dia je i rasa mcm nak kunyah...
:o

murni said...

tq mama emma for sharing this info..penting gak tu..boleh la nak try bg fahmi mkn minyak huhu..ops bukan masak sup yg oily sikit eh

precious innocent said...

murni: ala.. info yg ada kalau simpan pun bukannye leh beranak info tu... baik kongsi kan???hehe..
haah.. sikit je taruk minyak dlm sup... tp ape2 pun better consult dgn ur doc.. kot2 ur fahmi xdak masalah dgn berat badan dia..

SOHO Mama said...

Dulu I pernah letak VCO (virgin coconut oil) dalam susu Izzo sikit sebab dia bukan jenis pemakan, susu je lebih. Tapi dia tak suka sgt. VCO pun byk khasiatnya (byk, sampai dh lupa, kena google & see lah hee hee).
I faham perasaan u bila Ryan tak naik berat, I sampai 4 anak ni masih risau kalau anak2 turun berat atau takde perubahan.
Dia suka tempe goreng! Sgt baguszz!! Anak2 I tak mau. But my nephew loves it! Dia pun "cucu jawa" i.e. sebelah bapaknye hee hee..

precious innocent said...

soho mama: huh... vco ek? tp kang kalau i campur benda nie dlm susu ryan, trus dia tolak.. huhu.. takut nak amik risk nie..
i pun xtau yg dia suka tempe grg, mil i la yg acu kat dia.. hehehe

lia said...

paling seriau nk p checkup sbb berat amsyar xmo naik2.... mamat 2 mkn byk gler tau tp sbb cerdas sgt (nama dia maksud cerdas) berat naik 200g jer slalu... da lain kuning 2... penin2...

precious innocent said...

lia: cuba la include minyak nie.. mayb ada peningkatan nie walaupun sikit.. who know's?
:o
amsyar masih kene kuning besar2 nie ke?

ryan pun lasak, kalau dulu lasak pun tgn kaki semua still rasa mucsle.. la nie dah xde muscle dah.. sedih sgt...

achee_b165 said...

berat oja pn x naik masa last check up last month..tu pn sebab dia baru baik demam la.. patutnya dia kena inject utk yg terakhir tu 1 thn setengah pnya, tp disebabkn dlu ada dia kena amik cucuk lmbt sbb mslah batuk+semput, so kena la p lg skali bulan 6 nie utk amik cucuk jer...klu x dh settle..huhu!

bab mkn sekeluarga tu , kami mmg praktikkan... dia mmg mkn byk klu mkn ramai2.. + skrg nie dia dah pandai mkn sendiri.. pakai sudu lg..semua benda dia mkn pakai sudu.."nak udu..usu"..ala mat saleh gitu,hiks!

~mkn biskut pn nk letak dlm pingan(mama ajar tuk elak terabur) + sudu? apekah??~

precious innocent said...

achee_b165: akak tgk oja dah semangat habis compare dgn ryan tau... kitaorg xmo sgt kasi ryan mkn sdiri, sbb kang ke lantai la jwbnye.. tp kekadang biar je dia main2 dgn food dia, sesambil tu akak suapkan dia..

wah2... oja semua pakai sudu ek? very d 'oreng puthih lah'

kakyong said...

salam mama emma

anis now dah 20 mths, masa 18 mths tu berat dia 10 kg jer.. tapi sbb baby gal kot, byk kumpul lemak, so nampak cam cubby jer dia.. lagipun anis memang suka makan @ KUAT makan.. seme makanan keluarga dia makan dah.. nasi/mee/bihun/keteaw goreng.. memang dah cukup minyak..

tp si abng fikri, makan byk, 'buang' pun byk.. bdn keding jer.. 3 years baru 13 kg jer..
TEMPE... hahah, abg fikri suka makan mentah.. memang cucu jowo nih, ikut sebiji cam atok nyer, suka tempe mentah.. :)

precious innocent said...

kak yong: 3y=13kg? huhu.. paed x bising ke?
sedap ke tempe mentah nie???
:f

lia said...

emma.... bukan kuning tp da masuk line kuning keh3 slh eja daaa....

mmg letak olive oil kalau goreng @ wat sup utk dia tp xjalan gak...

precious innocent said...

lia: haha... patut la kite pun salah paham...
oh.. xjln ke? rasanya amsyar kene jumpe pakar nih...

NuRuL DhiA said...

kite pun wisau, berat feez x memberangsangkan. naik tp cikit cikit cikit. skrg pun baru masuk 8kg jek, tuk umo 11bln. :f

precious innocent said...

nurul dhia: risau kan bila berat badan anak nie x naik.. tp faiz lasak x?

irvanqiesy said...

hi mama emma,jgn rsau la,kdg2 bdak2 mcm tu,dlu anak yg 1st pon camtu,so bg mkn appeton,trus jd gemuks,hehe...bg je ape yg die nk mkn,tp kte pantau la jugak,ryan jgn wat mama risau tau...

precious innocent said...

irvanqiesy: huhu.. ok ke appenton nie ek? takut dia xmo, kang buang lak 1 btl.. huhu