-D DO'S & DON'T IN BLOGGING WORLD P2-

when i wrote this, little i knew that i'll trigger few loves & haters... haha... speaking london kejap.. teringin nak bblog dlm english, tp mengenangkan yg english mama takat yes, no, alright je.. so tempias2 je la blog nie speaking london ye...

ho... mengarut kejap..

anyway.. bbalik pd ayat kat atas tu.. mmg betul, masa mama tulih entry tu, mmg mama x tpikir langsung yg entry tu bakal jadi hot giler.. smpkan ada dua anon btandang ke sini.. wah2... tq ek, sbb sudi baca entry mama yg mengarut tu... tp pcaya la.. mama mmg xdak niat pun nak condemn sesiapa.. tu sbb kat awal2 entry tu mama dah siap2 minta maap...

lgpun, sapa la mama nie kan? mama bukan la famous mcm mummy mira, or mama iza yg ramai pengikut tu... mama sedaq diri, mmg mama x layak utk kasi pdpt pasal blogging nie.. tp mama hanya share pdpt mama je....

- blog yg ada lagu
bukan mama je yg kureng bila thop ke blog yg mcm nie, ramai jugak rupenye yg sekapal dgn mama.. even blog nie yg selalu share pasal blog tips pun ada mention kat sini... mungkin cara penulisan mama kot yg salah.. so again mama mintak maaf je... kalau nak buh lagu, leh ikut saranan dia ye....

- blog yg lambat reply comments
ok.. yg nie masing2 punye pdpt la.. mama tau, bukan semua org free mkn gaji buta mcm mama.. in fact, ade je dlm list mama yg jarang reply comments reader dia, tp still beratus follower dia... cuma mama a bit terasa la, sbb comment yg mama kasi hari tu, actually asking a question, tp dia ingnore kot.. or dia tlepas pandang.. abaikan je la ye... lgpun, mama silent reader je kat blog dia tu.. haha...

kalau nak baca entry lain yg mention pasal nie, cuba click kat sini...

- moderated comments
x salah nak moderated comments tu semua, cuma, jgn la lupa approve ye....

- blog yg mandom
tang nie mama x sangka tul, mama kene hentam tarbiah cukup2.. siap mention yg dia benci ... waaaaa.. jgn la benci mama yg serba kekurangan nie....

mama xnak mention ye, tp ada a few dlm list blog bacaan mama yg pakai minima template je, tp intipati blog tu informative... cuma tu la, mama niekan x betul... suka yg colourful lawa2 nie.. tu yg mama upkan point tu...
lgpun, bukan mama je yg ada penyakit senget nie tau, org nie pun sama...

dsbbkan mama offer free nak tlg mekap blog, tp xdak sambutan.. kalau mama charge ada x yg nak service mama??? cth blog yg mama dah penah buat kat sini, tp header dia buat sdiri la... tp insya allah, kalau jd, mama pun akan provide header jugak... huhu..

- bground blog yg lambat loading/colour stricking
mama admit, blog mama pun lambat loading jugak.. tp entry mama load dulu kan? then baru widget kiri2 tu apprear kan? bg mama, load lambat pun xpe, janji entry kuar dulu.. so, reader leh baca entry dulu, kalau xnak tunggu widget2 tu load smp habis pun xpe, janji entry dah baca...

lgpun bila check kat sini, load time utk blog nie was 2.16 seconds.. which bg mama ok kot.. hehe...

lg 1, utk yg pakai free layout ala2 scrapbook... layout tu, better trus letak kat dlm html, rather letak kat area gadget... kalau x sure, leh je tanya mama.. huhu... offer mcm nie pun still org x layan

oh, lupa lak.. anon ada mention pasal iklan2... mama letak iklan2 tu sbb:
1. nuffnang/adsense - duit free.. sapa xnak kan.. haha
2. affie - errr... perlu ke mama xplain secara public pasal nie? hehe... senang cite la ye, kalau org click kat affie tu & org beli brg, kita pun dpt commission.. ha hambik, direct mama xplain tu... kalau x paham, xtau la...
3. banner - mama bukan simply2 letak banner ye.. most banner tu, blogger yg ada biz yg mama rasa menarik utk dkongsi bsama... tp ada jugak yg x kenal mama pun, mcm yg nie.. tp mama sukeeeeeee sgt kat dolly dia.. cute giler!!!!

-uncentralise/over-sized widget
point yg nie xdak sapa yg sentuh, so rasanya mama je la yg ada masalah.. haha...

ok la.. kalau ada yg rajin mbaca, leh julingkan mata2 tu baca entry2 yg mama list kat bwh nie.. mama tlebih rajin, mcari entry yg related dgn hot topic mama nie.. hehe..
* by blogsessive
* by sembangkomputer
* by instantshift
* by devlounge
* by bloggingexperimen
* by lorelle

mama very open ye.. so mama x kisah baca harsh comments nie.. lgpun blog nie kan public diary... so mmg tujuan kita bblog sbb nak kasi org lain baca kan? lain la kalau kita privatekan blog tu.. dah sah2 kita je yg baca...

again, kalau ada yg terasa tu, mama mintak maappppp byk2....

**********

psst... dah vote blog nie?



24 comments:

Fid said...

wakakakakkaaaaaaa

saya mmg anggap blog saya minima
sbb saya tak reti nak godek2 saya belajaq la sikit2)

saya mmg akan balas komen lmbt dan kadang2 tak bls sbb rasa mcm takyah balas..aci??

saya baca blog org la ni the the very the high speed reading skill...

sekian.

Mamamarina said...

babe.. i nyer blog jatuh ke kategori mandom rasenyer.. eheheh.. kalo u nk make up boleh FOC boleh .. kalo charge pon boleh.. tp x lmbt ke load.. pasal i nyer objektif xnak loading lelame..

precious innocent said...

fid: u kan selalu masuk 'gua', so dimaap la.. lgpun i tgk u dah kerap reply kat chatbox tu.. lgpun, skill tang high speed reading tu payah tau nak develop.. haha

mama marina: i x mention mana2 blog aaaa... nntkan entry i yg berikutnya pasal mekap2 blog nie ye.. ngeh ngeh...

Yan said...

mama emma,
hi.. cewah, mak macam regular plak dah kat sini.. thanks for the links :) my blog load in 0.28secs.. tebabom je rasa.. kah kah kah..

Anasfadilah said...

kak emma; saya jatuh bab pengreply komen yang lembab..ahaha

kadang-kadang saya buat entry khas untuk reply komeh saja..

yelah org dah susah-susah komen kenalah balas,sabagai tanda penghargaan gitu

lagi satu,saya memang suka baca iklan..kat sokkabar tu iklan the smallest pun baca.

blog saya harapnye ceria la..dah berapa kali tukau template..heheh

kak emma..saya sayang kak emma walau tak pernah jumpa,adanye link2 berguna bagi kat saya

satu orang benci kak emma,seploh yang sayang tauu.

hehehe

oxoxoxo

bila kita tulis,lain bunti tu org salah paham..tapi saya paham kak emma,org yg kureng pemahaman tu yang kita kena perjelas...kihkihkih..

cpm said...

laling, tu email i kat hotmail.. i tak nak publish my private email sebenarnya... u can add me kat fb using this email : eidarina@yahoo.com

::Umi Sufira:: said...

Alamak! macammana saya buleh terlepas topic hangat nih...kekeke..frankly speaking saya memang tengah bz gillos kat tempat kerja and kat rumah sebab adik saya nak kawin....tapi sebuleh2nya nak reply jugak komen orang even lambat sikit....as for me, tak kisah pon on your open opinion pasal do's and don'ts ni sebab setiap orang ada pendapat tersendiri...sape nak baca bacalah..sape taknak pangkah aje betul tak? sama jugak macam blog kalau nak follow do's and donts ni follow la..kalu tak follow juga terpulang..tak perlulah rasa marah meluap2...kan kita ada pendapat kita masing2...cheer up everybody! jgnla marah2...ngee...:)

Azure said...

oho..mine loading at 0.34secs...

my blog byk yg the don't..hehe

Noy said...

tq for checking the loading speed test.. my blog result is 1.38 seconds.:f.kira ok lah tu kan..maybe it also depends on the readers' network..kalau broadband ok sikit kot..

precious innocent said...

yan: hehe... sila2 la selalu lepak kat sini.. i pun kekadang ada gak terjah ur blog.. tp silent je la.. hehe
wah... 0.28 sec.. laju tu blog u load... tp mmg la.. blog u clean.. blog i je warna warni nie..

anasfadilah: u lap me? i lap u tooo.. hehe.. akak mmg suka link-mlink nie... kes xdak keje.. haha.. xpe.. kita bukan leh paksa semua org leh terima pdpt kita kan...

cpm: babe.. still x jumpe la... then i try 'eidarina', kuar minah indon la pulak.. u add i la ek.. 'emmano@hotmail.com'

umi sufira: ala.. topic nie xde la hot sgt... i je yg perasan lebih.. haha..
xpe... org tu geram dgn pdpt i kot.. xpe.. i x kisah pun...

azure: wah... pantas tu ur blog... alamak.. blog i yg maha lembab rupenye.. hehe

precious innocent said...

noy: klajuan internet pun penyumbang utama jugak... alamak.. blog org lain semua laju2 nie.. xleh jadi nie.. nak kene kurangkan widget2 kat blog i nih...
:@

lia said...

cmner nk check loading speed 2? ha3 serius xtau nih....

lia akan blas komen sebolehnyer melainkan kalau utk post2 lama, lia xprasan sbb kengkadang widget utk komen 2 xboleh display...

saya nora said...

alaa,blog i mmg mandom n boring ni..xpandai nak make-up2..kene belajar ni..

precious innocent said...

lia: la.. kan dah kasi link.. cuba la check kat situ... lia nak tau x, emma siap buh dua widget yg blainan tau.. kes xnak pakai moderate comment tu.. haha.. mak dah kemaruk blog..

saya nora: ala.. jgn la ckp mcm tu... lama2 nnt pandai la mekap... kalau nak mekap sikit2, meh la chat dgn kita.. tp kalau nak mekap total, nntkan entry kite yg akan dtg aaaaa

lia said...

owhhh xprasan.... da buat tp jwpn nyer sgt mengejutkan... 0.01saat... wahhh...

precious innocent said...

lia: hehe... awat nak tkujat lak??? :?

Hanz said...

Emma, blogku dah berubah wajah, janji puas hati sendiri walau rasa2 kaler-nyer sangatlah striking..retro gitu. Nak add2 iklan nin, so what anon? kita punya blog ikut sukalah, kan!

Bagus buat entry camni, kira sharing

precious innocent said...

hanz: td masa terjah ur blog, ingatkan salah rumah...hehe... bg i, colour blog u ok.. xbb x stricking...

happy creating ur personalise header aaaa

murnie sangat said...

mama emma, jgn la sedih..kira ok la ramai yg respon ngan hot topic mama tu, ramai gak yg baca blog mama hehe..anyway, it's just ur opinion kan..

precious innocent said...

murnie sangat: sy x sedih.. betul.. pcaya la.. sy mmg x sedih... cuma tkilan sbb anon tu benci sy.. sy nie baik tau....
:((

mummy_ayu said...

salam..
i punye blog pun ala ala simple je.
kalu orang komen, normally I akan reply walupun lambat cikit. lagie pun I masih baru lagi dalam dunia blog.

precious innocent said...

mummy ayu: i saje je point-out benda2 yg i kureng.. lgpun, bblog nie boleh buat ramai kwn kan.. so kalau blog kita best, sure la ramai kwn kan...
ur blog ok.. tp nie pandangan i je la ye... bground entry u tu rasanya x perlu la warna hitam... sbb x blend dgn keseluruhan bground u yg dah comel tu...jgn marah ye....

Luth Textile said...

memang best entri ni mama.. hikhikhikkk

precious innocent said...

luth textile: errrkkk!! best ke? once a while je kot.. sbb kalau u baca entry yg lain, byk citye pasal anak i je... huhu