-BSOPAN SANTUN AMALAN MULIA-

suara : u penah dgr "angel baby shampoo & body wash"?.. tau x mana nak dpt?

mama: sat i kasi link kat u... tp yg tu kene beli online la... or.. cuba u usha kat subang parade.. i dah lupa la nama kedai sebelah toys'r'us tu...

suara: isk... i xleh la p toys'r'us tu... anak i pantang masuk situ... masuk situ je, kalau x beli meinan mmg x sah... dah la tu, pandai lak nak amik meinan yg mahal2...

mama: hehe.. bebudak, biasa la... anak i pun sama.. tp mujur dia xde la mengamuk nak meinan semua...

suara: huih!!! anak i, selagi x beli, selagi tu la dia mengamuk... nak2 jugak suruh beli... ala... anak u kecik lg.. tunggu la sikit hari lg...

mama: alhamdulillah anak i xde la mengamuk x tentu pasal.. mmg la dia nangis2.. tp dia nangis kejap je la.. i angkat, nangis sikit, then trus ok...

suara: anak u baru 2thn kan? tunggu la dia 5 6 thn nnt.. time tu dah cerdik dah..

mama: *senyum aje...*
mama bukanlah org yg suka mdabik dada bcerita ttg kebaikan/kelebihan ryan.. kekadang je kat blog nie.. hehe.. ye la.. cthnya, mcm masa ryan pandai turun dr sofa dulu, harus la mama banggakan, tp itupun sbb tunjuk ajar dr mama jua.. mama mmg bangga dgn ryan, tp mama ada cara sdiri...

tp alhamdulillah, bebudak kan.. mmg x lepas la dr perangai budak... nak melalak la.. menangis la... normal la tu... & semua budak tu special & unique from each other kan??

so, pls tell me y.. salah ke kalau mama kata anak mama belum lg tunjuk trantum?? & perlu ke tekankan kat mama yg anak mama bakal tunjuk perangai bila dia besar sikit?

i'm very open.. tp tlg la jgn nak bgtau yg anak mama bakal jadi buas!!!

mood mama campur gaul.. so sorry atas pgunaan ayat yg tunggang langgang nie...

btw, mcm nie ryan punya peel pun belum cukup sopan ke??



**********

psst... dah vote blog nie?



22 comments:

ar.nie said...

mama Emma,
Comelnya Ryan! Saya siap rewind 2 kali nengok video nie... hehehe... mama, buat derk jerlaa dgn org sebegitu... mmg susah cakap dgn org yg asyik nak "menang" anak/ diri mereka sendiri nie...

p/s : mama Emma yg pakai spec tue ker? ;)

precious innocent said...

ar.nie: sy nie mmg open, & x kisah dgn ckp2 org nie.. tp suara tu mmg selalu sgt nak menangkan anak dia.. ape masalah dia pun xtau la...
yep, sy la yg pakai spek tu.. abaikan kan muka sememeh tu, sbb nak masuk tido.. hehe

Zuhaini said...

mak ai.. sopannya... :) ala.. saya rasa sesetengah mommy ingat semua budak suka tunjuk perasaan kat shopping complex kot.. (nasib baik alia x pandai buat gitu lagi..) :) sabar je la ye..

precious innocent said...

zuhaini: emma nie bukan nak mdabik dada la, tp alhamdulillah ryan bukan pesen yg suka mengamuk over kat luar nie.. tp kat rumah takat guling2 kat lantai tu dah biasa la.. which is fine with me..
emma pun xde la nak pandang serong ke ape kat tantrum bebudak nie.. tp yg x pahamnye, suara tu suka sgt mcm nak kondem anak emma, tau la dia tu dah anak 3.. so what?? huhu

yatie chomeyl said...

ala comelnya...salam semua org sblm tidur...cam nk cubit2 je pipi ryan

precious innocent said...

yatie chomeyl: hehe.. pipi dia pun dah kurang mungil dah.. sbb selalu kene geget dgn mama dia.. hehe

LeeN said...

orang mcm tu mmg maha penat utk dilayan apatah lagi utk difikirkan. huh.

suke ngn video ni kak... mcm inilah yang sepatutnya... =)

pssst..
kita2 ni pun b4 tdo kena salam2 kannnn..
ahehehehe :))

Pinky Angel said...

Alahai.. omeinya ryan.. Xsbr nak tunggu my baby besar mcm tu. pandai salam2.

every baby is individual. saya pun slalu bengang kalo org nk banding2kn baby saya dgn org lain.yg penting sy lbh tau psl baby sy sendiri.

precious innocent said...

leen: leen penat baca entry akak, akak lg penat melayan dia hari2.. nak2 kalau mai angin dia nak mkondem ryan.. penat otak akak wei!!!

pinky angel: hehe... kami x penah ajar dia salam menyalam nie secara serius.. tp mungkin sbb dia dok selalu tgk sy dok salam ayahnye b4 p keje, so dia terikut2.. hehe..

sy nie x kisah kalau sembang2 perihal anak.. tp kalau dah smp nak kondem anak kita x tentu pasal, harus la sy emo sikit kan?

Ummi Salsabila said...

ala comelnye ryan. auntie suke tgk video ni.good boy!
mmg ada bdk2 yg buat hal kat shopping complex.my last bro camtu gak dl.terguling2 kat lantai slagi xdpt.uiii,malunyee..haha..myb coz dl dia tu manja sgt..
*hopefully aufa xmcm tu nnt & jd good girl cam ryan*:)

precious innocent said...

ummi salsabila: sy ngaku, masa bujang dulu, ada sikit rasa rimas bila tgk budak2 ngamuk kat luar tu.. tp sejak ada ryan, kita mula faham fitrah bebudak yg umpama kain putih.. tp kekadang tu mak pak dah elok2 dah cuba mcorakkan kain putih tu sebaik mungkin, tp nak buat mcm mana, kalau kain putih tu tiba2 ada comot sikit kan.. hehe...

Anasfadilah said...

bila anak dah 5,6 tahun tak buas jgak camano?kenapa la suka sangat kata macam tu.

tolong doa anak kita jadi soleh ka berguna ka baguih jugak.

ceh.

precious innocent said...

anasfadilah: hehe... akak suka komen dila nie.. :x

fatin said...

Ryan rawks!!!!

i takyah org ckp anak akan jd lasak.. i sendiri ngaku dia lasak! huhuhuhu.. camne tue:p

and thats a reminder to myself to raise him to be a person that respect ppl and berguna... Amin...

precious innocent said...

fatin: yesza.. bukan kita xtau camne anak kita kan.. tp jgn la smp nak kondem pulak...
i pun bdoa, agar ryan akan jadi anak yg bguna & respect org lain.. huhu.. amin....

kakyong said...

salam mamaEmma,
kakyong rasa org tu memang ade mental problem.. tak pun penyakit PHD, jenis tak leh tengok anak org pandai @ org lain hepi... :$

zureen @ mama said...

Budak2 kalau di latih dgn baik..baiklah jadinya..
Lagipun biasalah kanak2 kadang2 memang sometime buat perangai..(lainlah kalo org beso buat perangai camtu, memanglah kita heran ye tak??he3...)

Lyna said...

orang memang cenggitu gak.. especially yg 'experience' mesti nak cakap yang dia mmg betul. sedar tak sedar kita pun macam tu jugak.. kalo yg muda2 ni cakap lebih2 pasal ape yg kita dah pernah rasa, mesti ada jugak terdetik nak bagitau hakikat yang kita penah rasa kan.

bagi saya sebagai mak kita berhak nak berbangga dengan anak kita & cakap yang baik2 untuk dia. "anak saya takde tantrum", "anak saya memang baik" adalah doa yang lebih bagus dari "hmm sekarang ni dia mmg xde tantrum lagi, nanti2 taktau lah. tah2 lagi teruk.." or "sekarang ni baik lah, tgk la nanti umur 5-6 tahun.." kan? kan?

takpe kak, doa akak lagi makbul. :D

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

saboo je la emma.... huhuh biasa laa... cakap cakap org.. terima, senyap dan semyum jeee.... huhuhuhu

precious innocent said...

kakyong: mungkin jugak.. tp emma xde pun kacau dia.. so y dia kacau emma lak??
:?

zureen @ mama: kami cuba sedaya upaya besarkan ryan sebaik mungkin.. patutnya org lain doakan kesejahteraan kami la kan? huhu

lyna: being me, akak tau yg akak mmg open & boleh terima kritikan org.. tp kalau tiba2 suka beno nak kondem kita, sdgkan kita x ckp ape2 tu yg x tahan tu.. tu sbb byk kali akak mention kat blog nie..
(jgn la dia tserempak dgn blog nie.. kalau x mampus gue...)

mimie azimask: aku dah penat terima, senyap & senyum la.... rasa kejung dah otot2 mulut nie.. hehe....

lia said...

mmg ker smua budak akan melasak tahap nangis goleng2 bila da pandai pilih mainan? sbb lia pon slalu kena cengitu gak... kunun2 la ni mamat amsyar tu kecik g, tgk la da besar nnt cmner... errr, doakan tu kalau org tu ckp cm2? benci tau bila org suka2 ckp sedap mulut walhal dia xsedar xpsl2 dia doa yg buruk utk anak aku...

wopps terlebih emo d cni he3...

precious innocent said...

lia: sabo2 lia... x paham kan? awat la mak2 bebudak nie suka sgt ckp benda yg buruk2 pasal anak kita? burukkan anak dia sorg dah la... anak kita kan yg tbaik..
:))