-WHAT????? DARAH!!!!!!??????...-

kesian kat ryan.. mcm nie citenye...

sewaktu mama sedang on d phone dgn uncle d, ryan as usual akan lari tjengkit2 (habit dia) towards me, kekonon nak join sembang la.. entah mcm mana, mayb dia xleh nak control badan, kedebam... dia jatuh... huhu... ok ok.. dia jatuh tu betul, tp xde la bunyi mcm tu...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

mama ckp kat uncle d, nnt mama called him back later la... so, mama pun picked up ryan dr dukungan ayah.. time nie ryan dah teriak dia makin nyaring la... mama pun pujuk2 mcm biasa la..

then... suddenly mama nampak darah dlm mulut dia... alamak.. mama jerit kat ayahnye.....
mama: syg, mulut ryan bdarah!!!!

ayahnye: ha? mana???

mama: (lari masuk bilik air) ryan, buka mulut tu shayang.. mama nak tgk (time nie ryan tambah kuat melalak).. syg... bibir dia bdarah nie... syg p amik ais.. emma sat emma amik towel ryan, emma nak tuam...
walaupun cara pceritaan mama nie nampak mcm cool je, tp pcaya la, mmg kelam kabut sikit time tu... dgn ryan dok melalak, dgn mama dok control ayaq mata.. hadoi.. rasa mama clumsy sgt2...

sedih.....

bila ryan dah cool down sikit, kami suruh dia nganga luas sikit.. rupanya bibir atas belah dlm yg luka.. firasat kami, luka sbb dia tgigit bibir tu masa tjatuh.. huhu... lepas kene geletek dgn ayahnye, dia dah ok dah... tp nampak la lebam sikit mulut dia...

sian kat ryan.....

ayahnye ada cuba snap gambar luka & lebam, tp x nampak la pulak.... yg dpt, nie je...

tisu lap darah ryan...

then, masa dok gurau2 after that, ryan balas dendam kat mama... dia suke suki hantukkan kepala dia kat mulut mama.. sudahnya, bibir bwh mama luka.. huhu...

**********

psst... dah vote blog nie?




18 comments:

maryaaa said...

alaaa syiannya ryan..ngeri lak tgk darah tu.. hari tu ibrahim pun terhantuk meja berdarah bibir dia. kejap jer nangis pastu melasak balik..ibu dia yg nak nangis....

mommylyssa said...

kesiannnn ryan!! tak try kasi gula?

precious innocent said...

maryaa: ye ke? sama la kita... i pun hampir2 nak nangis.. tp tahan...

mommylyssa: ala... lupa la part gula tu... lana penah mention kan.. deng!!! tp i tuam darah tu dgn ais.. cepat la jugak darah tu stop mengalir...

jua said...

erkk....mak nak pengsan tgk darah tu. mak mmg fobia dgn darah walaupun cuma gambar.

ryan...kenapa pi tonyoh bibir mama awak, gi tonyoh sekali bibir papa awak nuh, barulah 3 beranak sehati sejiwa =)

precious innocent said...

jua: kalau u tgk mulut ryan, silap2 u koma trus...

haha... kat ayahnye kasi la can kat mama dia.. wakaka... :s

hafizah hamid said...

cian ryan....
kak nor pun pernah face situasi mcm emma la..tp kak nor bukan tgh on d phone la..tgh buat something else..

mmg gelabah giler la bila tgk mulut fatin berdarah..tp kejap je..pas tu fatin pun ok...mmg kecoh la time tuh..hehehe....so kak nor blh bayangkan situasi masa tu..

by the way...nak tanya..ari tu emma pi cameron tidoq mana??

Ummi Salsabila said...

sianyer ryan.smpi berdarah..seramla if bdk2 jatuh2 ni..risau kan..

achee_b165 said...

sian ryan.. aritu mulut oja darah byk gak,terhantuk ngn bdk yg ibu jaga.. main lari2..kedebam..darah byk nitik2.. lupa lak nk snap2.. p-na wat cool je.. tp luka byk tmpat 2-3 kot..bibir atas + bwh + gusi atas skali..huhuh

precious innocent said...

hafizah hamid: u know me la kan, kecoh mcm mana... shah pun kelam kabut jugak.. sbb cuak nampak darah tu...

kat cameron tu, kami dok kat stawberry park.. hehe.. abah shah sponsor tp pakai kemudahan bank negara.. haha

ummi salsabila: yesza!! mmg risau... tp awat bibir mama bdarah, ayahnye buat donno je??
hahahampagas tul!!!

achee_b165: wah?? pina leh buat cool? ryan mmg selalu jatuh, & akak pun xde la panic, tp sbb kuar darah tu yg melompat kejap... huhu

Zuhaini said...

siannya ryan...

nasib baik just bibir je.. saya kalau alia terhantuk je, trus risau.. takut gigi dia patah ke, didi dia tertusuk dalam lidah ke etc.

alhamdulillah, so far alia masih berhati-hati lagi.. haha.. pompuan.. :)

SOHO Mama said...

Kalau terhantuk kat bibir & luka, mmg byk sikit darah sebab bibir byk blood..Alhamdulillah Ryan ok..budak2 "tough" sebenarnya. Allah s.w.t made them that way because dah tahu dah mesti byk accident2 mcm gini lah :)

I teringat lagi my no. 1 mula2 luka mcm ni. Memang suspen. Tapi elok jugak kalau kita sebagai mak belajar cara2 nak handle kalau anak-anak (atau sesiapa je orang tua ke) choking/tercekik..atau mcmana buat CPR..

Makin bertambah anak, makin kena berhati2..walaupun mcm tu, mesti terjadi jugak kejadian2 yg kita tak berapa ingini *speaking from own experience..or experienceS*. That's part and parcel of being a parent.
So kita sebagai mak kena jadi lagiii "tough" :D

intan mama ammar said...

my son ada la dua kali jatuh berdarah gini (masa mula2 reti berpaut dulu) errr geram la jugak masa tu 9tatu geram kat sapa).

precious innocent said...

zuhaini: alia mana leh lasak, dia kan gegirl yg ayu.. ryan lain la, budak lasak yg x reti dok diam.. tp mmg cuak time tgk darah tu... huhu..

tsedak gak nie bila zu mention takut gigi ttusuk kat lidah.. ngeri!!!!

soho mama: i tang cpr tu mmg x pandai la.. nak cuba praktikkan kat ayahnye, tp jadi lain la pulak...
:))

intan mama ammar: 2x? u x penah tulih pung???

Jade said...

sian ryan.. take care ye..

irvanqiesy said...

oh...sy ade penglaman tu,sy ni elergik tgk drah,tp bile da jd kt anak sndiri,otomatik jd ok...tp takut2 sbenarnye...

precious innocent said...

jade: thanx babe.. tp la nie dia dah kembali 'mganas' hehe

irvanqiesy: elergik tgk darah? then mcm mana u siang ikan/ayam semua? ke u xleh tgk darah manusia je?? curious nih!!!

bila dah ada anak nie kan, semua yg kita x suka/x leh time bujang semua dah btukan kan? huhu...

Ina Hashim said...

ala...siannya dia...*sob*

precious innocent said...

ina hashim: mmg kesian, tp lepas tu dia bg 'hadiah' kat mama.. so mak anak bibir bdarah.. hehe...