- MTHLY CHECK UP LG -

last thur (210509), kami bwk ryan p check up utk his 1y7m waaa lg 3bln dia genap 2thn.. anak mama dah besaq..

mujur pg tu, ryan awal bgn, so boleh la siapkan dia awal2.. kalau selalunye, sure smp lambat kat kk sek7.. tp hari tu, kami smp kul 7.45am.. hehe.. giler awal.. but still parking dah full... hmm.. pukul brp la yg #0001 smp ek?

org xde la ramai.. mcm biasa je... ryan pun happy je roaming kk tu... letih la jugak nak kejar dia.. tp tu tugas ayahnye la.. mama jd pemerhati je.. huhu..

masa ryan kene timbang berat dia, mama rasa x best je.. sbb rasa mcm berat ryan x naik... tgk2 mmg betul pun... just 9.8kg.. sama mcm previous visit... tp tinggi dia dah 83cm... huh.. rasa mcm tinggi sgt la pulak anak teruna mama nie...

long story jadi short story je la ye....

time bdepan dgn misi, dia ckp walaupun berat ryan x naik.. tp ada potensi nak turun.. huhu... mama gelak2 je.. sbb mmg ryan kurang mkn... then mama ckp yg ryan still nyusu badan.. tp muka dia cam stone je.. errr.. ngape pulak kan??? abaikan.... tp ada la campur nursoy.... tp of course la mama mention yg intakenye x byk.. so dia tanya lg, ebm mama dia minum brp byk.. mama ckp 3-4oz.. dia ckp x cukup.... waaaaaaaaaaaaaaaaaa... mama tensi sikit hokkay....

mama ckp la mama xnak introduce fm kat ryan.. so kalau kasi susu uht xpe ke? dia ckp susu uht khasiatnye lain... dr uht, better kasi fm.. la pulak............. nnt mama akan buat entry baru pasal susu uht nie....

in between q&a tu, misi tu ada la kasi block2 meinan utk ryan.. sbb nak tgk pkembangan mind dia... boleh je ryan follow semua instruction misi nie.. + dia siap ckp pkembangan ryan nie follow budak umur 2thn.. huhu.. gud2 shayang.. u make us proud!!!

oh.. lepas tu, ryan kene cucuk.. wa.... this time dia melalak giler2... kesian kat dia... rasanya sakit sgt kot...

turn out betul... ryan demam ptg tu.... kesian kat dia.. + dia xleh bgn.. tbaring je... rupanya dia sakit kat kaki kanan (tmp cucuk)... jln pun dah xleh pijak dgn betul.. ala2 tempang la pulak.. tgk mcm2 aznil pun, duduk je kat sofa dgn ayah... dah x gedix2 mcm biasa....

tp la nie dah ok dah.... dah gedix2 balik.. huhu...

****************************************


nak mekap blog, tp x brp nak terror? jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


19 comments:

Zuhaini said...

best nya mama ryan update blog! rindu nak baca cerita2 di sini.. :)

oh.. kena cucuk ya! (eh, kalau gitu, ryan tua sebulan dari alia la ye..? coz alia punya check up next month..)

erm.. part susu tin lagi bagus dari susu kotak tu, saya tanya kakak saya, dia pun x arif sangat.. nanti kita gi tanya majalah Pa& Ma, nak..? :)

~nannoor said...

tasneem's checkup next month. doc mmg dah bitau warning awal2 yg next jap ni mmg sakit sikit and biasanya budak akan demam.
huhuh..

sya said...

baby aktif.. kejap je sakitnya.. lepas tu aktif balik.. kan? :)

CuppyCakeMommy said...

ala siannya ryan demam..
tapi kakak jgn la tensi sgt klu susu kurang lagi..dah kira terrer tau dapat BF sampai 1yr 7m ni..nanti boleh la saya nak menuntut ilmu kat akak ye..pump sume dah beli dah ni..excited gila nak pump..just baby je yang tak moo keluar2 lagi..best betul dia tdo dlm ni

Noy said...

i think its true..mmg dalam buku will say that toddlers can have fresh milk,but i believe formula milk is far better..u have to consider the nutrients for the growing brain..thats why we call it 'formula'...the nutrients are formulated so that its just enough and appropriate for our kids..sal tu kalau buat susu,kena buat exact mixing,kalau tak,nutrients tu will not properly add up..

all the best mama emma

kakyong said...

salam mamaemma,

kakyong tak brp pasti beza uht & FM.. for sure FM dah diformulakan khas utk baby & toddlers..

ok.. nak tunggu entri mama pasal uht milk..

precious innocent said...

zuhaini: errrkkk... rindukan update?? hehe.. tharu la pulak...

hehe... kite bukan la nak kata uht milk nie lebih baik fm, tp kalau ada info yg support pdpt nie, x salahkan kongsi ilmu tu? huhu...

nannoor: i, masa ryan nak kene cucuk hari tu baru dberitau... tp xpe... sbb tau dia bakal demam pasal jab tu.. kalau demam xdak sbb tu lg la risau...

sya: haha.. yesza.... time dia demam kesian.. time dia sihat, kita la yg 'demam'.. haha...

cuppycakemommy: mane ade akak terror.. ramai lg yg dpt susukan anak depa 2thn.. akak pun xcited nak kongsi ilmu dgn bakal ibu yg nak susukan anaknye.. huhu...

noy: part nak kene buat exact mixing yg lemah tu.. sbb i nie 'm' sikit... haha...

nnt la, next entry i akan tempek article pasal fresh milk nie.. huhu...

kakyong: hehe... nnt kita debat kat entry uht milk vs fm ye... ngeh ngeh...

lia said...

haaaa misi 2 kerek ek? agaknya, misi yg sama 'hentam' lia masa last checkup amsyar (sj xmo blog kan sbb sakit hati, skng tgh berherbanisasi jap dr blog he3)

cternyer, dia 'hentam' lia psl berat amsyar xmemuaskan (da xline kuning pon) tp dia xpuas hati bila ckp still on ebm... dia soh cmpo fm.. series,1st time dgr misi c2 xsupport bf nih... pas2 amsyar terlebih aktif psl ngantok, lentik2 badan, kaco meja dia.. boleh dia tempik anak aku "apsl xdok diam nih?!"

sakit giler hati... so aku n mr fallah da decide nk contd imunisasi kat swasta jer... benggang beb!!!

tp misi 2 ada puji perkembangan dia da advance 2bulan he3...

fm vs uht milk 2... wat cecepat yer... aku ada pendapat ni ha3...

precious innocent said...

lia: huh.. apekah misi tu pakai baju kaler biru (kalau x silap, lain dr baju standard putih tu?) kalau ye, huhu.. confirm org yg sama...

sejibik beb, dia pun tegur pkembangan ryan dah mcm budak umur 2thn.. apakah???
:@

irvanqiesy said...

eeh..nurse ckp mcm tu ke???susu uht khasiat die lain...mmm...konpius ni,sbb mase qies xnk bfeed mama bwk jmpe nurse klinik kjaan,die ckp cara len pon xpe,bg susu uht,keju,benda2 yg kalsium la...janji kne bg susu,xkire la susu ape pon...

precious innocent said...

irvanqiesy: hehe.. kan kan???... ape bentuk kalsium patutnya x kisah la kan.. janji kalsium.. huhu....

isk.. kang ckp lebih2, kite kene tembak lak.. huhu....

yaya said...

but he not yet considered as underweight kan?
takpe yaya doakan ryan ok. tinggi tu ngikut maknyelah kan... mcm model, jeles i tau!

mommylyssa said...

my paed plak cakap mcm nii...

kalau baby kita dalam sehari tuu mostly banyak minum susu (makan main2 n sikit shj), lebih elok kalau kita kasi dia susu yang sesuai untuk peringkat umur dia (formula ler tuu).

Tapi kalau dalam sehari tuu dia mostly makan (n minum susu tuu as sampingan jer) then tak kisahlah dia minum susu apa pun (uht ker, fresh milk ker, dll)

for me, asalkan lyssa suka susu yang dia minum, i tak risau sangat susu jenis apa ;-) as long as she drinks her milk!

mommylyssa said...

shot yang last nii sakit eh??? lyssa patutnya gi shot minggu lepas tapi i tangguh cos takut dia demam, kitorang nak gi cuti2 mesia wiken nanti. sib baik tangguh... thanks for the warning!!

precious innocent said...

yaya: lum underweight lg.. tp going towards it.. waaaaa.. tensi haku!!!! tang tinggi tu xleh nak wat ape dah.. mak pak lonjong... hehe...


mommylyssa: ryan minum susu ni time dia nak tido je.. ke kami dah salah train dia ek??
:?
rasanya jab nie sakit sbb jarum tu pjg kot.. huhu.. apelah significanenye pun i xtau.. lalala

Hanim said...

salam perkenalan..seeing ur name here and there :) blog hop dr Hanz tadi.

Alaa misi2 mmg ckp camtuh, confirm diorg tak fully BF. If anak u reverse cycle..pun tak minum byk gak.

My daughter eats well, we're giving calcium from other sources (cheese, yogurt, UHT milk-can't take fresh milk much). Ada paediatrician kasi Pediasure,hampeh dia takmau. Ingatkan leh tipu itu Milo.

Formula vs fresh milk. That one mmg a good topic, can be a debate pun.

precious innocent said...

dr hanim: alamak doc, u singgah sini... segannye...
selain malas nak bancuh fm nie, nak make sure d water heat tu sesuai la. bla3x, tu yg x sanggup tu.. kasi uht milk, dah senang.. haha.. dasar M!!
mmg nak buat topic formula vs fresh/uht milk.. tp source x cukup lg... huhu...

Hanim said...

i ada satu article, dok dlm draft blogspot je. nnt i wat entry... but i tak carik la article against fresh milk. i personally rasa fresh is better than FM.

BTW, dulu ada gak beli enfalac a+ (antara paling mahal) tp yucks pun tak sedap. last2 pam juga masa pantang sbb bb tak minum bebetul coz of jaundice. I ada byk sample FM (some mmg individual packed). I pun tak sanggup nak minum, tak sedap.

precious innocent said...

hanim: i pun bukan la nak totally nak against fm nie.. cuma nak mcari article yg boleh menyokong kemalasan i mbancuh fm nie je..
:))
seingat i(bila dah dewasa ni, haha poyo!), i x penah minum fm.. so mmg dah lupa mcm mana rasanya... tolak la masa kecik2 dulu, sbb i pun bayi fm gak...

lalala...