- TENTANG BERAT BADAN RYAN-

xtau la ape angin ryan, lately dia kuranggggggggg sgt mkn... mmg mati kutu mama & ayahnye.. sbb heboh tokdaddy/tokmama & atok/nenda bising2 ryan dah nampak tulang gitar.. camne nak buat, dah hero sorg tu xnak mkn.. xkan nak paksa lak??

kami bajet dia dah boring mkn nasi.. so mama prepare la spegatti.. walaupun xde la byk sgt.. tp at least dia mau la jugak mkn.. ok la tu kan, dr x mkn langsung???

mama suke sgt blogsphere nie, sbb leh kongsi ilmu tanpa kita sedari...

masa bym dgn mama jua, dia mention pasal faris & cousin faris (kita namakan cf k?) yg djaga oleh mil mama jua... mil mama jua btanya ngape badan faris sedap, sdgkan badan cf kecik je... umur depa lak <> sama je... sesungguhnya mama jua mmg xleh nak jwb la.. sbb x penah tgk mcm mana mil dia jaga.. rupanya, mil mama jua nie mandikan cf nie dlm sinki... padahal cf nie dah nak dekat 2thn dah...

mama jua buat conclusion, mayb cf nie kurang mandi, so badan cf nie kurang mbesar.... err.. leh ke pakai ideologi tu?? tp pikir2 balik, ade betulnya jugak kan?? bila kita mandi betul2, badan kita pun jadi segar kan??? mama xnak tegur cara mil mama jua tu, mayb dia ada sbb tsendiri...

cuma yg mama jua ada kasi 1 jln, mandikan ryan dlm 5min b4 each meal.. so, lepas mandi, sure rasa laparkan?? & hopefully ryan mau la mkn... huhu... mama dah cuba praktikkan.. well, kita tgk mcm mana ye...

lg 1, mama ada gak bcadang nak cuba appeton, utk naikkan selera mkn ryan.. tp bila dgr cite mama yaya lak, takut lah... anak menakan mama yaya nie mmg perlukan appeton nie utk mkn... katanya dah mcm dadah.. kalau xdak appeton, mmg xkan mkn.. aaaa.. takut la pulak....

kalau mcm tu, mama prefer lg cuba cara lain, dr bgantung dgn suppliment mcm tu....

pcubaan ryan utk mjadi ryan giggs..
ryan kene mkn byk2 kalau nak jadi footballer... huhu
(phatian, mama & ayah bukan lah peminat bola sepak, tp xtau la ngape ryan suka sgt kat bola sepak.. siap pandai cari sdiri espn.. huhu)


****************************************


nak mekap blog, tp x brp nak terror? jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


19 comments:

yatie chomeyl said...

appeton bagus kot mama emma...coz dulu saya pon masa sekolah menengah, sgt2 x lalu makan. then abah belikan appeton kanak2 tu...terus makan dengan berselera. try la :)

mayra_solace said...

budak2 mmg de phase xlalu makan kot..dh mai time buas, nk main je manjang.. Aulia masa setahun lebih dulu gitu gak sampaikan me nangis2 paksa dia makan. Dia relax je mama dia yg emo lebey2 huhuhu..dh try bg appeton gak, alhamdulillah makin berselera sampaikan tgh2 malam mintak nasik hukhuk!!jgn la bg appeton tu tetiap ari..selang sari ke..insyaAllah berselera balik..

Jade said...

idea u utk tukar2 selera dia tu mmg baik.. sometimes airin pun same.. x mo makan nasi so i rotate nasi, bubur, mee, etc.. n in between i selit2 biskut or ape2 benda kunyah2.. tp skrg ni ramai tegur my airin dh "kecut".. tp as u said.. kalau kite paksa dia x nk makan tu nk buat cmne..

precious innocent said...

yatie chomeyl: appeton tu mmg tbukti bkesan utk naikkan selera.. tp sesuaikah utk budak2 dbwh umur 5thn?? tu yg mjd psoalannye.. huhu..

mayra_solace: alamak, tgh mlm pun nak mkn??? parah dah tu... tp in my case, sua nenen mayb dia senyao kot? hehe.... masih btimbang kira lg pasal appeton nie... hehe..

jade: i kalau biskut tu, i akan make sure yg i kasi mcm ada contain oat ka, wheat ka.. so kiranya mcm 'full' la meal dia tu...
airin kecut? awat i tgk piki dia mcm dipam2??
:?

Noy said...

my fren is a community health tutor..she mention appeton ni bagus to toddlers.ni especially yang picker eaters..tapi she also mention yg budak2 ni ada phase tak nak makan..nak main jer..but,if ur doktor gtau ok wif the appetn,give it a try..hopefully it works..

jua said...

kak non, bab mandi tu ideologi n teori mak i. huhu.. i ikutkan aje =)

Zuhaini said...

uih.. ada teori ya! hmm... nasib baik alia mandi dalam besen! :D

ryan.. makan la nak oi! jgn jadi mcm alia... makan memilih! :(

precious innocent said...

noy: i x penah consult lg dgn memana doc, tp mmg ada la jumpe 1 doc yg nak kasi tablet appeton kat ryan.. masalahnye, ryan x reti mkn tablet.. hehe.. kang tcekik, x pasai je...

btw, ryan bukan toddler, dia masih sorg baby.. (haha.. nie kata2 ayahnye yg sengal!!!)


jua: hooo... ttinggal info lak.. sorry.... :D

precious innocent said...

zuhaini: ha... jgn amik bulat2 tau teori tu.. kene kaji dlm2..
:o
ye x ye zu, mcm mana zu atasi masalah alia ek? ke still dok mcm tu gak??

mayra_solace said...

mama emma, jgn bg appeton yg tablet tuh mau tercekik plak ryan kang..bg yg syrup tu..

Dakjaat™ said...

sama jer ngan kakak aku .. bagi nama ryan .. sebab minat ryan giggs.. padahal ryan giggs tak sehebat mane pun... wahahhahahaha! ;p

Zety Zin said...

imran dulu kuat makan tapi badan tak naik. bagi juga makan appeton tu. lepas nampak ada perubahan berat badan, terus stop sebab takmo bergantung kat supplement sgt.

precious innocent said...

mayra_solace: hehe.. mmg nak try yg syrup tu.. tp tunggu dlm seminggu dua lg.. kalau selera dia dah mai, xyah la appeton tu kan?


dakjaat: haha... sorry beb.. akak kenal few footballer nie, xpecially mr beckham... ngeh ngeh...


zety sin: uik?? camna tu kuat mkn tp badan x naik??? metabolism dia kuat ke???

irvanqiesy said...

mama emma,jgn rsau la,bdak2 ade time die nk mkn,ade time die nk main2,tp janji die mkan.klu ikut i bg mkanan yg berlemak,kanak2 perlu mcm tu,kite ni kne la kurang lemak,hehehe,lg 1 psl appeton tu my son pnah amek 1 btol,sbb mcm ryan la,pas 1 btol makanan die xleh sekat,semua die mkn,pastu i trus stop appeton,pas stop pon die seorg yg pemakan,klu tgk die time umur ryan halus jek,pastu baru la i pk,rpenye bdak2 ni ade time die mmg xnk mkn,tp bile smpai 1 tahap,die mkn xleh henti,kte lak yg rsau...sbb kes ni pon jd kat anak my brother.

i tag u ye,tgk kt my blog...tq

precious innocent said...

irvanqiesy: huhu... i xde la risau sgt memula.. tp bila surrounding dok bckp2 pasal kekurusan ryan, buat kami melompat la jugak...

i ada sorg cousin, mother i ckp masa dia kecik2 dulu mother dia x penah larang dia mkn.. & badan dia mmg kus semangat la jugak.. (abg bean, i miss u!!!) errr... relevan ke cite nie dgn komen u?? haha...

nak lepas phase xnak mkn nie yg buat kami x senang duduk... huhu...

a wife, mother and an employee said...

sejak 2-3 menjak ni, asrar pun mula refuse tak nak makan nasi. sangat terkejut sbb tetiba dia ubah selera, so saya just assume sbb dia ada runny nose, so selera tu kurang. tapi bila suap ayam alone (tanpa nasi), dia makan licin. then now, bila nak bagi makan, dia mesti nak cehck dulu, kalau ada yg dia tak berkenan, dia akan pilih and buang.ada ke fasa yg mana kids akan mula cerewet psl food ye? u ada opinion tak? sorry that I have no good tips to share psl nak tambah selera kids sbb myself pun sedang nak paham pe'el kids ni. Tapi bab tukar2 menu tu one of the tips :)

precious innocent said...

a wife, mother and an employee: huhu.. ryan lum smp pilih2 makanan nie... tp takut la jugak... dah la xleh ckp, asyik 'buie buie' je.. mana i nak paham...

sorry, i pun leh nak bantu u.. tp tgk la, kot2 i leh upkan psoalan nie dlm entry i.. huhu

kakyong said...

mama emma,

anak2 daku memang pemakan & suka makan.. kalo lambat makan mesti mberontak... siap tunggu ibu masak sambil pegang sudu & pinggan.. (depa dah amik siap2..)

fikri dulu pun halus juga.. tp bila dah introduce macam2 & each time nak makan, kita galakkan dia.. ckp la, "sedap ni, abg kalo makan mesti cepat besor.. cepat boleh pergi sekolah"..

i bg anak2 i segala jenis pasta, mee, bihun, keateow boleh kata all famili food lah.. seawal umur 1 tahun i dah introduce, tp slowly lah & byk trial n error... :D

mama emma usah lah riso sgt.. slowly introduce.. bg dia makan dlm suasana seronok.. kami kdg2 makan kat laman rumah.. sajer lah ubah suasana.. sambil2 suap makan.. *nak bg anak makan punya pasal.. cuba ajak apa2 teknik.. janji dia nak makan..* tau ajer lah anak2 ni nak main & nak hepi jer... so kena lah jugak sesekala ikut rentak depa..

tp fikri, byk makan pun tetap kurus.. bila dah meninggi ni. lg nampak kurus...

precious innocent said...

kakyong: la nie dah mcm nampak pbezaan sikit.. sbb emma kasi dia mkn sdiri, even nasi pun.. tp mmg byk nasi jatuh ke lantai dr masuk mulut dia.. hehe.. tp xpe la kan, at least dah ada perubahan...