-BERAKHIRNYA...-

... pjlnan breastfeedingku.....

mcm mana nak mulakan cite nie......

mama baru balik dr rumah nendanye... nendanye call, bgtau yg ryan nangis2... sbbnye susu mama x cukup.... nendanya suruh beli je susu tepung.... mama ckp mama akan smp rumah dlm tempoh 10min....

tambah2 x mbantu kalau ada suara sarcastic bbunyi, 'u beli je la susu tepung!!!'

mama pecut bwk keta, hati mama xtau mcm mana nak describe.. sbb mmg mama tau susu mama teruk giler production lately nie... infact pg td mmg mama dah berura2 nak beli je susu tepung...

apekah allah mdgr??? itu sekadar luahan hati mama.. bukan kehendak... walaupun.... ade sekecik zarah dlm hati nie tdetik itulah jln keluar tbaik utk mama & ryan... sbb mama x sanggup nak siksa diri ryan lg... apekah mama perlu ptahankan ego mama hanya krn xmau dcop sorg ibu yg gagal menyusukan anaknya???

smp kat rumah nenda, ryan x nangis pun... tp tau dia ngantuk sgt2, sbb mmg time tido dia dlm 9.30am... mama amik ryan, then bwk dia masuk bilik.. cuba susukan dia... dia minum...... tp main2..... mama dpt rasa yg susu mama kuar sikit..... mama buntuuuuuuuuuuuu......

almost 30min jugak la mama cuba susukan dia.. tp ryan main2 lebih.... mama rasa mama perlu jugak buat keputusan yg paling mama benci... tp demi ryan, mama perlu korbankan ego mama....

....

mama singgah kedai anggerik sek18, trus tuju area fm .. mama cari isomil dulu... cuba tgk... rupanya isomil nie pun ada peringkat2 umur.... memikirkan ryan dah penah tolak susu nie dulu, mama try cari option lain.... mama xmo la pandang area fm lembu, if possible mama nak cari lactose free dulu..... & mama pilih nie....


hopefully nursoy nie serasi la dgn ryan... tp lucky tokey kedai tu ada mention, kalau nak beli yg laktose free, cuba cari kat kedai organic... yg paling dekat, kat klang katanya....

tp ryan shayang... remember ya.. susu mama is still d best!!!!


****************************************


nak mekap blog, tp x brp nak terror? jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


19 comments:

UmmiKhayra said...

Mama emma.. Jangan sedih-sedih. Saya pun tengah berusaha keras untuk meningkatkan susu ni. Sebabnya minggu ni aje, wan Khayra asyik suruh beli susu formula je. sebab susu bekalan sehari tak cukup. Khayra makin banyak menyusu. stok pun dah takde.. tu as top up.. ku berdegil.. tak mo... :(

precious innocent said...

ummikhayra: dr dulu lg nendanye suruh beli fm utk top-up.. tp in my case, ryan xde la kuat sgt nyusu... lunch mmg sy balik direct feeding je...

tp susu sy mmg merundum teruk lepas ramadhan last yr... nie thn nie xtau la mcm mana nak hadapi....
:(

Zuhaini said...

siannya.. sabar ya.. (erm.. dah. tu je. i tak reti bab2 nak bagi nasihat ni..) :) take care..

precious innocent said...

zuhaini: thanx... kata2 perangsang mcm nie pun dah cukup...

::Umi Sufira:: said...

Tumpang sedih dengar berita nih....tapi takpe..mama emma dah try your best kan!Semoga ryan serasi ngan susu baru:)

precious innocent said...

umi sufira: i hope soooo.... sbb kalau x, nampaknye kene cari fm(cow base)la ...

haduih!!!

kat sapa lak i nak tuntut ilmu pasal fm nie?? :?

mama-qaisara said...

sya rasa punca susu makin tak byk ni pn psl anak kita bila isap susu ngan kita kerap main2..dia betul2 isap pn time tido..anak sya cmtula kak..bila kita ada sepanjang ari ngan dia.main2 je dia isap susu..isap kejap lepas pastu p main..cmne la rangsangan nk berlaku betul2 cmtu kan...

xpela kak..dah takde rezeki kan..moga akak berjaya mencari susu yang better utk anak akak.. :)

precious innocent said...

mama qaisara: teori tu leh dpakai.. sbb mmg kalau time siang, dia x nyusu sgt.. time nak tido je baru dia pulun habis2an.. rangsangan pun makin kurang....

la nie pecah kepala nak cari susu gantian.. isk isk... ade sesapa ke yg nak jual susu badannye???

mommylyssa said...

emma... don't feel bad about yourself! you did not fail... but you succeeded to breastfeed you son for more than 1 and 1/2 years of his life!! congrats to you!! i'm sure you tried your very2 best... daripada ur entries pun dah dpt gambaran tt u already tried your bestest! ;-) think of it positively... amik peluang nii untuk variasikan pemakanan dia and teach him to drink from cup/straw.

lia said...

emma... pjlnan bf ko xberakhir g laa... direct insyaAllah boleh g...

aku wat assumption sendiri, akhirnya ryan minum fm... bkn pjlnan bf ko yg berakhir... betul kan?

btw... aku tau ko da cuba segalanya... ko dan aku lebih kurang jer... Alhmdlh ko da bjaya full bf ryan dekat 19bulan.... aku salute ko...

apa2 pon jadi, ada hikmahnyer k...

btw anggerik kat sec18 ker? setahu aku anggerik kat sec19..

!Nt4N said...

beb, sian ko tp apakan daya kalo takat tu je yg ko mampu..

aku x teror bab susu tp setau aku kalo susu yg berasaskan soya ni khas utk baby yg xle minum susu lembu n utk baby yg ada masalah kulit..

kalo nak suggest, aku suggest ko bg Dugro je utk Ryan..takat ni Iman xda masalah langsung..berak ok, tido ok, makan ok..

serius aku x penah dengar susu yg ko beli tu tp aku tau la dia dari Wyeth sbb dulu Iman pun minum promil n S26 dari Wyeth..apa yg aku bole kata, susu Wyeth ni MANIS n watkan Iman sakit2 tekak nak telan..

sabar k

irvanqiesy said...

ala ciannye...xpela mama emma,mgkin rezeki ryan takat ni je kot,mama ade try fenugrek,now mama mkn fenugrek + acid folic,alhamdulillah nmpak perubahan dan sebelom tdo mama mnum milo,pagi tu mesti berhasil,masih lg ade peluang utk mencube,jgn cpat patah semangat....keep trying ye...gud luck..jgn sedih2 nnti stress lak...

supermummy said...

hai emma..la kesiannya..jangan sedih sedih..macam i pulak, dulu i ingatkan hari husayn minum susu fm tu i akan rasa sedih sebab rasa fail tak dpt fully breastfeed sampai 2 yrs old. tapi sebab masa tu i asyik kena pegi kursus je jadi i pon surrender la dgn susu fm sbb masa tu mcm tak cukup nak tampung keperluan dia. tapi nampaknya dah umur 25 bulan ni pon dia nak breastfeeding je kalau i ada kat rumah..sekarang breastfeeding dah terlebih2 la pulak sampaikan bila tidur malam tak mau lepas sambil meraba nipple sebelah pulak tu..adoiyaai

precious innocent said...

mommylyssa: thanx for ur encouraging words.. :)
ryan mmg dah lama dah boleh minum dr cup/straw..

lia: aku tulih entry nie dlm keadaan penuh emosi.. tu yg jadi mcm tu...
haha, anggerik tu sek19 ek? aku main belasah je..

intan: aku xtau lak yg susu wyeth nie manis... ye la, aku mana penah try susu lain... kalau susu yg aku biasa minum tu tau la...
akan aku kivkan suggestion ko.. tocey...

irvanqiesy: actually mama la nie dok minum milkmaid tea, selepas gagal dgn pil asi.. fenugreek tu mmg dlm list... tp tgk la mcm mana... tq ya...

supermummy: awat ryan pun sama bab raba2 nie ek? kalau raba biasa xpe la.. nie siap kutil2 lg ujung2 nipp tu.. sakit tuuuuuuuuu

Rai said...

mamaemma,
memahami..saya pun mengalami keruduman hari tu.. nasib baik Aqil still kuat minum..seminggu dua ni je dia start kutey nipp ibu dia..sakit woo..sabar la..awak da cuba yang termampu..

precious innocent said...

rai: huh.. ada geng anak yg suka kutil nipp.. calit sikit...

intan mama ammar said...

I rasa u dah cemerlang bab2 menyusu ni, sbb Ryan dah 1 tahun 6 bulan lebih menyusu badan. Jagnla rasa down sangat, sooner or later kita kena move on juga as our baby gets older.

macam I lagi la teruk (kalau nak banding ngan u), sebab pemalas sgt nak pump, umur setahun dah campur FM. tapi rezeki wafiy masih ada, susu badan tak habis lagi. Wlaupun menysu badan waktu malam saja pun tu dah cukup baik utk i.

Anonymous said...

Anggap je susu soya tu mcm minum air2 yg dia biasa minum tu. Aci tak? Sume yg jadi ada hikmahnya. Kot pasni akak leh cakap "Mujurla Ryan dah FM baru ni!".

Lyna

precious innocent said...

intan mama ammar: i bukannye ape, takutttt sgt susu i kurang, sbb xdak stimulate dr ryan.. sbb la nie pun dah kurang...

tang penyakit M tu, i pun dok ada jugak.. tp kene gak paksa diri.. huhu

lyna: hmmm... hafiy dulu mcm mana penerimaan die ek??? ada tolak x??