-UPDATE ON NURSOY-

ptg smlm mama dpt tau yg ryan x minum sgt nursoy tu... nendanye buat 3oz, tp ryan minum x smp 1oz pun.... xtau la sbb ape, tp mama bajet sure x sesedap susu mama.....

nendanye ckp, siap buat jgn tunjuk sign takmo lg... hmmmm....

tp lucky mama dpt ilmu, dr ibu aida & ibu lia.. thanx guys...

both of them suggest introduce fresh milk... mama pun mmg ada tfikir nak kasi fresh milk dr formula milk, sbb lg senang kan? formula milk nie nak kene bancuh semua, tp fresh milk nie just tuang trus dr botol/kotak, dah leh minum....

tp brand ape ek?? lawak gak la, sbb dua2 org nie suggest dutch lady...

ibu aida bgtau amni minum dutch lady perisa strawberry...kotak kecik... meanwhile, ibu lia bgtau lak, amsyar minum dutch lady yes, pun perisa strawberry gak... wah2.. bagus nie.. nnt leh try kat ryan...

tp, kalau ryan xnak gak, nampaknye kene la milk hunting lg... huhu...

mama ingatkan mama boleh la btahan dgn keputusan mama nak provide only susu mama kat ryan.. tp sesungguhnya allah tu maha kaya... selama 1Y6M, ryan minum hanya susu mama aje... x campur susu lain... & mama bbangga la jugak, sbb dgn keadaan susu mama yg ciput2 nie, ryan spt gak hasil jihad kecik mama nie...

****************************************


nak mekap blog, tp x brp nak terror? jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


22 comments:

SOHO Mama said...

Salam..

Ryan dah besar (i.e. lebih dari setahun) so mmg boleh kalau u nk cuba bagi fresh milk. I pun kalau beli fresh milk, automatic je capai dutch lady. *tapi kalau ada promo brand lain, i ambik la yg promo*. Well, actually not fresh milk but Full Cream Milk, anak2 I lebih besar. Yg 26 bulan di pun still formula.

U cuba lah pelbagaikan makanan dia pulak. Adik I doktor, I pernah tanya I risau yg anak i 6tahun (Izzo) still byk minum formula tp makanan mmg cerewet sgt2. Takut x cukup zat pulak? My sis kata when he stops taking formula later on, his body will automatically crave for food like vege, fruits etc. So agaknya dlm kes u, terbalik lah. Oleh kerana Ryan akan kurang minum susu (formula), u cuba lah pelbagaikn makanan dia.

Anak I yg sulung dulu, baya2 ryan ni lah dia dah mmg taknak susu. I punya lah frust. My maid masa tu pun frust! So I ajar dia mkn cheese, yoghurt and UHT milk lah. Alhamdulillah dia nak (Izzo tk suka). So alhamdulillah skrg dia 8 tahun tumbesaran dia semua ok :)

p-na mama oja said...

emmm.. sabar la akak.. p-na pn x tau nk kc komen pe.. tp akak dh berjaya fully bf ryan, 1thn 6month tu dah cukup kagum p-na rasa...akak siap jd bahan rujukan lg klu p-na story kt kwn2..heheh

sebab saya pun mix BF jer.. huhuh! tp alhmdulilah.. smpai skrg susu stil byk..asal petang je nak balik keja dah keras, x sabar nk balik coz xtahan sakit..(tp xtau nk kc petua pe,sebab sy x amalkn ape2 petua utk bykkn susu..:( sorri..)

penah terfikir nk fully BF balik (stop FM-susu mkin mahal) tp cam kelakar la pulak.. dah terlewat agaknya, oja pn dh 1year 7month dah..(tp dia mmg suka t*t*k, klu p-na ada kt umah mmg x sentuh FM dah..)

sabar ya akak.. hope semua akn ok...

precious innocent said...

soho mama: i nie rasanya emo tlebih kot, sbb bpegang dgn sunnah nabi elok nyusukan anak smp 2thn.. huhu...

i dah penah kasi yogurt kat ryan, so far dia nak... cheese nie takut gak.. sbb ape2 jenis food, ryan x kunyah, dia trus telan.. ha. tu 1 lg masalah.. mcm mana la nak ajar dia nie chew food? hmmmm..

kiranya full cream milk nie xpe ek utk umur dia? mlm smlm ada gak acu susu dutch lady yg i selalu minum (full cream milk), tp dia xmo la pulak... huhu


pina: ngada aaa pina nie, ade lah upkan nama akak.. xtau ke akak nie pemalu orgnye?
:$
akak bukannye ape pina... sdgkan la nie pun susu akak makin kurang, kang kalau ryan dah on substitute milk, dibuatkan susu akak kering trus mcm mana???haaaaa... meroyan kang sapa nak jwb??? huhu...

jeles aaaa dgr org yg 1/2 bf nie, tp breast keras.. korang taruk ape ek?? simen ke?
:o

p-na mama oja said...

hihih.. biasa la up otai2.. alah... malu tp mau..kekek

huhuuhh... x tau la taruk per.. asal petang dah rasa cam tampal cilicon dah...huhuh! sy bersyukur dr apa yg ada.. klu bole P-na pun mmg nk BF Oja smpai 2thn gak..tp rasa cam kena lebih jer.. dia tu mmg Enthusiast tet*k..huhu! sian laks nk stop.. klu nk tido mlm jer, dh heret bantal + tilam suruh p-na tido...siap tarik2 tgn...klu x alamatnya x tido la.. tu yg susah nk OS...

akak amik supplement tu semua x jalan ek?? emm...

Zuhaini said...

erm.. saya pernah try bagi fresh milk kat alia.. first dalam botol susu... (dia tak mau minum..)

then terpaksa bagi dalam kotak atau dalam cawan. kalau dalam cawan, dalam sekali atau 2 hirup je.. kalau kotak, banyak sikit minum..

last2 saya x bagi fresh milk, saya bagi susu coklat.. (milo ke..).. yg tu dia suka!

tp tu minuman sampingan (sementara dia jaga ~waktu siang).. kalau time malam, dia still minum susu dalam botol.. :)

good luck! :)

precious innocent said...

p-na mama oja: supplement yg akak try buat masa nie semua x jln.. nnt la akak upkan entry pasal benda nie...

zuhaini: oh.. mcm tu ek??? hmmmm alia nie cerdik tul.. leh bezakan susu lak.. huhu

p-na mama oja said...

p-na penah kc oja 'yes'.. mmg suka tol dia...tiap kali sedut.. siap muka kerut2, aasammm...-masam- tp doc lak x kc dia minum...coz bole menghasilkn kahak laks..kes semput dia tu..

segala jenis minuman yakult, vitagen semua dia x bole...tp dia suka xleh nmpak mesti nak...huhuh sian anakku.. solution nya.. p-na terpaksa letak air masak dlm botol tu.. tu pn dia kta sedapppp..huhuh

precious innocent said...

p-na mama oja: oh, kalau semput mcm oja xleh minum ek? ryan setau akak xde la kes semput nie.. so boleh la kot kan???

ape sbb minuman tu xleh kat oja? leh pina xplain lebih form medical point?? kalau pjg sgt, leh je buat entry kat blog.. nnt akak terjah...

p-na mama oja said...

okies~ nnti p-na wat.. dh byk sgt pending nie..huhuh

precious innocent said...

p-na mama oja: akan akak tunggu entry pina tu dgn penuh sabar..............
:o

jua said...

mmg amik masa utk dorang minum FM, but try introduce fresh milk first. sooner later, bila dorang dah tak daya nak tahan teringin susu...baru dorang terasa nak cuba FM. gitulah Faris. dan skang, i tiap2 minggu kena beli FM. adohaiii....

p/s: gila x best basuh botol susu. dulu mak tak basuh pun botol sbb faris xguna botol.

precious innocent said...

jua: i, if possible xnak la kasi fm kat ryan... bg i, dr kasi fm, baik kasi fresh milk...

substitute milk nie pun hanya bila nendanye request tatkala susu i x cukup je... huhu

mommylyssa said...

lyssa pun minum susu dutch lady tuu... ataupun brand marigold... kekadang strawberry kekadang chocolate. tapi amik masa gak laa nak dia minum benda tuu betul2...

precious innocent said...

mommylyssa: ryan mcm x brp suka la pulak dgn substitute milk nie... lyssa dulu amik masa brp lama ek??

kakyong said...

salam mama emma,

kes bertukar susu ni susah gak nak buat, fikri dulu, kakyong try beli trial pack, memula dugro then tak ngam,.. tak ngam maksud nyer dia refuse minum.. then tukor lagi, dutch lady 123.. tak ngam juga.. then 1 hari ade sepupu yg anak sebaya fikri, dia bancuh FM fernleaf 1+.. sampai habis fikri minum.. so pastu, until now beli fernleaf jer..

nampaknya mama emma kena terus trial n error.. jgn putus asa.. tp susu bdn ade lagi kan, cuma tak semewah dulu, kan?! usah le susah hati sgt, nanti cepat plak kering susu bdn... :D

precious innocent said...

kakyong: tu sbb emma beli yg tin kecik2 je dulu.. if possible emma mmg xnak belu formula... so kene la cuba fresh milk...

tp payah jugak, sbb nendanye yg kesian kat ryan.. sbb ryan akan mengamuk bila x puas minum susu.. huhu...

mommylyssa said...

lama jugak.maybe dlm 2 bulan dari first i start intro kot.mula2 dua tiga sedut jer minum.n ada hari dia nak, ada hari dia taknak. Dia betul2 nak and sendiri mintak masa dia tgk cousin2 kecik dia minum. budak2 kan...suka nak try apa yang budak lain buat.

precious innocent said...

mommylyssa: errrkkk.. 2bln?? :@ .. lamanyeeeeee...

huhu.. xpe emma... u can do it!! chaiyok2!!! (sorry, nak pom2 utk diri sdiri..)

mommylyssa said...

haaa... mmg lama gak laa... tapi lyssa nyer paed reassured us, asalkan lyssa makan a variety of foods (nasi, lauk, sayur, yogurt, biskut etc etc) and nampak happy and healthy, dia cakap tak yah nak risau sgt pasal susu tambahan nii since lyssa is still direct bf-ing with me at night. dia siap ckp tak kasi susu siang pun takpe. so that's why i tak stress sgt kalau dia reject...i just keep on offering jer.

sorry terpanjang plak. nii just nak share my own experience with lyssa k ;-)

xpe emma... u can do it!! (i nak pom2 utk u gak k!!!)

precious innocent said...

mommylyssa: eh, u nak buat ala2 entry pun i x kisah... i suka ilmu..
:)
tp kan, tang food variety tu yg buat i risau.. ryan xmo mkn nasi la pulak lately... so, la nie i prepare spegatti.. tp kekadang mai angin kus2, dia mau lak nasik... mmcm anak bujang i tu...

tp i mmg cuba bykkan feed ryan yogurt & nutrigen.. tu pun sort of kalsium gak kan?? & kalau biskut lak, i cuba kasi yg oat-based.. mcm iko tu.. hehe.. kat mak x jln, so sua kat anak la.. nasib anak suka..
:f

lia said...

emma...
betul apa mommylyssa ckp 2...
mcm kak kamariah SI bgtau lia, kalau anak da 1tahun++ cukup mkn n liquid (air masak etc) waktu siang, xperlu penin kalau xmampu supply enough ebm sbb direct feeding mlm da cukup utk cover nutrient dia...

precious innocent said...

lia: hoo.. mcm tu ek?
tp.......... ryan hanya minum ebm masa nak tido.. sbb x cukup ebmlah, tu yg buat dia mengamuk...
:|