-AFTER 1 MONTH-

ngantuknya.......

around 7.00am TokMama dah kejutkan Mama, sebab nak pergi klinik untuk Rymi's check up... kan hari nie Rymi genap 1bulan...

yang Ryan pulak, boleh pulak join bangun awal.. sempat la dia tengok Hi-5 kat NTV7.. then bersambung dengan Yo Gabba Gabba... Mama pulak menyiapkan diri untuk ke klinik (adeh, sentence cam hampeh tul).. disebabkan takut Ryan nangis nak ikut ke klinik, maka attention dia dialihkan ke Hi-5 kat dalam bilik pulak...

ye... Ryan hantu Hi-5....

anyway.. service KK kat Batu 9, Cheras nie lain dari KK Shah Alam... kita kene buat sendiri untuk timbang berat baby, ukur panjang baby & ukur lilitan kepala baby... huh.. itupun ada kenalan baru Mama yang bagitau, kalau tak nganga-nganga la Mama & TokMama kat situ.. kot ye pun kene buat sendiri, masa ambil nombor tu, bagitau la kene buat sekian-sekian.. nie tak.. diam je.. nasib baik jugak la nie 2nd baby, kalau 1st time parents tu sure tercongok taktau nak buat... sedikit perasaan tak patut disitu dengan cara pengurusan klinik...

ok la, bebel lebih-lebih pun buat penat je, sebab tu bukan main point entry nie...

nak tau berat Rymi berapa tak???

berat
1hari = 3.73kg
1bulan = 5.16kg

lilitan kepala
1hari = 33cm
1bulan = 37cm

panjang
1 hari = 53cm
1bulan = 60cm

adakah anda terkejut? kalau tak terkejut takpe la.. sebab Mama memang terkejut!!! sebab mendadak betul naik berat badan Rymi nie.. beza naik dekat 1.43kg, berbanding Ryan dulu 1.06kg je... patut la Mama cepat lenguh time dukung Rymi, nak-nak lenguh belah kiri badan (membawa sampai ke leher kiri!)..

dah lepas timbang semua tu, Mama sambung sembang dengan kenalan baru Mama nie.. dia nie bersalin kat HUKM.. memula dia register kat Hospital Pantai Cheras (kot), tapi dia cancel sebab rupanya kat situ suami tak boleh masuk teman isteri dalam labor room.. terkejut lagi disitu.. tak sangka pulak procedur kat situ macam tu.. ingatkan hospital swasta nie takde la syarat-syarat yang macam tu, kiranya customers are free to do what ever they want to do la.. rupanya tidak.. kata kenalan Mama nie lagi, depa buat macam tu sebab almost semua kes kelahiran kat situ akan berakhir dengan c-sec.. huhu.. kesiannye.. kalau ibu tu mampu bersalin normal pun dia akan dibedah.. sebabnya, hospital mau uang.. nie bukan Mama cakap ye.. kenalan Mama tu yang cakap...

dalam dok sembang-sembang tu, nama kenalan Mama nie dipanggil.. lepas 10minit, dia mai kat Mama, mintak Mama pegangkan baby dia, sebab kene timbang berat (kene buat sendiri), amik air kencing & darah.. Mama pun timbang la berat badan siap-siap.. 59.3kg berat Mama.. hmm.. tak sure itu berat ideal Mama ke tak, sebab Mama pun hanya timbang berat badan bila time preggy hari tu je.. hehe...

masa Jururawat Masyarakat (JK) check Rymi, Mama mention pasal kahak Rymi.. dia cakap asalkan bukan hingus meleleh, takpe lagi.. hmm... mintak-mintak la lama-lama kahak tu hilang... cuma Mama kesian je la time nak nyusu tu, kekadang ok, kekadang macam dia struggling je.. tapi takleh nak cakap jugak, sebab Rymi nie memang kuat mengeliat...


taken Apr16 (Rymi berumur 6 hari)
kalau time tidur pun pesen macam nie, sila imagine time dia mengeliat

time nak kene cucuk hepatitis B (2) nak tergelak pun ada.. few minutes before nak cucuk tu, Rymi demand susu, so Mama sua la.. bila JM tu tengok Rymi dok lena, dia suruh kejutkan.. sebab dia kata nanti sure baby terkejut.. tapi knowing Rymi, dia nie kalau mai angin lena, buat ape pun memang takkan terjaga punya.. JM suruh Mama pegang tangan & kaki Rymi kuat-kuat.. then cettttt dia cucuk peha mungil Rymi.. mamat nie ape lagi, melalak la., mata pejam... tapi kejapp je.. lepas jarum dicabut, dia senyap balik.. sampaikan JM tu boleh cakap,' la, dia boleh tidur?'.. hehe.. nak buat camne JM, anak saya hantu tido.. hehe...


taken May11 (Rymi berumur 1 bulan)
pandang sapa tu shayang???

susah betul nak amik gambar Rymi tersenyum.. sebabnya, asal Mama pegang camera je, sure Ryan nak join amik gambar.. bila dah amik sekeping, dia suruh amik 10keping.. nasib baik la digital camera, kalau film?

TokMama panggil pipi Rymi macam pipi chipmunks... err... chipmunk yg mana satu ek?


10 comments:

mama zharfan said...

best baca citer u ni....chubby nye rymi ;)

precious innocent said...

mama zharfan: best? i rasa bahasa i tunggang langgang dah nie.. huhu

irvanqiesy said...

comel rymi,gamba last tu, sebijik muka ryan...hihi...

lin said...

saya tau..chipmunk thedeo(+dorable)-yg pakai shirt kaler ijau tu..comey hehe...betul..bambam pipi dia.ekeke

Ina Hashim said...

Ryan pun suka hi5 & yo gabba gabba ye?sejibik dgn my Alysha...melekat dgn citer2 tuh dari 7.30-8.30am....hihi

fuhh...bambam sungguh Rymi...berkat shushu ibu tuh

Yan said...

heheh ye tak ye kan... skang pakai digital camera.. amik gambo berkeping2 klu tak cun leh delete jek.. klu dulu pakai filem.. mmg wat membazir jek.. pasal semepun kene cuci..

Member yan bersalin kt HUKM.. normal.. tp asben takleh masuk jugak.. tak tau nape.

precious innocent said...

irvanqiesy: tunggu besar sikit, silap2 org kata depa kembar lak.. hehe

lin: thedeo? haha.. bukan dia tu badan pun tembam jugak ke? hehe

ina hashim: bg sy, better bebudak nie tgk hi5, leh jugak pkaya english depa.. hehe..
nasib baik la nie rymi dah pandai nyusu.. hehe

yan: aik? bsalin normal xleh masuk kat labour room kat HUKM? pulakkkk

lia said...

ni jer sekeping gmbr yg aku tgk rymi mata celik... so mmg betul la dia sukak tidur ;p

yaya said...

tinggi betul anak u emma, best la... anak i dpt mak apak tak tinggi so mimpi jek la kan... hehhehe!

precious innocent said...

lia: haha.. nak nama pun baby.. lgpun, time dia tido time tu la waktu aman aku nak amik gambar.. kalau x kene amik gambar ryan sekali dekat patblas keping.. huhu

yaya: rymi nie kitaorg bajet akan lg tinggi dr ryan.. xpe la jantan tinggi.. leh jd model.. ngeh ngeh