-NO MORE TANDEM NURSING-

pertama kali Mama tau pasal tandem nursing nie dari blog MommyLyna rasanya.. masa tu Mama bayangkan boleh save budget nie.. haha, sungguh mata duitan!! tapi memang betul ape, anak-anak menyusu hanya dengan susu kita, tak payah susah payah nak beli FM..

so, naturally, Mama berharapkan Mama pun mampu nak tandem nursing nie.. namun, bukan setiap masa.. hanya sewaktu Ryan nak tidur je... lepas settlekan Rymi, tu la waktu Ryan nak dapatkan candunya... lagipun, Mama takut Ryan taknak beralah dengan Rymi, Ayah pun berfikiran macam tu...

dalam 2 3 hari lepas Rymi muncul, Mama mengalami bengkak susu yang bagi Mama kritikal la jugak.. so, nak tak nak, Mama terpaksa mohon pertolongan Ryan... Ryan memang happy giler la bila disua nenen Mama.. tapi nampak sangat dia tak puas nyusu, sebab kali nie dia kene berkongsi dengan adiknya.... everytime dia nak tidur, dia dok sebut nenen, nenen je... hmm.. sayu je dengar...

ada 1 malam, as usual lepas dapat FM, dia mintak nenen... masa nie Mama dok susukan Rymi.. lepas settlekan Rymi, Mama sua la kat dia... memang dia sungguh-sungguh minum.. macam dahaga sangat....Rymi pun dok lena, so Mama memang kasi Ryan puas-puas minum susu mama.... tapi dalam 10minit, tiba-tiba dia tolak muka dia, & tenyeh-tenyeh muka dia... Mama pun pelik.. awat, dia tolak nenen Mama? Mama sua lagi nenen Mama, tapi dia still tolak, & kalihkan muka dia ke arah lain...

erkkk... awat dia buat macam tu? susu Mama tak sedap ke? Mama betul-betul pelik....

rasanya masanya dah tiba untuk dia completely stop minum susu Mama.....


taken Apr28 (Rymi berumur 18 hari)

6 comments:

lin said...

hehe ryan dah pandai menolak susu ke?agaknya da sampai masa kot kak..

nannoor said...

better dia yang stop sendiri dr kita paksa dia stop, ye tak?
:)

oh btw, rymi and ryan muka sama la...dah nama pun adik beradik.ehehehee

precious innocent said...

lin: tu la.. akak pun rasa mcm tu gak.. nasib baik gak dia dah lama kinda stop bf. kalau ttiba je stop, meroyan jugak akak.. hehe

nannoor: ya betui!! huhu.. i wonder la, kalau girl lak camne muka dia pulak ek?( erk! dah pikir 3rd?)

!Nt4N said...

jgn la paksa..ko ni..budak tgh membesar..dia pun tau mana yg sedap, mana yg x sedap..

♥ LeeN ♥ said...

kak.. balqis pun sama tau aritu. hahahaha. leen perah susu, pastu saje je nak test balqis. leen cakap le, "balqis..meh susu meh." dia tu pantang. so laju je datang nak sambar botol. bila dia minum sikit, dia bagi balik botol kat saya pastu buat muka pelik. saya gelak gile tengok.. hahahahah. dia dah tak biasa la tu rasa susu ibu.. ;p

orang kata kan kak, kadang-kadang susu badan dengan anak kita ni kan kuat link dia kan, kalau dalam hati kita tu ada rasa-rasa nak stop bagi susu kat dia ke, atau ada yang keberatan ke, sometimes anak tu akan stop sendiri. leen tak tau la betul ke tak, leen cakap generally je ni tau kak. orang tua2 habaq mai. might be ryan tahu kot masa dia da sampai ke.. leen pun tak sure.

precious innocent said...

intan: aku mana ada paksa ryan la..

leen: time preggy dulu mmg nak stop ryan pacify, sbb hubby akak kesian tgk akak.. nampak mcm senak je.. then bila baby kuar, mmg akak niat nak tandem la, save bajet la katakan.. tp mungkin dia dah lama x rasa susu akak, so bila sekali suck betul2, dah rasa lain.. so.. mungkin masanya dah smp... huhu