- 1 YO AND COUNTING... -

dosa x kalau puji anak sdiri??? ryan nampak sungguh anime kat sini, dgn mata bsinar dia...
:mLove:

sepatutnya mama tulih entry nie masa ryan's 1YO check up hari tu... tp kebetulan time tu mama bz giler x ingat dunia... then mama trus tlupa....

anyway, on 23 Oct 08 lepas, lepas timbang, berat ryan was 9.3kg (alahai, ringannye!!) with 74cm... misi dah x cucuk kat bum2 mcm biasa.. this time cucuk kat lengan kiri... huhu... ryan ada la nangis sikit.. tp more to tkejut sbb misi pegang2 bahu dia... sempat gak dia bgerak, so misi suruh mama pegang dia kejap2, sbb takut jarum patah.. hu hu.. takut!!!! tp kejap je dia nangis... lepas tu dah gelak2 dah... he he.... dah xleh panggil ryan baby anymore, sbb dia dah besar...

on bf
ape ek yg mama nak mbebel this time? huhu.. sesungguhnya mama hilang ayat.. bila teringat masa mama 1st time bf ryan... pelik x, patutnya pegang la ryan dulu kan, nie bf pulak... kalau nak tau, mama bsalin kat hosp putrajaya.. so lepas depa cuci2 ryan, depa trus letak ryan kat dada mama, suruh mama bf ryan... alhamdulillah, ryan betul2 cerdik, sbb trus pandai latch.. mmg terasa susu mama mengalir masuk ke mulut ryan....

mama sangkakan purpose blog nie just utk catat milestone & achievements ryan, tp rupanya lebih dr tu... mama dpt ramai kwn... kwn2 bf xpecially... byk yg mama belajar pasal bf nie.. sesungguhnya mama betul2 ZERO knowledge pasal bf nie, cara2 nak handle ebm, pumping etc.. tp berkat blog kwn2(baca forum x best), mama bjaya jugak xclusive ryan selama 6bln, & la nie continue bf TANPA bantuan fm walau setitis pun...

to date mama dah bjaya bf ryan selama 14bln++

bg mama, itu 1 pcapaian peribadi, sbb mama xpress ebm dgn mgunakan kedua tgn mama.. minus la electric pump pureen yg x berapa bguna tu.... mama pun pakai ada la x smp 7kali... la nie ofismate mama lak yg guna... biar la.. dr tbiar kat surau tu, at least bjasa kat org lain...

on milestone

kalau nak kira milestone ryan, jgn ckp la... readers pun boleh baca kat tab milestone tu... then peristiwa ryan jatuh katil, bukan sekali, tp dua kali... nasib baik ryan xde ape2... yg lain2 tu xde la.. mcm biasak la.. bcalar sikit2 tu normal la... bekas gigitan nyamuk durjana pun belambak, habis itam bekas2 tu.. nasib baik la ryan boy, kalau girl dah kureng comel da....

mama pun xtau nak merapu ape lg dah... cuma mama rasa mcm kat next entry, mama nak tulih pasal pengalaman mama lahirkan ryan la pulak....

21 comments:

Dakjaat™ said...

aggak2nyer bakal iseri ku buat blog cmni tak?? hahahahahahahaha! ;p

::Umi Sufira:: said...

Sungguhla saya kagum ngann Mama..perah pakai tangan!!! Tu yang mahal..tak semua orang boleh..tahniah Mama Ryan..ehehe..=D

mrs noba said...

i memang tabik la you perah guna tangan beb!

Mienamei said...

aku pon tabik spring katil la emma kat ko!!!
hebat gilos pakai tangan.. sampai dh beso anak bujang sorang ni..

alhamdulillah :)

precious innocent said...

dakjaat: huhu.. siapa ye bakal isteri u tu??

umi sufira: he he... ala, xde benda la actually... i lg jeles bila baca blog bf mommies yg dok kongsi2 cite pasal pumping gear memasing..

mrs noba: beb, u dr hari tu dok tabik spring kat i.. kekeke

mienamie: ko lg dasat, siap spring katil!! tu la..bila pikir2 balik, itu la antara pcapaian peribadi aku yg paling bjaya, selain melahirkan ryan...

.smallshoes. said...

uish.... tetiba masuk simpang memory lane nie! hehehe.. anyway, 1thn mcm2 jd kan..? how time flies.. dr kecik halus dh pjg dh .. well ave fun every moment of it!
i pon tgh syndrome jln2 memory lane.. maklumla.. dh sethn! plus dh mula jln.. teraseeeeee sgt!

happy2gether said...

Emma, dah besor panjang dah anak teruna Emma, sowwy lama dah x singgah,sejak mai jadi cikgu mmg jarang dpt masuk update blog...mai pon BF Aqil, tapi tak pandai pakai tgn, camna ek cara nya?tadah pakai botol ek?byk x dpt?masa syasya mai pakai tollyjoy yg battery operated,skang mai pakai avent manual, 90% fully ebm tapi aritu mai blk ipoh then blk kl ada mtg sekolah stok tak cukup maid tepaksa tambah formula milk sekali, masa kat hospital ms jaundice tu pon sama, antar stok tapi x cukup ada la gak sekali dua dorang campur...Emma kali ni sedih sikitlah mai sbb Aqil x nak latch, tak mcm kakak dulu pandai...ni tepaksa pam dulu then bottlefeed..huhuuu

Anyway comel betoi raiyan...dah jdk hencem boy....

lia said...

byk2 mommies yg BF... rasa nyer emma sorg yg lia kenai (dlm dunia blog) yg perah pakai tgn... hebat betul...

tahniah da 14bulan full BF ryan...

precious innocent said...

.smallshoes.: tu la.. mcm x sangka je budak kenit tu dah besar pjg... x lama lg nak kawin pulak...waaaaaaaaaa.. (giler over!!!)

happy2gether: huh, mai dah jadi chegu ke? emma x tau pulak... ke x perasan ek.. kekeke..
pasal perah tu, puting nenen tu emma suakan masuk dlm botol storage trus.. tolly joy tu mayb <> sama je dgn pureen emma tu.. kalau avent rasanya sure leh dpt byk kan? ho.. aqil x pandai nak latch ke??? ada refer dgn doc memana ke???

lia: he he.. ada ramai lg yg perah pakai tgn, cuma mayb depa x buat blog kot.. sbb ade je emma baca kat forum susuibu tu...

idajer said...

hehe..besar dah hero dia!! mmg cam hero anime.hehe...:-)wahh..ni yg berazam nk exclusive bf anak ke 2 nnt nih..!!tahniahlah mama emma!mmg pencapaian yg membanggakan!

mamasyira said...

walopun berjaya bf setakat 4bulan je, tapi rasa x puas. takpelah, nak try for 2nd baby. apapun, caiyok caiyok mama ryan.

precious innocent said...

idajer: he he.. chaiyok2!!! mari la sesama bf baby kite... syok tau...

mamasyira: 4bln tu pun kira dah lama tu... nnt utk adik syira leh try bf lama sikit k... he he

yaya said...

such a good mama la u!
congrat coz still Bf ryan without setitis FM.

happy2gether said...

emma, mai dah jadik cikgu sejak 16july 2008, semua pk kan anak2, nak byk masa utk dorang, kalo x pagi2 pi opis mlm baru nak sampai umah. Em mai dah refer pada Dr tapi dia ckp try gak suakan sampai dia nak, tapi bila mai try dia nangis sambil keraskan tengkuk dia, prob dia start sbb masa kat hosp dorang bg bottle so dia dah confuse...tension betoi...tapi 90% mai bg BM bila x cukup betoi or stok abih baru campur...sentiasa pump jek..huhuu mlm pon leceh kena pam dulu kalo x ley sua jek...

supermummy said...

eh hebatla tak campo ngan fm lagi..husayn dulu start campo fm masa dia 10 bulan kot sbb susu dibekalkan asyik tak cukup dan mama dia ni asyik tak sempat2 nak perah kat ofis..hehe..tp sekarang pon kalau i ada kat rumah dia mengempeng je la jawabnya..haha

precious innocent said...

yaya: nak kembang idung sat leh x? (kekeke poyo!!!).. rejeki ryan... aminnnnn

happy2gether: dah dekat 6bln rupenye mai jadi chegu... lain kali nak panggil 'chegu mai' la.. he he..
bunyi mcm aqil nie nipple confusion je... sian kat dia... xpe la mai, bila mai dgn dia, make sure yg mai sua nenen je all the time... hopefully hilang la confusion dia (ecece, pandai je emma kasi pendapat..)

supermummy: kalau boleh xnak campur dgn fm, kalau tpaksa pun, nak kasi fresh milk trus (kes malas nak bancuh kekekeke).. actually, i pun dah start mula M.A.L.A.S nie, tp sbbkan fm nie MAHAL giler x ingat, tu yg heret gak buntut nie p perah..hu hu

ma2mutuk said...

aku mcm kenal je gambo tukan??

wakakakka..

eh ok apa ryan jatuh katil 2x je..anak aku tu da x terbilang bape kali jatuh katil, jatuh tersembam kat karpet, jatuh cinta..erk?

anyway, aku x bf so xde apa nak komen pasal tu..huhu

achee_b165 said...

tabik arr akak...berjaya bf smpai skrg...sapa yg penah perah merasa la cmner..ngn sakit leher dok teleng...hehe!! tp x per,bila dh dpt collect ebm tu pueh ati noo...tahniah!!

precious innocent said...

ma2mutuk: kekeke... aku kan awal2 dah habaq kat ko yg aku suke giler kat gambo tu kan... he he... yg ryan jatuh katil 2kali tu, yg aku ada tulih kat blog, yg x tulih kat blog ada la penambahan lg 3 4 kali.. hu hu

achee_b165: ala... perah/pump nie sama je... same goes dgn yg bancuh fm.. tgk2 mlm gagau nak bancuh... tp oja pun still bf kalau pina kat umah kan?? senang keje.. kekeke...

lovelymummy said...

kagum...awak boleh fully bf baby..hopefully i pn boleh mcmtu. aminnnn...wish me luck *wink*

precious innocent said...

lovelymummy: insya allah semua ibu2 boleh bf anak masing2.. cuma antara 'dibenarkan' oleh allah atau x je...

chaiyok2!!! he he

kalau u ada masalah dgn bf, jgn segan2 btanya ye...