-2ND DAY-

nie sambungan kisah smlm


smp rumah lepas balik keje tu, mama ayah tgk ryan dok gelak2, ingatkan dah surut la demam… tp rupanya badan dia still panas… kami pun layan la dia main2… memula tu ok… tp pelan lama, pelan panas lak badan dia…. bila sua air masak, dia tolak… tok mama (kebetulan tok mama & tok daddy ada kat umah kami) ckp mayb sbb tekak dia payau, tu yg dia xnak minum air… mama pun offer nenen.. alhamdulillah dia nak… smp tlena dia… so mama bwk masuk dlm bilik….

while tok mama & tok daddy dinner kat luar, mama & ayah observed temperature badan ryan… mmg xde surut…. maintain panas… kami pun gilir2 lap 1badan ryan dgn air paip & air asam jawa… tp ryan mmg x tido lama, so mama just biarkan dia main… kalau dah demam, sure almost semua budak nak merap je kan? ryan pun mcm tu … selalunya kalau tok daddy ada, mmg just nak kene dukung dgn tok daddy dia je la.. tp this time, ayah pun dia xmo.. nak ngempeng dgn mama je…. sian anak mama… :(

time nak kasi ubat demam, bperang kejap.. selalunya dia ok je mkn ubat, (even ubat cacing pun siap sedut stringer tu) tp this time melalak2 dia tolak2 badan… tok mama & tok daddy jenuh kepung… last2 mama yg kasi, sbb.. errr sbb ape ek??? :P kesian punye pasal kot… mama dah sengal!! minum air pun xnak..

lepas kasi dia mkn ubat demam, mama pun bwk ryan tido dlm bilik…

dpangku oleh tok mama, b4 masuk bedroom


around 2ish am, mama tjaga…. pegang badan ryan, panas balik… in fact xtra panas dr smlm… mama kejut ayah, & mintak basahkan towel kecik yg mama dok tuam kat badan ryan tu… time nie ryan dah muka merengek2…. mama offer nenen, ayah lap2 1 badan ryan…. tp badan still panas lg… nampak gayanya kene la insert ubat buntut tu….. mama xpandai buat la… so ayah yg insertkan, bserta dgn tangisan... tp yg kesian, masa dok nangis2 tu, bila ayah buat lawak sikit, ryan gelak mcm hari tu… & kata2 ayah buat mama hiba (tp x tunjuk kat ayah), “kalau la ada alat yg boleh sedut demam ryan nie, ayah dah pakai dah alat tu..”


pg td, masa siap2 nak mai keje, ryan tjaga.. ape lg.. merengek2 la… tp xde la lama… cuma still nak ngempeng dgn mama.. cuma alhamdulillah, sbb bila tok mama offer gardenia toast’em raisin oatmeal, dia mau mkn… then mama offer air pulak… & dia sedut… syoknye dlm hati mama….


x sabar nak tunggu lunch time… nak balik tgk ryan…..

 

UPDATED

lunch td mama balik… masa dok bukak pintu dah nampak ryan dok bdiri.. then dgr dia jerit.. alhamdulillah… nampak mcm dah ok je… tp xpresion muka still monyok je… then, asal je nampak muka mama, trus buat suara merengek2… mama pun trus simpan ebm & masa mama dlm panchoq, ryan melalak…. dia nak merengek manja la tu…. mama pun cepat2 la selesaikan bisness besar tu & trus offer nenen… lali2 mata dia… mama usik2 dia… he he… mau dia gelak… heaven!!!

suhu badan dia dah mula surut, tp xde la completely ok.. still dedar lg… tp tok mama kata, dah mau mkn nasi keras (ye ye!!) & minum air… yak2 pun ok.. so far so good!!! even masa mama mkn td pun, ryan dok kecak2.. so mama pun suapkan nasi yg mama mkn tu… mau jugak dia mkn… good boy!!!!

 

dlm masa <> 1jam td, mama tgk dia dah ok.. dah leh lari2 mcm biasa…. bgelak la… duduk atas sofa la… baling mainan la… hopefully by tomorrow demam ryan dah betul2 kebah… x lena tido mama & ayah…

 

pg td, b4 mama kuar keje, ryan ada sebut “mama!”… balik nnt sebut lg ye shayang….

15 comments:

lia said...

InsyaAllah nnt lunch elok ryan 2 ya... amin...

mmg kadang2 ayat dari en. suami ni boleh buat kita hiba kan...

ummi balqis said...

hihihi... saya tgh makan roti toast'em tu... lapo! btw... ryan, hope for speedy recovery.. aminnnn...

akak, ryan nak tumbuh gigi ekk...

precious innocent said...

lia: hope so... tp xtau la.. sbb mmg xde nampak akan surut panas tu dlm waktu tdekat... hubi emma nie selalu control ego. tp ayat dia smlm tu mmg menangkap jiwa tul...

precious innocent said...

ummi balqis: rasanya la ryan nak tumbuh gigi tu... dulu tumbuh 6btg yg lain, xde pun demam teruk mcm nie... nie mayb nak tumbuh kat geraham, sbb ada rasa tajam2 kat situ...

siti fatimah said...

alamak buah hati aunty nihh demam lak... aduhh kesian aunty tgk nihhh... aunty doa kan ryan cepat sihat ok aminnnn... emma nih demam nak besar kot... u kena monitor every hour kalau tak baik jugak try bwk pi doc sekali lagik... risau lahhh tgk budak2 demam nih...
but his a strong boy sure he will get well soon :) amin....

siti fatimah said...

emma lupa lak.. dulu masa sofia demam gini kan doc advise us bg dia byk2 minum air putih tok reda kan panas tuh... alhamdulillah ok u try lahhh... and byk2 kan bersabar ok & take care of urself too...

Zuhaini said...

siannya ryan.. oh, dia x nak minum air kosong ya..? apa kata bubuh sikit glukosa dalam tu..? manis sikit.. setengah baby suka..

::Umi Sufira:: said...

Harituh My Sufia macam gitulah...4 hari straight demam panas..bila demam dah redha naik campak..whatever it is InsyaAllah Ryan cepat sembuh yer!

precious innocent said...

siti fatimah: air dia kurang minum sgt... tu yg payah tu...

zuhaini: ho.. tambah glukosa ek? kat farmasi ada jual ke? sbb doc xde la pulak kasi...

umi sufira: dah lepas baik demam, naik campak pulak?? lg kesian....

ujee said...

a ah le..mama emma...
myRyan pun demam semalam...
i cuti satu hari...
ari ni dah ok..
dah bleh main bola ngan papaRyan...
mcm kembar sepusat sepusing plak kan?

precious innocent said...

ujee: i xde la amik cuti.. sbb mil & mother i ada kat sini.. depa tlg tgkkan myRyan.. i rasa both ryan kita nie mmg kembar la.. :P

fatin said...

Wishing ryan a speedy recovery!!!
Amin

precious innocent said...

fatin: thanx a lot! :D

p-na mama oja said...

huhuh...sian ryan.. mmg sedih bab ank sakit nie... dlu oja pun penah nk kena msukkn ubat bontot tu, baba yg buat, klu mama harap jer la...x sanggup mak!! tp sib baik oja ok je, x nangis...

hrap2 ryan cpt sembuh yer... oja pn x ok sgt nie, bru je mlm td pegi jmpa doc, kesemputan melanda..huhu!!

precious innocent said...

p-na mama oja: ryan nangis teruk masa kami cuba insertkan ubat buntut tu... mana xnye.. xdak pelincir... patutnya kene buh losyen sikit kan masa nak masukkan ubat tu... deng!!!