-D 3RD DAY-

sambung lg cite smlm

 

ptg kami smp umah, tgk ryan dah melompat2. tp tok mama ckp badan dia still panas lg… so, sambil layan spa q, mama sua nenen kat dia…. sian kat ryan… lali2 mata dia menikmati susu mama…. time nie panas badan dia dah start naik balik, pelan2… tp yg peliknya, tapak kaki & tgn sejuk gedi. ngape ek?

masa dinner kat pak li kopitiam, ryan blagak mcm biasa… main2 dgn menu, tepuk amai2, bebel pesen dia… tp badan still panas lg la… tp sbb dia aktif, so xde la risau sgt.. kalau pasif tu yg takut…. cuma masa on d way balik umah, dia diam je dlm kereta… bsandar kat dada mama…

smp umah mama siapkan tmp tido, sbb mata ryan pun dah xleh bukak dah… so masuk tido dlm <> 11.30pm..

 

tepat kul 12mid nite, ryan ttiba melalak dgn kuatnya.. tkejut mama & ayah… rasa badan dia panas balik.. so mmg x tunggu lama, trus tukar baju, & p demc. ayah punya la pecut keta, rasa mcm jauh betul demc, padahal sekentut je dr rumah…

masuk bilik doc, dia trus check temp ryan. ya allah!!! tkejut giler bila doc sebut 40c.. tinggi betul tu… time nie ryan continue melalak lepas doc insertkan termometer telinga tu… mama pun antara dgr x dgr nasihat doc.. yg mama dpt tangkap, doc suruh mandikan ryan lepas blk nnt… pakai baju nipis2… kene paksa ryan minum air jugak (adih! nie yg susah nih!!!) & yg paling mama takut, bila doc nasihat, kalau sabtu (240109) still demam lg, kene mai hosp semula, utk amik darah.. takut penyakit lain… mama dah cuak bila dgr doc ckp mcm tu… aduhai shayang mama, cepat2 la recover ye…. kali nie doc bekalkan ubat batuk & antibiotik pulak…

balik umah, mama & ayah trus mandikan ryan… nangis2 dia, mayb kesejukan or tkejut (mmg mama xtau). mmg sedih dgr ryan nangis, tp xleh la stop mandi kan? so, mama pelan2 sponged badan dia, smp agak2 dah sejuk badan, baru mama angkat kuar dr panchoq. lepas pakaikan baju trus ryan bum tido…

tp… mama yg x lena tido…. risau….

 

this morning, ryan still x tjaga lg masa mama ayah dok bsiap2 nak mai keje…. temp badan lepas sukat, 36C…. ada la kurang sikit…. tp still kene monitor… sbb yg lain sejuk, tang kepala still panas….

 

awat la lambat sgt nak kul 1pm nie????

14 comments:

ummi balqis said...

acece (setelah mengalami kesukaran utk jd first komenter) thehehe.

akak, tu demam ape kah itu? takut kan bila jadi gitu. tp kan,kalo dia demam lagi dan bila dah check darah takde pape sume oklah.. lega sket. cume kan kak, balqis aritu cemtu la die demam. demam nak tumbuh gigi dia tu.. kepala je panas sgt sgt.. tp badan biasa je.. huhu..

hope ryan okay.. =(

::Umi Sufira:: said...

Mama Emma, kepala panas kaki tangan sejuk mungkin jugak demam urat...kalu saya amik minyak urut sikit2 badan dia, kot ada terseliuh ke salah urat mana2..yelah budak2 kalu terjatuh kita taktau mana yang dia sakit...tapi janganlah urut beria..kekeke..takut lain jadinya..:P just my 2 cents=D

precious innocent said...

ummi balqis: akak pun xtau la ryan nie demam ape actually.. sbb masa 1st time nak tumbuh gigi, dia ok je...

umi sufira: demam urat? ho.. x tau lak... nnt balik nak cuba urut lah... tq ek :D

Zuhaini said...

siannya ryan... da try chek di spital.. mana la tau.. kot2 blood infection ke.. denggi ke.. coz demam berulang2..

intoxicated said...

babe,
take care...
hopefully he is getting better.amin

precious innocent said...

zuhaini: kalau esok still demam, mmg kene p hosp semula.. & for sure kene amik darah.. sian kat ryan....

intoxicated: thx babe!!!

mienamei said...

mama emma, demam tu cam denggi.. sbb altamis kan dulu penah kene.. tapi ape2 pon tunggu amik darah dulu.. skang kan denggi & cikunguya tengah heavy.. my mum cakap kalo demam ala2 denggi ni mmg xde ubat.. just makan paracetamol & minum air banyak..

aku suggestkan ko cari air zam-zam.. insya Allah berkat air paling suci, mane la tau kuman2 tu mati.. dulu altamis denggi pon, aku bagi dia air zam2.. alhamdulillah baik :)

saba ye emma!

supermummy said...

agree dgn mienamei..kasi minum air zam zam banyak2..minum air byk pun ya jugak, sbb kadang2 panas dalam..bila panas dalam lagi bahaya sbb boleh sebabkan sawan tarik pulak..isk..tapela..auntie doakan ryan cepat-cepatla sembuh ya! aminn..

Fifi said...

Salam, would you like to earn extra income and spend it on your cute lil one? Imagine all the adorable clothes and toys that you can buy with just some clicking and mail sending. All you need is your pc and your network connection and voila! You are ready to generate thousands of extra $$$.
Interested? Click here to find out more :)

Zuhaini said...

mama ryan.. apa perkembangan Ryan ya..? lama x dgr cerita...take care..

lia said...

emma, ryan cmner? lia doakan ryan da sihat...

little mama said...

mama ryan, how's ryan now? semoga sudah sembuh ye.. izzah last time demam panas 40' juga.. terus masuk ubat bontot.. tapi still high temperature.. then paginya I bawa dia jalan2 bawah matahari pagi..mcm senaman pagi la.. terus berpeluh dgn banyaknya.. then demam pun hilang like magic gitu.

yaya said...

semoga ryan cepat sembuh!

precious innocent said...

mienamei: pasal air zam2 tu, bukan x penah kasi kat ryan, penah.. tp dia x suka.. xpe.. nnt nak cuba lg...

supermummy: mmg masa temp badan ryan naik 40C tu, mjerit2 dia tkejut.. kami pun tkejut jugak.. nasib baik dah surut temp tu...

zuhaini, lia & yaya: ryan dah sihat.. :D

little mama: huh.. kami xde pulak bwk dia p jln2.. sbb dlm rumah pun dia dah bpeluh main.. yg ubat buntut pulak, yg kelakarnye, bila berak, ubat tu pun join tkeluar.. kekeke....