-RYAN DEMAM PANAS!-

around 3am, mama tjaga… rupanya ryan nak nenen.. ok la mama kasi la… then tgn mama mjalar la ke ubun kepala ryan.. PANAS!!!.. mama pegang pulak badan dia, PANAS!!! rupanya 1 badan dia panas giler!!!! mama kejut ayah, suruh cuba rasa badan ryan, mamai2 ayah ikut arahan mama… bila pegang je badan ryan, ayah pun tjaga, sbb x penah2 ryan panas mcm tu…

mama pun cepat2 amik cebok, tahan air & tuamkan kat kepala ryan. sementara tu ayah p buat air asam jawa, utk basahkan badan dia… tp x lama.. sbb ayah suggest trus p klinik… mama pun agreed, sbb nie 1st time badan ryan panas mcm tu…

kami ronda2 dulu area k.kemuning.. tp klinik yg 24jam x brp myakinkan la… so, ayah cadang trus p demc.. mama pun agreed, sbb rekod ryan pun ada kat situ…

lepas this 1family nie jumpe doc (nampak mcm daughter dia tu demam jugak), kami pun masuk bilik… doc singh rasanya… ryan, still maintain cun lg, dok diam2.. xde nangis2…. doc pun tanya, ngape dgn ryan, mama jwb la demam… then doc amik temp badan ryan, 38.3C.. doc ckp ada slight fever… mama tanya la, sbb mkn ubat cacing ke? doc kata bukan.. mama tanya lg, sbb ryan pakai baju hitam ke? (ye, mama sengal), doc kata bukan (sambil senyum2. aduh, tserlah kestupidan mama!) doc ckp byk reason lain, & 1 of it mayb ryan nak tumbuh gigi lg… lega rasanya bila doc ckp mcm tu… so doc substribed umat demam & ubat buntut.. huhu… b4 kami kuar bilik misi nie pun insert la ubat buntut tu… memula tu ryan ok, tp bila mama meniarapkan badan dia, dia pusing balik sambil buat muka pelik.. as if, “ape hal lak awek nie dok blkg badan kite nie, mcm ada sesuatu jek!!”.. lepas je misi nie insert ubat tu, ape lg melalak la dia… tp kejap je… dang!!!

kami smp umah around 4am, kami pun sambung tido… ryan pun lena lepas mama kasi sedas nenen…

 

bgn pg td, b4 nak mai keje, mama rasa badan ryan… sejuk gedi la pulak… alhamdulillah.. kiranya demam dia dah surut la tu… so mama ayah pun tinggalkan dia kat nenda dgn hati senang la.. siap2 bye2 lg tu….

 

alih2 masa lunch time (mama mmg everyday balik umah nenda hantar susu + lunch situ), nenda bgtau yg ryan demam balik… this time 38C… mama offer nenen.. dia minum… tp xde la byk… then cuba la suapkan bubur dia, 1mulut je dia mkn… selebihnya, dia lari2kan muka dia… nendanya cuba suapkan roti potato, memula mkn, then main2… hadus ryan.. awat xmo mkn??? susu dia mau, benda lain dia xmo… sedih la pulak… takut dia lapar…. nnt mcm mana nak bkn ubat??? nenda ckp, pg dah mkn ubat demam… then bila suhu bdn naik tu, nenda dah insert la ubat buntut tu… tp still x surut2 lg suhu badan tu… risau mama ayah….

cadangnya mlm nnt nak p subang parade.. tp dah ryan demam nie, tgk la mcm mana…..

13 comments:

mommysarah said...

ryan..cepat sihat ekk..

emma, dia tak pernah kena demam ker? wah...mesti korang cuakkan semalam???

yaya said...

get well soon dear!
emma plak kene maintain cool gitew!

Dakjaat™ said...

gambar takde???? sian ryan ... sama nama cam anak sedara.. eheheheh! ;p dah sihat lom ryan??

lyna said...

zaman2 demam skg kan

hafiy pun baru baik demam

mayra_solace said...

sgt cuak bila anak demam kan? risau je sbb takut masa kita tido buatnya tarik ke..kalo x makan tu maybe sbb dia pahit mulut. cam kita la masa demam x lalu makan..get well soon ryan!

::Umi Sufira:: said...

Alahai siannya Ryan...cepat sembuh yer!

precious innocent said...

mommysarah: ryan jarang sgt demam. seingat i la, baru 3kali dia demam... tp xde la panas mcm nie.. cuak x hengat beb!!!

dakjaat: nnt kite buh gambar dia... dia still demam lg... :(

lyna: tau.. lama x hafiy demam hari tu?

mayra_solace: mmg cuak habis!! kalau dah selalu demam tu kita leh prepare la.. nie leh kira brp kali dia demam, & kali nie yg paling teruk.. mkn minum sikit je.... sedih...

umi sufira: thanks!!! :)

Zuhaini said...

sian Ryan.. check up tu depa cucuk dia ka..?

anyway.. cepat sembuh ya!

**bagi minum air kosong banyak2... :)

precious innocent said...

zuhaini: xde cucuk ape2 pun... tp doc just insert ubat buntut tu je... yg payahnye, mai angin dia, air masak xnak minum langsung... tambah pening!!!

lia said...

ryan, jgn xnk mkn n minum k... dgr ckp mama... nnt boley cepat sihat yer..

emma, jaga gak kesihatan diri k...

mienamei said...

ryan dh sehat lom? mebbe dia jarang demam so bile demam teruk sket kot. harap2 arini dah ok la ryan eh.. mama nye pon kene menten kewl ^_-

anyway tq eh emma kasi feed blog kite..

supermummy said...

semoga ryan cepat sembuh! rajin2 basahkan kepala dia especially dgn air biasa tu..dulu husayn bila tukar bulan baru je demam..isk..

precious innocent said...

lia: kalau la boleh paksa minum air tu.... kite pun dah mula weng2 nie :P

mienamei: lum sihat lg... still panas lg badan dia... mmg xtau la penyebab demam tu.. samada nak tumbuh gigi ke... nak beralih bulan ke (kebetulan dia demam tu 210109, genap 1thn 3bln).. x kisah la penyebabnye, as long as dia cepat baik...
pasal feed tu, he he... no sweat aaa :P

supermummy: ape significant beralih bln dgn demam ek??? pening memikior!!! :P