-D PSIMPANGAN DILEMA-

actually xde la dilema yg kronik sgt....

cuma......

kan production mama 2 3 hari nie merundum? then ryan ttiba dpt perangai baru, x consume ebm mama masa kat rumah nenda... isk... masalah nih!!!!

shayang mama, awat la ryan xmo minum ebm mama nie? 1/2 part mama rasa syukur, sbb mama leh la kumpul sikit2 ebm... tp another 1/2 tension jugak.. sbb suddenly ryan xmo ebm... nenda ckp, b4 nie, dah habis ebm mama dlm 3oz, baru boleh lena, la nie x sempat ebm habis, dia dah lala land dah... haru2....

ngape shayang???

then smlm atok p klinik, check up mcm biasa.. entah mcm mana, tp atok bwk balik 4 btl sampel isomil...

sbijik mcm btl nie...

dr cara pckpan nenda, mcm nak suruh ryan consume isomil je.. mama dah mati kutu dah, xtau nak ckp mcm mana.. kalau silap ckp, kecik lak hati nenda... cuma yg mampu mama ckp,
"kalau susu emma dah habis, baru la kasi isomil nie ye"
even ayahnye pun sebolehnya xnak la ryan minum isomil tu... sbb mmg dah niat kami, nak kasi bm kat ryan selama 2thn...

tp, secretly... benda free kalau x minum rugi kan...


20 comments:

kakyong said...

Salam mama emma,

hmm, apa nak kata yer.. dah ade free sample, guna ajer lah kan.. hahahhh, statement cam tak support BF jer..!! jgn ade yg melenting dah yer..
i pun masa bawa Aliya check up selalu dpt sample susu (dumex, s26, anmum), tapi tak pernah guna pun sbb Aliya memang refuse plus tak reti nak isap puting getah. Since Aliya dah almost 9 mths.. so i sedekah jer kat my adik ipar. bukan tak galakkan dia BF, sbb baby dia dah mix since dalam pantang.. baru2 ni, doktor kata baby dia tak sesuai susu Anmum, so i bg ler stok s26 yg i ade.. lagipun buat semak mata i memandang jer..

btw, u ipoh kat mana erkk!? :?

lia said...

emma, konfiden ker ryan nk minum isomil 2? silap2 stok mcm amsyar, susu lain mmg dia baling botol kui3 sbb ada gak bagi dia freshmilk 2-3hari ni, boleh wat lakonan adengan airmata... fm mmg dia tolak mentah2 la so kami kena cari alternatif lain kalau susu ttp drop mcm nih... yougurt may b....

* bs amsyar siap rasa susu lia sbb dia hairan kenapa amsyar refuse susu lain kah3 dia bgtau susuibu sedap, lemak2 manis kui3...

Zety Zin said...

mama emma,

1st time tengok sample isomil ghope gitu. biasanya dalam kotak kan? hehe.

masa zaman kemeruduman saya baru2 ni ada gak spare kan isomil kat nursery. tapi anak saya takmo minum pun. kekeke. bagus anakku.

mommylyssa said...

sure ke nak kasi??? hihihihi...

kalau cakap elok2 dgn nada lembut dan expressi muka yang manis...takkan ur mil nak kecik hati kot ;-)

precious innocent said...

kakyong: tu la... i nie dah la pro bf.. tp ttiba dpt free sample nie, rugi lak kalau x pakai.. habis la lepas nie sure kene hentam, peace everybody yeh yeh...
i mbesar kat ipoh jaya... sekolah lak kat main convent.. hehe... u lak?

lia: secretly mmg emma bharap yg ryan tolak isomil tu.. so xde la atoknye request sample brand lain... tp kang kalau ryan terima? weng2 nih...
emma pun nak try gak yogurt, amsyar dah try ke? emma x penah rasa susu emma mcm mana, so xtau la rasanya ada tukar ke x sejak consume pil asi nie.. isk...

Dakjaat™ said...

minom milo jer.. anak jadi sihat dan kuat.. hiksss! :p

precious innocent said...

zety zin: hehe... dah agak sure ramai x penah tgk free sample kan? tu yg emma tempek tu... emma pun bharap yg ryan x minum isomil tu.. huhu

mommylyssa: both of us xnak kasi.. tp kalau ryan tsuke mcm mana?
:((
i bharap kat ayahnye je la.. so that dia leh ckp kat his mother dgn gaya yg paling bdiplomasi.. uhuk!!!

jua said...

satu je pesanan...sila bertahan selagi termampu. Sayang tau emma, i think ryan cuma ada masalah minum susu je...kalau sampai takmau berenggang dgn u, tak boleh tinggal dgn org lain, tak boleh nak tidur takde u..tu lain citer.

sila bertahan yang..

precious innocent said...

dakjaat: kalau bebudak besar, yg umur lebih dr 2thn tu x kisah.. nie masalahnye budak umur baru 17bln.. huhu...
xpe2.. belajar ye ilmu susuibu nie, kang dah kawen senang...
:D

precious innocent said...

jua: i'm trying hard bebeh... tp takut jugak.. sbb berat ryan makin bkurangan nie... hadoi... pelik jugak, ttiba je dia xmo susu.. xdak angin xdak ribut... tp kes u lg kesian kan... thanx bebeh..

Lyna said...

akak tak dapat reply ke dari LC? Pekata tanye Vivian, biasa dia cepat je jawab.

Zuhaini said...

siannya.. sabar ya.. tu semua dugaan dan cabaran! jgn give up tau! itu je la yg mampu kunyatakan di sini....

precious innocent said...

lyna: lum dpt lg.. dia bz kot... vivian fabulousmom ek? nnt akak email kat dia.. (aaa sudah, nak mengarang dlm english la pulak.. hari tu email utk pn kamariah pun dah nak pecah kepala nak susun ayat.. huhu)

zuhaini: kata perangsang mcm tu pun dah cukup.. thanx ya...

Pinky Angel said...

saya rasa ryan refuse ebm tu sbb nk bg chance mommy dia prepare bykkn stock je. dia phm mslh mommy dia. hehe..

dulu masa saya dlm pantang bt drama air mata gak sbb mak sy sumbat FM kat baby sy. dah tu sy penat2 perah susu yg tak seberapa tu, kena marah lak. dia ckp sy buang masa je. sudahnya susu tu terbuang mcm tu je.sedih2..

tu la kan, org tua ni kdg2 xphm sgt psl BF ni.try la bg diorg phm elok2.mcm saya, saya bawa diri terus. sggp jg baby sorg2 dlm pantang sbb nk perthnkan pendirian saya. eceehh..

mama emma dah try milkmaid tea?ada campuran fenugreek (halba) dlm tu. kalo ok baru try pil fenugreek

precious innocent said...

pinky angel: sy pun harap mcm tu.. ryan refuse ebm nie sbb kesiankan mama dia bhempah pulas nak upkan stok ebm.. huhu... mil sy ok, cuma sy yg takut dia tkecik hati kalau sy salah ckp...
sy la nie nak kasi habis dulu pil asi, kalau x jln jugak mmg kene cari alternatif lain la.. huhu

Hanz said...

Emma, Ryan lagi kerap menyusu malam ker? Kalau iye, dia reverse cycling tu which is normal. And, breastfed baby memang ada satu masa weight declined but not because tak cukup susu, tapi sebab lasak or orang tua2 kata, nak mintak ruas, nak membesar lagi, nak bagi badan ringan.

Kalau ryan tak reverse cycling probably nursing strike. Banyak faktor nursing strike ni. Kalau Emma x keberatan, ada Hanz paparkan benda2 ni sume dalam Chatterbox Hanz. Boleh refer under breastfeeding label.

Worst come to worst, x salah supplement susu formula...kalau u dah stress sangat, sedih2 nanti Ryann can sense it, he will get stress too..hang on there & please take care yourself & lil Ryann..

<< HUGS >>

precious innocent said...

hanz: the truth is, ryan dah kurang nenen mlm.. waaaa... sedih nie.. mlm pun, dia just gonggong je, then sambung main.. or kalau nak tido pun, sedut sikit je, then both of us masuk lalaland.. so i pun xtau la dia consume byk mana...

nursing strike? huh.. 1st time dgr... nnt i terjah ur blog... mayb b4 nie i overlook kot...

Dakjaat™ said...

oo .. ingatkan dah beso ... takpe2.. berlajor.. tak lama lagi kahwin .. nak anak twin .. ehehehe!

lelosani said...

laaaa.. atok wat balik ke rupanyee..
adeih.. deihhh.. deihh...

precious innocent said...

dakjaat: amboi... berangan twin.. xpe... pasang angan2 dulu aaa

lelosani: haah... dah org kat klinik tu kasi free, so dia amik la..