-D DO'S & DON'T IN BLOGGING WORLD-

nie pdpt peribadi mama ye, kalau sesapa terasa mama nak mintak maapppp bbyk...

sapa yg x suka blog-hop angkat tgn? huhu.. rasanya semua suka blog-hop kan?? mama sukeeeee baca blog/website, sbb mama nie keje kurang kat ofis, so mama mmg nganga la dpn pc.. kalau kat rumah lak, nganga tgk telatah ryan.. huhu...

tpkan.. kekadang kan mama fed-up jugak bila time blog-hop tu, mama came across blog yg mcm gini...

- blog yg ada lagu
ini mmg mama cukup2 anti... kalau yg slow tu, boleh dimaapkan lg walaupun still x suke gak, nie yg kuat giler smp leh dgr kat bilik bos.. mama kalau masuk je blog yg ada lagu nie, mmg mama pangkah trus.. mmg la blog nie milik peribadi, tp bukan ke kita create blog tu utk tontonan org? nie x masuk yg privated ye, sbb sah2 limited org je yg jengah.. kene ingat, bukan semua org suka lagu yg kita suke ye... nak2 pulak, mana la nak tau, tgh2 reader kita sedap2 nak baca entry kita, ttiba lagu dok melalak, lg best, bos lalu depan dia.. kan ke haru... even ayahnye pun penah tanya, awat mama x penah buh lagu2 kat blog.. mama ckp mama x suke.. huhu...

- blog yg lambat reply comments
mama loves 3x receive comments & not forgetting giving out comments to posting2 yg best... walaupun bukan semua org free mcm mama, tp kalau ada comments dr reader tu, sebolehnya reply la comment depa... cuba pikir ek, reader tu rela luang masa baca blog kita sambil tinggal komen, alih2 kita x reply... rasa mcm ckp dgn tembok kan?? sebolehnya, if possible, reply la semua comments b4 ur next entry/posting...

huhu.. which related la pulak dgn next point..

- moderated comments
nie mama leh paham la.. sbb kekadang tu ade je comments yg harsh.. so owner blog decided nak baca dulu semua comments b4 publish.. which is fine with me actually, tp mcm mana dgn comments yg owner tu tlupa nak approve?? sedih tau... kita comment, tp org x ingat.. huhu... points nie abaikan ye.. mama emo sikit sbb 2 3 comments mama x approved kat certain blog.. xtau la comments mama ada sakitkan hati depa ke ape.. so sorry ye.... tp rasanya comment mama baik2 belaka.. kalau x xde la mama jadi top commenters kat few blogs.. huhu...

- blog yg mandom
point yg nie mama senget sikit.. sbb ape tau?? hehe.. mama sakit mata la tgk blog yg pakai minima template.. gagagagatai!!! hehe... mama suka tgk creativiti owner blog tu mekap blog dia.. kalau mama nampak blog yg mandom, rasa mcm nak mintak izin kat owner tu nak tlg mekap blog dia je.. mcm yg mama dah buat kat mommy ct kekeke... bukannye susah nak mekap blog nie actually.. lgpun belambak free layout yg lawa2.. apply je.. ikut instruction betul2, sure mjadi punye...

come to think about it, kalau mama tweat free layout smp jadi x mcm yg original, ada x yg sudi byr penat jerih mama ek? huhu

- bground blog yg lambat loading/colour stricking
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... yg nie mama sangat ssgt.. kekadang tu, dlm bloglist mama dah nampak title entry yg best, so mama cepat2 click sbb nak baca entry tu.. tp bground blog yg lambattttt giler nak load tu buat mood mama kekadang mati..... there a way to kasi cepat ittew bground utk cepat load... nak tau, private chat dgn mama next time ye... mama xleh la nak bgtau kat sini, kang owner bground tu fire mama lak.. huhu

yg stricking pun kekadang buat mama x suka lepak situ lelama... mayb kat mata dia ok, tp mata mama idak.. kekeke... pls used pastel colour or colour friendly for ur bground ye... kalau nak pakai pink, jgn pilih yg stricking ye... huhu

-uncentralise/over-sized widget
hehe.. sakit wooo mata ini memandang widget2 yg x centralise nie.. xtau ngape... & widget yg besar2 gabak, smp over kotak bagai.. eeee... rasa mcm nak tlg edit je.... kekeke....

rasanya tu je kot... nnt kalau mama tjumpe new point mama kasi tau aaaa....

**********

psst... dah vote blog nie?



64 comments:

Bitt said...

perhhh banyak yg tidak suka dari suka...rasa2nya kite ni ade tak??? dlm category mana ek??? hehehehhee :D susah ni nak tanya feedback org...selamba jek jawap org tak penah tegur kite punya blog lagi...so tak tau lembab ke tidak... ;)

Fid said...

aku la tu lmbat reply komen
dan bab loading lmbat tu kalau blogku jgn salahkan saya salahkan pihak yg saya bayar tu ya...hahahha

nak tanya
i ni mmg buta tau bab make up2 ni mau muka ataupun blog...hahahaaaaa

kalau nak buat header ada gambar sendirik mcm mn??
tapi tempalte saya tu saya rasa dah cukup lawa gila dah kahkahkahkahkahkah

Mrs Noba said...

isk..i selalu risau kalo my blog lambat loading.lambat ke?

Zuhaini said...

wah.. manariknya post kali ini..

hmm.. saya pun x pernah perasan.. sometimes mcm lagu tu, saya suka sebenarnya letak lagu.. tp sejak letak widget entrecard, depa x bagi, tu yg x da dah..

erm.. pink..? lambat loading..? blog akukah itu..? err... kalau betul, sori ya, kami ni nak buat layout sendiri (konon), tapi x la sehebat mama emma.. haha.. :) tp kan, saya perasan, kalau guna template yg free & yg download tu, kan, loading dia lambat sangat la! x tau kenapa.. that's why saya lagi suka tweak my own layout.. :)

template minima..? yg macam mana ya..? yg depa bubuh cutestblog punya background ka..?

Fid said...

tempalate minima tu saya ka??kahkahkah

Rai said...

err..cuba tolong mekap kan blog saya... sejak internet kena block kat opis ni..jangan kata nak mekap..nak update pun payah..melompat blog pun terkejar2..aii sedih rasa hati saya.. :((

Rai said...

eh..jap..banyak don'ts ni..mana dos nya..hihi:))

comel la smiley ni..geramm :(

Dayah said...

mamaemma,
blog saya adakah lambat ut diloading kan(setelah saya gatai tgn p tukar background dulu yg membuhsankan itew)..sbb saya ok je...taktau la dari window org lain..

kakyong said...

salam mamaemma,

kakyong dulu ade letak lagu, tapi loading slow..
skrg ni dah gatai2 modify jd 3 cloumn.. dgn gadget mcm2.. masih lagi slow.. kdg2 ok, kdg2 tak okay.. pastu lately dpt komplen org tak leh copy pulak.. aduishhh, tak reti nak puaskan hati org lain camno.. ni pun kalo ade masa nak godek2 gak cari info & guideline camne nak buat loading laju sket... maklum lah tak cukup pro lagi..

tp kalo bab tuanblog tak reply komen tu, kdg2 kakyong cam malas nak g komen.. hehehhh.. i normally give masa 2 minggu sblm buat apa2 assesment abt tuanblog.. so far blog mama emma memang ok.. loading cepat, nak letak komen pun senang, feedback pun dpt... :D

Mommy Lyna said...

saya la yg lmbt reply komen or tak reply langsung tuh. :))

intan mama ammar said...

Tang reply comment tu mmg guilty as charge. Hehe. Tak sengaja lorr. One thing pasal comment moderation tu I suka, sebab kalau ada org komen kat post2 yg lama2 tu gerenti tak miss out punya (sebab ada notification warna merah hahaha). Kadang tu kalau tak moderate, orang komen terlepas pandang/baca. Bukan pasal ada harsh komen atau apa, sebab blog I biasa2 je tak mengundang kontroversi (hits pun tak banyak).

Diyanazman said...

hahahha! aku la tuh yg tak balas komen! ya ampunss!! hhehe

but sometimes i dont feel the need to respond to each comments sebab komennya bukan ada isi pun.. komen kosong je..

pasal lambat load mmg stress, mine also like that sebab tabiat suka buh gambar banyakkk..

pasal lagu dan kecantikan blog itu terpulang, i pun tak suka yg striking dan merelit-relit macam pokok krismas... amatur laa hehehe
banyak sangat banner dan link itu ini menyebabkan readers got disoriented dan pening...that is what i learn in web development lorr..

Anonymous said...

tapi i rasa terlalu bnyk creativity pun mmbuatkan satu2 blog tu mcm tahape2...

contohnye blog u, bkn nak kondem (since u pun kritik blog org kan) cuba tgk kt sebleah kiri ni penuh dgn iklan, link2 yang dh mmbuatkan page u dh mcm metro online atau mangga onlie...dah bleh letak iklan jejaka indon, jejaka tampan (mcm dlm mangga)....i tau u nak buat duit, letak bnyk2 iklan, tp still mnyakitkan mata...klu kita tgk tv pun, kita tension bila terlalu bnyk advertisemnt kan...i pun dh tak tau wat is the purpose of blog...nak cari duit ke, nak share info (sory skali lg, ni hanya pendapat sy)

blog is where ppl writes and shares their experiences/knowledges/thoughts...tetapi kalau dh bnyk sgt bende2 yang nonsense, better bukak fan club je...(hope u undrstand wat i mean)..

dis is wat i think, klu u x suka, x ape, xbaik nk kutuk cara org lain

sama mcm i x suke entry u, seolah2, mngutuk rumah org lain hodoh, sedangkan rumah seniri huru hara....klu u x post entry ni, i pun x post comment ni sbb i tau ni cara u....

everyone has their on way..sestgh org suke keep it minimal but meaningful, yang peting org x pening nak baca and dapat apa yang nak disampaikan...

sory..ni cuma pendapat sy seorg blog hoppers...

SOHO Mama said...

Hi Mama Emma,

Macam Rai kata..byk dont's je, do's nye mana hee hee..tapi Rai, ada lah do's nye tu...lepas2 dont's tuhh..

I pun pernah bagi komen kat blog orang, tapi takde pun jawapannya. Busy kot (tapi kat komen org lain yg sebelum & selepas I, dia jawab). After a few times dropping comments on his/her entries & still no response..takde lah I melawat blog tu atau tinggalkan komen lagi.

Lagu, layout, widgets..rasanya semua ni agak subjektif. Masing2 ada pandangan tersendiri. It's difficult to please everyone..kalau terlalu kosong/minima pun orang akan boring, kalau meriah sangat pun orang kata serabut..jadi kesimpulannya - apa yg cantik pada mata tuan punya blog, cantik lah tu kot :)
E.g.: I pun baru tukar layout..memang plan nye mcm tu, mula2 guna basic, free template..pastu2 baru tukar lah. Tapi adik I kata nampak girly sikitlah etc etc. I ambik sbg komen membina..tapi i pikir..I suka layout baru I tuu..so camno? Teruskan je lah :P

Ummi Salsabila said...

mama, blog i ok x? ok x layout pink tu? lambat load ke x? huhuhu...

p-na mama oja said...

huhuh... rasanya sy xder kot yg tersenarai kat atas kan?? heheh..

p-na pun agree ngan akak..tolong lah kalian jgn wat benda yg kt atas nie, bkn pe sure korg nk blog kalian sentiasa dikunjungi kan? syok ke klu blogging komen korg zero je?? wat posting pn cam syok sendiri je lah..huhuh!

~walaupun saya reti desing je tp buta IT, kena rajin2 la mintak tunjuk ajar.. akaks klu p-na byk tnya jgn maree ye..hehe

precious innocent said...

hehe... dah ku agak sure kene tembak nie..bitt: kite dah jengah ur blog, pd mata i yg serba kekurangan nie dah ok dah... eventho bground u gelap, tp posting u still boleh baca.. so, keep it up ya...

ps.. cute anak u... rasa mcm nak kunyah je pipi 2nd boy u tu.. huhu

fid: terasa ke? ampunnnnnnnnnnnnn... xtau lak lambat loading tjadi gak kat depa yg beli domain, ingatkan yg free je yg selalu kene...

nak buat header tu senang je rasanya, janji kene ada talent sikit la.. kat mana ek penah baca, dia nie pakai photoscape je.. kite x creative, tu yg mintak tlg kwn designkan, rm10 je.. tp xtau la ada lg ke x promo tu.. huhu .. u pakai wp kan? i komen utk blogspot ok la.. wp mak fail.. kekeke...

mrs noba: blog u xde lah slow loading.. laju je.. tp sangap jugak la nak follow entry u, nak2 bila u buat 2 3 entry 1 hari.. kekadang tlepas jugak... mmg u hilangkan "older & newer post" command ke???

zuhaini: dulu zu mmg ada lagu kan, tp ok kot sbb reader leh control lagu tu.. nie yg auto start lagu tu... errr.. emma x minat...
blog zu lambat la jugak loading.. hehe.. mcm blog emma nie jugak.. haha.. tp xpe, sbb xdak lagu, so xdak la tkejut.. kekeke
template minima nie template yg blogspot kasi tu... huhu...

fid: xtau nak kata template u tu minima ke x? rasanya bukan kan??

rai: nak mekapkan blog? ok je... meh la chat dgn sy, nnt sy akan bantu.. huhu

hehe.. baru perasan bila rai mention pasal do's nie... rasanya kene tukar title entry nie lah.. haha

dayah: u pakai layout dr thecutestblogontheblock kan? huhu.. ada cara tau nak kasi cepatkan loading bground tu... jom2, chat dgn sy... nnt kite guide.. huhu

kakyong: mmg kalau kita letak mcm2 widget, blog kita akan jadi slow utk loading... kalau rasa ada widget yg x penting, leh je delete.. huhu

aaaha.. lepas nie jgn malas2 nak reply komen org ek.. biar la depa rasa mcm dhargai..
:D

mommy lyna: hehe... na na.. xtau... tp tau, lyna baca komen akak... & xtau nak komen mcm mana..
:s

intan mama ammar: ngeh ngeh... i pun perasan gak pasal kita leh tgk comment2 kita kalau kita moderate comment tu.. so xde la tlepas memana comment kan..

diyanazman: hehe... ampun babe kalau terasa.. hehe... i nie je, weng2 sikit... i loves reading comment, so kalau comment simple pun, i suke gak nak reply.. haha

blog u lambat loading? bg i, xde la lambat giler... still ok lg...

anon: sorry kalau u terasa..
iklan yg i letak kat kiri tu, i letakkan kat tmp yg akan loading lambat.. so, xde la mengganggu keseluruhan blog nie, sbb kuar lambat.. mlainkan reader nak tunggu iklan2 tu kuar smp habis.. lg 1, i just letak iklan kwn2 i je...

i pun dulu xde la suka sgt nak buh iklan2 nie, tp sbb dgn iklan nie kita leh buat duit(nuffnang & adsense), so y not... huhu...

i bukan kutuk org, i bagi pdpt i je.. terserah nak terima ke x... i x penah ckp blog org hodoh.. even ade je dlm list i, blog yg pakai minima layout, tp isi best.. so i still follow blog2 nie.. cuma i rasa mcm nak tlg je mekap2 blog depa nie.. biasak aaa.. semua org suka yg lawa kan....

again, mintak maaf kalau u terasa.. & i hargai comment u nie.. sbb ape yg i luahkan tu pdpt peribadi i je...

anyway, u nie sape ek? awat x publish ur blog, nak jugak terjah ur blog.. huhu...

soho mama: lepas rai comment, i pun baru perasan i xdak kasi do's.. haha.. sah2 kene edit title entry nie... kekekeke

u pun dah tkena pasal x approve komen tu ek? mayb dia x perasan kot komen u (bsangka baik nie.. hehe)

hehe... i tang widget & layout tu still leh compromise.. tang lagu tu je... nak2 yg autoplay yg giler kuat sound.. dah la tu, letak kat bwh sekali... or nak lg teruk, xde tmp yg kita leh control volume, mmg tsedak gak la mood kita nak cuba baca blog org tu.. huhu...

kalau ikutkan ur layout dah ok dah.. tp i je yg ada prob dgn colour hijo.. haha...

ummi salsabila: hehe... sapa yg pakai layout dr thecutestblogontheblock leh kasi cepat loading tau itu bground...tp so far blog u nie xde la lambat loading, mayb sbb x byk widget lg.. esok2 bila dah terror, xtau la.. gegegege

p-na mama oja: hehe... kan akak tlg pina mekap blog? so, pina kan dah dpt nasihat akak awal2.. kakaka... perahsan tul akak nie!!!

Ummi Hanie said...

Hye Mama Emma ,

i salute u punyer keberanian berkomen tu..hehe coz i'm not like dat . haha . jgn mara aa...

i suke mekap2 blog m klu boleh tetiap bulan mau tukar template/layout.mase mule2 start bloggin g dulu mmg cukup takot tgk kod2 html tu , then sampai satu mase i brani2 cube try n error , menjadi plakk..terusss naik minat mekap2 lagi blog tp sikit lagi upgrade laa..

beshhh...

p/s:ader sesaper nk upah saya mekap blog??kuikuikuii..jokin' only..tp kalo btul pun ape salanyer... =)

p-na mama oja said...

biasa arr... p-na pun memang jenis suka yg clean & clear je...simple!!

precious innocent said...

ummi hanie: haha.. rasanya nie la kot 1-1nya entry i yg paling berani.. & paling kontroversi kot.. smp 15 komen.. kekeke.. terasa ala2 famous kejap...

i xde la minat sgt nak tweak blog i nie, sbb x larat nak cari balik widget2 tu semua... mmg ada coding, tp i malas nak try coding tu.. lgpun i dah selesa dgn current layout nie, tp still mcari yg lain, kot2 ada yg best lg.. hehe..

b4 nie mmg i tlg ikhlas je tweakkan blog kwn2 yg lain, tp lepas i baca 1 blog dia, dia amik upah tweakkan free layout, mcm nak buat mcm tu je.. tp ade ke yg sudi bayar? haha..

p-na mama oja: hehe... clean & clear pun, tp pina xleh tingal colour merah kan? hehehe....

Hanz said...

Mama Emma, blog is for sharing termasuklah memberi pendapat. Kita x boleh nak puaskan hati sume orang jadi terpulanglah.

Dulu I ada letak lagu, auto punyer & streaming tapi bila slalu problem, I buang jer.

I pun ada kena my comment x diendahkan & sentiasa u know sampai I hantar email kat dia before nak follow tu pun dia tak reply..mentang2lah bloggers ni famous, mula2 sabar jelah, tapi lama kelamaan I fed-up & terus ban blog dia.

I sendiri x puasa hati ngan layout blog I, ciput2 sangat, nak kena godek2 ni makan masa, itulah sentiasa cam tu...hu, hu..& then I perasan blog yg sarat graphic ni memang lambat..itu yg nak kena hati2 apa nk letak takut happening to me...lucky we have our own server, so kira internet laju...tapi kalau pakai 3G kat umah, memang agak slow...

precious innocent said...

hanz: jgn aaaa letak lagu yg auto punye... boss i selalu je pandang2 jeling kat i tau...
:((
blogger yg famous? mcm tau je... apekah kita serupa?? i kat 1 blog nie mmg dah xleh komen dah, dia ban id i.. tp i pun dah lama x komen kat situ, suke baca je.. sbb ape ek? entah? i pun xtau..
:))
u nak i tweak ur blog? meh2 chat dgn i... jgn takut.. i x mkn org, i mkn nasi.. kekeke

achee_b165 said...

ya betoii.. merah itu dah sinonim,merah kan berani...hehe! walaupn secalit haruss adaa..kekeke!!

klu background merah kang terkujat lak semua!! sy pun x sanggup..sakit mata aii.. klu merah sgt makngah.. kena pandai blend la..

Mommy Lyna said...

wow wow hot topic!

alamak xleh nak taip2 lagi ada orang duk jerit2 dah.

-- ni la salah satu sbb xdpt reply semua komen. asal nak menaip ada je yang dengki.

precious innocent said...

achee_b165: hehe... dgr lah kata2 sorg GD tu ye... pina nie pandai main colour tau.. huhu..

mommy lyna: tu la.. x sangka lak hot topic, sekali smp 15 comment, pitam nak reply semua comment.. hehe..

ala, budak kenit tu jerit sbb dia suka mommy dia ada kat rumah!!!

Yan said...

1) blog saya takde lagu..
2) saya lambat reply comment sometimes (ye ke sometimes?) some times la.. time bos ada :P
3) saya tak moderate comments
4) blog saya mmg mandom.. minimal tak sudah2 :P
5) tapi takde kaler striking

agak2 bpa point dapat ni? heeee

Anonymous said...

Hi..this is the first time i jengah blog u... i cuma nak komen pasal layout tu..actually I benci komen u pasal blog yang mandom.... some people ber blogging hanya lar untuk meluahkan rasa hati dan serius ly tak ada masa nak melawakan blog mereka.. Tak smua org terror IT macam u... kalau dah nyampah sangat tgk blog org macam yg u pk tu....stop it... jangan nak pi tgk...

satu lagi...komen pun komen jugak dalam blog org tapi kadang2 kita tak sedar komen kita lebih kepada batu api...bukan nasihat membina.. kalau nak komen dlm blog org lain, terpulang jugak ler kepada mereka untuk amik nasihat itu atau tidak..itu pun nak paksa ke?

there are no do's and don't in blogging world... because this is their life not yours..

Pinky Angel said...

zaman mekap blog saya dh lama berlalu.
saya lak anti spam/adv.
jd saya kekalkan blog saya se minima mungkin. hehe..

cuma sy sorg kot tak bosan tgk blog sendri.. ;p

lia said...

emma.... lia gelak goleng2 dgn entry nih... hangat la pulak...aisshhh....

blog lia mandom ker? sbb xreri makeup la (diri sendiri pon xpandai makeup)... komen, biasanyer mmg balas kalau lia prsan ada komen baru... sbb lia mmg rasa xbest kalau lia komen blog org len, org xjwab tp komen bloggers lain elok lak dia jawab.... hinakah aku? kah3...

precious innocent said...

yan: eh eh.. blog u walaupun mandom + minimal, tp famous yg amat... ala, terasa ke?? ampun...........

anon: benci?? adih!!!!

ade ke i ckp i benci kat blog yg pakai minima layout nie? rasanya xde kan? i siap mention lg, yg i nie yg x betul sikit.. x brp minat kat blog yg kosong (blog i pun layout kosong jugak..)cuma, i mcm nak tlg mekap je blog depa nie, sbb some of them ada yg nak tweak layout. cuma xdak masa.. in directly, i'm giving a service, foc lg utk tweak layout... itupun kalau bminat la...

part komen lak, nie i ye.. seingat i, i x penah la lg tinggalkan komen yg harsh kat sesapa... cuma mayb jugak la comment i tu disalah ertikan oleh owner blog tu.. hmmm... my mistake...

"there are no do's and don't in blogging world... because this is their life not yours.."
betul... tp bukan ke kita bblog nie dah mjadi tontonan org, sbb kita publishkan secara tbuka? lain la kalau privatekan blog tu.. sbb sah2 kite je yg baca... tul x?

sorry la kalau u terasa ye?? chill bebeh...

pinky angel: hehe... blog u lawa what... + ur baby is soooo cute.. serius nih!!! i dr dulu suka tgk blog yg creative.. tu yg bila ada pengetahuan sikit, suka la mekap2 blog nie.. hehe.. i pun x suka adv, tp bila dgr dr kwn, yg redmummy leh dpt 20k hanya dgn nuffnang, tu yg ttiba meroyan kejap.. haha...

lia: tu la.. x sangka lak entry simple mcm nie leh buat org menyampah kat emma..
:((
mandom apenye.. dr 2column dah jd 3column tu terror la tu... haha... pasal comment tu, lia kene kat blog mana ek? care tu share? hehe

Yan said...

mama emma,
tak terasa.. kekeke.. cuma,blog saya tidak lah sefemes mana..

precious innocent said...

yan: eleh.. nak merendah diri la tu... kat memana je sure nampak ur nick.. CY or cik_yan.. hehe

SitiMummySofia said...

emma,
aduhh hangat nyer topic u nihh...
relaks dear :D i know u and i understand what really actually u mean's...

precious innocent said...

siti mummy sofia: i pun x sangka pdpt ikhlas dah dsalah erti... i mmg relaks & cool... hehe

lia said...

tang kat mana komen ku x dilayan dan dibalas 2.. biarlah rahsia... kah3....

tp breastfeed mom gak la... may b lia xsetanding dia kot... dia bijak, terpelajar kah3.... apa2 la labu...

peace... no war...

Fid said...

hahahaaaa

hangatnyaa

saya kalau saya komen org tak balas saya tak kisah pun hahahaa
ya la komen....tak perlulah dijawap..kalau soalan kenalah jawap...
(apakah aku ini??)

mcm bg komen ni juga....sekadar pandangan saya..tiada yg leh kata salah atau betul....

precious innocent said...

lia: lor, ape yg ko tanya tu lia? pasal bf ke?? dia x perasan kot question u tu? (bsangka baik..)

fid: haha... belasah je... x kisah... :))

murnie sangat said...

ala, ini kan pendapat mama emma..pendapat kan subjektif..lain org, lain la pendapat..sian mam emma, xpasal kena benci..tp saya setuju dgn pendapat mama emma terutama bab komen..klu org tak reply mcm xbest je, mcm kehadiran kita tak dipedulikan hehe..cuma blog mandom tu mungkin xsuma org pandai IT mcm la saya jugak..template blog saya pun ada hamba allah yg baik hati tlg buatkan foc lg. klu x mandom gak kot hiks..tp less is more..katanya..hehe

precious innocent said...

murni sangat: xpe.. i'm cool, tp terasa la jugak sbb ada org ckp benci.. eh, tp i pun ada jugak pakai word 'fed-up'.. hehe...

pasal komen tu, lain org lain pdpt kan? tp kita terima secara tbuka la kan.. hehe...

& pasal layout blog lak, haha.. abaikan aje la pdpt senget sy nie... sy nie dok xdak keje, tu yg ala2 meroyan kasi free service nak tweak layout org.. tp x laku.. kekekek

!Nt4N said...

aku nak tau sgt sapa ANON ni..

precious innocent said...

intan: hehe.. aku pun nak tau gak...

UmmiKhayra said...

Baru sempat nk komen gak kat post hotzzzzz ni.. hehehhe sempat baca hari tu, tapi sebab busy sgt, tak sempat nak post komen... :)

Blog saya mmg buat moderate comments tu.. sebabnya ada hari tu, org komen kat post lama2.. Lepas dekat sebulan baru perasan.. boleh tak? kekekeke sebab tu moderate komen tu.. bukan sebab xnk keluarkan komen2 yang harsh or something.. :)

lagu? sy memang tak minat letak.. sebab tu xder lagu pun.. :P

Lambat reply komen? mmmm.. yg ni tgk gak komen dia cemana.. kadang2 masa takde, sempat publish komen je... :))

layout sy lembab ke ek? striking rsnya tak la.. dah guna putih je tuh.. hehehehe

precious innocent said...

ummikhayra: kite pun tau kegunaan moderate comment nie utk elakkan dr tlepas baca comment2 yg lama, kot2 ada.. tp yg x approve smp kesudah tu yg sedih tu... layout u ok wat.. kiut je.. hehe... nntkan entry sy yg seteruskan pasal page yg lambat loading nie ek.. hehe

Ina Hashim said...

110% agree with all your points :)

precious innocent said...

syahadah: eh, x paham la sentence u ni...
"silala komen sntry saya..saya akan balas..sbb saya free 24 jam..hahahah..org je tak nak komen..!!" - org xdak komen kat ur blog ke? nie i tgk aje je??
:?

ina hashim: ngeh2.. masyehhhhhhhhhh ;;)

syahadah said...

tak paham ek....saya akan membalas setiap komen...sebab mmg..walaupun komen yg takdekena mengena ngan entry...hargaila..komen dr pengunjung!!

precious innocent said...

syahadah: hooo.. baru paham... hehe..
lain mcm je.. nie sure dah tkena jugak kan?? hehe...

rizza said...

ade tak balas comment? saya ade kot... may ler terlepas pandang... lepas tu pi carik balik blog2 org yg dah singgah blog kita tu.... pay visit.....

precious innocent said...

rizza: hehe... nak cari balik visitor kita tu yg weng2 tu.. hehe

Noy said...

wow..post ni sgt panas..well its ok,i guess..cos u have ur part in saying how u feel..its not wrong and u didnt particularly mention who or which blog,kan..

hmm..now,my opinion(just to share),its up to me watsoever i want in my blog..nak make up ker,nak simpan lagu underground ker,lagu tamil ker..itsup to me..yer dok?..may be some ppl lambat reply cos bz ker,or have nothing much to say..for me,if i add a comment,tak semestinya yg i expect a reply for my comment..so,lain org,lain lah pandangan..easy peasy dont make ourself crazy just by dis..:@

precious innocent said...

noy: thanx for paying xtra attention to my not so hot topic nie.. ngeh ngeh..
point yg i mention tu mmg mberi masalah sikit kat i.. haha... mcm lagu tu, selalu i dah tkena & yg x syoknye, jadi masa bos i lalu depan i.. so tkantoi la kat situ.. haha.. padan muka i, sapa suruh blog-hop time keje kan?.. haha..
yg pasal lambat reply tu, i pun xde la emo sgt kalau kasi general comment, tp yg buat i tsentap tu, i was btanyakan 1 question tp x diapprove & x dpublish.. yg peliknye, my 2nd comment ade pulak..
hoho.. xpe2.. i'm cool je.. tp cuaca panas la kat luar..
:? x relevan kan?

supermummy said...

haha baru terbaca entry ni..nampak sgt ketinggalan..anyway saya adalah sangat guilty kerana kadang2 tak membalas komen! saya mengaku..kehkeh..tapi jgnla pulak ada yg benci mama emma sebab post ni..lagipon ni adalah personal opinion. tapi apa2 pon agree yg pasal lagu tu! heheh

precious innocent said...

supermummy: ala... u kan bz... tp cuba2 la reply komen tu..hehe & kalau rasa bsalah, ape kata u hadiahkan semua reader u dgn something, mcm hbag ka.. haha..

Yan said...

hye...
ni sy lompat dr mombloggersplanet.
blog mandom tu cemane ekk..
blog saya kire mandom ke??

bukan ape dulu sejak 2004.. sy guna blogdrive.. tp merapu giler ah blog tu.. dri sendiri pun naik nyampah padahal sendiri yg buat.. hehe segala toknenek gambo saya bubuh.. pastu videola apela.. pastu widget ntah ape2.. widget jam pun smpai 2-3 sebb cantekla konon.. so saya dah merasa seme tu.. ms festime jd blogger penah gak letak lagu.. tp skang tidak lg..

berazam tahun ni tukar ke blogspot, nk jadi blogger yg baru.. layout kalau boleh suci dan tenang.. tak mo letak gambo kat sidebar tu banyak2.. widgetpun tak nak.. smpaikan widget jampun takde.. tak kesahla.. pc masing2 ade jam kan?? heheheh..

cemane nak cepatkan loading klu guna layout dr thecutestblogontheblock tu??? email sy yer maya_qarmyla@yahoo.com

precious innocent said...

yan: rasanya review dr onwer mombloggerplanet dah cukup bernas dah tu... cuma header tu still boleh dperbaiki.. sbb nampak pelik je header tu ttiba kecik kiri je.. tp mungkin kat mata2 kami je kot.. org lain x kot.. huhu...

bg sy, yg mandom nie, kalau pakai layout standard blogspot tu.. tp xde edit2 ape2.. kalau u baca 2nd entry sy kat sini, sy dah kasi tips & link yg boleh u baca...

pasal layout dr thecutestblogontheblock tu pun sy ada mention kat situ gak...

CT said...

salam kenalan,
entry menarik ni....errr sudikah comment on blog kita plak? saya rasa saya ada masalah untuk time downloading tu....plus kenkadang ada kawan x bleh masuk blog saya...cam mana ek?

precious innocent said...

ct: i pun xleh nak masuk ur blog kalau ikut blogger profile nie,, ape url blog u ek?

CT said...

tu la...apsal ek? cna check for me? http://szuraimah.blogspot.com

precious innocent said...

ct: sbb rasanya ct x addkan blog yg boleh view.. tu sbb profile ct x kuar... nnt emma check blog ct ek...

CatlinaFly said...

salam..nak tinggalkan jejak gak!

hmm dulu sy suke letak lagu kat blog..pastu kan..bila nak bukak, lagu tu bunyik kuat la pulak..heheh last2 sy buang lagu dlm blog tu :)
(tapi actually..bila org dgr lagu faveret sy tuh, org akan ingat tu lagu tema blog sy muhehehehe..)

precious innocent said...

catlinafly: hoho.. IMHO, x salah kalau nak letak lagu.. cuma jgn autoplay.. sbb kita kene pikir gak reader kita, jgn tlalu over syok sdiri... sbb kekadang reader tu bukak blog u kat ofis (mcm i, miahaha).. then bos lalu.. kan dah kene jeling...
:))

Anonymous said...

[p]It隆炉s been a good week for celebrity fashion, [url=http://www.outletmulberrybag.co.uk]mulberry bag outlet[/url] especially if you隆炉re Nicole Scherzinger . Not only did Kate Moss sit front row at the Mulberry Spring [url=http://www.outletmulberrybag.co.uk]mulberry bag uk[/url] 2013 show earlier this week, but the Brit beauty got to be the first person to debut the instantly covetable Mulberry Willow Tote off the runway, barely 24 hours after the bag debuted in London . The many islands array of Mulberry bag options derived from numerous advancements . should you abundance for just about any backpack at EuroHandbag, you can personalize its architecture and architecture or style . This Mulberry [url=http://www.outletmulberrybag.co.uk]mulberry bag[/url] method is so peculiar and for demonstration that can be instantly identified in most cases . That Mulberry Mitzy Tote combined two key styles into one great bag : the Mulberry EFFIE EAST WEST . 0m [url=http://www.outletmulberrybag.co.uk]mulberry outlet[/url] to 隆锚22 . He regarded Russia as a ruined country, rather Outlet Mulberry UK fter the style of Turkey, and the government of Russia as so bad UK Mulberry Outlet Shop Bags he never permitted himself to criticize its doings seriously, and yet he was a functionary of UK Mulberry Bags Outlet Shop Bags government, and a model marshal of nobility, and when he drove about he always wore his cap with the cockade and red band . The new IT Bags-The Bryn collection was released several days ago and attracted lots of people隆炉s attention.[/p][p]This is not entirely mirrored in the share charge and we are upgrading our objective charge from [url=http://www.outletmulberrybag.co.uk]mulberry uk[/url] 350p to 550p . However, privately, she often shows girls unique charming spruce shape, and like play joke . Here we will direct you to where there are a huge range of Mulberry Alexa bags, Bayswater, for Target mulberry outlet these Mulberry footwear nevertheless seems as fabulous and eye-catching due to the fact the bags, for example, this Mulberry Bayswater massive Heel mulberry outlet Pump . The poacher bag, the binocular bag are all contributions of this manufacturer for the globe of handbags . Some mulberry bags is for men . The handbags are available in lots of colours that draw in almost everyone who intend to shop for it . The sleek and bright material result in the decorative pattern do not conceal its character . Replica Lancel bag sacks supplied in our shop are made with the largest value components and conceived by accomplished craftsmen are habitually the really belongs to worthy goods, as any Lancel followers out there know.[/p]



[url=http://urist-consultant.org.ua/index.php?topic=40136.0]UGG boots store online provide the genuine Commodity sale online with good quality 0l[/url]
[url=http://www.rayhills.com/cgi-bin/wwwboard/messages/4910.html]UGG boots shop provide the real Commodity online with high-quality 3q[/url]
[url=http://cgi2.bekkoame.ne.jp/cgi-bin/user/u97480/macinb.cgi]UGG boots shop provide the genuine Commodity online with high-quality 8q[/url]
[url=http://s1.grepoforen.de/166/posting.php?mode=quote&f=2&p=144631]UGG boots shop provide the genuine Commodity Export online with high-quality 8a[/url]
[url=http://robotikstudenter.com/forum1/2-svammel/7112-pros-cons-of-electronic-cigarettes-electronic-cigarette-virginia-beach?limit=6&start=552%2BResult]UGG boots shop provide the genuine Commodity Export online with high-quality 3y[/url]

Anonymous said...



Also visit my homepage ... homepage

Anonymous said...



my web page :: webpage