-Y I HAND-PRESS MY MILK?-

kpd yg xtau, ye... mama smp la nie hand-pressed ebm mama...

fuh... selama 17bln mama hand-pressed ebm... minus bbrp sisi perahan mgunakan pum yg x best tu..

kenapa mama pilih hand pressed nie?? soalan yg mudah,.. tp sukar mama nak uraikan....

masa time preggy dulu, mama cuma tau yg mama nak bf ryan... mcm mana nak perah, cara penyimpanan, gajet, etc mama x penah nak study betul2... mama lebih beratkan pakaian, pakaian, pakaian... hmmm rasanya semua moms-to-be mmg mcm tu kan???

tp, alhamdulillah, masa 1st time mama bfkan ryan, allah pmudahkan rezeki ryan... susu mama dah develop masa preggy lg & ryan pun pandai latch.. mama syukur sgt2... dlm waktu bpantang pulak, mama still x amik pusing pasal nak prepare ebm nie semua... hmm.. entah la.. masa tu mama ngaku, mama still jahil pasal dunia susuibu nie lagi... yg mama tau, baju, baju, baju utk ryan...

cuma few weeks b4 nak start keje, baru mama kelam kabut beli storage bottle, nursing bottle utk ryan... utk pump pulak, mama pakai yg murah betul tu, yg rege x smp rm50 tu.. tp mama dah lupa brand ape.. kalau murah, pepaham je la outputnya mcm mana kan? so, mama cuba hand-pressed...

:buddy15:

memula mmg penat la, plus x pandai... tp practise makes perfect.. bukan nak kata mama terror, tp alhamdulillah, mama mampu la master skill tu (sorry ye, nak bangga diri sat :P).. tp output xde la melimpah ruah... penah sekali dlm 5oz, feeling time tu mmg melayang2 la..

bukan xde niat nak beli electric pump, tp lahiriah kita akan ttarik dgn benda yg murah kan? so, bila kwn mama nie mention yg dia pakai pump murah & still mampu dpt <> 7oz sekali perah, harus la mama terikut2 kan? so, bila output pun mcm nak xnak kuar je, so mama put aside pump tu & back to hand-pressed...

then mama jumpa mommy sue kat 1 event kat stadium s.alam (dah lupa event ape) & mama ada try spectra 3 dia... senang, mmg senang.. tp dsbbkan susu kuar sikit2, so mama x ttarik nak beli.. sorry ye mommy sue...

deep inside mama ada rasa sesal jugak la.. kalau mama beli pump yg mahal sikit, mayb stok ebm mama byk kan? mama pun tau pasal kutu spectra nie pun dah lambat giler dah... utk kuarkan duit seketul utk beli gajet yg agak asing utk kita, sure kita rasa reluctant kan? bukan x boleh saving, tp berapa kerat la yg kuat jati diri kan? tepuk dada, tanya selera...

ape motif entry 2day nih?

well, this few days mama emo sikit, mental mama x stabil memikirkan perihal production yg dlm keadaan kritikal... mama dah cuba jantung pisang mcm yg dsarankan oleh mama ayu, tp mcm x brp jln kat mama... so la nie mama consume pulak pil asi (beli kat giant sek18, tingkat atas sekali).. yg peliknya 2B mama rasa kosong.. so, atas paksaan saranan mommy lyna, mama dah email kat pn kamariah sbb pn rita p umrah... hopefully dia ada la baca email mama tu, & ada kasi feedback...

ape2pun, mama harap masih ada sinar utk mama yg xmau beli electric pump nie...

ryan, mama sanggup buat apa saja utkmu, shayang...


20 comments:

Mrs Noba said...

emma,
ada try tak amik cuti a few days then direct feeding to ryan?
sbb hari tu i masa lepas balik cuti alhamdulillah supply ok.

precious innocent said...

mrs noba: last mth kitaorg ada p genting, 3 hari... tp xde ape2 effect...
:|

aD said...

serious?? pakai tangan?? wahh.. salute!

precious innocent said...

ad: pcaya la... kite mmg pakai tgn je... :D

Pinky Angel said...

saya ada pur**n pump tu. saya try pump tu tapi lama2 nipple jd keras n susu mcm xnak keluar. baby lak tak dpt nk hisap sbb keras. panic gak takut tersumbat, last2 pakai tgn urut2.2 ari baru ok..

skang simpan jauh2 pam tu dah. pakai tgn pun ok momma. tp kena usaha lebih la

good luck momma..

Hanz said...

Mama Emma x nak try ambil pil saranan Lactation Consultation ker? Lately ni hanz rely ngan Moridone coz sama cam mama emma punya situasilah. setakat pil asi, oat2, kekacang, barli, jantung pisang ngan milkmaid tea, x brapa jalan kat hanz...pil tu jelah boleh buat susu hanz ok balik..

Hanz pakai Medela Harmony, dh 4 tahun lebih you, ok suka sangat, diselang-seli hand expression..pentinglah hand expression ni nak urut2 tang berketul-ketul tu..Lactation Consultant pun suh urut walaupun pakai pam best2..

zureen @ mama said...

Salutelah sbb cekal bf anak..malahan pakai tangan lagi..
Cubalah amalkan sawi masak air,kotlah ok..

Rai said...

sama la kita..sejak Aqil masuk 6 bulan ni production menurun sikit..pam 4 kali baru dapat sama banyak dengan pam 3 kali sebelum dia 6 bulan..pulak tu dia tengah growth spurt..terpaksa pam tu keja overtime..

Dayah said...

Mamaemma
kita segeng..tp sya penah la pakai spectra di samping hand express.sejak spectra buat hal ni la fully hand express..tabikk springggg kat mamaemma..

precious innocent said...

pinky angel: pump pureen sy tu dah selamat dtong sampahkan, sbb motor dah x jln.. hehe

hanz: bukan xnak try, tp emma mmg xde consult mana2 LC yg btauliah nie.. hehe.. my bad.. lgpun nak try yg bukan tgolong dlm drug.. tp tgk la mcm mana, kalau pn kamariah saran drugs, insya allah emma try... tpkan, moridone tu boleh beli kat farmasi memana ke?

tang pump tu, mayb utk adik ryan, emma beli kot.. errr.. apakah??!!

zureen @ mama: sawi masak air? rasanya dah penah buat.. x jln jugak.. huhu..

rai: 6bln? hehe.. jauh lg tu pjlnan rai.. emma admit, kalau kat rumah, mmg emma x penah perah langsung, sbb emma amalkan direct je.. senang + nak byk stimulation tu.. hmm mayb idea emma tu salah...

dayah: eh, kite pun tabik kat u jugak la.. sbb sama2 hand press.. hehe.. lenguh kan??

SOHO Mama said...

I rasa cadangan untuk ambik cuti, direct feeding tu pun ok.

Supply i pun tak sebanyak dulu, apalagi sebab I pun skrg mcm malas pulak nak pump! Tapi i beli spectra. Masa anak no. 1 sampai no. 3, I pakai battery-operated pump. Dulu2 ingatkan itulah yg paling ok. Kenapa lah I tak research betul2 dulu. Anyway, sejak anak no. 2, I memang kumpul stok dari first week bersalin lagi. Sebelah baby feeding, sebelah I pump. Penat & lenguh, tapi hasil banyaaakk! Tapi bila baby dah besar & dah aktif, I pun tak buat sgt.

Satu lagi, i notice kalau i makan banyak, supply pun bertambah. Dulu2, I memang obses nak cepat kurus lepas bersalin. Tapi skrg tak sgt dah. Mcm Salma Hayek kata dia masih nak breastfeed anak dia, dia tak kisah dia gemuks ke apa ke :)

precious innocent said...

soho mama: i pun ada penyakit M nie, tp bila dah tdesak mcm nie, mmg kene paksa diri jugak la..

i nie xtau la nak kata mkn byk ke x? bfast- n.lemak, lunch- nasi blauk, (in between ada la snack, donut 3 ketui), dinner- nasi lg.. so rasanya i nie dah tlebih mkn kan? kekeke.. tp i x kisah pun badan naik ke x, sbb badan mmg kerempeng je.. huhu

kakyong said...

salam mamaemma,

ada try makan tempe & air soya.

laila said...

ayark... pil ASI tak jalan eh? maybe tak serasi ngan badan u kot..
ade dpt petua lagi, makn betik muda-buat sayur or celur mkn sbg ulam. i lum pnah try tp tanya geng2 chinese yg bf n kedai singseh diorang ckp mmg buleh tambahkan susu...
then yg paling penting i rasa... direct feeding + pumping.. pumping n pumping....
sbb i sekrg tgh struggle nk tmbah ebm sbb damia minum makin bertambah... tiap2 ari i pam 6 kali.. kat ofis 3X, kat rumah 3X. penat mmg penat tp bila tgk hasil bertambah setelah wat camtu 3-4 hari... rasa berbaloi segala usaha n korban tido.... sekrg ni pun still continue pam 6-7kali sehari... utk increase kan production.
chaiyokk-ganbare!!

precious innocent said...

kakyong: tempe mmg ada mkn, air soya pun ada jugak... tp x jln juga...

laila: xtau la nak kata pasal pil asi nie, mayb belum nampak kehebatannnye lg kot... tang betik muda buat ulam tu ada dgr, tp lum try lgi... huhu..

murnie sangat said...

gigih ye mama emma ni, bf anak ni mmg kne byk bkorban masa dan tenaga..mama cuba la mkn pucuk betik buat ulam, lobak putih masak air dan minum air barli suam..insyaallah air susu bertambah..saya dah try and berhasil.ni petua bidan kat kg saya la, saya ni inexperience mother.masih dlm proses pembelajaran lg..

precious innocent said...

murnie sangat: xpe, kita belajar sesama.. org yg x experience tu, lelama terror la jugak kan? hehe
lobak putih tu dah penah try, x jln.. pucuk betik & air barli tu blum try.. thanx ya ...
:D

lia said...

emma, xok g ker? lia pon masih xok, dpt 1botol jer sehari :(

ada cal k.kamariah 1april hari 2 sbb sgt stress, dia bgtau lps 12bulan, kalau xmampu bg cukup ebm masa kita kerja, bagi enaough liquid (air masak, jus, freshmilk etc) pon xpe as long mlm anak dgn kita, dia masih dpt cukup zat dari susuibu waktu mlm... siang xperlu ebm pon still ok... so dia advise lia jgn tensen, bg apa yg ada shj..

tp 2 la, rasa kesian lak amsyar xnyusu terutama nak tido, mesti nak susu....

kalau xmampu jugak, ikot kata k.kamariah la, bg apa yg ada shj asalkan mlm dia dapat direct bf...

emma, kalau ada yg dpt up kan susu bgtau ya sbb smua da try tmasuk drug tp xjalan ar dgn lia...

kakyong said...

hmmm.. i love this disscussion

kakyong pun baru BF aliya for 8.5 months.. so belum lagi mencapai 12 mths.. tak tau lah nanti how my condition bila dah sampai 12 mths, hopefully susu masih ada utk ALiya..

apa2 pun utk mama emma.. ur've done a very good effort..

precious innocent said...

lia: emma just email je pn kamariah tu.. segan lak nak call dia trus..malu...
tp kan lia, mlm2 pun emma rasa direct pun x byk sgt susu yg kuar... nie emma leh rasa.. cuma emma xmau risau yg keterlaluan la.. sbb nak bela jiwa sdiri.. (apakah?)
sure2.. kalau ape yg bjadi kat emma of course emma kongsi kat sini... tu pun dah byk yg kasi suggestion, lia cuba la,.. kot2 x mujarab kat emma, tp kat lia mjadi... gud luck...

kak yong: actually masa nak touch 1yr hari tu pun bpeluh jugak la.. cuma xde la sekronik la nie.. sbb mind dah set nak bf ryan smp 2thn, so la nie mcm ala2 goyah, tu yg emo sikit tu...