-KISMIS-

umum tau yg kismis nie elok kesihatan... antara sabda rasulullah saw:..

"barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian"

"biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih"

credits here ... kat sini pun ada lg...
masa mama preggykan ryan dulu, ade gak mama telan kismis nie, tp time tu more to nak hilangkan loya mama je... tp mmg mama suka kismis nie, sbb manis...

nak2 pulak gardenia ada produk toast'em nie.. tambah sedap la mama kunyah... & la nie ryan pun join kunyah roti nie... kalau kene timing, 1 hari pun boleh habis sebuku roti nie..

mmg sedap tul roti nie....






tpkan, ryan la nie dah ada perangai baru... kismis2 yg melekat kat roti nie, dia kutil2 then mamam, rotinya dia buang... apakah??



then, mama try beli kismis dlm kotak.. allah, lupa lak brandnye.. tp kotak tu colour putih la... x sangka... dlm masa 30min je, ryan leh habiskan 1 kotak tu... dasat tul!!!!

xpe la shayang, hopefully besar nnt jadi cerdik ye... huhu

lepas nie mama nak beli yg timbang punye lah.. murah sikit... hehe...

:fire_guy19:


9 comments:

lia said...

owh, lia tau mkn kismis bgus tp blum tau mkn 21bji b4 sarapan 2... boleh d praktikkan nnt..... btw, amsyar pon hantu kismis, sekotak yg kecil kotak kuning (xingt brand apa) boleh habis sehari...

precious innocent said...

lia: ha... rasanya kismis yg kia mention tu la yg ryan suka.. hehe... ryan ada geng...

SOHO Mama said...

Dulu masa pregnant-kan Armand & Zuleyka (dlm pantang pun), I suka makan kismis organic beli online dari fabulousmom.com...apa lah nama brand nye ek. Malas pulak nak tengok site dia :P
Tapi raisins tu besar2..and sedaaaappp!

precious innocent said...

soho mama: kismis organic? sure xtra bkhasiat kan?? nnt nak check la kat fabulousmom tu... tq ek..

zureen @ mama said...

Roti kismis tu memang sedap....

a wife, mother and an employee said...

best kan kismis. my son pun suka. pagi2 before breakfast, mesti abiskan 1 kotak. Sampaikan satau tahap tu, bila dia nampak something yang ada rupa macam kismis on the floor, terus dia capai nak ngap..ingatkan kismis..LOL.

precious innocent said...

zureen @ mama: hehe... yesza!!

a wife, mother and an employee: huh.. lg bahaya tu... nasib baik u xdak bela arnab.. kalau x.. (errr x sanggup nak teruskan, sila la pikir sdirik ye) :~

Zuhaini said...

hehe.. come binatang2 yg gerak2 kat atas nih.. :)

alia pun suka makan kismis! sampai susah nak kata "dah, cukup! esok sambung lagi!" haha.. :D

precious innocent said...

zuhaini: install la kat wp.. comel kan.. gedik je...
ryan, kalau kita kata dah habis, dia still mintak lg.. pening!!!