-HOSPITAL.. OH HOSPITAL...-

nie sambungan dari entry yang lepas... antara benda yang masih tertangguh lagi.. padahal benda nie yang PALING penting....

sampai ke hari nie, kami masih tak decide lagi nak bersalin kat mana... haha, nie memang keje giler nih!!! ape-ape pun, pilihan kami tetap la hospital kerajaan, tak mampu nak pegi private....

kenapa tak decide lagi?

kalau ikutkan address kami, kami hanya boleh ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR).. tapi memandangkan dah terlalu banyak sangat kes yang kureng best jadi kat sini, makanya kene la pangkah awal-awal...

Mama dulu bersalinkan Ryan kat Hospital Putrajaya (HPJ).. masa tu Mama takde la alami ape-ape masalah, walaupun beralamatkan Shah Alam.. lagipun, sebab kes bleeding dulu, so Mama dah ada rekod kat sana.. kiranya boleh la terus bersalin sana, tapi still kene register jugak (takut kalau ada apa-apa hal later)...

this time (2nd pregnancy), syukur Mama takde major problem, cuma kes kekonon kebocoran air ketuban tu je la.. ingatkan leh la ada rekod, tapi malangnya, depa takdak kasi date untuk next appointment... sedih tul... kalau nak redah, boleh je kot, tapi dibuatnya katil bersalin penuh, camne? haru tu....

dah la tu, ada kawan Mama cite, la nie HPJ dah taknak terima yang bukan residen putrajaya.. maybe sebab dah terlalu ramai yang ke sana.. ye la.. antara hospital kerajaan yang terbaik, harus la ramai yang ke sana kan? tu tak masuk lagi yang keta mewah pun masuk untuk dapatkan rawatan kat sana.. awat la depa tak p private je, kasi can la orang yang kurang uang masuk hospital kerajaan

kalau nak ikut rate pulak, masa Ryan dulu kami kene bayar RM380.. untuk 4bedded room sehari semalam.. which to me quite reasonable.. Mama takde la berkira sangat.. janji selesa dah cukup...

other choices, Hospital Sungai Buloh (HSB).. hmm.. menurut kawan Mama, jarak dari rumah kami ke HSB nie lagi jauh ke HPJ.. sebab nak kene masuk dalam kawasan Sg Buloh.. tu Mama kurang pasti la pulak.. sebab tak penah masuk area situ...

facility wise, rasanya ok kot, sebab HSB nie among hospital baru kan? & quite murah la jugak.. cousin Ayahnye, bersalin kat situ kene bayar RM80 je.. murah tul (haha cheapskate!!).. tapi yang tak syoknye, suami dia takleh masuk wad bersalin.. reason? cousin Mama tak kasi... (nie Mak cousin Ayahnye yang cerita).. betul ke cite nie? sebab setau Mama la, hospital kerajaan dah ada 1 polisi yang menggalakkan either suami or ibu untuk teman dalam wad bersalin tu..

Hospital Serdang (HSD) pun ok jugak kan? kita jumpa HPJ dulu, baru HSD kan? bukannye ape, kalau la HPJ penuh, leh lari trus ke HSD.. betul ke? info please....

dalam banyak-banyak hospital yang Mama listkan kat atas tu, HPJ memang no doubt pilihan hati kami la.. sebab senang nak cari... parents Mama & parents Ayahnye tau hospital nie.. kalau hospital lain-lain tu takut payah pulak depa nak cari... sesat barat kang buat naya je...

1 lagi, hospital nie membenarkan para bapa untuk teman para ibu dalam wad bersalin.. tapi rasanya hospital lain pun dah boleh kan? please corrent me if i'm wrong...

nak tak nak kene call depa tanya la jugak.. hopefully boleh la register situ... tapi bila nak registernye MamaEmma oiitt!!!


15 comments:

lin muhamad said...

better akak follow-up checkup situ sekali.mmg tu condition diorg..atleast sekali penah check kat situ baru diorg accept nk besalin..ke nak guna alamat umah saya?incase diorg tanak accept luar daerah.....

*sya still berkira-kira nk besalin kt hpj lagi ke next time..sbb byk komplen kata 'bidan HPJ tak pandai jahit'..huhu*

AeMieZ EzZanY said...

mama emma..what ever which is your choise it doesn't matter... bg i.. mana2 hospital keraajaan adalah yg terbaik ( ini pandangan peribadi tau) i tak tau naper i mmg confident dengan hosp garment ni...(maybe sebab tak kisah sgt pasal keselesaan kot..) wlau pun mampu jer nk gik private..(rasanya hospt2 baru yg list out tu dah cukup selesa..) tp grment hopst tetap dihati...!! nota kaki: btw ..i'm da one who involve masa buat Hospital Serdang dulu.. heheh... !

Queen said...

walaupun belum peknen, nik also dah survey nak bersalin hospital mana..ekekek...semua yang akak sebut di atas...ya..betul...samada putrajaya, sungai buloh, atau ppum. but the most important thing, hubby kene masuk teman. takpun mymum...

tapi tak nak pergi HUKM, mahupun hosp serdang...sebab dua2 ade sedara jadi doktor..saya tak nak diorang tengok saya beranak..huahuahuaaaa

precious innocent said...

lin muhamad: mmg kene check kat hosp yg kita nak bsalin tu sekali.. cuma akak takut akak direjek je.. sbb address akak shah alam...
*eh, akak dulu ok je depa jahit..

aemiez ezzany: i nie nak cukup uang.. so kene la p gomen.. huhu.. aik, camne u leh involve dgn projek hosp serdang nie? u engineer depa ke?

queen: ppum x masuk senarai.. sbb kwn penah bsalin kat situ, byk doc pelatih wander around.. kalau kebetulan depa ada lalu, & kita dok kat atas katil, silap2 kita akan 'dseluk' utk tgk brp yg kita dah bukak.. huhu
eh, kalau kite la, lg prefer dsalin dgn org yg kita kenal.. sbb kita akan djaga... depa kena la professional.. huhu

zh-ena said...

ena dulu bersalin di Hos.Sg.Buloh
memang situ ok sgt
nurse dan doc pun baik jea
cuma time bersalin mmg suami tak blh masuk
dah pas bersalin suami blh masuk time melawat jea tak blh nak temankan isteri

yatie chomeyl said...

nak suggest spital mana pun say atak tahu sbb tak pernah pegi semua spital yg akka sebut ut. tp sy harap spital man apun yg akka pilih, akak selesa dan sweetie baby lahir dlm keadaan sihat :)

precious innocent said...

zh-ena: oh, meaning mmg betul la xleh masuk.. so kene pangkah la Hosp Sg Buloh nie, sbb hubby akak nak masuk... kat Hosp Putrajaya hubby mmg leh masuk.. cuma masa depa check2 down under tu hubby kene kuar kejap, lepas tu leh masuk balik...

yatie chomeyl: hehe.. nasib baik yatie x propose spital kat jepang tu.. hehe

lia said...

mmg betul hosp sg buloh husband xley teman...

d hati ttp hosp putrajaya wpon aku kena jahit lamaaaa gler, salah sendiri pon, angkat punggung masa teran he3...

precious innocent said...

lia: aku dulu pun angkat punggung jugak.. x sure rabak ke x.. sbb teruja sgt breastfeedkan ryan.. huhu

sueella said...

g je HKL, ok jek.. mane2 pun ok, yg penting doakan selalu semuanya selamat.. jgn panic sgt..nak bersalin mmg rasa sakit.. so, g jek mne2 pun, hehe, kau tak sakit. Alhamdulillah la.. petua bersalin..surah al-Fill amalkan baca Alamtarakai fafa a'larob bukabiazha..bilfill.. tau kan, InsyaAllah kurang rasa sakit

little mama said...

mama emma, i bersalin kat sungai buloh.. recommended ;)

very cheap tapi selesa dan ramai pakar gynae.

tapi tak pasti lah sekarang kot ramai sangat nak bersalin kat situ jadik crowded pulak..hu..hu

Mimi said...

hmm Emma, ade register2 ke gomen hosp ni? i rasa cm xde.. Bila dh sakit u bwk je kad merah tu pi spital memana yg u nak. Dorg sure accept unless ward dh full hse.. Hehe. Bukannye bole booking2 space pun. except u penah refer to specialist so kad u dh ada cop spital tu.. Tu pun still xkisah kalau u tukar spital lain. Even u dh specify which hosp u choose kt KK tp kalau time nk bersalin tu full dorg still suruh pegi hosp lain. Spital gomen ni kira walk in n first come first serve la lebey kurg.

precious innocent said...

little mama: ala, tp nak kene potong la hosp sg buloh, sbb hubby xleh masuk.. dia nak masuk tgk.. hmmm

mimi: mmg betul pun, cuma kalau bnasib baik kita leh buat buat check up kat situ, & nnt ada la rekod kita kat hosp tu.. i takut kang i redah hosp yg i nak tu (hosp putrajaya) dibuatnye katil penuh, dah 1 keje pulak nak cari hosp lain..

haslina said...

salam, pernah bersalin 1st son diHUKM cheras.Suami boleh masuk labor room sama.

2nd baby dikg, diN9.Hospital gov. suami hanya boleh masuk masa kepala baby hendak keluar,dpt tgk jantina terus disuruh keluar semula.nak pegang tgn suami pun tak sempat masa tu.

Hospital Serdang berdekatan dgn UNITEN bangi. Klu pergi putrajaya dr kajang mmg lalu depan hospital ni. Selalu buat MAHA pertanian tu pun dkt dgn hospital ni..

selamat brsalin nanti...

precious innocent said...

haslina: kalau hukm cheras tu, jauh jugak dr rumah nie... kang mau tberanak atas highway.. hehe...

hosp gov n9 tu, rasanya hosp lama kan? rasanya majoriti hosp lama mmg x kasi hubby masuk la.. sbb ape ek? hmmm

sy dr shah alam, so lalu putrajaya dulu baru serdang kan? cuma ingat2 lupa je jln nak ke hosp tu.. huhu...

thanx ya for d info..