-BABYSITTER & WEANING-

BABYSITTER
dah hampir 2bulan kami hantar Ryan ke rumah babysitter (bs) baru... Nenda & Atok dah balik Rembau, so menggagau la jugak mencari pengganti..

hari pertama, nangis jugak la dia.. ye la, tak biasa dengan orang baru... dalam 10am, Mama call bs, dia kata memula memang Ryan nangis.. tapi bila dah dapat geng, ligat dia main.. lega la jugak Mama dengar.. lunch, Mama jengah Ryan.. so far so good, melompat berlari dengan kawan-kawan... tapiii bila Mama sarung handbag nak balik office, dia dah start suara merdu dia.. alahai, sedih tul dengar.. tapi nak buat macam mana... tuntutan hidup.. kene la pekakkan suara...

TokMama & Nenda called Mama, tanya perihal Ryan... depa pesan if possible, jangan jengah sangat Ryan time office hour.. once a while takpe la buat spot check.. Nenda tambah lagi, kalau kita kerap sangat buat spot check, sure bs tak selesa.. macam kita nie tak yakin dengan dia, which is sooo true...

sehingga hari nie, takde la nampak Ryan kene dera ke ape ke.. kene dera dengan budak lain tu ade... dah dua kali Ryan kene gigit kat bahu.. yang gigit dia tu, budak berbadan kecik (tapi umur sama).. tapi Mama still leh tolerated la.. bebudak kan....

tapi... Ryan pun boleh tahan jugakkk... baru pagi tadi Ayahnye cerita, dia boleh tolak budak (yang gigit bahu dia) sampai terjatuh kat pintu grill .. bergegar la jugak pintu grill tu.. sebabnya, budak tu nak salam dengan Ryan, tapi Ryan taknak... Ryann... Ryan.... mafia jugak kamu nie ek?

tapi so far Mama & Ayah still boleh tolerate lagi la.. sebab nampak bs tu jaga Ryan cam ok je.. takut jugak bila baca cerita dari blog IbuLia & MamaIntan.. nauzulillah!!! Mama pun dah tanya, boleh ke dia jaga baby yang breastfeed? dia kata ok je.. cuma nanti before naik keje, kene la kasi short course sikit.. takut dia salah handle ebm je nanti...

WEANING
Ryan dah 2hari stop nenen dengan Mama.. yey!!!

patutnya Mama start lebih awal, tapi rasa sebak pulak bila dia mintak.. cuma bila perut nie makin besar, & bila dia lekap kat badan Mama nie, rasa senak sikit kat perut.. Ayahnye memang dah lama giler suruh Mama stopkan nenen Ryan, sebab dia nampak Mama tak selesa...

kalau tak sebab SweetieBaby, mama still continue nenenkan Ryan.... hmmm... cuma bila Mama check-up hari tu, Mama mention benda nie kat misi.. dia ingatkan Mama dah develop susu, padahal belum lagi... so dia pun suruh Mama pelan-pelan stopkan nenen.. bila dia mention takut kolustrum nanti tak dapat kat SweetieBaby, tu yang buat Mama pikirrr panjang sikit... so nak tak nak, Mama kene la kuatkan iman...

1st day masa Ryan mintak nenen, Mama cakap kejap-kejap... then Mama lari ke dapur... Mama cepat-cepat sapu ubat demam (Ryan memang tak suka semua jenis ubat).. lepas dah settle, Mama sua kat dia, dia nyot-nyot, lepas tu senyum tengok Mama.. then dia kata takmo.. Mama sua balik kat dia, terus dia pandang tempat lain & sambung main.... selamat malam tu, time tido pun tak mintak nenen ori, just FM je...

2nd day pun, Mama buat macam tu... again berjaya...

cuma semalam je Mama tak buat.. sebab sakit sangat kat bawah boob nie... rasa macam isi dalam kene siat-siat je... dinner pun makan macam tak telan je... by the way, tu sakit ape ek?

malam nie nak sapu ubat lagi...


15 comments:

Queen said...

my mum sapu nescaffe....ekekkeke....pehit..so semua tak mo...sebab kitorang sap nenen tak macam baby normal duk diam2..kitorang terbalik kuang sambil nenen..ahahahha

Pinky Angel said...

ryan dah big boy skarang.. u should be proud of yourself, emma.. ;)

precious innocent said...

queen: u x tgk lg pesen ryan nenen.. dok sebelah i, muka ngada tv, mulut kat nenen... layut la boob i.. huhu

pinky angel: sob sob... kalau dia dah big boy, meaning i dah makin tua laaaa.. waaaaaaaaaaaa

zh-ena said...

klu mak ena dulu letak garam kat nenen tu hehehehehe bila minum skit terus taknak sbb masin hehehehehe

precious innocent said...

zh-ena: garam? x pedih ke nenen? hehe

Sweetlilcraft said...

salam,ryan dh besar mana ye? ank sy pun masih nenen tp masalahnya botol dia tknk. kesian pulak nk hentikan nenen. dia masuk 2thn bln 7 nti.

aizuraawang said...

ryan dah besar!! yeay!! malam2 ok tak?

l i e y n said...

ada one of my friend yg preggie n nenenkan anak dia..now ni dah bersalin n the new baby still got her own colostrum...it's God miracle!!!

precious innocent said...

sweetlilcraft: ryan dah 2Y5M.. i kene stop nenen dia la nie sbb karang takut berebut dgn adik dia yg bakal keluar anytime soon..

aizura awang: so far, kalau tgh2 mlm kalau nenen i bsapu ubat tu dia mmg x mintak.. hehe

lieyn: really? camne dia buat tu ek? i bukannye ape, knowing ryan, dia mmg sedut kaw2 punya.. tu yg x sanggup tanggung risiko... lgpun, i takut i xleh nak balance myself dgn dua budak blainan umur.. x pasal i meroyan.. hehe

lin muhamad said...

sakit bhgn mane tu?dekat ulu hati ke?maybe sbb baby dh besar sgt kot..tu yg sakit kot.

precious innocent said...

lin muhamad: bukan kat ulu hati.. nie betul2 bwh boob kanan..

mmg baby akak besar la this time, akak rasa la.. tu yg dia x selesa kot...

sueella said...

kesian kat ryan x dpt nenen ori dah tp lg kesian kt adik dia dlm perut kalu kurang kasiat. takpelah.. ryan kn dah besar.. kna la tinggal juga kalu dia syg kat adik die..

precious innocent said...

sueella: actually, susu akak dah lama x kuar, sejak2 akak preggy.. ryan just nak pacify je...
so, kene la stop.. cuma akak je yg kesian kat dia.. huhu

lailasani said...

same laaa kita, susu dh takdop tp damia tetap nak paipai(nenen) jugak. kadang2 sy cuba carik topik lain bila dia mintak tu. tp kadang takmampu nk tolak kalau dia nk tido. lom cuba sapu apa2 sbb rasanya mama damia yg tak bersedia utk stopkan bf damia...

precious innocent said...

lailasani: akak nie kalau x sebab preggy, rasanya lama lg kot biarkan ryan pacify nenen akak, sbb dia hanya mintak time nak tido je..