-PERSIAPAN UNTUK SWEETIEBABY-

sepatutnya entry nie bertajuk "PERSIAPAN BAJU BAJAN UNTUK SWEETIEBABY".. tapi kang masuk cite benda-benda lain, dah lari tajuk.. so belasah je la.. janji ada orang baca... haha!!!

BAJU
memula pikir, macam malas nak beli baju untuk SweetieBaby.. tapi pikir lama-lama, cam tak patut lak kasi semua baju 2nd hand kat dia.. so, ada la jugak 2 3 helai (2 3 helai la sangatttttt) yang dibeli baru... ingatkan nak beli baju baru untuk dipakai time kat hospital, tapi entah macam mana, dari sepasang dah bertambah dalam 4 5 pasang.. tapi takpe la kot.. janji bukan 40-50pasang (bukan kedekut.. tapi berjimatttt)

reason why Mama taknak beli all out untuk SweetieBaby sebab baju Ryan untuk dipakai dalam tempoh berpantang still ada yang elok.. masa Ryan dulu, disebabkan geram, banyak jugak la baju NB yang dibeli.. tapi mujur dapat kesedaran dalam tempoh berpantang tu, sempat la shop online rompers utk 3-6bulan & 6-12bln gitu.. so, banyak jugak la baju Ryan yang sampai 12bulan tu dia leh pakai lagi... again jimatttt ye puan-puan... kalau ikut napsu, memang pening sebab baju baby nie memang cute habis.. tapi sapa yang suka berjimat, boleh la buat macam Mama... beli terus baju size besar... hehe..

tapi, la nie susah betul nak cari rompers yang ada 5helai dalam 1set.. banyak yang jual asing-asing... pelik jugak, selalunya brand carter's la yang jual in set nie, tapi la nie cam dah makin kurang... hmmm...

bukan taknak beli yang online, tapi memandangkan cuaca semasa tersangat la panas, so Mama if possible nak la beli yang airy.. ye la, kesian kat SweetieBaby nanti.. dah la panas, berbarut & kene bedung.. kalau baju tebal, kan kesian... which come to another question... awatttt la design baju-baju kan Malaysia nie hampeh sangat ek? tak boleh ke depa design simple tapi cun, macam design yang mai dari oversea tu??? contohnye, baju kat Anakku (selamba mention, gasak lah).. design kira boleh la... tapi tengok harga, giler melampau.. t-shirt je dah RM80... kalau jengah kat Brands Outlet, t-shirt BabyGap leh dapat dalam rm40, tul tak? (kalau kat butik, sure la ratus-ratus, tapi still design cun)..

agak-agak la wei, baju budak lebih kurang sama dengan baju orang dewasa.. macam mana la rakyat nak beli barangan buatan mesia kalau harga tak masuk akal macam nie??? * mode meroyan*

anyway, berbalik pada faktor pemanasan global, maka Mama pun cari la samada short sleeve/baju berlubang.. tapi yang peliknye, banyak sungguh patternnye kitaorang dah penah beli untuk Ryan dulu.. sabar je la... ape la depa nie, awat la rotate design tu? takleh ke buat design baru? grrrrr

habis dah redah tesco, giant, carrefour semua.. kebanyakan baju lubang-lubang Mama dah penah beli untuk Ryan.. adoyay... ye, untuk dok kat rumah, maju ryan tak boleh lebih dari RM10.. huhu

TOILETTRIES
masa Ryan dulu, Mama siap beli 2set lagi toilettries.. tapi tidak kali nie... Mama beli yang betul-betul pakai je... mandian, Mama beli besar trus.. untuk pakai kat hospital, Mama pakai sample Buds dari baby-mel.. minyak telon takyah beli sebab ada dalam set bersalin HPA yang tak dibeli lagi .. baby wipes beli pun sebab nak pakai time kat hospital je.. kat rumah pakai cotton roll je.. beli size besar trus.. baby powder memang tak beli sebab ada chemical... Ryan pun start pakai baby powder lepas 1YO (TokMama punya la bising sebab nampak cucu dia belemoih tak berbedak.. gasak aaa)

nak cite nie... masa beli barang nie, ada la terserempak dengan another preggy lady... agaknye 1 time mommy kot.. semua barang dia beli.. tempat letak bedak yang ada fluffy-fluffy tu pun dia beli.. mama senyum dalam hati je.. bagi Mama, tak perlu beli semua barang yang ada dalam rak jualan.. tapi nie Mama je la... just being a practical mother.. beli yang betul-betul penting je.. sebab taknak berasa duit terbang sebab tak pakai barang yang dibeli...

lampin nasib baik dulu tak ikut napsu.. beli 1 pack je.. so kali nie leh pakai semula.. ala, pakai untuk buat bedung baby je, so takyah la beli banyak-banyak...
isk, bila la nak beli CD nie? sebab ada Mama baca 1blog nie, dia pakai lampin dengan CD untuk newborn dia.. hmmm... ade ke yang kasi pressy kat Mama? nak CD leh x? hehe...

BARANG MAMA
tuala wanita, kali nie Mama nak beli yang biasa kita pakai time period je.. malas la beli yang maternity punya.. (ye ye... awat x pakai cloth pad, errr belum ada kesedaran lg.. sorry)..

breast pad, Mama beli washable je.. tak sanggup ulang alik beli dispo.. walaupun ada baca washable nie x brp selesa, tapi tu belakang kira.. yang penting jimat cermat... huhu...

rasanya tu la benda yang Mama rasa betul-betul penting yang Mama cuba minimisekan pembeliannya kali nie... ke ada lagi ek?

isk... awat la Mama rasa cam tak ready je nih?

kekadang tu jeles jugak baca persiapan kawan-kawan lain.. memasing tunjuk barang yang best-best untuk anak... tapi takpe la.. dah rezeki kami banyak nie.. kalau ada lebih, lebih la.. kalau kurang, kurang la.. huhu... cuma jangan la anak-anak Mama Ayahnye ingat kami nie tak sayang depa sebab tak berbelanja mewah.. yang penting kasih sayang...


16 comments:

azzamoro said...

i la gi la emma... tak prepare ape2 pun lg...

beli pun belum sgt..huhu

irvanqiesy said...

emma, mmg tak patut pon brand anakku tp sepasg rm50 itu da less tu...apela dorang ni...yg imported lg murah dr brand m'sia...

precious innocent said...

azzamoro: eh, u lambat lg kan due date?

irvanqiesy: betul3x.. i mmg x beli malaysia brand kalau x less.. hahaha..

Dd LaLa said...

kalau second child ni salah satu sebab macam hambar je bab persediaan ni sebab we have almost everything a first time mother needs.

masa anak first semua mak nenek nak beli. bekas bedak pluffy2 tu i pun beli dan nasib baik guna sampai sekarang. hehehe...

Hanz said...

emmma, x nak try pakai post-partum CP?

ada jugak set newborn prefold skali ngan cover onesize..brand econobum..economical & good review. check kat mybabypitstop.com

precious innocent said...

dd lala: mungkin ye jugak la.. sbb jarak 1st & 2nd nie x jauh pun.. kalau mkn 5 6 thn, harus kene beli la jugak kan?
erkk.. jgn marah komen i pasal bekas bedak fluffy tu ek. cuma dlm kes i, benda tu i x nampak kegunaannye sgt.. hehe

hanz: cp tu mmg dlm perancangan.. tp kasi i master bebetul cd.. nie pun x fully lg..
u nie, i can really count on u lah pasal brg2 eco nih!!!

CuppyCakeMommy said...

mama yang adil ni..preparation second baby sama cam first baby tau..hehehe..excited pula i baca

Lyna said...

Akak, sy ni lg teruk. Bk fahry bli 3 psg bj tido je, lain2 yg org kasik & recycle bj abg dia. Alah bdk2 bkn tau tanye pun ni baju sape or komplen bg baju lama kat dia.

Yg penting kita tak susahkan org lain. Ada org mampu bli segala maknenek brand kat anak. Pakai baju rega 500 takkan buat seorang budak lebih pandai dr budak yg pkai Baju free. Muahaha. Janji tak naik ruam ke Panau ke sudah.

Ummi Salsabila said...

akak,

baju aufa dl ms bby still elok le pki.kite juz beli romper tuk adik aufa.bju lubang2 tu bgus.pns skng.

toileteries plak beli shower head to toe je.yg len pki aufa punye.ms lahir org bg hadiah xabis2 pki lg.haha.

brg2 maknyer plak,majority lum ready..:)

precious innocent said...

cuppy cake mommy: xde la adil mana pun... cuma tambah mana2 yg patut dtambah je.. hehe..

lyna: akak bengang tang baju.. nak cari baju lubang2 la.. pattern yg ada sakitkan mata nie.. hehe...

ummi salsabila: akak pun ada beli rompers.. tp tahan la telinga nie nnt kene bebel dgn mak akak, dia x suka pakaikan rompers, takut tkehel kepala time nak sarung.. ape daaa.. hehe
akak pun beli top-to-toe botol besar trus.. kalau baby x sesuai, abg dia leh pakai.. hehe..
akak pun x cukup lg nursing bra nie.. adoyay! susah tul t3t3k x full nie.. ahaks!!!

Dd LaLa said...

tak marah la mama emma. lain org lain caranya. masa baby kecik lagi memang tak guna sangat dah dia besar panjang i cuba fully utilize supaya tak jadi gajah putih.

maksudnya: tak beli pun tak pe... hehehe...

Dayah said...

mamaemma,
saya pulak tak berkenan dgn romper,taktau la pasaipa..dulu2 romper utk SI org bagi hadiah.. baju lubang2 beli satu..yg lain recycle..


berdebar2 kan selagi tak bersalin..rasa mcm tak cukup mcm2...tapi bial dah beranak, leh je survive..heheh

precious innocent said...

dd lala: ya betul!!! kalau dah beli, kene cari idea utk pakai gak benda tu.. hehe.

dayah: sama la kita.. selagi nak bsalin, selagi tu dok pikiaq mcm ade je benda yg x siap lg..

Anonymous said...

диеты похудения , http://www.best-dieta-2013.ru/#ShousDesDuh диеты похудения

Anonymous said...

диеты похудения , http://www.best-dieta-2013.ru/#ShousDesDuh диета

Anonymous said...

dieta , http://www.best-dieta-2013.ru/#ShousDesDuh диеты эффективные