-KERJA ANDA TERMASUK DALAM GOLONGAN KERJAYA POPULAR?-

lately Mama rasa macam terlalu banyak blog pasal anak(anak) Mama (eh, tu bukan ke main point kenapa mama start blogging?).. selain taktau nak tulih apa, Mama takut ramai reader yang muntah ijo, asyik cite pasal anak(anak) je, cam la Mama sorang je ada anak.. huhu.. tapi actually, Mama nak mempelbagaikan story untuk blog nie..

start dah merapu...

hari tu Ayahnye ada bertanya kat Mama, kerja apa yang popular kat Malaysia nie.. Mama trus jawab doctor.. or architect.. betul tak? kerjaya lain macam cikgu, tentera, polis tu letak belakang la.. sebab kalau kat sekolah pun, kalau cikgu tanya kat anak murid, nanti besar nak jadi ape, sure ramai yang mention those two kan? kan?

habis, camne dengan kerjaya yang kurang popular, cam photographer ke, tailor ke? huhu.. kalau ada anak-anak yang menjawab mentioned kerjaya , sure terbeliak biji mata MakPak... tapi, dewasa nie takleh cakap jugak...

macam photographer, kita dah ada SaifulNang, DanielZain or even MamaZubye (yeah, eventho kami buat jugak biz photography, but still Mama kagum dengan ketegasan MamaZubye buat job nie full time) - sekadar menyebut beberapa nama.. kalau dulu, orang pandang enteng je kerjaya nie, ye la.. sesapa pun yang ada kamera (tak kisah la model/brand ape) leh snap-snap pic.. tapi kalau sesapa yang paham value sekeping gambar, bukan leh suke suki snap gambar.. istilah moment (yang mama tak pandai nak elaborate) tu yang penting... macam kes kami jugak la.. penat sungguh nak educate our own family tentang value sekeping gambar.. bagi depa, kalau gambar tu blur-blur tak kene gaya, ada ayat-ayat chenta kat gambar tu dah cukup cun (cam yang kat kedai gambar chinese selalu buat tu).. tapi kalau kita propose pesen lain, mula la condemn je.. hadoyay.. tapi takpa la.. asalkan orang lain tengok cun, dah cukup baik...

ok, untuk tailor pulak.. hoo.. la nie dah tak kira jantina.. antaranya BernardChandran, ZangToi, SyarifahKirana... dalam dunia blog nie pun dah ramai yang start jual hasil kerja masing-masing.. macam MamaDilla, IbuMai.. kalau nak list out, memang berderet la.. cuba la tengok yang listed kat sini.. memang rambang mata!! Mama memang pencheta handmade nie, macam baju kurung/kebaya, memang tak dapat la untuk saiz Mama nie, sebab Mama tinggi.. kalau baju anak-anak pulak, banyak buat gown, tension la jugak sebab macam disriminasi untuk mak-mak yang ada anak lelaki nie.. uwa!!! tension hokkey!!!

now, Mama nak tanya 1 kerjaya nie.. tengok korang tau ke tak...

actually, nie la main point entry nie...

korang penah dengar pasal graphic designer(GD)? antara blogger yang bekerja sebagai GD nie ialah MamaPina, MommyLisha & MamaIntan... kalau Mama tak berkahwin dengan seorang GD, sampai kesudah Mama takkan tau betapa siksanya nak memerah idea nak buat design and value design tu... tapi nak buat macam mana, masyarakat kita tak dieducated tentang kerja sebegini... kalau kat oversea tu, kenyang giler GD nie semua...

bagi yang pakai myspace, penah came across whateverlife.com tak? tau tak founder dia nie bayar CASH $250,000 untuk rumah dia masa dia umur 16tahun??!!!

Ashley Qualls is an American entrepreneur from Lincoln Park, Michigan. Ashley Qualls started her office from basement of the home at the age of 14. Ashley Qualls has made a website Whateverlife.com a destination for millions of teenage girls. Ashley Qualls On September 5, 2007, obtained legal emancipation, giving her the same legal status as an adult.
-credit here

walaupun ramai antara depa yang creative, tapi depa tak lokek untuk keluarkan sejumlah wang untuk dapatkan design yang menarik.. kalau masyarakat kita, hmm... nak suruh design poster sampai 3keping, tapi bayar takmo.. 'ala, belanja makan dah la'.. sedih.. sedih sangat bila benda nie berlaku..

macam mana ye nak educate masyarakat kita supaya belajar appreciate hasil kreativiti orang lain? depa ingat design nie sesimple copy paste je ke ek? hmmm..

Mama bukan nak upkan Ayahnye, tapi bagi Mama hasil kerja Ayahnye cukup baik.. walaupun bukan la terbaik kat Malaysia nie.. tapi tu la, payah tul nak educate orang kita nie pasal benda-benda kreatif nie.. yang depa tau, nak harga murahhhhh je.... erk, Mama pun).. kalau tukang perah otak tu yang letakkan harga murah tu lain la... nie tak, dah dikasi murah, nakkkk lagi mintak slash harga.. hadoi... agak-agak la....


(click pix to enlarge)

nie la kad kawen kami.. simple kan? tapi chantekkk kannn???

(bukan nak perasan ape la, tapi before tu (2006) seingat Mama takde pun orang buat kad kawen letak gambar cincin bagai.. yang menjadi pilihan gambar tepak sirih.. then tetiba, boom!!! ramai pulak yang buat theme nie.. kan we say that we've started the trend? hehe...


(click pix to enlarge)

ini cover annual report untuk Poh Kong, tahun 2006... Ayahnye kata, cover annual report macam nie yang penting... yang dalam-dalam tu takda sapa pun nak baca.. hahaha!!



Mama suka yang last part of this promo bunting untuk LeRun.. dulu billboard Dato Ct Nurhaliza untuk Samsung kat Federal Highway (yang Ayahnye buat) pun ada awan larat gitu... simple je...

errrr.. motif Mama tempek hasil kerja Ayahnye? well, kalau Mama sebagai isteri tak upkan kebolehan suami sendiri, sapa lagi kan? hehe.. well, ada sekali Mama penah tanya kat Ayahnye.. bangga tak tengok design sendiri terpampang merata-rata? dia cakap memula tu bangga la jugak, tapi makin lama dah tak rasa ape-ape dah? hehe...

ha.. kannn... Mama dah start mati kutu dah nie.. tak tau nak ended entry nie macam mana... *sigh ....

pokok pangkalnya, tak kisah la kita nie kerja apa, sila la hormat pekerjaan orang lain... hatta pencuci office(cleaner) sekali pun.. pikir la, kalau takde cleaner tu, agak-agak korang, sanggup ke cuci jamban orang lain?

errr.. kalau ada sesapa yang perlukan freelance designer untuk apa saja printed material, jangan segan silu buzz Mama ye...


14 comments:

Yan said...

klu sebut pasal cite2 ms kecik..
time sekolah dulu.. rasenye y glemer..
polis ngan cikgu takpun misi..
maybe pasal sekolah kat kg.. so derang nampak itu jek y besh..

lin muhamad said...

wah...kreatif eh husband akak...
klu sya sebut psl job plg glamer...sya suka doctor..arkitek...engineer.hehe..

esok nk soh sara jadik doktor.

Queen said...

kesimpulan lari tajuk...ahahhahahhha.....

ye..sape yang tau kerja designer?..ingat senang ke nak jadi arkitek...ingat senang ke nak jadi draughtman..ingat senang ke nak jadi DESIGNER????.jangan reti tunjuk je...nak ammend by phone besok nak..waaa..macam skang nie la..aku lempang gak kang....sabor2...kalau la aku arkitek..boleh la main skecth2 pas dekat designer...tapi apakan daya...wakakkakakkaka...

p/s : ema, sila abaikan budak sengal ni..masuk air sudah sebab banyak kije...demmit

lisha said...

hahah. masuk gak nama. memang susah orang (esp org tua) nak faham kerja designer/photographer/writer/dan sewaktu dengannya. masa belajar dulu, had a hard time explaining to my grandma what i was doing with my life, so typical, tidak menjadi cucu favorite at that time. dah typical, adik yg doctor tulah yang akan terus jadi favourite segala atok nenek uncle aunty dan antu.

thanks for mentioning me. tapi satulah emma. salah url to my name. hahah (gila tak malu tekan link sendiri!)

Pinky Angel said...

wow.. ur hubby sooo.. talented!

tp kerja GD ni mmg payah sbb kdg2 nak memuaskan ati semua org tu mmg payah. kita nmpk dh cantik tp org komplen mcm2 gak.

kerja i glamour. surirumah. dulu jd engineer, tak glamour jd i benti. hahahhahaha

precious innocent said...

yan: hehe.. tang misi tu sure cite2 budak pompuan.. kalau ada budak lelaki yg sebut nak jd misi, sure kene jegil dgn pakmak..
tp la nie, relaks je makpak kalau anak sebut nak jd chef, tgk je la chef wan (tp ada gak yg takut anak btukar jd auw auw... hehe.. x rela maks!!!)

lin muhamad: hahaha... akak lak nak suruh ryan jd footballer, sbb nampak talent dia kat situ... tp jgn jd malaysian footballer, p main kat overc nun hah!!! hahaha

queen: kekekeke, nie sure org bwh u dok buat keje cincai, tu yg mai meroyan kat sini.. xpa, kasi can!!!
kalau kasi hari nie, then esok nak tu biasa la.. tu x lg kasi pg nak ptg.. bila ckp x sempat, pandai lak komen, benda senang pun xleh buat ke... nak tau senang ke x, buat la sdirik!!! tul x??

lisha: u nak tau, hubby i cite FIL i pantang tgk hubby i melukis.. selalu sgt tangan kene katok dgn pembaris.. hehe.. dia nak hubby i jd cikgu.. haha... knowing him, i rasa rosak bebudak tu semua..
standard la, mentaliti org mesia.. doctor, arkitek tu yg jd pojaan...

erkkk!!! url salah ke? ampunnn.. dgn pantas i tukaq!!

pinky angel: talented: no laaaa... ramai lg yg talented, cuma x dtonjolkan je...
yap, GD mmg susah.. tp as long as d customer tau ape yg dia nak, dah cukup baik.. cuma yg x bestnye, bila org lain (eg, art director yang sengal) yg xtau ujung pangkal masuk jarum, tu yg buat ramai GD mengamuk...

eeee.. jeles dgn u... nak gak jd SAHM!!!!!

kenwooi said...

so many people are into photography business these days.. =)

precious innocent said...

kenwooi: thanx for visiting my blog :)

yes, many ppl venturing into photography biz lately, but not many of them r talented rite? charging customer rediculous price, but looking at their product? hmmm...

zh-ena said...

betul tu jgn pandang rendah pada kerja org lain..

precious innocent said...

zh-ena: esok masuk kubur pun pakai kain kapan putih je.. xde pun pakai kain mahal2 1ela riban2 kan.. huhu

lia said...

cita-cita masa kecik aku adlh... cikgu, askar, penyiasat... ;p

precious innocent said...

lia: askar? giler brutal ko nyah!!!

Anonymous said...

[p]And it was [url=http://www.cheaptiffanycharms.co.uk]cheap tiffany[/url] by happenstance the other day when cleaning out that closet she found the tiffany charm bracelet again . With the silver accessories dealing at the beginning, now it has become the top jewelry brand which is known to all . once the craftsmanship in the sterling jewellery is excellent then it will most in all likelihood show up especially exactly the identical since the reliable and no just one are going to [url=http://www.tiffanyringsdcooutlet.co.uk]tiffany and co[/url] be wiser . ms: must-have . President Lincoln later bought his wife, Mary Todd Lincoln, a seed [url=http://www.tiffanyringsdcooutlet.co.uk]tiffany outlet[/url] pearl jewelry suite from Tiffany隆炉s . Residents enjoy cultural institutions, athletic facilities, and stores and restaurants of the highest order . It is best to stay away from chokers and even big, thick beads near the neck that add a thickness to your [url=http://www.tiffanyjewelleryinuk.co.uk]tiffany uk[/url] throat . a good offer more as well as a good offer more youngsters have turn in to the frenetic pursuers of Tiffany . jewellery clean and polished.[/p][p]in circumstance [url=http://www.tiffanyjewelleryinuk.co.uk]tiffany jewellery uk[/url] you desire to post presents for the father, mother, buddies or love, it whatsoever instances provides probably the most effective for you . The current consumer focus on practical and functional rather than flashy appearance, which means that high-tech companies is booming, and that does not take the practical route Tiffany (Tiffany) and similar companies are struggling . Today, all of the gold and silver used in Tiffany's U . The silver anklet bracelets since probably the most popular attire add-ons, play an important purpose inside could world . Older now, she knows how much it must mean to someone 篓C at least how much it must have [url=http://www.tiffanyjewelleryinuk.co.uk]tiffany jewellery[/url] meant . But those [url=http://www.cheaptiffanycharms.co.uk]cheap tiffany charms[/url] topics are a whole new ball-game and best left for another day . In 2004, it opposed another proposed project, a gold mine in the Cabinet Mountain Wilderness in Montana . And [url=http://www.tiffanyringsdcooutlet.co.uk]tiffany rings[/url] sesiapa who does not love John Lewis? From fabric to feather boas, toys your kids shop fork blades are a lot of stock . They declare they're betrothed and make love.[/p]



Anonymous said...

[p]Mother隆炉s Day is near . It隆炉s no wonder that the [url=http://http://www.cheapthomasabosale.co.uk//links-of-london-necklaces.html]white gold necklaces[/url] jeweler is celebrating 175 years of design excellence- and we haven隆炉t even started talking about the jewelry yet!

While the silver leaf and plush carpet are exquisite, they act only as a backdrop for the true woks of art that lay within the brightly lit displays . There are more than a thousand people who are employed in the production of Pandora jewelry [url=http://http://www.cheapthomasabosale.co.uk//links-of-london-charms.html]links london charms[/url] globally . The company was growing quickly and faced challenges assuring the flow of top quality raw materials . If you're [url=http://www.cheapjewelleryuksales.co.uk]silver jewellery uk[/url] looking for that wedding band inside the classic metal bands, (also known as the gold bands), or for those who choose diamonds, shopping on the internet would be the decision for you . The patterns are fantastic, with all the end reflects the [url=http://www.cheapjewelleryuksales.co.uk]cheap jewellery uk[/url] superior high quality . Weight education collars talk about design, Thomas Sabo hit [url=http://www.cheapjewelleryuksales.co.uk//thomas-sabo-chains.html]sterling silver chains[/url] our thoughts . There are known for their elegant however [url=http://http://www.cheapthomasabosale.co.uk//links-of-london-rings.html]rings for women[/url] vibrant styles which might match most occasions . She even included little embellishments in her clothing designs that held specific and hidden meanings to her personally.[/p]