-MAMA YANG BERMASALAH MENTAL-

Mama ngaku, Mama nie ada masalah suka tunda keje.. walaupun dari awal cam determine nak siapkan something tu cepat-cepat, tapi bila nak start buat, then nampak benda lain, maka terus tinggalkan kerja tu... bad habits!!!

now, benda yang Mama dok tangguh nie relate dengan SweetieBaby.. ada setengah barang-barang dia yang Mama tak settle lagi...

* Nursing Cover (NC)
Mama dah lama minat sangat dengan hasil kerja MamaDila.. NC dia lawa.. lagipun dia ada passion 'with love' gittew masa nak siapkan NC nie.. harga yang dia tawarkan pun bukannye mahal pun.. antara RM30-RM80 je... & kalau kita ada kain sendiri & nak dia buatkan pun boleh... selection kain-kain dia pun cun-cun.. nie antara pilihan hati Mama.. (leh tgk kat sini untuk lain-lain corak)

as to date
RM18-RM25 = cotton, kasar sikit & a bit jarang

RM30-RM35 = mixed cotton,lembut tapi tak lah lembut sangat


RM50 and above = viscose cotton,very soft and flowy


dah ada yang minat tu, awat la Mama tak terus beli kan? leh bagitau tak ape masalah Mama nie???

* Set Bersalin
masa Ryan dulu, Mama pakai set bersalin dari HPA je... beli dr cousin Mama, MamaNoor.. memang banyak pesen kat pasaran.. tepuk dada tanya selera je...

kenapa Mama beli HPA? sebab kene dengan selera Mama ie M.U.R.A.H.. haha... cheapskate tul Mama nie.. tapi kan, nasib baik jugak Mama beli HPA punya, sebab almost complete la jugak set dia.. cuma takdak param tu semua la... jamu dia pun Mama tak dapat nak habiskan sebab Ryan dulu kene kuning.. kalau beli mahal-mahal, rugi la tak habiskan.. tul tak... (ala, agree la dengan Mama on this.. huhu)

so this time, Mama ingat nak 'beli' dengan MommyFid.. tapi tak beli-beli lagi..padahal bukannye jauh pun!!! hadoi!! awat la perangai Mama macam nie.. grrrr..


* Breastpump
yang nie, nasib baik ada kawan Mama nak tolong belikan dengan harga yang Insya Allah murah... hehe.. murah tu yang penting tu... buat sementara waktu identitinya terpaksa dirahsiakan sebab itu pilihan dia.. hak hak!!

kenapa breastpump? sedangkan Ryan dulu mampu cam terror je perah pakai tangan? sebab Insya Allah Mama akan bersalin hujung bulan April... Ramadhan 1431 lak dalam bulan Ogos.. gosh! 4bulan je tu.... kalau ikut pengeluaran susu Mama masa Ryan dulu yang ala-ala kais pagi makan pagi nie, memang sah-sah tak sempat.. so Mama takdak choice lain, beli saja breastpump..

oh, lupa nak mention, Mama bakal beli Spectra 3 je.. sebab brand tu je yang kena dengan bajet Mama... hehe

dalam dok murah tu, Mama tak buat payment lagi.. jangan la kawan Mama tu ingat Mama main-main.. sabaq ye.... almost everyday dalam last week, dok message dia tanya number akaun, tapi once dah kasi, tak pulak Mama bank-inkan duit.. doing!!!!


*Nursing Bra & Nursing Bottle
last week, kami singgah Sarakids.. memang niat nak beli nursing bra.. tapi Mama just dapat beli sleep bra... frust betul... semua jenis brand yang ada kat situ Mama try, tapi cup Mama kecik.. tak penuh la cup bra tu.. kedut-kedut je kain bra kat bawah ketiak... kalau later breast full dengan susu, ok la.. kalau tak, sure tak sedap pakai kan? mencik tul!!!

ada sesapa yang leh advice pasal nursing bra nie tak? please...

botol susu lak, Mama still stick dengan MAM ultivent Anti Colic.. best sangat sebab leh bukak bontot botol susu, senang nak cuci.. kat rumah Mama dah beli yang 9oz untuk standby.. untuk SweetieBaby nie kene la beli yang 5oz kan?

ok ok, dah ada kat Sarakids nie, leh order je... tapi, bila tu?? takkan nak tunggu SweetieBaby kuar? haih!!!


*Cloth Diapers
yang nie memang Mama dah niat dah.. insya allah nak cuba CD nie habis-habisan... kalau tak mampu nak beli yang brand mahal-mahal tu, yang dari China pun pun kira ok jugak kan? masa kat Sarakids hari tu, SA dia ada tunjukkan keluaran baru CD Lunatots.. menarik jugak sebab cam sesuai untuk newborn... tapi cari kat website tak sure lak yang mana satu..

kalau ikutkan xplaination SA tu, 1insert buh kat dalam, then kat luar buh 1bamboo (sebab bamboo nie ada 1 button leh clip kat CD, kiranya takde la lari-lari)... then atas bamboo tu, leh buh nappy liner.. so kalau baby yak-yak, takyah la tukar 1CD tu, just tukar nappy liner je... (err, dah macam SA free untuk Lunatots la pulak).. Mama taktau brand lain ada macam nie ke tak.. kalau ada bagitau leh tak?

dulu, kekonon every month nak beli 1CD untuk Ryan, tapi tak jugak beli-beli.. adoyay, ape la masalah Mama nie???



*Diaper Bag
yang nie maybe leh tunggu SweetieBaby besar sikit, then beli... tapi takde pun yang suggest handmade punye... depa semua dah tak amik order ke?


*Car Seat
yang nie yang paling penting!!! Masa Ryan dulu kami still dok berdolak-dalih.. ye ye.. kami parents yang teruk.... mujur alhamdulillah, kawan Mama yang dok kat UK offerkan diri untuk beli, Insya Allah dia nak balik May nie, so leh la tumpang kontena dia... ala, bukan yang branded pun.. yang takdak nama pun..

sebab apa nak kami pilih nak beli yang dari oversea, patutnya kene la sahut seruan kerajaan, 'Belilah Barang Buatan Malaysia'.. tul tak? ala, orang atasan negara kita pun macam la pakai barang-barang mesia.. sebab melalui pembacaan Mama & Ayahnye, kalau barang-barang baby nie, ada kualiti... walaupun takde nama... cuba bandingkan barang-barang Tesco depa dengan Tesco kita, quality wise kita punya memang kalah la.. itu takleh disangkal.. kan? kan?

site dah kasi, tapi awat tak buat pilihan lagi? tepuk dahi berkali-kali!!!


*Nama SweetieBaby
jangan terkejut, Nama SweetieBaby pun tak finalize lagi... sabar je la... yang Mama minat, Ayahnye tak minat sangat... & vice versa... dalam list ada la dekat 20 nama... punya la payah nak cari persamaan...

tak macam Ryan dulu... kira senang la jugak nak cari, walaupun 'Mohamed Raiyan Iskandar' tu actually our 2nd choice... 1st choice? kebetulan sama dengan nama anak kawan Ayahnye, so terus cari nama lain, sebab nakkan keunikan.. hahaha.. gelut sungguh!!!

awat la Ayahnye taknak terima je nama yang Mama suggest?? why why tell me why...


ape lagi ek yang tertinggal? tengok-tengok balik, cam banyakkkkk je... hadoi!!! sempat ke nie before April22 nie???

sebenarnya, Mama tau masalah Mama nie... bila Mama dah nak beli, Mama suka pikir, kalau beli benda nie bulan nie, lari tak bajet? bulan depan pun boleh beli.. mana la nak tau bulan depan ada sale ke... bla bla bla...

ha!!! kan Mama dah mention yang Mama nie memang bermasalah mental>
!!!



8 comments:

lin muhamad said...

xpe kak..still ada masa..hehe...waa akak due sama kakak saya lah. :)

Zuhaini said...

x pa.. rilek.. insya allah everything will turn out well :)

part nama tu kan, macam saya time preggy dulu.. semua nama ayah alia x setuju.. hihihi

precious innocent said...

lin muhamad: sempat lg ke? akak rasa cam x cukup masa je.. hehe.. tu x campur dgn kurang uang.. haha.. padan muka sdiri xnak prepare awal2..

zuhaini: hopefully la... oh ye ke? then camne korang finalise nama?

Queenin Murni said...

nama adam dulu, sy yg veto taruk.. hubby ikut ja, sebab fedup,apa dia suggest,sume sy reject. :P

Queen said...

saya pun ada maslaah mental macam mama la...ekekeke...ape kesss.,..ahahhaha

precious innocent said...

queenin murni: actually kite nie dok tunggu dia suggest mcm tu la.. serah pcarian nama tu kat kite.. ngeh ngeh

queen: mike sakit mental pesen ape lak? kui kui kui

Ina Hashim said...

nak beli CD china?akak tgh promosi CD Coolababy murah banget-->

if beli 3 pcs@$29each, bole beli CD ke 4 pd rege $20.80

if beli 5pcs@$28.50 each, bole beli CD ke 6 pd rege $17.60

if beli 10pcs@RM28 each, bole beli CD ke 11 pd rege $14.40

tgh promosi jualan murah nie ^_^

leh jengah kedai akak @ http://mushymushyestore.blogspot.com

precious innocent said...

ina hashim: bukan xnak coolababy nie kak, tp cutting dia x sesuai dgn anak sy la.. sorry sgt2...