-COPY PASTE 2-

nie copy paste yg k2 lak...

saturday, march 10, 2007

drama hari nie pulak...

anyway, lepas bsiap, kami pun p la Salam... smp je, nurse yg tahan kami smlm tu suruh kami p register dulu.. n dia siap tanya nurse: "akak p balik ke clinik ke?" aku: "haah" nurse: "patut la doc sama call sini balik" aku: dlm hati,"padan muka, tu la, ngape engko x kasi aku jumpe doc kat sini"

kat registration counter lak, 1st question yg dia tanya "byr cash ke?" huh!!!! giler tul hosp nie... tp aku xde la amik port sgt, sbb perut dah mula sakit balik.. lepas isi semua borg2, dia suruh aku duduk dulu n kasi 1 broucher nie.. mak ai!!! pakej bsalin rm1200.. giler mahal!!! miza bsalin kat PPUM dlm RM500++ je... tp nak kate ape, dah hosp swasta... so, kitarog pun tunggu...


.....still tunggu lg....

.... tunggu lg... aku mintak syg belikan roti + ayaq soya... lapaq beb.. he he..


.... tunggu lg...
... aku tgk jam... hai!!! dah dekat 1 jam aku tunggu nie!!! org pelan ramai... aku cuit syg, ckp kat dia, kalau dia x panggil jugak aku masuk bilik dlm 10 minit lg, aku nak blah la...

.... 10 minit berlalu... that's it... cuit syg, ajak kuar dr Salam... n d registration girl tu x halang or mayb x perasan yg aku dah kuar hosp... masuk keta, aku suruh syg drive p putrajaya... actually, syg mmg suruh aku p putrajaya je... tp dah doc clinic tu kasi surat suruh p jumpe kwn gynea dia, aku pun ikut la...


smp kat Hosp Putrajaya, kitaorg p kat wad bsalin. rupa2nya salah tmp. patutnya kene p kecemasan dulu.... he he... ade da... so, kitaorg p la kecemasan, n register... kene byr rm1 (singgit ok!!! murah giler!!!) then duduk waiting... ade la dekat 30 minit, then aku kene panggil masuk dlm.. syg xleh masuk, dia kene tunggu kat luar...


kat dlm aku tunggu lak dlm 10 min sbb doc dok cuci dressing ade 1 lil boy nie... then, doc pun masuk.. alamak... muda giler doc nie... lelaki punjabi kot... cute.. he he.... ade la dia tanya general question mcm
"when's ur last period?", "dah berapa byk pad yg u dah pakai?", "ada rasa nak demam x?", "is this ur 1 baby?".. question yg mcm tu...

tp 1 question dia yg aku rasa sedih sgt is
"u penah gugur b4 this"? ... aduh!! pedih aku dgr soalan tu.. tp aku try to remain calm... then dia suruh aku dok kat wad menunggu... aku pun dok la diam2... tp 1 benda yg aku observe kat Hosp Putrajaya nie, hosp nie clean la.. cantik lak tu... n x ramai org......

then 1 nurse nie mai, ckp yg aku kene p wad bsalin.. dia pun dah suruh syg tunggu aku kat sana.. dia suruh aku dok ateh wheel chair yg dia bwk tu.. aisey, xkan aku kene naik wheel chair kot, bukannye aku cedera parah.. tp nurse tu insist jugak aku dok ateh wheel chair.. aku pun dgn tsengih sipu dok la ateh tu... kelakar habis.. 1st time aku dok ateh wheel chair.. dulu masa appendix pun trus dok ateh katil bgerak, even lepas accident dulu pun, doc dah surub aku bjln sdiri...


anyway, aku pun p la ke wad bsalin dgn wheel chair yg ditolak oleh nurse yg baik nie. smp kat wad bsalin tu, dia suruh aku tunggu dulu, sbb nak amik blood presssure aku...


dah amik tu, nurse yg lain pulak suruh aku masuk this 1 room n tukar jeans to kain... n undies pun kene bukak sekali... aku check undies aku, hmm xde pun darah.... maybe sbb ubat tu kot...


so, aku tunggu la.... sah kene cuci nie... nangis dlm hati je la.... .... lama gak aku tunggu age gak la 1/2 jam... ala, nak ckp ape, kerajaan kan..... then aku dgr ade baby nangis... oo maybe doc lambat sbb kene sambut baby tu kot...


in between to mama call, call try to calm me down... mama ckp leh cuba lain kali.... WA!!!! SEDIH TU!!!! mama nie, xde cover2 langsung la..... tp aku xde la ckp lama dgn mama, sbb mama nak p kduri...


so.... tunggu lg....... then doc pun masuk.... memula dia scan balik perut aku.... dia pun marah sbb aku x admit masuk hosp... tah la doc oit, aku nie dah la dok seriau, yg p tanya byk2 soalan tu buat ape!!! duh!!!


then doc suruh aku selakkan kain sikit, n angkatkan punggung, then nurse tu suruh aku tarik nafas then... ..... tsentak aku, sbb ttiba ade benda sejuk "masuk".. then dia sentap balik benda tu.... .... then dia "masuk" balik, tp then dia tunjuk
"darah yg mcm nie ke?" aku angguk je... doc tu ckp kalau darah yg mcm tu, xpe.. maybe darah2 period yg sebelum nie yg x habis kuar... ooo baru aku tau... tp doc mmg dah warning aku, mayb darah akan kuar lagi, n when that happen, aku kene mai balik hosp....

aku pun tanya la doc balik.....
aku:
"doc, so baby sy mcm mana?"
doc: "eh, baby kamu ok.. dia xde ape2. kamu tgk ni, ini jantung dia.."
aku:
"ye ke?" *then aku sengih la...

syukur aku sbb baby aku ok... syukur alhamdulillah.....


aku dpt mc 4 hari, starting 2day... maknanya aku masuk ofis balik hari selasa la.. hmmm.. then nurse to ckp dah settle... la, aku dah boleh balik ke??? just byr rm1 je... he he.. murah pun murah, layanan pun ok... sah, aku bsalin kat Hosp Putrajaya nie... 1 mora thing, dr nurse ke doc, almost semua org aku tgk kat wad bsalin nie dok ngandung... mmg kene la dgn tmpnye.. he he...


so, kat luar, aku ckp la berita gembira nie kat syg... dia sengih smp ke telinga... aku pun happy bila tgk syg happy....




ok syg, kite jaga baby kite nie baik2 k....

4 comments:

intoxicated said...

babe, so sorry to hear that..i feel for u..
luckily it is nothing, maybe macam org tua2 kate, bunting rimau, nnt sampai 2-3 bulan kuar darah period lagi tp still pregnant...
u take care of the baby ok...jgn buat keje berat2 tau!

~hugz~

mrs shahridzad said...

thanx 4 ur concern... mmg drama habis jumaaat tu...

tp 2day dah ok.. dah x bleeding dah..

i pun dah x berapa buat keje berat. basuh baju pun shah dah bising, suruh basuh kat umah mak dia.. tp xkan undies pun nak basuh sana kan?? he he...

Azie N Arif said...

emma, ko buat aku takut je baca ko punye citer ni..buat suspend aje..he he he ..anyway I'm happy everything is ok. Tp you must take extra! extra! extra! care tau. Sbb awal2 pregnncy anything can happen. Bukan nak takutkan just to make you more concern on your bb.

About hosp putrajy. Azie memang bersalin kan both of my babies kat sana. Memang ok semuanye. Layanan memang bagus. Eventhough ramai org ckp yg menakutkan bersalin kan sana. I just put aside. Cuma yg menyakitkan kalo nak buat every month chekup kat klinik dia tu...memang lame gilerr tunggu giliran. Kekadang stay kat klinik dr pagi sampai ke petang...huhuhu.

mrs shahridzad said...

azie, aku pun x sangka aku nie lomah ropenye..ingatkan kuat la sbb dok telan segala tok nenek punye vitamin.. ha ha!!

berapa harga kos bsalin kat hosp putrajaya tu ek?? mahal x??

hubby emma mmg dah syok habis kat sana, sbb parking pun senang.. org pun x ramai..

tp lemah pulak la kene tunggu giliran smp ptg... nak buat mcm mana, kerajaan kan..

he he...


14 comments:

littlemama said...

ush.. seram sejuk baca posting mama ryan nih.. teringat masa miscarriage ari tu.. suspen je..he..he

Liz said...

kiranya akak bersalin kat hosp. putrajaya ke?

org selalu ckp, jgn bersalin kat hospital kerajaan sbb bad service la, doktor tak bagus la, nnt jahit tak betul la.. bla,bla,bla.

but for me, tu semua nasib masing-masing. ada yg dpt layanan bagus kat hospital kerajaan. ada doktor swasta yg tak reti jahit gak. terpulang la kan?

bagi saya la, hospital kerajaan especially yg baru (mcm hosp. putrajaya, hosp. ampang) bagus sgt. clean environment, modern equipments and facilities, friendly staff and paling best.. SGT MURAH! mcm akak ckp, service charge just RM1. kalau monthly check up, RM5 je.

mcm aritu sy bersalin kat hosp. ampang, saya duduk 2nd class ward. 1st class diorg tak buka lagi. satu bilik ada 4 org sahaja. menurut staff, maximum charge utk 2nd class ialah RM250. but saya, diorg charge RM23 SAHAJA! murah tak? ala, setakat duduk satu malam. takyah ler nak suasana mcm hotel sgt rasanya. heheh..

just my thought. sorry kalau menyinggung sesapa

precious innocent said...

littlemama: u teringatkan pengalaman u ke? sorry la kalau u tsinggung.... i cuma nak share pengalaman je...

liz: akak bsalin kat hosp putrajaya.. insya allah utk adik2 ryan (eceh!) akak nak bsalin kat situ.. servis tip top!!

akak memula pun takut jugak.. tp lepas 2 org kawan akak cite pengalaman memasing, tu yg buat akak ttarik nak cuba.. lgpun bsalin kat hosp gomen nie kan murah (wakaka.. giler kedekut!!).. total amount yg akak kene byr was rm380... akak amik sama mcm liz, 4org dlm 1blk tu.. & akak pun duduk 1mlm je... nasib baik..

sangap aa duk hosp lelama...

btw, lain org lain pandangannye... hosp gomen pun lengkap dgn equipment yg up to date whatttt...

Liz said...

ku xtau la betul ke tak. tp menurut sumber yg penah bersalin yg hospital swasta, katanya maternity pad pun nurse tlg tukarkan? biar betul! betul ke? mmg class habis ar service dia. hehe..

katanya jugak, baby akan duduk kat bilik baby utk bg mak berehat. gomen lak, baby boleh duduk dgn mak.

haih, malam tu sy tak tidur tau kak. x puas tgk muka anak sndr. tersengguk-sengguk topang dagu sebelah basket dia.

ummi balqis said...

akak! ceh. ingat akak peknen lg tadi. baru nak wat party. adoi.

fatin said...

waaa.... i bc pon cam syahdu syahdan plak..
but thank god everything was ok n see how big he is now!!
comel plaks tu!!

precious innocent said...

liz: errr... pad pun nurse tukarkan? giler class service tu!! tang baby tido asing tu ade betulnya.. alasan yg akak dgr, ibu2 boleh berehat selepas bhempas pulas deliver baby tu... tp mcm akak, x syok la baby tido asing, 9bln++ baby dok dlm perut, dah kuar pun still nak dok asing ke?? sila la jwb sdiri.. hehe...

mlm tu akak xleh tido, sbb jiran sebelah tido bdengkur.. giler kuat!!! hehe

ummi balqis: party??? kamu ada sesuatukah??

fatin: hehe... sedih ke??? cite lama.. saje je nak mengibau kenangan silam... yes.. thank god semuanya ok...

Makoy said...

hi there! This is Makoy of the Certified Pinoy Blogger. I am inviting you to join The Big Mak Contest with $200 cash prize! Aside from the cash prize, I am giving away 108K EC, ad spots, domain, hosting and a special prize. Visit http://www.makoyskie.com/2009/02/join-big-mak-blog-contest.html for more details. I hope you can join! thanks!

lia said...

emma.... dok ingt ryan akan dapat adik sbb kat blog lia kuar gmbr pregnency test 2... ha3 rupanya cter sila kui3...

err... kat hospital putrajaya pon depa tukarkan meternity pad apa... lia ni, depa yg tukarkan sbb lia xboley gerak, blood pressure xstabil... da lepas 20jam mcm2 baru buat sendiri...

series, xbest anak d asingkan... msti la nk tatap anak kan ha3... hospital putrajaya BEST!!!!

precious innocent said...

lia: kekeke... tau2... tu namanya suspension.. huh.. lia pun ditukarkan pad ke? err... emma tukar sdiri.. tp hubby ada tlg.. *blush2*

murnie sangat said...

baca pengalaman mama teringat lak kenangan lalu hiks..setuju sgt, hosp gomen pn ok, lgpun duk semlm jer..tp hosp swasta tentulah selesa, setanding la ngan bayarannya tp sakit nak bersalin ni sama je kat mner2 pun..saya hari tu bersalin kat hosp gomen kena rm9 je sbb ada gl..kira ok la tu..mlm tdo ngan anak..asik tatap muka anak je cam jakun hehe..

precious innocent said...

murnie sangat: sy pun dok 1mlm.. tu yg rasa untung tu.. kalau dok kat private, mau brp ribu kan? hehe... sy nie kedekut.. kekeke...

masa nak lelap dulu, sy pun x putus2 tgk muka anak... mcm x caya je budak kecik yg memalam dok menendang2 tu dah kuar.. hehe

Liz said...

alamak, rasa nak pregnant lg pulak. hahahha...

precious innocent said...

liz: kekeke.... oppsss :P