-TKUNCI!!!-


nie cite ptg smlm... mmg lawak (bg mama la... kalau u all rasa x lawak, xpe la..)

anyway...

mama keje dr 8.50am~5pm... tp lately mama balik lambat sikit... settlekan keje sikit, + asar siap2 & perah susu... so smlm pun mama balik lambat jugak la...

masa dok perah susu (time tu <> 6pm), mama teringat yg mlmnye , company ada buat dinner (tp mama x p.. M.A.L.A.S).. so mama agak2 sure staff lain ramai yg dah balik... lgpun mama xdak pegang kunci... mama pun cepat2 perah susu...

so... masa turun tangga tu, mama tgk gelap je 2nd floor... "aaaa sudah... xkan depa semua dah balik??"... smp kat reception area mmg confirm.. semua org dah balik... & mama tkunci dlm ofis!!!!

waaaaaa!!!!!!!!!!!! panic habis mama.... dah la ada alarm.. mama lak tlupa number alarm (utk diactivatedkan alarm)... yg syoknye, mama p tekan lak this number yg mama mmg sahih tau salah... mama mmg panic habis...

sesambil tu mama try call secretary.. ayoyo.. dia x angkat pulak....
mama try call receptionist... pun x angkat jugak...
mama try call x-hr utk dptkan number asst hr nie... nasib baik dia angkat... mama x ckp byk, mama just ckp yg mama tkunci & perlukan number asst hr tu... tp, lambat pulak dia sms number tu...
mama cuba call despatch, dia suruh mama call driver boss, sbb boss ada spare key...
mama call driver tu, dpt.. tp bos xde dgn dia... dia suruh mama call lg 5 minit...
then mama dpt sms number asst hr... so mama call la dia... dia ckp dia akan cuba dptkan number purchaser, sbb dia yg beli alarm system nie & dia tau pasal locked & unlocked alarm tu...
then, mama dpt sms dr receptionist.. mama trus call dia... dia ckp number purchaser tu ada kat phone list dia.. mama pun dpt...
mama trus la call purchaser tu... tp relaks je dia.. nyampeh tul!! so.. dia ajaq la step-by-step cara2 nak kluaq dr ofis + mengactivatekan balik alarm tu....

akhirnya... mama bjaya la kluaq dr ofis.... kalau x, sure kene tido dlm ofis!!!!

so... kesimpulannye..... balik lah ke rumah on time.. xyah tunjuk rajin!!!!

lawak x cite nie???


18 comments:

Mrs Noba said...

beb...scary okeh?
kalo i pun sure panic...
i ni lagi la ratu kalut!

babysofia said...

aduhhhh mmg panic....
nasib baik leh kuar kalau tak tido opiz lah jwb nyer.... takut!!

Mommy lyna said...

saya bukan je balik on time. sebelum time lagi.
hahahaha

precious innocent said...

mrs noba: u kalut? rasanya kita nie sama la... i pun minah kalut jugak!!!

babysofia: tu la pasal... kalau tido ofis, sian la kat ryan.. ke kesian kat i sbb rindukan dia?? :P

p/s, u dah baca ke entry bday sofia?

mommy lyna: har3... lyna kan brutal!!!

Rai said...

Rajinnya..kalau saya loceng bunyik dingdong je da siap-siap angkat bag nak balik..hehe :P

liz said...

hohoh.. kalau saya, 5 minit sebelum balik.. dah kemas apa yg patut. tp masih buat2 konon tgh buat keje la. hahaha..

precious innocent said...

rai: sbb nak siapkan keje sikit, tu yg stayback kejap tu...

liz: wakaka... dulu mmg mcm tu la... tp la nie, sbb ada keje sikit.. kalau x, pukul 4.50 dah off pc.. kekekeke

ummi balqis said...

lawak gile cerita akak... hhahaha..

akak.. next time jd pekerja-balik-on-time la pulak ekk.. keskeskes

kakngah said...

sebbaik lepas gak keluar...

precious innocent said...

ummi balqis: lawakkan kan kan?? he he...

kakngah: hai... tu la.. nasib baik dpt keluar.. tp kalau x dpt gak, harus la sesapa mai balik ofis tu tlg bukakkan pintu tu.. he he

lia said...

kalau lia... lia akan panik gler sbb pk ada hantu kah3 sbb lia mmg takot banget dgn tempat gelap @ tempat xde org...

idajer said...

wah. giler takut. kalau saya sudah gelabah habis. mesti sudah nangis2.huhu

mommylyssa said...

serious kalau i mesti dah menangis menggelabah tak tau apa nak buat!!! hahahaha... lesson to be learnt: tak payah laa rajin sangat ;-) balik cepat!!

precious innocent said...

lia: jgn xtau, 'benda' tu la yg kite tbayang memula...

idajer: huhu... mmg hampir2 nak nangis.. mgigil je badan masa nak inform hubi pasal inciden nie...

mommylyssa: wakaka.... yes... learnt thru 'hard' way.. (padan muka i!!!)

lelosani said...

errr.. ni bukan kategori lawak ni... takutttttttttt... sy mmg penakot.. hehehe.. tkt antu..:P

precious innocent said...

lelosani: masa kejadian tu mmg takut.. tp bila pikir2 balik, trus jadi lawak... sapa suruh meng'offer'kan diri utk 'dkunci'??? he he

p-na mama oja said...

huhuh..seramnya...sy pn jenis penakut..takut antu gak..bygkn klu kena tido opis sorg..oh tidakk..ngeri je rasa...sib baik akak ada gak no2 contact diorg2 tuh, klu x punggah...huhuh...

precious innocent said...

p-na mama oja: har har... at least ofis sini, x penah dgr lg cite2 ngeri... kalau kat rmm dulu?? sdiri mau ingat la.. huhu