-LOST WORLD, TAMBUN-

lepas mama baca entry mama yaya pasal pcutian depa kat sunway lagoon, mama pun teringat yg mama x tulih lg pasal pcutian kami ke lost world, tambun.. mama pun dah lupa bila datenye.. few mth back rasanya...

mama nie, nama je tinggal ipoh (tp kg kat penang ye, jgn salah paham..) tp x smp2 lg kat lost world, tambun nie... even hot spring kat situ pun x penah sampai.. adakah sbb blkg rumah, maka mama rasa x seronok?? kekeke... sdiri tanya, sdiri jwb...

so, bila ayahnye ajak p lost world, tambun nie, mama pun melompat la... + leh balik ipoh sekali... rindu dgn rumah ipoh...

awal2 pg, dlm 10am (errr awal ke tu??) kami btolak dr rumah... kami b3 je yg p.. tok mama, tok daddy, aunty e & uncle dhany malas nak join.. tp x kisah la kan... b3 pun boleh bseronok2 ape.. huhu... on d way tu, mama bf ryan siap2.. lgpun pg tu dia bgn awal (dia mmg selalu bangun awal, ngalahkan ayahnye...), mata dia dah start layu... mmg lain mcm je...

... & belum sempat kami smp kat lost world, ryan dah lena............... spoil la pulak... tp elok jugak dia lena, so that xde la dia cranky kat dlm tu...

dr jauh kami dah nampak ramai org btengkek kat luar.. x sure ngape... then masa nak beli tiket, org counter tu suggest kami beli yg super saver package.. ada mkn free, boat ride & hadiah misteri, tp memandangkan ryan dok nyenyak lena, kami x jadi... lgpun, panas2 terik naik boat? sian kat ryan, kang x pasal2 kene sunburn (actually mama yg x tahan panas!!)

ya rabbi, pjg giler mukadimmah entry nie... gambo x tempek2 jugak... errr.. sabaq ye.. ada sikit lg story...

dsbbkan ryan lena, kami sempat la jamah bfast kat restoran depa... mcm tmp2 main2 air yg lain, outside food tidak dbenarkan.. nasib baik nasi lemak kat situ ok, cuma rege la mmg cekik darah (rm8 utk nasi lemak+air, kalau x silap)... then ryan pun jaga masa kami almost nak habis bfast.. mcm tau2 je... so, ayahnye p beli lg 1 set nasi lemak tu... kesian lak kat ryan, sbb masa kuar umah td dia x mkn ape2 lg...

sian kat ryan, mama x beli pun proper swimsut...
just pakai yg giant punye je.. tu yg londeh tu....


mama x mandi, sbb malas nak tukaq2 baju... so ayah la yg temankan ryan mandi... tp ryan nie.. dah nampak laut tiruan, dia bukannye nak berendam mcm yg dia selalu buat time mandi tu.. dia tepuk2 je air tu.. sabau je la...


kat sini ada gak pasir tiruan... saje je kasi ryan pijak2 pasir tu.. tp x berani nak biarkan dia x bpegang.. kang silap2 masuk mulut.. bukan leh caya sgt kenit nih!!!

ryan: ape la mama nie, nak bgambo je...
jom la main ayaq tu...

punya la susah nak dpt gambar ryan & ayah nye... dah ayah nye tukang amik gambo, so kami tlg la posing..

dah penat berendam dlm air tu, kami decided nak jln2 dlm lost world nie... sbb scenerynye cantik, blatar blkgkan bukit ape tah.. hehe (ke banjaran titiwangsa ek? geog mama fail...)

masya allah...

towards ke blkg lost world nie, kami jumpa this 'kepura cave'.. sebuah batu kapur.... lawa giler dlm tu... sejukkkkkk sbb depa letak econ (cit, spoilt betui!!).. sempat la posing2 dlm tu... nak posing b3, ayah x berani lak nak mintak stranger petik kamera dia.. ape da!!!!

then, jln ke atas sikit, jumpe 'tiger valley' pulak... ada 3ekor tiger dok bgelimpangan....

ada show, tp start dlm kul 3pm .. xde la kami tunggu show tu... dpt snap pixs tiger nie goyang2 buntut dia cukup la...


scenery kat dlm nie mmg lawa giler... sbb natural, bukan buatan...

dlm tgh2 dok posing2 sakat kat area nie, ttiba mai pulak anjing sesat mana tah.. menyalak2 kat kami.. cit... potong tul la... dah la mama nie penakut anjing... kelam kabut kami angkut brg2 kami... ye la.. x ppasal nak samak pulak....

agak2 leh teka x ryan dok buat ape??? hehe..... sungguh x malu hero mama nie tau.... tgk syok2 bjln, suddenly dia squat-down.. ingatkan ape.. rupanye dia kench..... ape daaaaa

luas rupanya lost world nie (ke kami dah kureng stamina?)... ryan jgn cite la... penat sgt smp x larat nak jln... tu yg tpaksa dukung dia... mata pun lali2 je... tp masa kami lalu kat ada 1 lorong nie, ada 2 biji patung monyet kot yg dok 'muntahkan' air... bukan tu je, siap ada bunyi mcm ngaum.. kuat giler... ryan tpaku je tgk...

ngeri pulak mama tgk patung nie...

sekian sahaja pcutian kami kali nie....

cop!!!!!

ryan posing dgn onyang(maktok mama)...

ok dah tamat dah cite...


13 comments:

erlyda said...

Wahhh macam best jer kat Lost World Tambun tu..kiter tak penah gi lagi..tiket brp ringgit?? nak kena try gak ni..

yaya said...

aduh entry u ni buat i nak tambun plak....
kalau tido sana ok ke?

achee_b165 said...

emm..beh gak tu...p-na pn teringin la nk p... sian sy...jalan sumer x pakai baju, x kena gigit nyamuk ker?? kang x psl bintat2..

Diyanazman said...

Babe, you look very nice wearing jeans and shirt like that! your hair also look nicer...

hehehe...

precious innocent said...

erlyda: adult rm25/person. tp kalau amik super saver package rm39/person.. tp akak x amik package tu, sbb ada boat ride.. mcm x bbaloi je.. ida leh je usha kat link yg akak tempek kat entry...

yaya: kalau hotel, x silap i ada.. tp more to inn style.. sbb ipoh nie kan xde sgt yg menarik.. kalau nak dok casuarina pun, kene masuk tau... nnt i tanya mother i, hotel/motel yg dekat dgn lost world nie..

achee_b165: x paham.. sapa yg jln x pakai baju?? ryan ke?? kat situ xde nyamuk... apekah sbb siang?? kekeke... tp serius xdak nyamuk..

diyanazman: errr tq... *blushing kejap*

tp i pun suka dressing cincai2 i tu.. kekeke

DYLA said...

cantek2 gmbr kat tambun ni .. teringin rasenya nak ke sana plak

Rai said...

wah..besnya..pemandangan pun lawa je..nak kena masuk dalam schedule outing keluarga nih..

precious innocent said...

dyla: sila la pegi ye... scenery mmg superb!!!

rai: masuk.. jgn x masuk.. bila lg nak cuti2 mesia? hehe

a wife, mother and an employee said...

maap ye ryan..lama jugak tak jenguk sini..kurang sihat le :P
macam best je lost world tambun tu..bape ye harga tiket? mahal tak?

p.s. if my blog still in ur list, sila update sbb i changed the url

nannoor lovelyummi said...

emma,
macam best lah lost world of tambun.
teringin nak pegi sana.
eii... nak tunjuk kt hubby lah post u nih.
hehehhe
btw, gmbar ryan tgh squat-down tu mmg comel.
sungguh comel and lawaks. hehheeehehe
seb baik kench...kalu berrrrr... hahaha

precious innocent said...

a wife, mother and an employee: siannye... u sakit ek...

nnt balik mesia, try la usha lost world nie.. tukaq angin... bg i, rege tiket tu still boleh consider la.. sbb scenery dia mmg original.. bukan buatan, tu yg mahal tu...

nannoor lovelyummi: hehe.. sila la tunjuk kat ur hubby aaa... tukang petik camera sure jatuh chenta dgn scenery kat sini...

mamasyira said...

dulu zaman anak dara penah pegi. nanti lah nak pegi zaman mak dara ni pulak ..ehehhee

precious innocent said...

mamasyira: jaman mak dara pun kene p jugak.. bwk budak cute tu pulak... hehe