-KEBOCORAN AIR KETUBAN-

korang penah dengar ke pasal kebocoran air ketuban?

huhu, itulah yang terjadi kat Mama dalam 3minggu mama berhibernasi tu.. tapi bukan la sebab kes tu, Mama hibernated.. tapi secara kebetulan pulak..

tapi rupanya air ketuban Mama normal je... gini alkisahnye....

before tu Mama nak warned ye, maybe cerita nie a bit explicit to others...

tanggal Feb5, around lunch time tetiba Mama rasa 'kebasahan' down under.. which is not normal during this time ie pregnancy.. sebab Mama takdak whatsocalled discharge nie semua (which i'm sooo thankful, sebab takdak rasa itchness di'situ').. & to make things more suspicios, morning tu waktu pergerakan SweetieBaby cam lambat dari biasa (sebab mama dah start kene tick pergerakan bayi yg 10kali tu).. Mama kene bongkokkan badan sikit, so that dia akan gerak.. macam kasi space kurang la kat perut nie, then baru ada movement sikit...

Mama dah tak sedap hati dah.. ditambah pulak yg tetiba seluar kecik basah, lagi la melompat kejap... kira lencun la seluar tu.. so kawan Mama kasi la pad... & Mama pun start la tweak & update status.. sebab tetiba je teringat kisah MommyLyna & MommyMunirah yang bersalin tak cukup bulan.. dah la hari tu SweetieBaby 7bulan 1hari... memang ada posibility bersalin awal kan? takuttttttt!!!!! almost semua geng Mama balas-balas tweak suruh Mama p hospital cepat-cepat, ye la, takut betul-betul nak beranak kan naya... tapi Mama takut false alarm je.. nanti, sampai hospital, tengok-tengok bukan kan dah malu... tapi bila pikir-pikir balik, baik malu dari menyesal tak sudah.. hmmm.. so habis timbang tara semua, mama pun decided p klinik dulu untuk buat check...

so, berangkat la Mama, Ayah & Ryan sekali ke klinik yang Mama buat 3D scan dulu.. Q&A sikit, scan perut yadda yadda then Doc tu ckp dia tak berani nak buat test down under sebab takut ada infection.. hmm, Mama pun taktau nak kata ape, sebab ada kawan Mama yang kata masa time scan tu, Doc leh buat calculation air ketuban kita.. segan lak Mama nak tanya kat dia sebab nampak macam Doc tu pun tak berapa helpful.. so, tunggu dia buat surah recommendation, kami patah balik rumah & kemas-kemas barang sbb Doc ada ckp posibility Mama kene overnite kat Hosp.. ciskedisss tul!! masa nak kemas barang nie pun dah kelam kabut, Mama main campak2 je barang Mama & SweetieBaby, nasib baik dah basuh separuh.. ye la, kang dibuatnye betul-betul kene beranak malam tu, naya je.....

lepas tu, zass ke Hosp Putrajaya... main redah je, sebab Hosp pun kami tak betul-betul decide lagi.. sebab dengar cite kawan Mama.. dia kata Hosp Putrajaya dah taknak terima pesakit luar kawasan.. tapi nie kes emergency nie, kalau nak cari Hosp Sg.Buloh (2nd option) sesat timur barat kang!!

sampai kat Hosp Putrajaya, terkedu kejap bila baca notis kat depan kaunter, 'Harap maklum. Wad Bersalin PENUH!'... aaaa sudah!!! lepas register semua, Misi kat kaunter again mention pasal wad bersalin penuh, Mama buat muka toya je.. berdoa je yang Mama tak kene tolak masuk wad bersalin malam tu...

yadda yadda timbang berat semua, Mama disuruh masuk bilik untuk check... nasib baik Doc yang check tu mau layan Mama.. masa tu dah nak dekat Maghrib.. hmmm... bermula la sesi seluk menyeluk yang membuatkan Mama mengimbau kembali kenangan masa bleeding time preggykan Ryan dulu, memang sebijik!!! Q&A sikit pasal tahap kebasahan seluar kecik tu semua, & then Doc tu tanya, ngape Doc klinik taknak buat check up? Mama pun jawab la dia takut ada infection.. alih-alih Doc & Misi sengih je.. Misi siap cakap yang Doc tu malas.. Mama just senyum je la, mana Mama nak tau, takkan nak paksa pulak.. Doc tu pulak cakap, "takpe la, kita check untuk kepastian".. huhu.. sorryyy aa Doc!!!

pastu Doc tu bagitau la perkara yang sebenar...

Doc: "Puan, nie just discharge biasa je, (sambil tunjuk kertas litmus biru), kalau kertas nie tukar warna pink, memang air ketuban yang kuar.. nie menten warna biru".

Mama: "oh ye ke, saya taktau Doc. tu yang saya p klinik dulu. nak confirmkan betul-betul.. kalau tak memang saya tak mai sini."

Doc: "takpe. kita buat nie pun untuk dapatkan confirmation."

Mama: "tapikan Doc, sepanjang pregnancy saya kali nie, takde pulak saya mai discharge.. hari nie je, tu yang cuak 1 macam tu..."

Doc: "itu normal.. memang ada yang kuar discharge dihujung pregnancy..."

Mama: "ooooooooooooo"


wellll... selanjutnya takyah la citekan, sebab klimaks cite dah tamat dah pun... SweetieBaby masih dalam perut Mama nie, sambil buat mexican wave... & discharge pun dah tak kuar dah... pelik kan... 1hari je.. arrghhh!!! gasak la.. janji semua sihat....


sekiannnnnnn.....hehe

latest gambar peyut Mama taken on Feb14


25 comments:

Farah said...

huishh nasib baik takde apape kan.tp yelaa tak salah pon kalau p spital buat confirmation.

Queen said...

seb baik semua ok...pemalas punyer doktor..lempang laju2 kang baru tahu..

anyway..perut tu betul2 memboyotnya..ekekkeke...agaknya saya nanti peknen pun gitulah gayanya...wakakka

precious innocent said...

farah: hehe.. tp bila doc confirm xde ape2 rasa malu yg teramat sgt sbb bikin kecoh.. hahaha

queen: doc tu mmg pemalas pun. doc nie la doc yg sama yg kata xleh nak buat scan masa memula i nak confirmkan pregnancy dulu..
besar kan perut i.. xnak join preggy bjemaah ke? hehe

yaya said...

gosh, bila baca perkataan seluk, i plak yang nilu....
dulu masa tgh sakit nak bersalin adam doc seluk i 2 kali jek tak silap sebab i berdegil tak nak kasi die seluk everytime die dtg, hahahahah...

Nanak said...

syukur takde pape..OMG!..nanak tak basuh lg baju2 & towel baby semua..kang kelam kabut..mampus nih..

precious innocent said...

yaya: haha.. boleh ke halang doc camtu? i redha je.. doc seluk xpe, dah keje dia.. tp kalau doc pelatih mcm yg kwn i cite kat ppum tu, xnak aaaa

nanak: haaa!!! cepat basuhhhhh then lipat masuk dlm beg...

lia said...

emma, nk ngumpat skit nih... klinik 2 la bikin havoc masa aku chicken pox peknen 35minggu dulu... doc c2 ckp anak dlm kandungan boley mati etc bagai... nanges okeh aku kat c2... dia siap soh p hosp g..

p hosp putrajaya mcm ko gak, doc senyum jer psl dia ckp baby da complete development dia, xde apa2 tp kena sembuh b4 bersalin... wat aku legaaaa sungguh2...

doc klinik c2 pelik ar...

precious innocent said...

lia: ko kene doc yg mana 1? aku kene yg hindu ke punjabi ek, x sure.. tp mmg bukan doc melayu la.. kalau doc hajar, dia ok, tp nampak cam garang...

aku sbb dah penah p situ, so malas nak cari klinik pakar sakit puan yg lain...

aku siap call dulu tau, tanya boleh ke depa check air ketuban nie semua, iye2 je budak tu ckp leh mai, sbb doc tu ada buat.. sabo je la..

tp aku pun ngong jugak, sbb call KK, depa suruh trus p hosp je.. aku yg gatai nak p klinik dulu.. sbb nak dptkan confirmation la.. kalau betul2 serius ok la.. kalau idak kan malu.. errrr... mmg malu pun, sbb xde ape2 pun.. wakakakak

*alamak, pjgn giler lak replied comment utk ko nie lia!*

Hanz said...

nasib baik takder paper emma..hu..apa2 pun kena check bagi kepasstian kan..take care...

lin muhamad said...

ooo....sya rsa masa sya tengh preggy dulu pn pnah terkena cmni..tebangun mlm.hsband siap tuduh sya kencing malam ..mmg basah betul.rupanya air ketuban tekeluar sikit eh..hehe..waa besau gak eh perut akak.

precious innocent said...

hanz: tu la.. tp ingat balik drama, mmg maluu je.. hehe

lin: errkkk, mmg ada la kebocoran air ketuban nie? awat doc putrajaya kata xde ek? dia kata kalau air ketuban kuar, memang lencun habis..
so kes lin tu mcm mana? xde ape2 ke?

CuppyCakeMommy said...

dalam gambar nampak perut cma dah turun..macam dah tak lama lagitu..jeng jeng jeng..hehehe good luck babe and take care

azzamoro said...

trajis gak citer u. kalau i pun sure dah menggelabah..

cute la perut kekek.. larat lg tak jalan..:P

sueella said...

x biasa kena cmni.. so xtau rsa cmne.. Alhamdulillah la akak xde ape2. be carefull la kan.. sbb mse nk ckp2 bln ni mcm2 boleh terjadi, su dulu air ketuban x ckp.. dh 2 x scan x ckp mse mengandungkan alif aiman, takut bb xselesa kt dlm, so kn thn kejap kt hsptl, take care la akak, hopefully selamat semua

Dayah said...

saya pun ada tanya benda yg sama baru2 ni ms p checkup..saya mmg salu ada dischrage tapi yg jenis pekat n itchy..sampai kena amik ubat sumbat kat tuuuut utk legakana itchy.tapi kali ni yg kuar mcm jernih, lincin, so takut la.walaupun tak byk tapi byk dari keputihan biasa tu..misi kata keputihan pun ada yg jernih dan licin..kalau hijau ke mmg itcy

misi kata leh soh doc scan utk tgk air kurang ke tak..masa SI dulu, awai2 tu mmg doc kata air ketuban skit.tapi the end, alhamdulillah cukup..

so tak scan lagi ni..insyaAllah minggu ni..

fatin said...

woa!!! hehehehhe.. nasib baik nothng!

to swetiebaby, sabar2 ok.. tunggguuu!!!
heheheh..

doc clinic mana yg mls tue!!! ish!!! saje nk susah kan org.. tak pikir ke.. dh la sarat ngandung sume.. nk berautur tunggu turn kat hospital sume..xfikir lgsg!

*eh ter-emo plaks! :P

Mimi said...

Hi Emma! Hrtu i tried to come here tapi u mcm private kan? seb baik hrni dh open balik yay! yes i know i ketinggalan zaman.. apologize for that :) hehe

Emma kalau anything that u worry atau rasa tak sedap hati jangan pk lama-lama okie. Just go ahead n pegi cek. Yang penting baby ok n hati senang.

Pedulikan apa orang kata ok!

Take care~ Tak sabar nak nengok swetiebaby!

zh-ena said...

ena ingatkan k.emma dah bersalin sbb dah lama tak update

nsb baik la takder apa2 jd kan

precious innocent said...

cuppy cake mommy: dah nampak turn ek perut i nie? i pun rasa mcm tu.. tp xde lak rasa nyilu kat ari2 lagi.. huhu

azzamoro: agak trajis & lawak & d same time.. ye la, x pasal2 kecut perut parents & in law i.. hahah..
jln tu, kalau takat nak ukur mall boleh lg.. tp bila kenangkan ryan, rasa cam nak lepak kat area bedding je.. kekekek

sueella: tu yg akak pikir, sbb dah nak dekat waktu bsalin kan.. otak mula la pikir merapu.. pasal air ketuban x cukup, mmg akak penah dgr, tang bocor sikit2 je doc kata jarang.. dia kata kalau bocor, kira basah habis baju semua...

dayah: sy masa ryan dulu discharge yg gatal2 tu la.. ya allah, dah mcm ungka je dok garu2 kat ofis nie.. nasib baik cover bawah meja.. kekekeke
sbb doc je yg leh ukur air ketuban tu cukup ke tak, tu yg sy p klinik private tu, aleh2 dia xmo pulak.. hampagas tul..

fatin: tu la.. nasib baikkkkkkkkkkkk.. dah la brg2 baby byk lg yg x beli nie..

mimi: eh ape lak u ketinggalan, u bz.. we all tau :)
i nie ada cam penyakit malu x btempat.. tu yg dok suka tahan2 tu.. hahaha

zh-ena: hehehe... nie yg nak rajin update nie.. x sanka ada jugak yg rindu kat blog akak nie... kekeke

SOHO Mama said...

Hopefully semua okay :)
I waterbag pecah sekali je, masa no. 3 (Armand). Cepat seminggu je. Masa tengah berenang dalam CNY gift baskets 2007! Memang mcm dalam movie2..baru je nak rilek malam tiba2 vooooshhhh..tapi takde la terus sakit macam pelakon2 kat TV tu :P

precious innocent said...

soho mama: i xde pengalaman waterbag pecah.. masa ryan dulu ada contraction sikit then i just knew it!! bgtau hubby then cepat2 kitaorg p hosp putrajaya.. smp sana depa check dah bukak 8cm, so dipecahkan la time tu...

then depa suruh i bjln masuk labour room & funny thing was when i said to d misi," alamak misi, camne nak jln nie, habis la basah". then she replied," mmg la basah sbb air ketuban awak dah pecah"..

duh!!!!!

Queenin Murni said...

hmm.. teringat opismate i, kami sama2 pregnant. dia selalu mengadu kerap terkencing dlm seluar. i tot it was normal, sebab biasa la org pregnant susah tahan kencing. rupanya it was air ketuban dia yg leaking.

baby kuar at 6months, but did not survive,sebab air dah almost kering. mmg tragis la..

mmg tindakan bijak u trus pi cek. benda2 gini mmg takleh amik smbl lewa.

Take care!

precious innocent said...

queenin murni: errrkkk! sampai kering? xkan masa mthly check up dia x mention ape pun kat doc? kesiannye kat dia & baby...

pikir balik, nasib baik i p jugak hosp.. walaupun actually xde ape2...

Queenin Murni said...

oh lupa cerita in detail.. until one day dia balik kg(kedah) n mengalami kebocoran yg banyak. sampai kl dia bleh buat dek and balik kemas2 rumah dulu. then baru pi hospital. only then baru tau its toooo late.


moral of the stroy: walau ade ape2 kemusykilan pon, even tak sakit.. silalah pegi cek.

precious innocent said...

queenin murni: pity her & her baby...

mmg kalau pregnancy nie, benda2 yg luar biasa tu baik cepat2 g check doktor.. tp tu la, i nie bmasalah sikit.. xmo susahkan org.. hehe