-APPEARKAN NAVBAR-

mcm syok pulak nak tulih tutorial.. lgpun dr tunggu idea mengarang mai, baik buat tutorial ke, product review ke, at least xde la blog nie bsawang kan? hehe...

tutorial nie khas utk ummi dayah.. ala, yg lain yg face prob yg sama pun leh apply benda nie jugak... huhu...

few mth ago, dia dah tukar layout blog dia tp ada prob sikit bila dia xleh nak nampak navbar... refer gambar kat bwh utk tau ape itu navbar..


mama dah cuba tlg, tp rasanya dia x paham kot.. sbb mama just xtract sikit je coding xml tu.. so, xplaination mama nie base pd coding layout ummi dayah la ye.. tp actually sama je utk semua free layout..

utk appearkan balik navbar tu, kita kene usha kat area html.. tp jgn la takut... sbb mama xkan sentuh coding yg lain, just utk appearkan navbar nie je.. so rasanya x perlu la backup layout (unless tgn tu gatal nak p godek benda lain..)

kita nak edit area tu ye...

cuba phatikan code box kat bwh nie...



/*-- (Hiding the navbar) --*/
#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none
}

delete je coding atas nie...

lepas tu save template... then refresh blog kita.. nnt appear la balik navbar tu...


selamat mcuba...

blogger-emoticon.blogspot.com

6 comments:

Zuhaini said...

oh.. appear..? org nak hide, dia nak appearkan.. hihi :)

precious innocent said...

zuhaini: kalau hidekan, nnt blogger.com akan auto appearkan jugak, sbb mcm dah melanggar t&c depa.. tp kalau autohide xpe.. hehe..

nak tutorial tu ke??:s

Dayah said...

mamaemmaa...
terima kasih atas tutorial ini... saya ni mmg tak paham bahasa IT...tapi bila dah dibuat tutorial gini..insyaAllah, paham kot..nanti saya try

precious innocent said...

dayah: nnt kalau mjd bgtau feedback ye... huhu

irvanqiesy said...

emma,kebetulan sy mmg buta it heheh...nasib ajar...da ade blik navbar sy...tq ye...

precious innocent said...

irvanqiesy: hehe.. dulu masa emma buta IT pun mmg face this same prob.. tp la nie dah pandai dah.. miahaha!!!!!
:s