-CERITA TENTANG VAKSIN H1N1-

rata-rata, penyakit yg paling dunia takut buat masa sekarang ialah penyakit H1N1. mama xnak repeat cerita pasal penyakit nie, sebab dah terlalu banyak sangat yang bercerita, cuma mama nak kongsi sikit pasal vaksin H1N1...

jeng jeng jeng... mama baru je tau pasal berita nie petang jumaat (210809) ye... 1st hand punye cerita nie..

officemate mama bercerita, mak & ayahnya dah dapat suntikan vaksin H1N1 nie... turned out, kerajaan dah beli dah vaksin nie, tapi bukan semua yang dapat.. orang-orang tertentu macam pihak kastam, orang-orang hospital & of course VVIP memang dah dapat suntikan nie...

terkejut? sila baca lagi...

then macam mana pulak parents dia nie boleh dapat? macam nie, kawan mak dia kerja hospital.. kawan mama nie pun x sure dia nie level ape.. tapi yang pasti, dia dibekalkan dengan 4 suntikan vaksin. so selamat la vaksin tu dipakai...

kalau kawan mama nie tipu mama, maka salah la info yang mama kasi nie. tp knowing her, dia tak penah pulak tipu tp cakap besar tu selalu la jugak.. huhu

sebab tu mama tengok kat tv, VVIP relaks je jumpa orang ramai ... rupanya depa dah imun dah.... mama rasa, lepas kes keluarga VVIP nie dapat virus nie, tu yang kerajaan terpaksa mempercepatkan pembelian vaksin nie... huhu


8 comments:

zureen @ mama said...

Harap2 semua golongan masyarakat dpt vaksin ini..terutama golongan yg kurang berkemampuan kan..

Emilia said...

Alhamdulillah...lega sikit dengar :)

Zuhaini said...

saya korek2 gak cerita vaksin ni, selepas honeylanz tanya saya.. rupanya vaksin dia mmg da siap, cuma masih dalam tempoh percubaan.. belum CONFIRM stabil dan selamat etc..

precious innocent said...

zureen @ mama: yap, sgt setuju!!!!

emilia: mmg lega, tp bila agaknya rakyat jelata dpt menikmati vaksin nie? hmmm

zuhaini: ye ke? tp yg akak dgr, xde la pulak dlm tempoh pcubaan... hubi akak pun kata dlm newspaper dah kuar.. cuma x sure newspaper yg mana...

l i e y n said...

nampaknya rakyat tak didahulukan....

ada terbaca dlm blog somebody. kat kelantan dah ada vaksin ni. RM65 aje satu jab n boleh tahan untuk setahun...

precious innocent said...

lieyn: kesian kat kita2 yg 'kecik' nie kan??

wah, kalau kat kelantan dah ada, jom kita pakat² p sana..

AdwanEncem said...

hmmm... kalau tak salah la kan... dh leh didapati di klinik2 or spital dh... harga tidak lebih dari rm80.00...

precious innocent said...

adwan encem: dah kuar paper ek? sy tau berita nie pun jumaat lepas, so mungkin baru je kot gomen benarkan pjualan vaksin nie.. huhu