-KESIAN KAT AYAHNYE-

kalau tolak tambah bahagi darab, mama & ayahnya dah menikah dah dekat 3 tahun dah.. so far, mama rasa layanan mama kat ayahnye semua cukup.. cuma satu je...

mama tak pandai masak...

ye, nie pengakuan ikhlas nie.. walaupun agak malu untuk diberitakan, tapi sesungguhnya mama memang tak pandai masak.. kesian kat ayahnye kan?

puas mama cuba masak sedap-sedap untuk ayahnye, kekadang menjadi, tapi most of the time tak menjadi la.. masalah mama, mama nie pesen tasteless.. nie memang 1 masalah besar untuk mama.. kekadang bila mama dah bajet cukup masin semua, bila makan dengan nasi, jadi tawar pulak.. hmmm..

so, mama nak mintak tolong geng-geng blogger yang lain, macam mana nak buat lidah mama nie dapat rasa masin manis nie ye?? kot-kot ada petua, sila la share...


30 comments:

M@y said...

mama emma,
erk..sama la kita!kesian kt encik suami dapat isteri x pandai masak..huhuhu..

ar.nie said...

Mama Emma,
Saya pon tak pandai masak. Kalau buat kek tue 10x, 10 rasa yg berlainan jadinya. Kihkihkih. Slalunya, saya mmg akan suruh si dia komen, so that i can improve. Tapi kan, saya rasa, keikhlasan & kesungguhan kita tue yg penting pada mereka. Hihi.

Zety Zin said...

Sama la... saya memang tak kuat masin. selalu kekurangan garam masa masak. so in the 'Dewa Memasak' (bak kata En Abah) kena turun padang. Dia yang rasa semuanya dulu. Bila dah lulus barulah boleh padam api. Hehehe.

yaya said...

eleh boleh lagi masak tu emma. yaya pun tak pandai mana pun masak.... kalau husband manyak comment tawar sgt ke, manis sgt ke. tanya depa cium mulut rasa ape yek?

aydan said...

saya dlu pun tak pandai masak..mule2 kawin husband je masak sbb dia mmg masak best.pastu belajar masak ngan husband skrg dah terror sket..hehe

Jua Zulkef said...

saya pun tak reti masak. saya cuma reti tangkap gambar bagi makanan yg saya masak nampak sedap. itu je..

GorgeousGround said...

hi..salam ziarah,jemput singgah & jom shopping wit us!! kain pasang & shawls murah..murah.. :) @ http://gorgeous-ground.blogspot.com/

Jade said...

emma, cm ne nk bg idea.. i sendiri tak pandai masak.. sebab kalau kt uamh mertua, mama yg masak.. kalau balik umah mak, mak yg masak.. n kalau hubby teringin, dia masak sendiri... camno tu..

zureen @ mama said...

Dulu masa zureen kawen pun tak reti masak juga..
But setelah 12 thn kawen..still tak berapa pandai masak..he3(walaupun dah semakin baik sedikit)

Ummi Salsabila said...

kite pun xpndai msk.pndai cmpk2 je kak..
yg simple okla.yg len hantam saje..hehe

bab masin tu,ade petua kate secubit garam = 1 org.if rmi mkn kirela bpe cubit.he3.

tp sy suke msk masin2.kuat masin btol! :)

lia said...

owhhh aku bukan jer xpandai masak malahan xsuka masak... alahai... aku xpnh masak pon kat umh mil sbb dia xbagi (dia tau aku xpandai masak)

mr Fallah slalu ckp 'kalau masak dgn kasih sayang, xsedap pon jadi sedap' kah3

precious innocent said...

may: kesian kan kat depa? tpkan, dlm x sedap masak, awak berat badan ayahnye mcm x turun pun.. nanana...

arnie: jgn kan kata kek, kuih raya pun sy x penah buat.. huhu.. camno tu??

zety zin: prob sy nie, ayahnye pantang dia merasa makanan nie, dia kata hilang thrill.. pening...

yaya: u jgn ngada ek.. jgn nak kata u x pandai masak.. i gulaikan u baru tau!!!

aydan: hubby sy nak kata terror masak tu xde la sgt, tp deria rasa dia tu buat sy ngeri..

jua zulkef: nie lg sorang... i buatkan u jd sandwish mau x??

gorgeous ground: insya allah sy singgah..

jade: wah.. u lg best.. kalau hubi u teringin dia yg masak sdiri.. i nie bukannye ape, x tahan part 'jelingan manja' tu.. menakutkan!!!

zureen @ mama: alamak, xkan sy pun bakal ikut jejak langkah u ek? 12thn? hadoi, habis la sy kene 'jelingan manja' sokmo.. silap2, trus jgn juling kang...

ummi salsabila: secubit garam tu byk mana? kalau org pesen jadi besar mcm mana nak kira cubitan dia? pening!!!

lia: aku nie masa bujang dulu mmg x penah masak.. eh silap.. masa tanam anggur dulu ada la masak, tp yg simple² je.. family aku mmg pesen x berkira sgt.. so bila menikah dgn hubby, nak xnak kene blajo masak.. tang blajo tu mmg boleh, tp bila mai part nak merasa tu yg aku fail.. camne la nak overcome benda nie??? hadui!!!

irvanqiesy said...

emma,mcm sy klu da rase sploh kali pon xdpt rase gak,akhirnye soh hubby yg rasekan dan die akan komen so leh la tahu ape yg kurang.

precious innocent said...

irvanqiesy: kes sy pulak, kekadang hubi ada gak merasa.. kekadang tu dia xnak sbb nak suprise kononnya... huhu..

Mama Adib said...

aku antara yg tak pandai masak

sekarang dah lulus skit, itupun selepas 4 tahun kawin

tp ada hari sedap giler, ada hari layak d tong sampah ha ha

precious innocent said...

mama adib: 4thn ek? sy ada 1thn lg waktu pcubaan... sy nie leh kira brp hari yg sedap dlm 1 bln tu.. huhu

CY3.5 said...

saya masak tak konsisten.. ada time masa panas atas api tak sedap, tp bila dah lama2 atas meja, sedap la plak.. ada time rasa atas api, kemain.. bila dah hidang, lain :P

tp, kesimpulannya, saya mmg kurang mahir.. my taste bud also cannot be trusted 100%

precious innocent said...

cy3.5: hehe.. lawak la pulak kes u nie.. ada ke time panas rasa lain, time sejuk rasa lain? 1st time dgr nih...

p-na mama oja said...

saya pun x pandai mana akak... sy nie lagi la rock, bila saya dah pandai masak.. mak saya pun heran.. dia x percaya saya bole… (pandai ker?? Perasan..hihihi)

kena slalu praktis.. nnti lama2 ok ler.. jgn risau.. go go chaiyokk!!

precious innocent said...

p-na mama oja: kejap tulih x pandai, tup2 pandai pulak? camne nie pina oit!!! tp yg pasti akak mcm terasa² lg macaroni grg pina.. sedap (eh, macaroni ke ek? dah lupa... haha)

praktis masak no hal, tp tang merasa tu camne??? tulungggggggggggggggg

hafizah hamid said...

emma...takpe...slow2..lama2 mesti ok punya la..org kata praktis make perfect..kekeke....kak nor dulu pun ade gak masalah lauk kurang masin....dah 7 tahun kawen..dah tau la mcmana nak handle....kekekeke..

kalau niat kita ikhlas nak bg suami makan masakan kita..insyaAllah...Allah pasti permudahkan jalannya....caiyok emma...

precious innocent said...

hafizah hamid: knor pun tau emma mcm mana kan? mana penah masak gulai semua.. knor lain la.. ada gak masak, kalau x sure paklong bising, tul x? huhu...

dulu knor kata amik masa dlm 2 3 thn utk mahir, nie emma dah 3thn dah nie, x mahir² jugak... ada la tensi sikit.. huhu...

kwn emma ckp, masak je.. kalau x sedap, buang.. huhu.. mbazir la pulak... hmmm

Liz said...

kalau akak tak sure ttg masinnya, akan letak garam sikit. then suruh hubby akak rasa. kalau dia kata kurang garam, akak tambah la sampai dia kata ok.

hehe tp lain pulak dgn hubby saya. kdg2 saja saya suruh dia rasa. bila dia kata kurang garam, saya tambah sampai la dia kata ok. tp bila mkn, baru la rasa lauk tu dah masin.

haha, mmg takleh caye tastebuds dia.

precious innocent said...

liz: kekadang ikut angin hubby akak, dia nak merasa.. kekadang mai angin kus², dia nak suprise.. so xnak rasa dulu.. tu yg susah tu... huhu...
:(

sya said...

sama le, tak pandai masak gak..
kadang2 kecik ati juga orang komplen, masin la, tawar laa....

hmm, agak2 susah sangat, bila masak tu, suruh je orang tu rasa... :P

precious innocent said...

sya: part nak suruh org tu merasa mmg payah sikit.. akak dah xplain kat atas tu.. huhu

lin said...

kak, sya pn tak dela pandai memasak..terus terang ckp, rsanya husband sya lagi terer masak.hahaha..malu plak kadang tu ngan dia..
xpe kak, jom kita practise sama2 memasak..sya pn baru je nk asah skill masak memasak ni..

p/s - ni la akibatnya masa muda remaja dulu mak memasak kt dapur, tapi sya sebok tengok tv tak tolong..huhuhu

precious innocent said...

lin: cop.. awat kejap lin, kejap sya nie?? pening dah akak...

akak nie dah masuk 3thn kawen, x sedap2 jugak masakan.. kesian kan?? akak dulu pun masa bujang terror potong bawang je.. nanana...

armouris said...

info tentang garam kat sini - Makan Kurang Garam dan sini - Garam Boleh Menyebabkan Kanser

precious innocent said...

armouris: thanx for d info :D