-HOW TO BACKUP ALL UR POST & COMMENTS IN BLOGSPOT-

fuh, nie la julung² kalinya mama nak buat tutorial... masa nak start tulih nie pun mama dah cukup bdebar², takut xplaination mama fail, sbb knowing me, mama mmg x pandai kasi ape² instruction.. tp i'll try my best ya...

ok, nie mama ada jumpe antara cara lain utk backup semua post & comments dlm blogspot...

* memula, kene dload BloggerBackup dulu.. & do d nessasary (extract file, install, etc)...
* then cari file 'BloggerBackup' kat start menu (refer gambar kat bwh)...


* kat 'Available blogs', pilih 'Add/Update/Remove Blogs' (refer gambar kat bwh)...
* dah isi 'Blog Title/Name' & 'Blogger Blog URL', tekan je 'Get Feed URL.. nnt dia akan kuar feed.. pas tu baru click 'Add/Update Blog' (refer gambar kat bwh)...
* nnt akan kuar la blog yg kita nak back up tu (refer gambar kat bwh)... then tekan 'OK'...* then, bila kuar gambar kat bwh nie, buat gini lak (pls take note that ini utk 1st timer yg nak backup blog)..
1. pilih kat mana kita nak save post tu ( in save posts to folder)
2. leh pilih samada nak pilih '1 file /post', or 'all post in a single file' ( in save posts as format)
3. pas tu click 'Backup Posts'

* maka dah siap dah....


** tambahan, kalau nak backup new entry, pilih tarikh dr bila yg kita nak sambung backup tu ( in Only new post since) (refer gambar kat bwh)

tamat la sudah tutorial mama.. mama dah cuba sehabis simple, nak kasi readers faham.. kalau la ade ape2 yg x paham, sila la btanya ye...

dlm byk2 cara, method nie yg paling mama suka, sbb kita leh pilih nak save entry memana yg kita nak... tp xtau la in future, kot2 tjumpa cara lain pulak...

tpkan, mama nak mintak maap bbyk kat ibu sya, sbb still x jumpe lg cara nak import wp ke blogspot.. ingatkan cara kat atas nie boleh... nnt mama try cari lg ye....


26 comments:

lia said...

aku nk try, klu xjd aku kaco hang ya ha3....

aku kan buta it ;p

precious innocent said...

lia: sila la cuba... insya allah boleh... :f

rizza said...

canggihnye....

precious innocent said...

rizza: canggih?? errr... blur kejap... :?

Hanz said...

emma ni cam tahu2 jer isi hati Hanz...ibarat sudah ngantuk disorong bantal gitu! :P

the other day pernah tanya hubby camner nak save segalanya blog hanz ni takut2 jadi apa2, hilang begitu sajer..mau meraung dibuatnya! hubby pun x tahu...

nanti hanz cuba, ni kena amik masa slow2 sebab IT-illiterate, kih,kih..

precious innocent said...

hanz: pls try.. sbb emma buat mjadi.. cuma bila nak tempek semula saved entry tu kat dummy blog, x mjadi smp la nie.. tp at least kita dah buat backup kan... huhu
:D

CY3.5 said...

kalau kita guna Dashboard >> Settings >> Basic >> Export Blog pun bley kan?

precious innocent said...

cy3.5: itu yg paling basic kan?.. tp method yg tu, ia akan copy semua entry kita kan? & everytime kita nak buat backup, kita kene rewrite semua entry kan? tp method yg i tunjuk nie, mmg akan pisah2 la entry tu.. hehe.. x reti la pulak mcm mana nak xplain...

kaezrin said...

kewl kewl...saya dah buat..i likeee

precious innocent said...

kaezrin: :f... nasib baik mjadi.. hehe...

littlemama said...

mama emma, well done! tutorial yang sangat bagus untuk mama bloggers semua :D

sya said...

laa, ye ke kak?
hehehe.. bukan yang ni ye?
tak pe kak...
saya pun mencari2 juga ni... :P

Pinky Angel said...

just what i need. (although not sure classic blogger support ni ke tak). Aritu blogger buat hal. Semua blog takleh masuk. Cemas i.. Tula, suh hupdate baru malas.. kan?kan?

hehe.. karang leh la try.

Pinky Angel said...

*update*

suda try. bole pun. Maceh mama emma..

Anonymous said...

Dear Mama Emma,

Terima kasih banyak! Memang berguna tutorial ni. I dah try and it worked beautifully. Instructions yg Mama Emma bagi sgt2 senang untuk ikut.

precious innocent said...

littlemama: pening kepala masa nak karang ayat tutorial nie.. takut salah ayat, trus org x paham.. hehe


sya: tu la sya, akak ingatkan boleh la copy paste entry dr wp ikut method nie, tp fail la pulak... nnt akak cuba cari lg k...


pinky angel: boleh? lega.... :f
ala, upgrade je la layout u tu.. xml la nie pun cun2 da... hehe


anon: ye ke? alhamdulillah.. i takut sgt org x paham ayat i.. hehe...
err... ape url blog u?? nak gak kenal² :)

ar.nie said...

Thank u mama emma! I lap u laaa... :D

precious innocent said...

arnie: u pun dah try ke? mjadi ek? alhamdulillah.. nie yg bsemangat nak buat tutorial lain nie... hehe...

yatie chomeyl said...

aaa..ka dh cakap, ramai org suka kalau kak emma sudi wta tutorial..insya Allah nanti nak try gak. once dh try, i'll let u know the result ;)

precious innocent said...

yatie chomeyl: hehe... mane akak nak tau.. lgpun akak nie kan pemalu orgnye... sila² try ye...

yaya said...

u such a great women emma, thanks bebeh!

precious innocent said...

yaya: glad that u like it babe!!! :f

Anisa said...

Mama Emma, anonymous kat atas tu is me, Anisa. Masa I tulis comment tu tak perasan dia akan keluar as anonymous. Anyway, thanks again for the tutorial.

precious innocent said...

anisa: hooo.. xpe la... glad that u like that tutorial...

lia said...

emma... da bjaya buat tp kan... mcm mana nk guna yg kita da backup 2 nnt ya? sbb biler aku klik kat file 2, dia appear window yg mcm code aku xphm...

soklan bodoh kah? serius aku xtau guna wei hu3..

precious innocent said...

lia: hehe babe, jgn marah ye.. aku cuba gak tempek entry file tu dlm posting, tp x lekat.. aku pun xtau ngape.. tp mmg boleh bukak, ko kene bukak under kat notepad ataupun wordpad..

aku share tutorial nie, sbb leh save entry kita satu-satu.. bukan sekali gus mcm yg selalu org buat..