- ENTRY YANG AGAK PERSONAL -


actually Mama bercadang nak bercerita tentang kisah pregnancy lagi, tapi mama rasa macam dah nak pecah otak & hati memendam rasa tentang satu benda nie...

perkara nie related dengan biz jugak.. tp bukan MBS or DBL... tapi more on designing printed material...

Ayahnye ada la buat freelancing design product printing material macam flyers, poster, design card kawen etc.. kami pada mulanya nak tumpukan pada benda nie, tapi memandangkan kami takdak source printer company yang boleh dipercayai, maka hajat tu terbenam je la.. Mama rasa ralat la jugak, sebab mama percaya dengan talent Ayahnye... banyak jugak la billboard, poster hasil kerja Ayahnye terpampang kat area highway (utara-selatan, elite, federal - time keje agency dulu) ...

anyway, bebaru nie, x-bos Ayahnye ada hire Ayahnye design poster (kot? dah lupa) untuk 1 event Malaysia.. alhamdulillah, dah approve.. so depa just print je la.. & imbuhan yang dijanjikan memang sedap la...

cuma yang tak sedapnya, macam susah tul la nak dapat payment tu... nie kami dah menunggu dekat 2bulan nie.. mungkin pada dia amount tu takat celah gigi, tapi pada kami nie, banyak impactnya... hmmm...

kekadang mama terfikir, no wonder in some biz, ramai org mintak deposit, untuk mengelakkan kes macam nie.. mama pun ada mention kat Ayahnye, tapi Ayahnye pesen tak suka pressure orang... tapi orang pressure kami takpe pulak, grrrr.. takdak hati perut ke?

nie bukan pertama kali kami terkena... before nie, lagi teruk... print mock up pakai duit sendiri.. last-last senyap macam tu je.. kononnya customer tolak design.. sabar je la... ratus-ratus pun still duit jugak kan?

kenapa mama upkan cerita nie?

bagi mama, bila kita buat biz, jangan la nak aniaya orang.. infact bukan dalam dunia biz aje, in real life pun, jangan la aniaya orang... ape omputih kata? what goes around comes around? gitu la bunyinye...


12 comments:

okinokiyo said...

OMG betul..mmg kene mintak deposit. sbb my case, ada org suh design gedebak gedebuk itu ini alih2 tak jadik..penat semua ada..sbb dah buat itu ini xjadik..

payment deposit tu umpama commitment yg dia kasik utk commit dlm transaction biz.

infact dulu i belajar, kalau kite nak tempah baju, kite kene byr deposit, supaya tukang jahit ada duit modal nak beli benang etc..

Jua Zulkef said...

nak minta deposit, macam tak sampai hati. tapi lebih kepada nak jaga hati client/customer..takut dorang igt kita tak caya kat dorang lak. tp, nanti2 kita yang terkena. tambah lagi kita lak bukan jenis nak presurre kejar org tu minta duit macam along. ke u berani kejar emma?

mai, aku kena bayar deposit ke aku tempah 'benda' tu kat ko?

precious innocent said...

okinokiyo: tu laaaaaaaa.. tp bg kami, kalau total amount less then rm100, rasa cam bsalah nak mintak deposit, kekeke, baikkan kitaworang?! (baek x btempat!!)..

utk DBL & MBS expecially, kami mmg xmo mintak deposit, sbb kami xleh commit dgn dateline.. kang dateline burst, kami yg teruk kene sembur.. but in d above case, totally different.. buat mmg ikut dateline.. hmmm...

jua zulkef: yesza!!! mmg x smp hati & nak jaga hati customer.. mana u tau ek? apekah kita sama2 baek hati? hehe

i mmg x berani nak kejar mintak duit.. tp kalau ratus2 tu kene tebal muka jugak la.. huhu

Queen said...

betul setuju..bukan setakat client dgn kita je..kita sesama rakan niaga pun ne pandai2 bawak diri... sambil2 kita muhasabah diri..

sebab tu nik tak suka amik keje ID emma... ramai yang tolak design..pastu tak nak bayar.. Atas alasan harga designer mahal...cess...kalau setakat nak suruh wat keje design, tp nak bayar rm10...baik la mintak free jer...huhuhu...

precious innocent said...

queen: hehe... tpkan keje design la yg leh bwk duit, kalau kene dgn customer & cara.. kalau kat overc, depa pandang tinggi kat GD, sbb bukan semua org creative, tp kat sini? hmm pandang sebelah mata je..

bila la mentaliti org kita nak berubah ek?

arin said...

salam,
selalu baca tapi la nih baru terpanggil nak comment.Mmg betul, esp dlm printing business, kena mintak at least 50% depo.Kita nak print pon pakai modal.Plus, cakap kat cust bila delivered materials,payment kena setel kan.
Yang penting terms & cond tuh kena stated dalam quotation.So, customer awal2 dah tau.Kalau dia tak setuju, customer boleh choose nak proceed with the job atau takmo.
Perghh..panjang lak comment ku.
Take care!

lailasani said...

mmg patut kena ambik deposit dulu.
atleast separuh pun takpelah.... ape2 pun kalau kita jujur, insyaallah ada bahagian kita nanti.. cuma kita je taktau bila...
sabar je emma...

yaya said...

erkkk... masa submit design husband u takde minta duit sikit ke? husband u mesti malas nak push2 x bos die kot.... i suggest kalo malas nak call n ckp dgn x bos die, kejar la budak account opis x bos die tu... call tiap2 hari...

precious innocent said...

arin: thanx for visiting my humble blog.
case nie lain sikit, sbb customer tu liase dgn hubby i.. x-bos pulak tu.. so a bit segan nak mintak deposit.. lgpun hubby i just design je, xdak involve printing.. but in future, rasanya kene mintak gak deposit nie.. kenal ke x kenal ke, kene mintak jugak.. utk jaga our own ass kan.. huhu

lailasani: nie la namanya jujur x btempat. sudahnye blog la tmp meluahkan perasaan.. hehehe

yaya: tau xpe.. u tau la lelaki camne kan? kalau i mmg i meroyan hari2 kat customer, haha!! masalahnye, nak call akaun depa pun out jugak.. sbb x-bos dia nie 1 of d authorise signature utk sign cheque.. hari tu kat laos, this week kat brunei.. mamanjang p overc, nasib baik dia x kata nak p outerspace!

fatin said...

mamma emma........!!!!
jgn tension2!! awal tu pregnant!!! biar laki u je yg pikir pasal nie.
anyway klau deal ngn biz yg besar.. always bttr ade black n white. senang..
so, papehal.. kta tak teruk n takyah nk sebok push2 diorg.. at least ade b/w statement.. klau diorg tak follow.. kta bole guna that to push them. nak taknak..diorg kna jugak bayar..
=)

goodluck!!

ryzza said...

hmm pity you babe..
large corporation pun mtk depo, tambah kiter yg kecik2 nie (hehe macam i ade bisiness jugak)

anyway, u buat quotataion with fine print.a standard 1 lah...mane tau rezeki lagi mencurah2 pasni...letak situ 20% depo ke kalo tanak mintak lebey2....kalo org tu reti, reti lah..kalo setakat rm100 n org tu rasa tayah tp die bayar full...lagi baguih

buat la babe ~hugs~ at least u ade sumthing utk kaver incase sumthing shd happen later, hopefully tak le

precious innocent said...

fatin: camne x tension, i yg buat buku kira2 (dlm otak! haha!!).. hubby i pasal duit nie dia mmg out sikit, tu sbb duit dia, duit i.. ngeh ngeh..

thinking of that also, cuma kami x register ape2 lg.. sbb buat pun bila ada org mintak.. huhu.. i suka buat benda2 nie, tp dsbbkan output dr dear hubby, so kene la pendam.. kalau i yg super creative, i mmg buat betul2 punye.. huhu...


ryzza: large company mmg akan mintak depo. we all nie perut masing2 je besaq, hahahaha!!!

mcm kes company lama i, byk giler yg ttunggak bayaran. cuma xleh nak mintak hutang, sbb company tu dah x wujud.. u tau la kan sapa yg take over.. b4 nie lg teruk, siap ada 1 company nie kene tutup trus, lg kesian...

all the planning is there, nak implement je slow sikit sbb base pd permintaan.. kalau continously mthly ada job sedap la.. nie kalau sthn sekali, hehehe ...

yg syoknye, shah ada tanya kat i, kalau lepas nie xbos dia mintak buat nak ckp ape? i trus suruh dia ckp xnak buat dah lepas nie.. haha.. serik beb!!!!

dei aci, bila nak buat shoot nie? jerawat tu jgn takut la... boleh hilang la...