-POSITIVE THINKING-


nak mekap blog, tp x brp nak terror?
jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


****************************************

lately otak mama went blank, xtau dah nak blog apa... bukan xdak cita.. belambak.. tp idea x mari... yg contest hari tu pun paksa-rela pecah otak mengarang, takut tlajak duedate... hmmm...

ape la yg mama nak merapu nie???

bila baca blog mcm mommy lyna & ibu aida, mama a bit jeles dgn depa... yg sorg tu sahm, yg sorg tu waom (work-at-office-mama, ada ke terms nie?).. tp dua2 rajin update blog... bukan update sesaja (tp lately ibu aida kerap blog pasal her needs, jgn marah ye ibu aida *muah2*), tp penuh dgn ilmu yg pikir dalam...

mcm mommy lyna, walaupun dia muda byk dr mama, tp mama sgt salute dgn ilmu yg dia ada... yg tambah syg kat dia, dia rela kongsi ilmu dgn kwn2 cyber dia.. kalau dulu pasal ilmu bf, la nie pasal nak cari xtra income lak.. huhu... yg ibu aida lak, lately suka buat posting pasal cara2 nak memotivasikan diri...

bukan depa je, tp ramai lg yg mama tgk ada positive thinking... & mama sgt2 suka mbaca blog2 ilmiah mcm nie... & lepas baca tu, sure mama rasa down sikit... segan dgn depa nie... sbb mama dah xdak motivasi diri utk majukan diri... nie mmg mama akui...

hmmm.. entah lah... sepatutnya mama xleh pikir mcm nie.. nak2 lak dah ada ryan... kalau bterusan mcm nie, sapa la yg ryan akan pandang sbagai hero? xkan ultraman kot? lalala... eh, tp ultraman ok kan, dia akan jadi xtra power bila dia nak dekat mati... tppppppppppppp... xmo la ryan pikir, bila dah dekat nak nazakkkk sgt2, baru nak push diri utk menang... ape yg mama merapu nie??

how i wish mama nie sorg yg stiasa positive, tp mmg xleh... hmm.. mama nie mmg mpunyai low self estime teruk giler... mmg xdak level punye... kalau sesapa yg kenal mama, sure x sangka punye, sbb mama nampak gah je dr luar... tp mama sesungguhnya fragile kat dlm...

bila baca entry cite pasal keje masing2, lgggg la mama down... mama hanyalah sorg admin asst yg selalu xdak keje.. kekadang je... tp once dah ada, mmg kekadang tu x tido... smp ofis, weng2 je otak... xtau la, rasanya mayb sbb mama dah kasi all-out masa mama mula2 keje kat ofis lama mama dulu.. kat sana, mmg mama akui, mmg kerja mama tip-top, kalau x sure arwah xbos mama xkan panggil mama jadi secretary nak dekat 2thn... hu hu, mama rindu sgt kat rmm... tp hampeh, lepas kes btukar mgmt, mama dilambung2 hanya krn mama secretary (kononnya mama byk pegang rahsia xbos, smpkan mama dfitnah jd tali barut dia.. sedihhhh sgt)... nasib baik mama diletakkan kat area purchasing... walaupun mama dah mula ngelat, tp mama boleh la kata yg mama bjaya dlm mjlnkan tugas...

kekadang nak tgelak pun ada.. hanya sbb mama nie admin asst.. so org assume mama nie x pandai mana.. mmg pun x pandai, sbb mama dip je.. so sesuka hati je arah mama buat keje2 yg merapu2... tp, mama x kisah, sbb mama nie alhamdulillah ringan tulang... cuma kalau mintak buat something tu, xleh ke mintak tlg dgn cara yg bhemah? lalala...

sepatutnya, mama kene ubah cara pemikiran mama nie... source dok ada depan mata, gunakan sebaik mungkin.. ubah mane2 yg perlu diubah.. tp... isk... mcm mana nak jadi org yg stiasa positif ek??

btw, pls vote for me if u like my version of 'nursing wear idaman'
pollcode.com free polls
suka entry 'nursing wear' mama?
ya tidak

or, u can vote here



17 comments:

sya said...

ish, ada dip tu pandai la tuh...
hmm, positive thinking?
just ingat masa depan, masa depan, dan masa depan.. terutamanya masa depan ryan...

tak apa, slow2... :)

happy2gether said...

Emma, bkn Emma sowang jek camtu, kdg2 org x ckp jek, cam Mai pon, esp bila dikelilingi org2 yg lebih gah, tak kira ilmu-pandai masak, pandai buat kek-kita tak, financially terlampau stabil..hehehe...kdg2 rasa down gak, TAPI...kita kena sentiasa muhasabah diri, semua org ada strength and weaknesses...kita pon kalo berusaha insyallah dpt ke arah tu..mai dulu amik degree pon slow2 sampai 5thn++ org lain skrg dah ada masters, tapi mai okey sbb mai dah set nak focus pd family dulu...man man, pelan2 kayuh...yg penting ada matlamat, nak besarkan ryan menjadi seorg yg berjaya pon satu matlamat,emma dpt BF Ryan lama pon satu success, cheer up!!! oopss mai x pandai nak makeup blog, can u help me?nak gak layout yg cantik2...nanti bebila mai contact emma ek?thanks!

precious innocent said...

sya: ala.. dip la nie org dah x pandang dah... paling koman pun, kene ada master.. hmmm..

sbb pikir masa depan ryan la yg buat emma kene berubah pemikiran... tp... isk...



happy2gether: hehe.. awat la yg mai sentuh part ilmu masak tu? lalala.. yg tu pun rasanya emma nak buat entry khas.. huhu..

betul jugak kata mai, matlamat nie x kira besar ke kecik.. nak bfkan ryan tu pun 1 matlamat murni kan?? (hehe, nak sedapkan hati sdiri)

nak mekap blog? no hal.. bgtau kat email pun boleh jugak...

yaya said...

ha, terkejut u rase down, i rase u ibu yg hebat, nak i senaraikan ape yg u ada, u still BF ryan, u pandai make up blog, u antara blogger yg glamour juga, u suka tolong orang, u ade ketinggian seperti model, dah tak larat nak senaraikan. Sedarlah emma bahwa anda juga hebat tanpa anda sedari.....

precious innocent said...

yaya: u nie, saje je tau... i glamer? biar betul!! kalau betul, awat xdak sesapa pun yg mintak otograt i?
:))
well yaya, kita hanya nampak kekurangan diri kita, kelebihan kita (kalau ada) org lain yg nampak.. setuju x?

Dayah said...

Mamaemma,
bukan mama sorang je rasa camtu..saya pun...tapi kalau lama2 saya layan perasaan ni pun tak kemana jugak saya ni...

tapi kita ni kena pandang ke atas dan bawah..kalau kita asyik pandang atas je..mmg la kita akan rasa diri ni kureng byk..tapi sekali sekala, pandang ke bawah...ramai lagi org yg kurang dari kita..

so kesimpulan, pandang ke atas bukan utk kita rasa merendah diri, tapi memotivasikan diri kita moga jadi seperti mereka

dan memandang ke bwh bukan utk myombong melihat mereka yg kurang dari kita, tapi utk kita bersyukur atas nikmat Allah yg mungkin mereka di bwh tak dpt..yang kdg2 kita sendiri lupa...

ok ye mama....sama2 kita +ve.insyaAllah

mommysarah said...

emma, takpalah...
berilmu atau tak sesuatu blog tue, janji selesa kat tuan blog tu. ada org yang reti ekspresikan diri mereka, ada yang tak.

sila jangan down...hokeh!!!

;;)

Ummi Salsabila said...

samela kak emma.kite pon sll down.tp akk ok lg dr kite.SAHM yg.....aah,jeles tgk org2 hebat yg len tu..tulis kat blog merepk meraban je.mommy lyna tu mmg terorla.camne die le jd teror ek?huhu

precious innocent said...

dayah: betul2, mcm yg mrs noba pernah mention kat blog nie gak, kita kene selalu pandang ke bwh, tp kalau kita pun tgolong org bawahan nie camno? lalala..
actually, bukan selalu la pikiran -ve nie, kekadang je... huhu

mmommysarah: kekadang nie, ape yg dtonjolkan kat blog tu mcerminkan dirinya yg sebenar... ke x ek?? lalala...

ummi salsabila:tu yg akak jeles dgn mommy lyna tu... camne la dia leh jd sentiasa +ve ek? nak kene tuntut ilmu time msk gath la jwbnye... ngeh ngeh...

sitisifir10 said...

Saya sangka, saya sorang selalu rasa begitu...huhu...takpe2 ramai blogger lain akan saling membahu antara satu sama lain...cheers :D

precious innocent said...

sitisihir10: sy nie suka baca blog dr baca buku, sbb dselangseli dgn entry bgambar... so bila baca blog yg informative & +ve nie mmg bagus utk memotivatsikan diri.. antara sedar atau x.. huhu..

kakyong said...

salam mama emma,

tak yah jd mommy lyna, jd jer diri mama emma.. blog ni pun dah jd 1 identiti diri kan.. setuju dgn point2 cik Yaya..

tulis apa yg kita rasa nak tulis, sbb nanti kita nak anak2 kita baca kan... :D

nak jd positif.. sentiasa pk kan yg baik2, yg buat kita hepi.. guna segala apa resource yg ade.. kdg2 kita tak boleh nak dpt yg terbaik, tp segala yg ade diseliling kita sebenarnya berguna juga... heheh.. org faham ke apa yg daku tulis ni... :s

precious innocent said...

kakyong: hehe.. emma paham ape yg kyong tulih nie.. emma x bmaksud nak jd mcm lyna, cuma admire dgn pemikiran positif yg dia ada.. yg tu emma kagum..

emma rasa emma byk merapu kat blog nie, rasa segan lak nak kasi anak(anak, insya allah) baca nnt.. tp kalau dia x baca, dia xtau mcm mana perit jerih dlm mbesarkan depa nie kan?

ape la pulak yg emma tulih nie? :(

kakyong said...

mama emma,

ryan nanti akan faham bila dia baca.. baru dia tau, life is up & down.. memang bukan enteng nak besor kan ryan...

kalo nak pk pasal kekurangan diri... hmm, memang forever kakyong akan rasa down... so think the benefit of positive thinking.. so i just live my life to the fullest ... walau pada org lain not that happening.. asal anak2 hepi.. ok dah tu... *utk masa ni lah..*

precious innocent said...

kakyong: huh, kyong pun leh rasa down ke? emma rasa hebat kehidupan kyong.. ye la.. sahm , tp bukan calang2 org, accountant yg sanggup lepaskan dunia korporat demi keluarga.. ewah...

p-na mama oja said...

akak, hidup kita nie ada turun naik...kdg2 kita kt atas, so kita kena menerima dgn seadanya... cam p-na pun mmg rindu sgt keja kt rmm, ingatkan p-na nak smpai pencen kat sana.. bes giler ngan geng2 kt c2, tp nak wat camne kena terima hakikat...ada hikmah di sebalik kejadian.. hidup mesti di teruskan.. perlu brfikiran positif... go go chaiyookk!!

precious innocent said...

p-na mama oja: best kan keje kat rmm? akak rindu sgt suasana tu.. akak bukannye ape, masa kat rmm dulu, kalau exec tu xdak beza pun dgn non exec.. ke ade ek? hehe... tp mcm akak, leh je hormat bebudak non exec..hmm...

akak dok weng masa buat entry nie, tu yg kuar merapu tu.. lalala