-DIA DAH MULA NAK MKN-


nak mekap blog, tp x brp nak terror?
jgn takut, jgn segan... contact mama ya.. mama sedia mbantu...


****************************************

mama syukur sgt2.. la nie ryan dah nak mula mkn balik mcm dulu...walaupun xde la bpinggan2, tp kira ok la dr xde langsung kan?

b4 food smp, hero kecik nie sibuk2 main dgn segala sudu mangkuk.. kes dah lapaq sgt la tu...

kalau kat rumah, mama mmg sebolehnya suruh ryan suap sdiri makanan.. kekadang tu nak tgelak pun ade, cthnye time mkn spaghetti, dia pun beria2 nak mkn dgn garfu.. comel sungguh.. haha...

tp, bila ryan dah start suap mkn sdiri, nie la jdnya....

ape pesen amik gambaq lentuknie ryan? badget cute la tu!!

kat rumah ke, kat luar ke, kalau dia suap sdiri, mmg xdak beza dr segi kecomotan tu.. cuma kalau kat rumah, mama or ayahnye la yg akan tbongkok2 kemas... nie kat luar, mmg kene tebalkan muka la dgn staf kedai mkn tu...

jgn depa banned kami sekeluarga dah la... lalala....

perasan x rambut ryan yg baru.. tu hasil kerja ayahnye... tp, mama dah pesan kat ayahnye, jgn potong dah rambut ryan sampai bila2.. sbb dah ilang kecomelan muka ryan.. nampak dia xtra nakal dgn rambut kontot tu...


btw, pls vote for me if u like my version of 'nursing wear idaman'
ollcode.com free polls
suka entry 'nursing wear' mama?
ya tidak
or, u can vote here


23 comments:

izzah anak little mama said...

phewitt! hensem la awak raiyan posing lentuk gitu.. :o

erlyda said...

tomottt nyer dia ;D

Noy said...

ryan dah start malan multivits ker?

precious innocent said...

izzah anak little mama: hehe... ye ke?..
err izzahhhhhhhhhhhh, agak2 awak kan, mama awat kasi x kita kuar dating?
:x

erlyda: haha.. mmg comot pun... kalau dia mkn sdiri, mmg mcm tu la rupa dia...

noy: x pun, i x kasi ape2 pun... tp multivits nis still akan jd alternative lain kalau ryan xmau mkn mcm dulu..
for d time being, i akan biarkan dia mkn ape yg dia nak mkn & cara ape yg dia pilih sdiri, tp with our supervision...

zureen @ mama said...

Anak bongsu zureen dulu kalau suap sendiri, lebih byk dimkn dek lantai dari masuk mulut..he3
(Sekarang dah ok sikit..)

precious innocent said...

zureen@mama: hehe.. rasanya memana budak pun sure akan melalui fasa lantai byk mkn makanan dia.. hehe

Jua Zulkef said...

bersedialah anda utk memasak emma...............

:))

precious innocent said...

jua zulkef: hehe... hari2 masak i spaghetti, ok x? sbb tu mmg fav food ryan.. buat masa nie la.. hehe...

mama-syira said...

rayyan pun dah kurus macam syirah. macam2 cara try..skrg bagi appeton pulak. dah big boy dah rayyan..

izzah anak little mama said...

ryan, mama kata nak kuar dating boleh.. tapi 5 minit je tau - masa potluck nanti muahhhaaa :$

precious innocent said...

mama syira: depa nie, kecik2 dah pandai nak diet2.. mcm2 pesen tul..

izzah anak little mama: 5minit je? lor.. mana cukup nak kenal hati budi..
:o

achee_b165 said...

oja suka mee.. x kisah la spaghetti ke mehoon ke.. semua dia panggil mee.. x tahan klu nampak kedai makan, 'nak shupp' (Sup - hirup cam org tua kelakar tol oja, huhuhu...

p-na kc oja scott + vitamin C champ!

~ryan nampak kurus la...

Dayah said...

salam mamaemma..anak saya dah start kena sindrom tanak makan..mcmne nak buat eh..suka makan sendri, tapi yg jatuh ke lantai lagi byk dari masuk ke mulut...

precious innocent said...

achee_b165: hehe.. oja lain la, dah leh ckp.. ryan? 'bui 3x' je..
scott emulsion mmg ryan dok minum.. yg vit c tu mayb later2 la kot.. vit champ tu yg jenis tablet ke?
~ bukan nampak, dia mmg dah mkn susut dah...

dayah: huhu, tension kan? rasa mcm nak paksa je sumbatkan food tu dlm mulut depa...
bg emma, biar dia suap mkn sdiri.. walaupun byk jatuh ke lantai, tp at least dia nak mkn sdiri.. dr kita dok paksa, & bukannye dr kehendak dia sdiri...
gud luck!!

kakyong said...

ok dah tu bila dia nak makan.. kena rajin2 galakkan dia makan.. pasta/mee memang bagus.. masak bg sedap2 mama emma.. mesti dia nak makan...

anak jantan ku yg dah 3 tahun tu pun kdg2 mkn selerak.. ade masa ok.. ade masa KO.. tu pun jenis yg susah makan jugak.. tu yg kurus keding.. tak mcm Anis, seme dia makan..

fikri ni kalo boleh hari2 nak makan sup ayam.. kalo ayam goreng dia tak suka.. kalo buat sup ayam, mesti byk dia makan.. lagi 1 nasi goreng.. kalo selain tu, hmm, makan mcm main2 jer..

precious innocent said...

kakyong: emma nie x pandai masak kyong.. xtau la sbb tu kot ryan kurang mkn.. lalala... tp masalahnye, nenda/tokmama dia yg dah sah2 terror masak pun, dia xnak mkn..so sah2 la bukan sbb masakan emma tu.. ngeh ngeh...

ryan mmg susah nak predict ape yg dia suka mkn.. kekadang ok mkn sup ayam.. kekadang xmo..huhu

Zuhaini said...

mak ai.. comotnya!!! :)

aduhai.. pandai melentok ye.. :)

Jade said...

emma, bagus la kalau ryan dh pandai nk makan sendiri.. comot pun takpe janji die nk makan..lagi pun kalau u ke kedai mane2 pun kalau ade sesapa bwk anak2 sure bersepah2 la meja tu.. no problem sbb mmg keja depa pun utk mengemas meja/lantai yg bersepah tuh...

precious innocent said...

zuhaini: entahnye, suka sgt buat lentok2 nie.. bajet comel la tu
(tp mmg dia comel pun!!! :)) lalala)

jade: hehe... tu mmg betul.. kita dag byr service change, so kene la kemas2 kan? tp i berani bet, sure org kedai tu nyumpah2 we all, sbb sepahan yg ryan buat nie mmg tahap hardcore!!!
:@

p-na mama oja said...

pandai cakap, pandai demand la pulok..heheh!!
akak kc ryan scott yg perisa oren ke? oja p-na kc yg putih yg bau dia yerkk tuh..heheh! coz yg oren tu doc kta bole menjadi kahak (kes oja), doc sarankan kc yg putih...

~yap champs yg table, dia suka.. 'nak ule, nak ule(gula2)... kena sorok klu x abiss laa...

precious innocent said...

p-na mama oja: actually mil akak yg kasi, tp bukan brand scott, brand ape tah.. tp mmg yg oren tu.. last mth akak beli scott, ingatkan nak simpan kat rumah la, time beli tu, ryan main baling2 semua brg yg dbeli, smp rumah baru perasan botol tu dah pecah.. sabau je la..

~ ryan xleh la mkn tablet, takut tcekik.. hehe..

Hanz said...

Mana lak nampak nakal ni? Nampak boyish & encem lagi! Abihlah Mama Emma lepas ni kena monitor Ryan takut anak dara dok ngorat jer..ekekekekek

precious innocent said...

hanz: haha... x nampak ke kenakalan dia? huhu... pandai betul ryan mengaburi mata org... ngeh ngeh...