-KUCING TIRUAN-

kalau sapa pandai, apa direct translation untuk title posting kita kali nie??

......

pandai!!! kucing tiruan bersamaan dengan copycat!!!

(dah rope chegu la pulak....)

anyway.... benda nie bukan terjadi kat Mama la, (which makes me wonder, awat takdak orang nak plagiat blog Mama ek?hahaha giler glam!!) tapi kat my dear cyber friend, MamaMillie. MamaMillie nie ada biz called AZGiftBaskets, & mama pun pernah cover about her biz dulu..

actually this is the 2nd time benda nie jadi.. kesian gak kat MamaMillie sebab bulat-bulat hasil rekaannya kene tiru.. i mean, kalau sikit-sikit persamaan tu takleh nak cakap ape la kan? maybe idea kita tu was inspired by the same sources, tapi nie betul-betul sama...

tak caya? nak tengok proof?


ok la, part kotak sama tu takleh nak buat ape la kan, sebab kekadang kita ambil dari supplier yang sama..tapi, tak boleh ke tukar stail cara ikatan kotak tu ke? awat la nak jugak pakai riben jugak? size riben pun nak dekat sama! i mean, if u truly talented & gifted, sure u boleh cari idea lain yang dapat membezakan product u dengan product dalam pasaran kan?

'Send Just Because gifts because they made you laugh, they made you cry, they surprised you, you want to surprise them, they were sweet, they were special, they helped, they shared, they made you thankful, they need a boost, they need a friend, or they might be more than a friend. Whatever it may be, FTD has got you covered with gorgeous flowers, gifts and gourmet treats.'
(Kucing tiruan just tukar FTD tu dengan nama site dia. rupanya dia pun copy sejibik dari site oversea.. nasib la depa taktau.. kalau dah sure dah kene sue...)

Mama taknak sentuh la pasal similarity wording kat category barang-barang.. obviously that person kene hire a copywriter, sebab current copywriter dia pun ketandusan idea.. hehe..


actually, banyak lagi similarity between AZGiftBaskets dengan Kucing Tiruan, tapi takat tukar epal hijau ke epal merah tu takleh nak cakap lebih-lebih la kan? even write-up yang serupa dengan Muffins Monster pun ada, tapi nasib Kucing Tiruan nie dah tukar.. so dimaafkan la..

dunia biz kat Malaysia nie kecik, pusing-pusing kat situ jugak.. so if possible, cuba la cari your own identity...

no wonder Ayahnye tak pernah refer kat memana site untuk buat layout MBS.. takut influenced katanya.....

********************

oh, dalam dok kene copycat nie, AZGiftBaskets dah masuk WHI tau!! Mama tumpang happy untuk kawan cyber Mama.. hopefully AZGiftBaskets akan terus berkembang...

Mama nie bukan la ahli nujum whatsoever, tapi sometimes kita boleh rasa yang mana satu buat sesatu kerja dengan passion, & mana yang tak.. betul tak?


6 comments:

Anasfadilah said...

kak emma,adakah saya buat sesuatu kerja dengan passion?

precious innocent said...

anasfadilah: yap!! kalau x, akak x review NC kamu..
MAJULAH NC CHOMEL UTK IBU YG TEGAR NYUSUKAN ANAKNYA!!

yatie chomeyl said...

xde idea sendiri...tak lama lah berthn klu camni biz nya

precious innocent said...

yatie chomeyl: xleh kata jugak, sbb biz kucing tiruan tu ramai gak followernye...

SOHO Mama said...

He hee..betul tu Emma, nasib baik tak semua dia nye yang ikut ikutan! Kalau tak pengsan I ha haa..
Anyway, tak kisah la whatever lah dia..alhamdulillah I takde nak buat benda2 macam ni. U know what, I ni tgh meng-update my CNY range, siap I rujuk website dia tau..sebab takmo terambik gambar style sama ke (sebab ada bakul yg sama, dah ambik dari kedai yg sama pun kihkih), nak elakkan nama basket yg sama (ye la CNY popular words balik2 yg sama je..). So kdg2 terfikir jugak, I je buat macam ni..dia tak pun..?

precious innocent said...

soho mama: hehe, sian kat u.. sbb takut idea sama, smp tpaksa refer kat site dia.. tp kalau bahan mentah sama mcm bakul tu xleh nak buat ape la, sbb dr 1 source yg sama kan... tp kalau deco/gubahan pun sama apa ceritaaaaa