-FREE DOMAIN WITH CO.CC-



Mama sukerrrrr sangat benda free!!! sapa yang tak suka tu, sila la bawak berjumpa doctor ya, ada wayar terputus kat memana kot... hehe

Mama ada buat experiment sikit dengan free domain kat co.cc untuk DBL & MBS, & walla, berjaya la.. best best!!! so, Mama nak share la dengan kawan-kawan yang teringin nak tukar .blogspot ke co.cc (pendek sikit kan?)

insya allah bila customer DBL dah cecah 100kot kami akan beli domain sendiri... doakan kami ye.... sementara tu pakai yang free dulu.. hehe

1st part
* login to cc.co & 'Create An Account' (refer below pic)


* kat 'Manage Domain', click 'Getting a Domain Setting' (refer below pic)


* continue sebab domain pilihan hati available & click 'Set Up'.
(tapi make sure takde bayaran dikenakan tau..
kalau macam kat bawah nie, meaning domain tu free la)
(refer below pic)


* then click 'Set Up' lagi (refer below pic)


* isi particulars (refer below pic)
host: nama domain yang kita pilih tadi
TTL: 1D
type: CNAME
value: ghs.google.com


tamatla sudah kat co.cc (tapi still x habis lagi ye tutorial nie...)

**********

2nd part
* login ke blogger.com -> Settings -> Publishing -> Custom Domain (refer below pic)


* click Switch to advance settings (refer below pic)


* isi nama domain yang kita dah create tadi & isi word verification..then save settings
(refer below pic)


then cuba la view blog.... sure dah takde .blogspot.com & dah bertukar ke http://www.yourdomain.co.cc/


peringatan!!!! dah siap tu, jangan lupa tukar url blog kat nuffnang ye.. sebab dia takleh baca new url..


errr... btw, Mama nak mintak tolong sikit... dalam dok nak create tutorial nie, Mama dah ter'accidently' pi delete domain 'precious-innocent'.. so Mama dah takleh pakai domain tu..kalau nak, kene bayar.. huhu.. takmo la..

ada cadangan untuk nama lain tak? sebab Mama rasa 'precious-innocent' tu macam dah sebati dengan Mama.... kalau Mama pakai http://www.mama-emma.co.cc/, agak-agak orang still kenal Mama ke?

semua nie hanyalah untuk sementara je... sehingga la Mama beli domain... insya allah.....


12 comments:

Zuhaini said...

saya rasa mama emma pun ok gak. lagi pendek.. hihi.. tapi kena war-warkan kat orang ramai la kata dah bertukar, tapi kalau macam aliaathirah.blogspot, kalau org still taip tu, dia akan bawa ke my-alia.com, yang ini, dia x leh buat gitu ke..?

precious innocent said...

zuhaini: yg nie pun sama.. cuba zu try type http://myblogsaloon.blogspot.com, sure dia akan direct ke domain baru.. huhu
pasal mama-emma tu, masih dlm pikiran lg, sbb syg la dgn precious-innocent.. hehe

zh-ena said...

bagus la ingo nie kak emma..

ok kot name baru tu..pendek jea

Pinky Angel said...

guna domain name sendiri ni ada risknya mama emma. jgn lupa renew bila dah dekat due utk domain berbayar. kalau kat mesia ni, domain yg below rm100 kdg2 tak stable. kena sentiasa back up. jgn esok2 kita bukak link tu, jd rumah org lain lak. back up byk2 ye? ;)

lailasani said...

mama-emma <-- sure org kenal pnyelah...

precious innocent said...

zh-ena: hehe.. masih dlm pikiran...

pinky angel: yg free nie rasanya xdak xpired date.. tp tgk la next yr mcm mana, kene byr ke x, kalau kene, revert balik pakai blogspot.. hahaha
same goes dgn via.my, tp pelik sungguh emma x lepas2 lg yg tu.. geram tul!! hehe

lailasani: hehe.. nak pakai mamaemma cam pelik je.. kekekeke

p'na said...

sy dah wat...hehe.. tq akak membantu sy yg buta IT nie..hehe

precious innocent said...

p'na: kes pina nie x settle lg la..

yatie chomeyl said...

klu gitu buh mama emma MBS DBL lah kak...sekali promote biz jugak hehe

precious innocent said...

yatie chomeyl: haha.. x nampak over sgt ke? kekeke

Sitisifir10 said...

huhu...serupa lah dgn saya...tak mo tukar nama dah sbb org kenal saya dgn nama tuh...biarlah sitisifir10 itu kekal dengan nama kanak2nya :P

*dalam hati mmg nyesal dulu pilih nama yg tak professional

precious innocent said...

sitisifir10: mcm akak dulu, perkenalkan diri dgn nama mamaryan.. tp pelan2, akak tukar jadi mama emma..
tp kalau nama blog nie, mmg nak kene pikir bebetul, sbb nama tu yg akan kita bawak lama.. ewah!!!!

-mama emma®-