-SAMBUNGAN OCTOBER 2007.-


nie sambungan untuk entry terdahulu...

Ahad, 21 Oct 2007

Mama terjaga round 6ish am gitu.. terasa nak yakyak.. so lepaskan hajat dulu.. (sorry kene cite sebab kalau potong ala-ala Finas, cite tak gempak.. hehe).. lepas subuh, Mama cuba baring.. tapi rasa perut still tak sedap lagi... aik!!! takkan la sebab melantak cam tak ingat dunia siang tadi kot? nak kata keracunan makanan, imposibble, sebab TokMama yang masak... arghhhh.. takleh jadi, kene jumpe MrTandas balik....

time nie dah around 7ish am gitu... perut cam meragam lagi.. sesambil tu, Mama dah rasa lain macam.. somehow Mama leh rasa yang sakit perut nie sebab contraction.... Mama cuba count pelan-pelan.. errrr... awat cam ada beza 10minit nie??? bukan selang 30minit, 20minit & makin menurun ke? aaa sudah... Mama cuba kejutkan Ayahnye... kebetulan before tu Ayahnye pun ada buat appoitment dengan MrTandas jugak... so kitaorang assumed pasal makan banyak sangat la... tapi sebab tak tahan sangat, Mama kejutkan Ayahnye balik... Ayahnye tanya Mama betul-betul untuk make sure, camne sakit nak beranak, camnie ke sakit nak beranak?... ayoyo, mana la Mama nak tau.. kalau Mama tau senang la... dah la orang dok tahan sakit, dia leh tanya macam-macam pulak...

Ayahnye pun terus call Nenda tanya pendapat... Mama pulak call TokMama.. tanya simpton-simpton.. bukannye ape, sebab air ketuban watsoever tarak kuar, so mana la nak tau kan? anyway, both Mothers suruh cepat-cepat p hospital, sebab dah ada tanda-tanda HoneyBaby (cute name untuk Ryan masa tak finalise nama lagI) nak kuar tengok dunia.. hehe.. tapi yang syoknye, Mama boleh cakap tunggu sikit masa lagi.. sebab nak confirmkan... Ayahnye dah risau...

TokMama ada pesan, cuba amik breakfast sikit... untuk kasi tenaga.. just in case nie bukan Braxton Hicks.. so Ayahnye bancuh la susu untuk Mama.. Mama cuba habiskan dalam keterpaksaan (tudiaaa ayattttt) sebab terlalu sakit tapi degil taknak p hospital lagi, haha!!.. dalam dok tahan-tahan sakit tu, Mama pun bersiap la jugak.. takut la jugak, kang tak pasal bersalin dalam rumah, lagi haru....

lepas make sure semua barang dah siap bawak (ie, buku merah), so kitaorang gerak... before tu singgah 7E beli roti, sebab nak munched dalam kereta.. actually, Mama dah tak lalu nak makan, tapi Ayahnye paksa jugak... pastu singgah Maybank, nak withdrawed duit untuk bayar duit hospital aik, benda nie pun nak blog jugak ke? whateverrrrr..

Mama tak sedar laju mana ayah tekan minyak.. tau-tau dah sampai Hospital Putrajaya around 8.36am.. kedebak-kedebuk register gitu gini, Misi suruh masuk bilik untuk check berapa dah bukak.... sekali check, dah bukak 8cm... habik!!! kelam kabut Misi suruh masuk labor room.. tapi yang syoknya, dia suruh la Mama jalan sikit, which Mama tak kisah pun.. cuma masa nak berjalan tu, Mama ada cakap, 'alamak Nurse, kuar darah nie..' Misi tu pun jawab,' memang la kuar darah.. tu air ketuban sekali tu' ... ye ye.. sila gelakkan saya untuk lawak yang tak berapa lawak nie... tapi before tu Mama ada request nak buang air besar.. Misi tu benarkan, cuma dia kata jangan teran melampau, sebab takut Mama teran extra & kuar HoneyBaby terus.. alemakkk!! takut la pulak... so masa yakyak tu, terkemut-kemut la jugak... hahahahaha

masa atas katil bersalin nie, Ayahnye baru boleh masuk.. rupanya Ayahnye p register & bayar apa-apa yang patut... masa nie dah start sakit balik... Mama nie tak pandai bahasa jargon medical terms nie, so sila jangan gelak ye... anyway, Mama dipakaikan dengan ada 1 belt yang diletakkan kat pinggang.. ape nama benda tu ek? & ape kegunaannye ek? (femalas tul la Mama nie, cam la takleh search sendiri)... sesambil dok tahan sakit, Mama dok selawat la ape yang terlintas kat dalam kepala otak nie.. hooooo, baru la mai insaf, teringat camnie ropenye TokMama sakit nak beranakkan Mama dulu.. memang takdak ayat yang boleh gambarkan sakit macam mana.. patutla ada orang kata, sakit kedua selepas nak menemuiNYA, ialah sakit nak bersalin....

once a while, Misi masuk labor room untuk check Mama.. dia ada sua mask untuk Mama pakai... dia kata kalau takleh bernafas cara biasa, cuba bernafas ikut mask tu.. Mama cuba, tapi bila mai contraction tu, tambah berserabut Mama bernafas...

adeh, kecut lak perut bila ingat balik time contraction mai.... waaaaaaaaaaaaaaaa.. camne nie... tak lama lagi nak tempoh balik benda nie semuaaaaaaaaaa...... (isk, camne la depa yang leh bersalin anak ramai-ramai nie ek? ngeriiii)

dalam dok berserabut menahan sakit contraction tu semua, mama dahaga & lapar sangat.. ye la, breakfast tadi makan sikittt sangat.. x cukup untuk lapik perut pun.. Mama cakap kat Ayahnye, nak minum sikit.. so, bila tanya kat Misi, dia kata tak boleh.. Mama rasa nak nangiss sangat.. dengan takde tenaga nie, Mama takut tak mampu nak teran HoneyBaby... dalam dok merayu tu, maybe Misi tu kesian kat Mama, akhirnya dia kasi jugakk.. tapi tu pun buat basah tekak je.. jadi la......

pi mai pi mai, Doc & Misi pun dok kuar masuk check current opening Mama.. last-last dah sampai masanya, dah bukak 10am.. (oh, masa depa check opening tu, Ayahnye kene tunggu luar).. dalam labor room tu ada Mama, Ayahnye, MisiMuda, Misi-tak-berapaMuda & Doc.. tapi yang tukang sambut HoneyBaby was this MisiMuda.. Nama dia JM Farazimahwati (refer kat buku merah tau, gigihhhh).. Misi nie baik... walaupun cara Mama teran salah sebab Mama siap angkat punggung, tapi dia kasi kata-kata semangat.. tapi entah, Mama nervous sangat kot, Mama siap mengerang lagi.. cis!! buat malu kaum je.. hahaha... yang nyampahnye, Misi tak berapa Muda tu marah-marah Mama sebab buat bising.. isk, tampar kang!!! mana nak p tau cara-cara betul untuk bersalin nie.... grrrr...

bila tengok Mama cam payah benor nak teran, Doc siap tekan perut Mama.. dia suruh Mama teran betul-betul, macam nak yakyak tu... huhu... yang lawaknye, dia cakap Mama memang teran, tapi teran kat tekak.. sampai merah-merah muka... ayoyo... untuk SweetieBaby nie, mintak-mintak la tak buat macam nie.. mau semput Mama... tapi masa tu, Mama dah macam nak suruh depa operate je Mama, sebab dah tension + tenaga pun out untuk teran...nota untuk diri sendiri, sila makan kenyang-kenyang untuk tenaga nanti...

tapi entah macam mana, Mama amik 1 nafas, then teran betul-betul.... sekali..... busssshhhhh... cam legaaaaaa sangat-sangat.... rupanya Mohamed Raiyan Iskandar pun dah kuar dah tengok dunia, tepat pukul 11.50am..... syukurrrr alhamdulillahhhhh.... Ayahnye disuruh keluar kejap, sementara depa cuci Ryan.. semua yang terlibat pun ucap syukur.. then depa bawak masuk Ryan untuk his 1st food, my milk... syukur sekali lagi, susu Mama mengalir dengan laju, memang terasa time dia sucked...

time nie, MisiMuda amik kesempatan untuk jahit down under tu.. sumpahhh!!! Mama tak rasa apa-apa selain nyilu manja.. takde sakit langsung... mungkin ubat pelali yang depa pakai tu kuat.... or ubat pelali yang melekap kat dada Mama nie mengatasi semuanya.. tapi memang tak rasa sakit... (mintak-mintak la time SweetieBaby pun macam tu jugak).. cuma ingat lagi Mama, masa MisiMuda tu dok jahit.. kejap-kejap dia panggil Doc untuk tengok jahitan dia.. wah!!! macam jahit baju je, nak check herot petot tak jahitan tu.. hehe.. tapi Mama tak amik pusing langsung... dok concentrate kat permata hati Mama kat dada nie....

bila dah siap jahit tu, baru depa panggil Ayahnye masuk.. senyum sampai ke telinga bila Ayahnye tengok hero idaman depan mata.. 1kiss untuk Mama, bertalu-talu kiss untuk si hero, then diazankan hero tu... precious moment time tu..

dah siap semuanya, Mama pun ditolak masuk ke Ward O&G 2A, 4bedded room.. sebab esoknye dah nak keluar... wah, confident giler dok hospital hanya 1malam.. tapi syukur gak tak yah overnite lama-lama.. Mama & Ryan pun takde sebarang complication..


Mohamed Raiyan Iskandar (Ryan)
Hospital Putrajaya
21 Oct 2007 (9 Syawal 1428) - 39week
11.50am
3.59kg, 50cm

tamat la sudah kisah kelahiran Ryan... harap-harap kelahiran SweetieBaby takde la Mama peram sebegini lama....hehe


3 comments:

Pinky Angel said...

rasa mcm masuk wad bersalin balik baca cerita u.. dahla i pun kt hosp putrajaya dulu. hehe

Ummi Salsabila said...

wah..akk still ingat experience deliver ryan dulu ek? ingt detail gak tu..;p

precious innocent said...

pinky: tunggu miki 2thn, then leh masuk balik wad kat putrajaya :P

ummi salsabila: xde la detail sgt.. mana yg betul2 penting je.. errr.. tp rasanya moment tu mmg semuanya penting.. hehe