-38 WEEKS & 1 DAY-


saje je gatal nak update latest story tentang my pregnancy.. kalau takdak orang nak baca pun, biar la menjadi kenangan buat Mama.. (nyesal sampai tak sudah sebab masa Ryan dulu x buat milestone macam nie...)

last Monday (Apr5), Mama p check-up.. berat badan dah naik ke 73.1kg!! giler berat!!! Ayahnye pun tak sangka Mama leh berat macam tu.. in fact masa Ryan dulu pun, just 63.1kg (eh, ngam-ngam kurang -10kg la) masa Mama deliver dia... cuma yang buat Mama lega, sebab semua keberatan kg tu p kat perut.. serius korang, kalau korang tengok la perut Mama, sure korang pelik.. sampaikan ada kawan Mama siap cakap badan Mama tak naik langsung, cuma tang perut je.. & perut bolat tu pun macam diattach je.. sabar je la...

kali nie Mama dicheck oleh doc, no wonder la lama giler kene tunggu.. rasanya sebab dah sampai tempoh matang kot.. hehe.. anyway, masa Doc ukur tinggi rahim tu, dia pun terkejut sebab dia kata perut Mama besar... 38cm tau!!! giler besar.. Ryan dulu 35cm je.. tu pun masa 38w 6d..

uwaaaaaaaa....

no wonder la Mama rasa semput sangat nak bawak perut nie... memang ada beza yang dulu dengan yang baru nie... Ryan dulu, Mama still lagi boleh sarung baju kurung yang besar-besar.. this time? jangan harap la... sendat macam sarung nangka je.. so now, rotate je la baju ala-ala preggy tu yang ada 6 helai tu... huhu....

Mama tanya Doc, boleh ke amik painkiller.. reason question nie? lepas SweetieBaby keraskan badan, effectnye leh buat mata Mama berayaq... memula, sakit la kat belakang.. lepas tu berjangkit ke bawah breast kanan... yang latter tu yang paling tak tahan.. rasa cam kulit kene siat-siat tau... giler pedih!!!!!! so jawapan Doc, no painkiller, tapi leh amik panadol or yang sewaktu dengannya... dengar cakap Doc tu, rasa lega la jugak.. sebab kiranya ada solution la (tapi tak jugak beli panadol, haih!!!)... Mama tanya lagi Doc, awat Mama boleh sakit kat bawah breast tu, normal ke? dia jawab, sebab perut Mama nipis, which is true.. sebab badan Mama tak naik langsung.. badan tak develop lemak, so kat perut nie semata SweetieBaby je.. senakk!!!!

tapi, insya allah berat badan leh la turun cepat... *wohooo!*

la nie Mama rasa perut dah start 'jatuh'.. bila ukur antara bawah breast dengan perut pun dah ada ruang kosong sampai 1 tapak penampau... meaning anytime soon SweetieBaby akan keluar la kan? huhu..

another thing, kami dah finalize nama SweetieBaby dah.. haha.. nie lama giler nak finalize... so dah start panggil 'dia' dah.. hehe.. tapi, jangan kuar 'apam' dah la ye.. sebab penatttt cari nama utk 'bird'.. hehehe...

kalau Apr12 baby tak kuar lagi, Mama akan cuba update lagi ye.. tapi Mama rasa SweetieBaby macam nak kuar lagi 2 3 hari je.. huhu



13 comments:

irvanqiesy said...

38 weeks ni sy da bersalin da...hehehe... tggu hari je ek... hope smua berjln dgn baik...

azzamoro said...

ee tinggal tunggu hari je. good luck emma. i doakan semuanyer selamat...

mama zharfan said...

suka baca citer u ni...byk persamaan dgn citer preggy i yg kedua tang naik bdn tu...sbb my first pregy pun i tak naik bdn (berat mcm u jugak dlm 60 kg lebih..) then 2nd preggy berat cecah 70kg!! anyway, selamat menempuh saat2 bersalin yer nanti...anytime ajer tu ;)

precious innocent said...

irvanqiesy: tu yg takut tu.. dok bdoa biar la sakit nak bsalin nie time weekend je.. hehe, boleh x gitu?

azzamoro: masyeh.. lepas i, u la pulak kan? hehe

mama zhafran: boleh pulak kita sama kan? hehe.. nie kalau kali ke3 (apa? hilang akalkan haku?) pun kita sama, entah2 kita nie kembar tp x serupa x?

Pinky Angel said...

saya doakan semuanya selamat.. aminnn..

biasanya baby 2nd mmg akan lebih besar sbb senang nak mengembang. ruang tu dulu abg dia dah regangkan dulu, jd dia nye keje jd senang sket. membesar bagai johan!! hehe

mama zharfan said...

my experience, 2nd baby lagi senang nak push :) a lot easier compared to first time experience ;) i doakan u selamat dan smooth segala2nyer ;) ingatkan dpt girl...boleh jd sepsg..so kena cuba lagi yer utk kali ketiga nanti ;)

precious innocent said...

pinky angel: oh cam gitu ke? idok le teman tau.. huhu.. mbesar sbagai johan ek? out la mama dia nak besarkan hero2 nie.. huhu..

mama zharfan: mmg i nak sgt gegirl, tp dah rezeki drNya, nak wat mcm mana kan?
3rd? telan air liur bkodi2..

Momma Mia said...

wah tinggal 2 hari shj lagi. semoga semuanya selamat.

precious innocent said...

momma mia: rasanya x sempat 2hari nie.. sbb dah 2day(Apr10) dah cam kuar tanda2 je.. ie stain coklat kat sluar kecik.. huhu

sueella said...

su.. mse keluarkn bb su pun.. 37 week .. huhu, mse nak keluar.. semoga selamat.. bilalah dpt rse lg.. nk pregnant lg.. berat jga tu akak.. su pun dh lupa berat su mse tu..

precious innocent said...

sueella: berat akak tu, sbb akak refer kat buku merah... haha.. mana leh ingat, otak dah bkarat..

Siti Fatimah said...

kejap je rasa kan kan... apa2 pon i doa kan u and baby selamat amin.... take care kalau dah deliver cepat2 update k :p

lailasani said...

selamat berjuang mama emmaa....
semoga segalanya dipermudahkan oleh ALLAH...