-KISAH JAUNDISE RYMI-

memula nak lepas lelah lesu kejap..... tiring betul menjaga 1 hero yang berumur 2tahun ++ & 1 hero yang berumur 2minggu++...

penat.... sesungguhnya Mama mengaku yang Mama tersangat la penat berpantang kali nie... nak handle Ryan lagi... nak handle Rymi lagi.... Mama dok berdoa je nie, jangan la Mama terkena depression yang melampau.. sebab bau-bau tu macam nak ada.. cuma Mama taknak terlalu ikut sangat perasaan tu...

Mama taknak pikir pasal orang lain.. sebab mungkin untuk orang lain, problem yang Mama hadapi nie kecil.. tapi bagi Mama, besar... sampai kehari nie (Apr27), jaundise Rymi masih di atas paras 10ml/dl.. last reading (Apr23) was 11.1ml/dl.. hmmm.... lama betul jaundise Rymi nak surut... dah lebih 1minggu... kalau Ryan dulu, lebih kurang 1minggu je dah hilang... hmmm...

masa Ryan dulu, selain disuap dengan susu Mama, Nenda mandikan dia dengan ubat kuning sensei... itu je... Rymi pun, 1st few days pun ada gak mandi dengan ubat kuning sensei, tapi bila Jururawat Masyarakat(JM) Batu 9, Cheras nie buat pemeriksaan, dia pesan jangan mandikan dengan ubat tu sebab boleh mempengaruhi jaundise.. bila dengar JM cakap macam tu, takut la jugak... kang tak pasal bersabit pulak.. dari nak baik, terus teruk.. so, stop la mandian tu... tapi still lambat jugak jaundise Rymi nak surut... so, start Sabtu(Apr24) lepas, Nenda kasi cadangan just mandikan Rymi dengan ubat sensei tu sehingga next appointment (Apr28), which is esok... isk, mintak-mintak la bacaan jaundise Rymi nie bawah 10ml/dl...

disebabkan Mama tekad nak menyusukan Rymi secara eksklusif selama 6bulan macam Ryan, petua macam susu kambing, air sengkuang cina, air anggur merah or hijau, etc Mama just masuk telinga kanan, kuar telinga kiri.. pada yang buat benda nie, Mama no comment.. honestly Mama berterima kasih dengan petua nie semua.. cuma bagi Mama, Mama tetap yakin dengan kekuatan susu Mama..

kalau takat jemur time pagi tu (7am~9.30am) tarak hal la... itupun bukan direct sunlight sebab lapisan ozon kan dah menipis.. kang demam pulak hero kecik Mama....

tu kisah jaudise Rymi... yang memeningkan kepala Mama.. tak masuk lagi kes menyusukan Rymi...

Mama tau, antara penyebab utama jaundise Rymi lambat surut, ialah sebab Rymi kurang menyusu... tak macam Ryan dulu... kalau Ryan, paling kejap 30minit.. Rymi, paling lama 30minit.. itupun tak campur tersedak... isk.. susah hati betul Mama dengan Rymi nie.. dah la kurang minum, tersedak lagi... tu tak campur 'muak' susu.. muntah yang betul-betul muntah (yang memancut macam air pili) pun dah 3kali.. 2kali muntah colour kuning, yang Mama rasa elok sebab macam buang jaundise (kata-kata penyedap hati) & 1kali muntah susu (yang Mama dah boleh agak, sebab dia keep on nganga mulut sedangkan Mama tau dia dah kenyang)...

kalau Ryan dulu, senang je nak burpkan dia... tapi not with Rymi.. iya-iya la Mama menepuk bahagian belakang badan Rymi, tapi taknak pun dia burp.. then, bila Mama letak je kat tilam, ada la cecai putih kuar dari mulut dia... kalau tak 'muak susu', sure susu yang dia baru lepas minum, dia luahkan balik... taktau la mana dia simpan susu tu.. hmmm....

Mama secretly berharap, perangai 'muak susu' Rymi nie sebab dia still ada jaundise... & lepas jaundise dia dah surut, moga-moga pandai la dia menetek macam abang dia.. boleh tak Mama berharap macam tu? sebab kalau la berterusan macam nie, takut susu Mama cepat kering je... bukan takleh kasi kat Ryan, tapi Ryan menetek lama... so kang Rymi terabai pulak.. itu yang Mama taknak.. kalau kasi sekejap tu takpe la, tapi knowing Ryan, takdenye sekejap... hmmm...


taken Apr14 (Rymi berumur 4hari)
nasib baik la senyuman Rymi manis...

kalau la jaundise Rymi tak surut ke 10ml/dl, alamatnye kene masuk hospital la... aduhhhh.... ada sesapa leh suggest doctor yang pro susuibu kat area cheras nie? taknak la jumpa doctor yang tak support susuibu nie... kalau doctor yang pro susuibu & bagitau yang Rymi kene breastfeeding jaundise or breastmilk jaundise, takde la risau sangat.. hmm.... kan best kalau dapat jumpa Dr Shiha (forumer kat susuibu.com), senang sikit nak menepis ilmu-ilmu yang bukan saintifik nie.. hehe...

11 comments:

Ina Hashim said...

moga jaundice rymi cepat surut...

m@y said...

kak emma,
bb hana pun jaundice lg lama dr aulia.maybe bb rymi prolonged jaundice kot mcm bb viruspadu.dh abis pantang baru abis.cam bb hana ni bf jaundice doc advise suh bg fm 3 hari pastu baik la..tp pekakkan telinga je.sumbat je bf lama2 alhamdulillah ok..semoga bb rymi cepat baik ye..kak emma pun jgn tension2.nak besakan diri urus anak 2 mula2 mmg saiko lama2 dh biasa ok la..

lia said...

Amsyar jaundice lamaaaaa sgt.... dekat sebulan xsilap, ke 3minggu, lupa sudah.... tp mmg bf jer ubat aku bg, xde lain....

then doc kat kk sek7 bgtau, setiap sejam paksa dia nenen, baby jaundice suka tidur so dia soh jentik tapak kaki sampai dia jaga dari tidur, nenenkan....

arin said...

salam,

Pada arin, while bf kan rymi, make sure bila dia latch kat breast, memang latch bebetul. jgn ada ruang. maksud nya dia kumam bebetul.sebab antara penyebab muak susu ni, and susah nak burp ialah udara masuk sama waktu ngan dia nyusu.lebih kurang gitu la definasi dia.

Dah try banyak cara untuk burp kan dia ? Google kat web. Memang ada few cara. nak terangkan takut tak paham la. Antara ino bab burping nih : http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/basics/burping.html.

Good luck n take care!

precious innocent said...

ina hashim: emma pun harap mcm tu jugak.. :(

may: oh baby vp pun sama kes ek? so far, xde la doc suruh stop bf, cuma dia advice kasi susu via sudu or bottle je..

lia: erkkk, then korang x kene masuk hosp ke? aku pun kalau agak2 nak dekat 2jam rymi tido, aku mmg kacau utk bfkan dia..

arin: hmm.. mungkin jugak cara latch tu salah kot... nnt kita check link yg u kasi tu ek... masyeh yeee...

Dayah said...

insyaAllah..lega la tak lama lagi tu...saya doakan..

sueella said...

risau lak bila dgr cmni.. dulu pu alif biasa kna demam kuning ni.. smgu gak duk hospital kna lampu, Alhamdulillah la.. bransur pulih bla lps mndi dgn bunga keranda, su cdgn minum air mutiara, mmg ade jual, su ade jga simpan, kalu nak, su blh poskan

Ummi Salsabila said...

smg jaundice rymi cpt2 surut.akak jgn stress sgt ye..take cr

precious innocent said...

dayah: meh kita aminkan sesama...

sueella: bunga keranda? bunga dr kedai sensei ke? xpe sue, thanx for d offer.. so far kuning rymi dah surut..

ummi salsabila: mmg stress la jugak.. nak blog yg best2 pun xleh sbb dok ingat kuning rymi...

Pinky Angel said...

dulu kimi jaundice smpi 24.5 reading dia. ngeri kn? bila sy dgr bb lain kena jaundice ni sy risau skali. jgn aggp ringan. emma kuatkn ati,nyusukn dia byk2. insya allah rymi cpt sembuh..

precious innocent said...

pinky angel: 24.5? mak ai!!! tu tinggi giler tu? sure lama kene dok kat wad kan? tp nasib baik semuanya ok.. mmg betul tu yana, kuning nie jgn buat main2..