- UPDATE PASAL PREGNANCY DULU LAH-

memandangkan rasanya macam lambat lagi mama nak start cite pasal aidilfitri 1430, so rasanya biarla mama merapu dengan cerita lain dulu..

hmm.. nak cite pasal ape ek? pregnancy ok la kan?

mama masih lagi dalam fasa mabuk-mabuk 1st trimester.. huhu.. fasa nie la yang paling semput nak tempoh sepanjang pregnancy nie.. even mama rasa bersalin lagi ok.. ye la.. bersalin tu just push push.. then trus kuar baby.. 1st trimester nie, paling koman 3 4 bulan la nak lalui..

masa ryan dulu, mama mabuk sampai 4bulan lebih... memang banyak la perbezaan dulu dengan sekarang... antara lain...

1
ryan - takleh bau masak langsung.. kalau terbau, mula la loya melampau.. memang kat rumah x berasap dapur dekat 4bulan.. ada sekali, ayah nak masak meggi, mama trus lari masuk bilik berselimut sebab busuk.. azab!!!! nak-nak pulak, dulu sebelah office mama nie kedai makan cina, lagi la pening time nak masuk office.. rasa nak terbang masuk dari dalam keta terus ke cubicle.. hehe


adik - alhamdulillah, so far mama boleh masak macam biasa... & keinginan nak masak tu ada.. cuma keletihan badan yang melampau nie membatasi segalanya.. sorry ye ayah...


2
ryan - dulu rasanya mama ada gak muntah-muntah.. cuma tak teruk sangat.. selalunya muntah/rasa nak muntah tu sebab tetiba bau benda yang pelik-pelik...

adik - asal bangun dari tido je, mula la rasa nak uweek... giler pelik.. mulut nie xleh tune dengan bau mulut sendiri yang baru dari bangun dari tido or dgn erti kata lain, takleh rasa air liur basi.. haha.. giler gross tp tu la kenyataan.. so, sebolehnye celik je mata, mama cepat2 bangun dari tido & trus gosok gigi... hehe


3
ryan - selera makan kureng giler... mama hanya leh telan bubur je... kalau lapar sangat, mama makan roti gardenia kosong...

adik - humahai!!! selera makan mencanak-canak.. masa raya hari tu semua bedal.. kekeke.. nasib baik badan menten... heheh (ade yang nak jeles ke?)


4
ryan - baju semua leh pakai.. baju kurung mama semua mama leh pakai sampai hari nak bersalin.. lagipun, baju kurung mama semuanya besar-besar... hehe.. save bajet...

adik - baju kebaya still leh pakai lg... infact baju nikah & baju bertandang pun muat lagi.. cuma ada ketat sikit kat area pinggan tu (ala, perut dah ada bump sikit.. haha xnak kalah!!)


5
ryan - mama manage untuk sembahyang posisi biasa sampai hari nak bersalin.. cuma time sujud je senak sikitttttttt je...

adik - uhuk!!! tersenak kejap time sujud.. perut kecik lagi nie.. pelik....


6
ryan - seingat mama, mama takdak sakit ape2...

adik - mama dok batuk tak habis.. masa puasa hari tu lagi teruk... lepas tu, kalau dah kronik batuk, terus membawak nak muntah.. benci!!!


7
ryan - bleeding sampai 3kali...

adik - so far takde.. mintak-mintak dijauhkan....


ape lagi ek? rasanya tu je kot yang terlintas..

ps.. perasan tak header baru... tu ambil masa shawal 1430 la.. tp bila kuar nuffnang, trus terpotong kepala mama & ayah.. tapi xpe la, janji muka cheeky ryan tetap ade...



15 comments:

erlyda said...

hopefully akak sentiasa sihat n baby pun ok =)

precious innocent said...

erlyda: tq... :)

Dayah said...

dah buleh buat perbandingan kan...take care mamaemma..moga peknen kali ini akan lebih indah

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

take care & hope u have a wonderful 2nd pregnancy..i dok teringat time pregnant dulu..ada horro & ada manisnye.

precious innocent said...

dayah: thanx dayah.. tp kalau indah je mcm kurang umph pulak.. hehe..

mama-miya a.k.a jedi hopeful a.k.a proud zakiah khairani: actually, kita lg ingat yg pahit dr yg manis kan kan? hehe

lia said...

da ada mood skit2 nk berblog ek?

errr soklan bodoh, xnmpk gender lagi kan?

precious innocent said...

lia: mooy ke laut, tp aku gagahkan jugak.. sbb xnak hampakan peminat2 aku.. sila la :~

aku x p check-up lg.. huhu.. sangapnye nak terjah kk sek7.. hadoi!!!

littlemama said...

tu macam tanda nak dapat baby girl tu... lebih kurang je masa me pregnant izzah... masak maintain!

pastu batuk2 teruk tu pun ada... batuk yg mcm kena TB tuh...kong kong macam nak terkeluar paru-paru

precious innocent said...

littlemama: waaaa betul ke ros!! best best!!! i mmg nak gegirl... ;;)

Noy said...

pregnant ker?alaa...noy lambat tau...congrats...noy ni lah yg tak menjadik lagi mini-noy project

SOHO Mama said...

I pun masa mengandungkan the boys, teruknya morning-afternoon-night sickness. Dgn Zuleyka, alhamdulillah ok je..

Mgkn baby girl tu kott..

denaihati said...

Saja nak info ada hadiah tambahan untuk contest weblog popular 1Malaysia. Contest akan tamat pada 31/10/09. Jangan lupa check ranking anda di google.com.my kerana mungkin anda adalah pemenangnya dan juga tambahkan denaihati ke bloglist anda untuk update terkini contest. tq

Nanak said...

nanak hari tu kira ok..skng ni, tiap kali nak gosok gigi, konfem muntah hijau..huhu

azzamoro said...

macam-macam perbezaan eh. i sampai skang rase cam biasa jek. cume perasaan malas tu..memang malas tahap nauzubillah la.. rase nak tidur jerk hari2..

precious innocent said...

noy: actually kitaorg nie terawal dr schedule.. hehe.. rezeki ilahi...

soho mama: wa... best best!!! ;;) i like gegirl!!

denaihati: noted..

nanak: hooo... muntah ijo tu... :~ :f

azzamoro: psss.. i kalau x preggy pun malas jugak.. haha....