- PENCURIK IDENTITI -

rasanya berita yang paling hangat circulating mommies blogsphere adalah cerita tentang identiti seorang budak cute yang bernama maya telah tetiba menjadi becca.. hanya kerana seorang 'mak tipu' nak menang contest nie... & dia memang menang 1st prize lagi, & dah claim pun hadiah tu...

mama tau cite nie dr blog mummy azza...

b4 nie, mama dah penah baca gak pasal kes pencuri identiti kat blog mommy iza.. yg tu lg scary, siap ngaku adik beradik mommy iza as hers.. siap bercerita pasal family semua.. ho... takut.. tu kes mcm stalking la pulak.. nak lagi best, mommy iza kenal pulak poncopet identiti dia.. huhu...

x sangka pulak in blogsphere benda nie boleh berlaku.. mama ingatkan dalam movie je... kat oversea pun rasanya memang ada kes pencuri identiti nie.. tak tau la in reality kat mesia nie ada ke tak...

bagi mama, memang sebaik-baiknya, jangan terlalu bercerita sangat tentang personal kita kat blog or in facebook.. we'll never know reader kita nie sewel ke... waras ke.. tapi tu la, dah anak kita comel, takkan taknak tunjuk kat orang kan? haha.. perasan kejap...

sampai la nie mama tak apply pun any safety kat blog nie.. macam watermark photos tu, entah la.. mama nie pelik sikit.. mama tak rasa yang kehidupan mama begitu menyeronokkan sampai nak buat orang cilok gambar kami... infact, nak jugak mama tau sapa pencuri tu.. kalau ada la, meaning mama nie famous la kan? sampai ada orang yang nak curi kehidupan kita...

kuang3x.. jom gelak same-same... mama tau mama pelik..

nanti la... kalau ada yang dah mencuri gambar kat blog nie & mama dapat tau, baru kot mama terfikir nak buat watermark tu semua.. so, until than, curi la selagi boleh.. haha....

oh lupa, mama cuma letak creative commons & disclosure je.. rasanya cukup kot buat masa nie..

19 comments:

MN said...

oh yes..stakler is all around us. kita je perasan ke idok.

MN said...

*stalker..silap taip daa...

lia said...

errr watermark tu apa beb?

precious innocent said...

mn: org yg life dia interested sure la ramai stalker.. mcm life kami nie plain je... xde spice pun.. hehe...

lia: watermater tu, err.. kejap nak cari idea camne nak xplain...

ok cth camnie, kalau ko masuk ohartis pasal serina nie, kat gambar2 situ nampak tak tulisan 'Hosted at ohartis.com http://ohartis.com'kat kanan gambar? .. tu la watermark.. supaya org x susah sikit nak cilok gambar...

lia said...

owhhhh paham2 tp kalau kita edit guna picasa @ photoscape jer ldgn letak text kat pic kita, consider watermark ker tu?

azzamoro said...

tuh aa. scary kan. i baca pun takut. kesian mak budak tu. takut prg tu betul2 psycho nak culik ker..mane tau..

precious innocent said...

lia: tu la namanya watermark.. x kisah text ape2 pun.. tp selalunya tang watermark tu, org buh nama blog/website

azzamoro: tang culik tu yg takut tu... susah jugak anak comel nie kan?

nyizd said...

tq for the info..wah scary nyer...apasal lah ada manusia mcm tu..iskkhh...psycho betul lah..

precious innocent said...

nyizd: takut kan? x sangka sampai curi identiti hanya sbb nak menang prize... kalau curi identiti utk dptkan harta tu lain cerita la...

but still scary to d max!!!

Hanz said...

he,he..dah lama nak buat watermark just in case tapi desktop opis ni kuno sikit, picasa & photoscape pun tarak, dah bising kat hubby tak buat2 gak..

sat lagi crita pasal kes ni baru dia tahu, hu,hu..seram wo..wondering apalah perasaan manusia yang tergamak tu yer? rasa cam nak masuk kepala otak dia so tahu apa yang dia fikirkan...

precious innocent said...

hanz: tu la.. teringin gak nak tau what's make she/he do that? otak i nie suci dr anasir2 jahat nie.. :~

xyah pakai photoscape or picasa, pakai paint pun boleh...

sumijelly said...

ishk...sangat-sangat teruk.
sumi dh wat entry pasal ini..
at least biar mama-mama diluar berhati2 pas ni lak..
thanks mama emma for this info.
sumi pun takut.. sebaik dah letak watermark.

precious innocent said...

sumijelly: rasanya nie la berita thangat kan? sbb melibatkan blogger & budak kiut...
semua org dah letak watermark, emma je yg malas lg.. hehe

Anonymous said...

santau jer mak tipu tu..x pun sula dia anak beranak...

precious innocent said...

anon: hooo.. garangnye...

Zuhaini said...

ooh... takutnya! huhu :(

precious innocent said...

zuhaini: takut x? anak comel pun susah kan? huhu..

Aidi-Safuan said...

astaga..sampai camtuh sekali dibuatnyer untuk menang pertandingan?ish2...x sangka ada gak orang camnih.hurm...teruknye dunia sekarang nih.tiada tindakan diambil oleh owner sebenar pic tuh?

precious innocent said...

aidi-safuan: xleh nak buat ape.. sbb kitakan boleh menyamar dlm dunia cyber nie... tp mmg kesian la kat mak sebenar & family dia.. sure trauma nak kuar rumah...