-SALAH KE MINTAK DUIT DARI ADIK BERADIK?-

maklum ramai mengetahui Ayahnye berkebolehan dalam perkara design mendesign nie.. nak kata cun design dia, bagi Mama memang cantik la.. kalau tak cantik, memang Mama sound direct punya.. takdak selindung-selindung…

masa Uncle Dhany kawen tahun lepas, Ayahnye offer la diri nak designkan kad kawen untuk depa.. errr, just design kad je, printing pengantin bayar la.. haha.. tapiiiii!!!! design yang Ayahnye buat tu sah-sah la ‘the one & only’ dalam Malaysia..

then few months ago, Aunty Lia (wife Uncle Dhany) mintak Ayahnye tolong designkan logo untuk bakal company dia.. tapi atas sebab-sebab tertentu, benda nie (design logo) tak menjadi… this time, Ayahnye kindly request a certain payment sebab design logo nie bukannye senang.. sebab logo sesebuah company (be it small or big) dah represent almost keseluruhan company tu (ayoyo, ayat belit-belit).. macam nama kita la, setiap manusia ada nama kan? nama tu yang membezakan person A & person B. same goes to logo design…

anyway, masa sembang-sembang kosong dengan TokMama, entah macam mana cerita Mama request payment dari adik beradik nie terkeluar.. TokMama bising la kat Mama, saying dengan adik beradik pun dah berkira.. hmm.. Mama pun serba salah dah.. donno other people la.. tapi most people ingat design mendesign nie keje senang.. ingat entry Mama pasal kerjaya popular dulu tak?

some people tak paham, depa ingat senang je kerja seorang designer nie..amik gambar dari internet, lekat combine-combine then dah siap... actually, it's more than that...

antara problem yang designer selalu hadapi...

- kalau customer tu request nak buh gambag dalam design, tapi kasi gambag let say 10kb... then nak suruh enlarge gambaq tu... hangpa tau dak gambaq tu nanti pecah-pecah? dah tu buat tak paham, suruh jugak pakai gambaq tu.. hadoi!!! sila la jangan percaya cerita CSI tu.. the most expensive machine pun takkan boleh kasi clear gambaq yang resolution dia kecik... tolong la paham benda basic nie...

- kasi kerja pagi, then nak suruh benda tu siap petang hari yang sama.. kalau 1option ok la.. nie nak 5option.. ingat otak manusia nie otak robot ke? tu tak masuk lagi amendment dekat 100kali!!! grrrrr

- kalau ada text pulak, kalau lepas printing ada silap, nakkk salahkan designer.. nie nak habaq aaa, check sentense tu kerja seorang copywriter.. designer memang tak dilatih untuk buat kerja-kerja tu semua.. please jangan cakap 'benda kecik macam tu pun tak boleh nak tolong', sebab selama Mama deal dengan designers, memang depa just copy paste bulat-bulat apa yang customer kasi kat depa.. cuma kalau yang freelance tu lain la cerita... tapi before corfirmation, sure designer akan return balik particular design untuk final checking kan? so kalau salah kat stage tu, kenapa still nak salahkan designer?

kalau kita boleh hormat kerja seorang arkitek, kenapa tak boleh buat macam tu kat designer?"

errrrr.. nie dah terkeluar tajuk habis dah nie...

berbalik kepada tajuk diatas, mungkin ada yang kiata dengan adik beradik pun nak berkira.. tapi salah ke kalau kita menghargai penat jerit designer tu menyiapkan kerja dia dengan membayar sejumlah upah?

ayat dalam entry nie tunggang langgang la.. tapi rasanya korang faham kan ape yang Mama nak sampaikan? kan?

15 comments:

Pinky Angel said...

kdg2 manusia bole jd kejam. xkirala ngan darah daging sndri. kdg2 sbb sdara, adik-bradik, time tula nak amek kesempatan. Minta diskaun lebih tp keje nak yg bagus je.

psl design, ada kwn mintak saya design kan mcm2. U know, bkn sng nak design. saya buat free je..tp tak dpt penghargaan lgsg. dia igt sng ke nak lukis muka dia pakai photoshop? sbb dia kwn baik, and nak guna utk goodie bag kawen dia..saya buat je. last2 dia reject n xpki design tu tanpa ckp apa2. kamonla..saya cuma nak ucapan terima kasih je.. haihhh..

susah jd designer ni emma kan?

Rizza said...

mama emma,

tak salah minta duit kat adik beradik... terutama bab bisnes ni..

business is business....

kalau bab family tu.. may be ade diskaun 10% or 20%.. depends pada kita..

sebab kita yg buat tu bukan nye tak de keje lain kan... byk benda nak buat... masa dan tenaga serta kepala otak kita perlu utk buat semua tu.. jadik... apa2 pun lain kali... kena bagitau awal... ni bisnes ok... kalau famili.. boleh le dpt 10% off... bla..bla..bla..

sekarang ni.. kalau tak buat semua org amik kesempatan.. walaupun adik beradik...

ok.. good luck!!! and take care!!!
jgn stress2

Farah said...

paham2...mintak je..tak salah pon.

Lin said...

alahai..tu bkn berkira.kita minta kitanya bahagian. suppose dengan adik beradik lg senang nk berurusan dr org luar..takpela kak emma, sabar je la eh..kdg tu la adik badik ni pn suka amik kesempatan gak...dia taktau kita ni yg teruk keje..

aizuraawang said...

business is business. sound awal2 kena bayar. i rasa kalau kasi murah banding orang luar ok lagi kot. kalau tak bankrapt laa business u emma... nanti2 sepupu sepapat aunty uncles semua pun mintak free.

Little Mama said...

for me, business is business.. sebab tu me selalu remind hubby about that.. kalau nak berjaya kena asingkan business dengan famili.. tidak boleh bagi muka.. kena berkira

sebab kalau sorang kita dah bagi muka, yang lain pun ungkit kenapa dia pun tak boleh dapat special treatment also.. habis tu kalau berpuluh2 orang fikir the same thing dan kita mengalah bagi muka.. sampai bila bisnes nak maju

dalam business tak boleh lembut hati.. period

emma, nanti boleh email i price kalau nak design flyer.. nak buat flyer for my phot business.. tengah survey harga design.. email at naimsofea@yahoo.com ;)

intoxicated said...

hehe
marah nampak kemmaku

tapi mmg ler, tak suma org paham the effort & energy given in order to produce a design

I too, work & worked in an environment macam tu
hmmm

tapi mmg susah sikit le dgn sedara nie kan hehe
hopefully i takla bg susah uuuuuu
hahahahahaha

precious innocent said...

pinky angel: kesiannye kat uuu.. dah la buat free, alih2 x pakai design tu.. lg tension..
kes hubby i pulak, dah bg quotation, lepas tu senyap smp hari nie. kalau kata price tu mahal, bgtau je la kan? bukannye i nak marah pun.. huhu

rizza: giving out diskaun tu 1 hal, nie mcm nak mintak free je.. kalau adik sdiri boleh la dbahasakan, haha..

farah: hehe..

lin: so true!!!! kalau x, xde la kes family bpecah belah pasal duit..

aizura awang: yg peliknye, biz photography i, xnak pulak depa try.. padahal tu mmg confirm dah murah.. kekeke

little mama: i pun xtau kenapa mak i ckp mcm tu.. padahal dia pun buat biz travel jugak.. cuma dgn adik beradik, dia xde la amik untung.. tp depa still kene byk la.. hehe.. mayb sbb thinking dia, designing nie x susah mana, so tu la dia judge mcm tu.. kalau dia tgk camne susah payahnye hubby i, sure dia kesian gak.. huhu...

nnt i email u ya, sbb detail yg u kasi nie x complete.. hehe

intoxicated: idok le marah mana pun.. cuma tkilan..
mcm kes u, nasib baik i deal dgn u, kalau makchaq, i pengsan bkali2.. *gelak ada makna :P*.. cuma part harga kad tu smp la nie we all tkilan giler.. sbb printer tu ckp, with that design kalau print 1k pcs leh dpt RM0.70 beb..

Fid said...

off topik
aku jarang2 leh acces blog ko apasal ya???ni pun tak abis loading

Fid said...

ok
dah loading
abis

nak komen ikut tajuk ahhaa

kalau hal kawen beleh la bg free tapi kalau sebelah pihak adik beradik dpt untung kenalah huloq juga belah adik beradik yg menolong tu
tak nak sebut upah sebut hadiahhhhh

precious innocent said...

fid: aku rasa blog aku nie berat.. nnt la aku cuba buang ape yg x brp penting.. hehe

kalau depa pikiaq lagu tu ok la.. tu pun masa aku mention kene byr upah, sbb aku nak pakai duit utk bsalin (masa tu aku x bsalin lg), adik aku gelak je la, dia ok.. tp xtau la yg another pihak tu ingat ape kan... huhu

Muhammad Fakhrul Rozi Abd Rahman said...

Dalam bisnes tak ada rasanya istilah adik beradik, tok nenek...

precious innocent said...

muhammad fakhrul rozi abd rahman: sgt setuju dgn statement nih! but still, kita kene consider future/potential customer kita tu..

a wife, mother and an employee said...

mama emma, saya setuju dgn org2 di atas. business is business. nak free, sila buat sendiri.

precious innocent said...

a wife, mother and an employee: hehe.. kalau kwn2 leh la ckp mcm tu.. nie adek beradek.. boleh putus sedare wooo