-PLEASE JANGAN BANDINGKAN ANAK ENGKAU DENGAN ANAK AKU!-



a bit harsh kan title entry Mama kali ni? 

ibu mana yang tak bangga dengan anak sendiri? cuba cakap dengan Mama? kalau dulu masa Ryan still baby lagi, apa saje milestone dia macam tumbuh gigi ka, merangkak ka, cepat-cepat Mama tulih entry kat sini... anak first rasanya keterujaan tu over sikit.. ni masuk Rymi ni agak lembab pulak.. bukan Mama tak bangga dengan milestone Rymi, tapi errrr.... M.A.L.A.S nak blog.. takleh nak buat ape...

tapi this morning ketenangan jiwa Mama a bit terganggu sebab a dear friend was comparing the son with Ryan. FYI, Mama still tak potty train Ryan lagi.. tapi last Saturday Mama dah start 1/2 day. kiranya ok la dari takde kan? itupun terbabas sekali.. dia lupa nak bagitau yang dia nak kech. (ToT) tapi takde la Mama nak marah dia. sebab baru 1/2 day...

so dia cam terkejut bila Mama cerita yang Mama still lagi beli diapers untuk Ryan. dia cerita yang dia rewards anak dia bila berjaya potty train ni semua.. actually panjang lagi conversation kitaorang tapi Mama dah takleh nak concentrate bila dia cam downgrade Ryan... 

Mama dari dulu lagi tak suka having this kind of conversation.. if i wanna know bout your anak-anak achievement, i'll ask.. no need for you to brag bout it.... 

mungkin jugak kawan Mama ni takde niat, cuma kebetulan emosi Mama pun tak berapa nak stabil.. makanya Mama sentap sikit...Mama takde la marah dia ke ape, cuma Mama just 'oooo aaaaa ic ic' je la...

infact, Mama siap posted lagi benda ni kat FB.. & i loved all the comments... thanx guys 

































dalam banyak komen tu, Mama suka nak highlight komen dari IbuCt.. sedari dulu memang Mama sedar yang semua anak-anak adalah berbeza.. macam Ryan & Rymi, walaupun keluar dari perut yang sama, tapi perilaku depa ni totally different...

mungkin jugak emosi Mama tak stabil bak kata MummyFarah,  syaitan tengah mengganggu fikian Mama...

Mama sayang anak-anak Mama ...





Replacing Emoji...
Replacing Emoji...

11 comments:

n33za said...

emma,baru tau cerita sebenar.hihi..tp kan,i rasa kawan u tuh excited terlebih n die berniat nk tlg u.i pon risau nih,kdg2 bila tulis kat blog/fb pon ada org kata kite bercakap besar jugak,pdhal excited dgn anak sendiri

precious innocent said...

neeza: mmg i kureng suka cerita pasal milestone anak2.. kalau dia update status tu lain la, nie chat 1 to 1 dgn i.. huhu... emosi x stabil,makanya maks pun sentap la td :P

Ina Hashim said...

DEAR,

akak pun blom fully toilet train kan si Alysha...

jgn sedey2..mmg ada mommies yg camtuh..akak penah encounter..mmg sakit sket telinga as if her doter/son adalah bestest/brightest of all compared to kids at their age
buat bodo je...dengar..n then tukar topik..hehe

Mama Zharfan said...

pic tu sgt comelll!!! 'bright' tu termnya sgt subjektif tau...and tak semestinya masa kecik2 bright dh besar jd bijak pandai or org berjaya...huh..me pun tak suka kalau saper2 yg brag psl anak masing2..mcm ler anak dia ajer yg pandai kan..yg penting, we try and give the best for our kids ok! jgn sedey2 orait babe!

Zety Zin said...

anak 1st aku pun pakai diapers lagik. ekeke. no worries beb. takyah nak ambik kisah mulut orang lain. boleh sakit jiwa woo.

precious innocent said...

ina hashim: masa dia ckp tu mmg terasa panas hati la jugak. mcm anak emma x bagus langsung sbb dpt mak yg x pandai ajar anak benda simple mcm tu.. hmmm

mama zharfan: sejak dulu i x suka compare2 ni. sbb cara i x semestinya sama dgn cara org lain in raising children ni... tu x masuk lg comparing anak i ckp pelat.tensi!!

zety zin: MMG!!!! 'anak u x potty train lg? eeee lambatnye.. anak i dah potty train dah.. bla bla bla...'
ada aku kisah!!!!

Lin said...

lama tak singgah sini.hehe..
hm,sya pun tak potty train anak lagi..
tahler pada saya,lambat ke tak anak kita tu depends pada diri dia.kita tak boleh nak paksa dia.lgpn tak semestinya lambat tu dia tak bijak. jgn sedih2 ye kak emma :D

precious innocent said...

lin: tu x masuk lg bab ryan xleh ckp betul2 lg.dia still pelat.. hmm

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang ada kadang2 ada mak2 bila cerita tentang anak diorang terover react.. kadang2 diorang tak sedar.. sebab tue i kadang2 tak suka sangat kalau cakap "anak2 i pandai jalan..pandai cakap..anak i cepat itu ini.." sebab kadang2 tanpa sedar kita telah mengguris hati org lain .. kalau dgn org yg rapat mmg i citer pasal anak2 tapi kalau tak berapa rapat kurang suka citer mildstone anak2.. kecuali ditanya.. jangan risau anak2 tue akan pandai cuma cepat atau lambat..tapi kena monitorlah..itu saja

kakyong said...

kakyong pun biasa ter'jumpa dgn org2 mcm ni.. tu yg kdg2 malas juga nak attend kenduri ke apa.. mesti lah ade sesi nak membanding anak2.. tp kakyong selalunya malas nak amik port.. even ade yg persoalkan. "eh dok rumah pun anak tak pandai itu tak pandai ini "

kdg2 sakit jiwa dibuatnya..
sebiknya kita sbg ibu yg mendapt komen tak membina ni kena lebih byk bertenang.. kan... ;)

precious innocent said...

baby (mama aman & arief): time sedap bcerita & bila ditanya milestone anak kita.. & bila dijwb 'eh, dia xleh buat itu lg ke'.. damn! time tu rasa down giler2... apekah anak haku slow dr org lain... huhu.. but again, mcm yg u ckp, lain anak lain la milestone dia kan?

kakyong: haha!! part kenduri tu setuju sgt2.. ramai beno makcik2 yg suka banding2kan.. mmg sentap sentiasa.. tp tpaksa bermanis muka...